Kreativ

ŠTÍTEK: Státní bezpečnost

Ohlédnutí za koncertem Pražského výběru v sále Filharmonie Hradec Králové, který se konal v pátek 22. září.

Pražský výběr si připomněl 40. výročí zákazu činnosti v hradecké filharmonii

Filharmonie Hradec Králové pořádá již sedmým rokem festival Hradecký Memoriál s podtitulem „hudbou, obrazem a slovem – nepromlčeno“. Čtyřicáté výročí zákazu činnosti Pražského výběru přímo po koncertě v Hradci Králové tak rozhodně nebylo možné v letošním programu promlčet. Tehdy, v roce 1983, si všechny muzikanty Pražského výběru odvezli příslušníci tehdejšího „Sboru veřejné bezpečnosti“ a nechvalně známé StB přímo z koncertu k výslechu na služebnu v Hradci Králové.

Volební štáb Andreje Babiše během druhého kola prezidentských voleb

Kauza StB: Babiš žaloval nesprávnou instituci. Nyní podal žalobu na Slovensko

Slovenský nejvyšší soud potvrdil dřívější verdikt bratislavského krajského soudu, že předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v kauze evidence u československé tajné policie StB žaloval nesprávnou instituci, a to slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). ČTK to ve středu sdělil Babiš. Jeho právníci podle něj rozhodnutí očekávali, proto už před třemi měsíci zažalovali Slovenskou republiku zastoupenou ministerstvem vnitra.

Slavnostní otevření zrekonstruovaného kulturního domu v Brníčku, 9. září 2023

Z ruiny je perla. Kulturní dům v Brníčku vstal z mrtvých a znovu ožil

/FOTOGALERIE/ Přes čtvrt století hyzdila centrum Brníčka budova chátrajícího kulturního domu s dlouhou historií a zajímavým osudem. Dnes je z něj moderní stavba, která bude znovu sloužit kultuře. Děti z místní školy konečně získaly tělocvičnu, zázemí zde najdou i místní spolky.

Z koncertu písničkáře Pavla Šenkapouna a doprovodné kapely Čtvrt na smrt v rámci multižánrového festivalu Dvorky v Čáslavi.

Čáslavský písničkář Leo Pank Ševelpuna zabodoval na čtvrtém festivalu Dvorky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Leo Pank Ševelpuna zahrál a zazpíval na multižánrovém festivalu Dvorky v Čáslavi. Zní vám toto jméno exoticky? Tak to je vidět, že nejste místní. Jedná se totiž o umělecké alter ego čáslavského písničkáře Pavla Šenkapouna. O hudební doprovod se postarala žánrově nezařaditelná kapela Čtvrt na smrt.

Jaromír Nohavica. Ilustrační snímek

Nohavica opět vzbudil rozruch. Nevěřte všemu, co se o mně říká, vzkázal

/REPORTÁŽ/ Čtvrteční koncert známého folkového barda Jaromíra Nohavici na litomyšlském zámeckém návrší budil mezi místními vášně. Řadě místních se nelíbilo, aby v Litomyšli hrál člověk, který převzal ocenění od Vladimíra Putina a po začátku války na Ukrajině ho odmítl vrátit. Ve stejné době se tak na nedalekém Toulovcově náměstí uskutečnila protiakce - Koncert pro Ukrajinu. A Nohavicův koncert nebyl v Litomyšli snad poprvé vyprodán. Zpěvák se k vášním kolem něj z pódia několikrát vyjádřil.

Jaromír Nohavica měl v Litomyšli vždy vyprodáno. Letos ne, někteří lidé koncert odsoudili.

Nohavica zahrál Kryla. Nevěřte všemu, co se o mně říká, vzkázal odpůrcům

/REPORTÁŽ/ Čtvrteční koncert známého folkového barda Jaromíra Nohavici na litomyšlském zámeckém návrší budil mezi místními vášně. Podle řady Litomyšlanů je nepřípustné, aby v Litomyšli hrál člověk, který převzal ocenění od Vladimíra Putina a po začátku války na Ukrajině ho odmítl vrátit. Ve stejné době se tak na nedalekém Toulovcově náměstí uskutečnila protiakce - Koncert pro Ukrajinu. A Nohavicův koncert nebyl v Litomyšli snad poprvé vyprodán. Však se také proslulý interpret k vášním kolem něj z pódia několikrát vyjádřil.

Stovka lidí si přišla připomenout 55. výročí srpnové okupace v Hradci Králové. Vstup "spřátelených" armád připomněly i fotky Josefa Krejsy (na snímku).

VIDEO: Zachvátčiki fotil hradecký fotograf v srpnu 68 dírou v batohu

„Fotil jsem skrytě dírou v batohu, nebo pod deštníkem,“ vzpomíná na srpen 1968 Josef Krejsa. Pracoval tehdy jako fotograf ve hradecké Fomě, a tak bylo přirozené, že 21. srpna vyrazil se svými aparáty do ulic krajského města. Jeho snímky zachycující první dny okupace si mohli v pondělí večer lidé prohlédnout na happeningu k 55. výročí srpnových událostí.

Stovka lidí si přišla připomenout 55. výročí srpnové okupace v Hradci Králové. Vstup "spřátelených" armád připomněly i fotky Josefa Krejsy (na snímku).

VIDEO: Okupaci fotil hradecký fotograf dírou v batohu. Negativy mu zabavila StB

„Fotil jsem skrytě dírou v batohu, nebo pod deštníkem,“ vzpomíná na srpen 1968 Josef Krejsa. Pracoval tehdy jako fotograf ve hradecké Fomě, a tak bylo přirozené, že 21. srpna vyrazil se svými aparáty do ulic krajského města. Jeho snímky zachycující první dny okupace si mohli v pondělí večer lidé prohlédnout na happeningu k 55. výročí srpnových událostí.

Robert Fremr se vzdal nominace na post ústavního soudce

Fremr ústavním soudcem nebude, vzdal se nominace. Krok za doznání nepovažuje

Místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr se ústavním soudcem nestane. Sám se rozhodl vzdát nominace kvůli mediálnímu tlaku, řekl novinářům. Připustil, že nedokázal přesvědčivě eliminovat nedůvěru části veřejnosti ohledně jeho předlistopadového působení v justici, a uvedl, že nechce ohrozit důvěryhodnost Ústavního soudu. Zmínil, že důvěra společnosti je pro roli ústavního soudce klíčovým předpokladem. Zdůraznil, že svůj krok rozhodně nepokládá za doznání. Prezident Pavel Fremrovo rozhodnutí vzdát se nominace na soudce ÚS respektuje.

Volejbal byl ostrůvkem svobody, říká devadesátiletá Hana Moravcová

Volejbal byl ostrůvkem svobody, říká devadesátiletá Hana Moravcová

Zisk medaile na mistrovství Evropy nebo dokonce světa? O tom si současný český volejbal může nechat jen zdát. Bývalá reprezentantka Hana Moravcová-Valentová si však tento sen splnila. Dnes 5. srpna slaví úctyhodných 90 let. Plzeňská rodačka byla členkou národního týmu, který vybojoval stříbrnou medaili na mistrovství Evropy v Praze v roce 1958 a o dva roky později bronz na mistrovství světa v Rio de Janeiru.

Kandidát na ústavního soudce Robert Fremr

Kauza Olšanské hřbitovy? Zásah StB jsme tehdy neodhalili, hájil se Fremr

Kandidát na ústavního soudce Robert Fremr odmítl, že by byl za komunistické éry prorežimním soudcem. Senátorům řekl, že v takzvané kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988 vědomě zákon neporušil. Uvedl, že nezákonné praktiky při jejím vyšetřování nebylo možné odhalit bez znalosti spisů Státní bezpečnosti (StB), tedy komunistické tajné policie. Za pochybení a nepřesnosti ve svých vyjádřeních se omluvil.

Josef Charvát na policejním identifikačním snímku po zatčení v roce 1949

Pokus o převrat skončil tragicky. Odbojáře Charváta popravili, jeho ženu mučili

Před 100 lety, 28. července 1923, se v Praze narodil Josef Charvát, příslušník československého protikomunistického odboje, který i přes svůj vlastní vstup do komunistické strany zkoušel pomáhat těm, které poúnorový režim pronásledoval. Nakonec se zapojil i do odvážné akce s cílem vysvobodit politické vězně z litoměřické věznice. Akce zkrachovala a on skončil na popravišti v pankrácké věznici.

Devadesátiletou historii známé přerovské firmy Meopta a její předchůdkyně Optikotechny mapuje výstava v prostorách Muzea Komenského v Přerově

Flexaret i "drátofon", který sloužil StB. Výstava mapuje 90 let Meopty

Jméno zakladatele přerovské Optikotechny - Aloise Mazurka, který v roce 1933 položil základy budoucí firmy Meopta, není veřejnosti příliš známé. Přesto by bez něj dnešní gigant ve světě optiky nevznikl. Devadesátiletou historii firmy i široké spektrum jejích legendárních výrobků mapuje výstava, která začala v úterý v Muzeu Komenského v Přerově.

Michael Kocáb, zpěvák kapely Pražský výběr

KVÍZ: Český rock 80. let. Zavzpomínejte na Olympic, Turbo a další legendy

Rocková muzika v někdejším Československu vzhledem k režimu, který v něm vládl, neměla na růžích ustláno. Řada skupin trpěla zákazy vystupování a o muzikanty, kteří k nám exportovali tento hudební styl, se zajímala Státní bezpečnost. V druhé polovině 80. let však nastal jakýsi zlom, který vyvrcholil po listopadu 1989. Zkuste v našem kvízu zavzpomínat na tehdejší symboly české rockové scény. Turbo, Arakain, Olympic, Abraxas či Tři Sestry. I na tyto skupiny a jejich hity či dobu vzniku se vás budeme ptát.

Fotografie z vyšetřovacího spisu. Na snímku postel, v níž se našlo tělo Oldřicha, syna Hildegardy a Ericha Hudcových

Záhada vražd na zámku Kunštát trvá již 75 let. Badatel nedávno našel novou stopu

Případ násilné smrti Hildegardy Hudcové a jejího syna Oldřicha, jejichž mrtvá těla byla nalezena 9. června 1948 na zámku Kunštát na Blanensku, patří k nejzáhadnějším pomníčkům české kriminalistiky. Případ budí neustále pozornost. Mimo jiné proto, že Hildegardin manžel a Oldřichův otec Erich Hudec byl významným vědcem. Badatel Vilém Fránek navíc nedávno našel k případu novou zajímavou indicii pocházející ze 70. let.

Jiří Kovářík pamatuje nepokoje spojené s měnovou reformou v roce 1953

První den měnové reformy? Bál jsem se, že dav podpálí radnici, vzpomíná muž

Je to už 70 let. Přísně utajovanou měnovou reformu schválila komunistická vláda Československa 30. května 1953. Ta vstoupila v platnost 1. června a znehodnotila lidem jejich peníze. Mzdy a ceny se přepočítávaly v poměru 5:1 do výše 300 korun na osobu a u vyšších částek pak lidé dostali za 50 starých korun jednu korunu novou.

Jiří Kovářík pamatuje nepokoje spojené s měnovou reformou v roce 1953

Bál jsem se, že dav radnici podpálí, popisuje první den měnové reformy pamětník

Je to už 70 let. Přísně utajovanou měnovou reformu schválila komunistická vláda Československa 30. května 1953. Ta vstoupila v platnost 1. června a znehodnotila lidem jejich peníze. Mzdy a ceny se přepočítávaly v poměru 5:1 do výše 300 korun na osobu a u vyšších částech pak lidé dostali za 50 starých korun 1 korunu novou.

Petruška Šustrová na archivním snímku

Zemřela disidentka a novinářka Petruška Šustrová. Bylo jí 75 let

Ve věku 75 let zemřela v noci na sobotu disidentka, publicistka a překladatelka Petruška Šustrová. Uvedl to server Lidovky.cz. Právě pro Lidové noviny Šustrová po mnoho let psala sloupky. Informaci o úmrtí Šustrové následně potvrdil Českému rozhlasu - Radiožurnálu předseda Syndikátu novinářů Adam Černý. 

Snímky a archiválie z května 1945 ve Frýdku-Místku a okolí.

VIDEO: Konec války ve Frýdku-Místku. Snímky z osvobození i válečné pomníky města

Celkem třiadvacet válečných hrobů, pomníků a pietních míst vzniklo ve Frýdku-Místku po osvobození od nacistů v květnu před osmasedmdesáti lety. O život tehdy přišlo padesát lidí z města, uloženi byli na čestném místě na centrálním pohřebišti u Dobré naproti více než tisícovky zde padlých sovětských vojáků a důstojníků. Jejich památku tady letos už uctili zástupci magistrátu.

Falešná hranice i dobové vybavení. Bunkr ve Vratěníně zrekonstruovali tamní nadšenci.

Falešná hranice byla past. Teď si ji mohou vyzkoušet nadšenci ve Vratěníně

Pocity emigrantů prchajících za svobodou přes přísně střežené státní hranice v době totality si mohou nyní vyzkoušet zájemci o vojenskou historii. U hranic s Rakouskem ve Vratěníně na Znojemsku vybudovali nadšenci znovu falešnou hranici, jež kdysi lákala přeběhlíky do pasti. Nachází se u bunkru, který členové Spolku pohraniční historie Vratěnín rekonstruují. Zájemce provedou místem už o tomto víkendu.

První oběť Akce Kámen Jan Prošvic, zakladatel firmy ETA, který padl do nastražené pasti 23. dubna 1948. Snímek z pozdějších let v exilu

Akce Kámen: Do pasti StB padlo 40 lidí, osudnou se stala i pár jejím strůjcům

75 let uplynulo od zahájení akce Kámen, jedné z největších provokačních aktivit Státní bezpečnosti v celé její historii. Její první obětí se stal zakladatel firmy ETA Jan Prošvic, který padl do této pasti 23. dubna 1948. Dávná provokace si nyní získala pozornost i v sousedním Německu, kde na toto téma vzniká muzikál s hudbou Ondřeje Soukupa.

Lukáš Příkazký (v popředí) jako Lukyn v seriálu Agrometal

Zajímavé víkendové tipy ze streamů: Arvéd, Agrometal i Rudý kapitán

Následující dny si můžete zpříjemnit primáckým seriálem Agrometal, který nabízí humorný pohled na divoký venkov, dramatickými příběhy Arvéd a Rudý kapitán, v nichž hraje důležitou roli komunistická Státní bezpečnost, nebo třeba politickým seriálem z produkce Netflixu.  

Kulaci na šibenici a do vězení! Od olešnického procesu uplynulo 70 let. Se souhlasem Lukáše Kalase

Kulaci na šibenici a do vězení! Od olešnického procesu uplynulo 70 let

/FOTO/ Vinen, vinen, vinen… Velezrada, protistátní činnost, rozvracení republiky. Dvakrát provaz, jednou doživotí. Další odsouzení mizí na dlouhá léta ve vězení a uranových dolech. Všemu předcházelo nelidské mučení při výsleších příslušníky Státní bezpečnosti (StB) a vynucená doznání. Tak na Blanensku skončil nechvalně známý olešnický proces. Komunistický režim se v politicky motivované a vykonstruované akci vypořádal s místními sedláky, kteří se tehdy bránili takzvané kolektivizaci zemědělství. „Byli pod tlakem vládou přijímaných opatření postupně nuceni opouštět soukromý způsob hospodaření a vstupovat do velkých zemědělských podniků,“ uvedla ve své odborné práci historička Marie Bočková.

Na známém místě v domě č.11 na Klatovské třídě v Plzni otevřel svou novou pobočku kavárenský řetězec CrossCafé

Dům na ikonickém místě v Plzni má nového nájemce, známou kavárenskou značku

V počátcích devadesátých letech minulého století si tam Plzeňané mohli chodit zřizovat svá devizová konta, ukládat úspory a žádat o první úvěry. Později si na stejném místě mohli vypít šálek dobré kávy a mlsat sladké zákusky. Kavárenská tradice tohoto místa se ale začala psát relativně nedávno, až v roce 2018, kdy přízemní prostory předchozí nájemce opustil.

Zdeněk Svěrák přišel podpořit Petra Pavla do jeho volebního štábu. Právě jeho dlouhodobá veřejná podpora Pavlovy kandidatury na prezidenta ČR byla důvodem, proč se na něj zaměřili dezinformátoři

Zdeněk Svěrák zmínil tíživou vzpomínku z dětství. Internetoví lháři jí zneužili

Česká televize připomněla tento týden film z roku 2017 Po strništi bos, natočený podle autobiografické knížky Zdeňka Svěráka, jenž v ní vypráví o svém raném dětství prožitém v protektorátním období. Film i kniha, která mu byla předlohou, obsahují jednu tíživou autorovu vzpomínku, jejíhož zveřejnění v současnosti zneužívají dezinformátoři. 

„Lidsky Arvéda obhájit nemohu, jako herec musím,“ říká Michal Kern

Z osamělosti se může zrodit zlo. Jako u Arvéda, říká k náročné roli Michal Kern

Byl to osudový okamžik hodný okultisty. Přesně v momentě, kdy se Michal Kern rozhodl kvůli pocitu vyhoření utlumit profesní povinnosti, přišel Arvéd. Po malých filmových rolích silná a temná postava. Titulní role, na kterou si počkal do čtyřiceti let. Zkraje února vyhrál za Jiřího Arvéda Smíchovského cenu české filmové kritiky. V sobotu 4. března to může zopakovat i na Českých lvech, kam film vstupuje s dvanácti nominacemi. 

Ve čtvrtek byl zahájen cyklus pořadů věnovaných nejrůznějším přesahům historie za zdmi hradišťské věznice.

Ve čtvrtek se sešli zájemci o budoucnost projektu věznice

Ve čtvrtek byl zahájen cyklus pořadů věnovaných nejrůznějším přesahům historie za zdmi hradišťské věznice. V Kině Hvězda se sešlo několik desítek zájemců k prezentaci aktuálního vývoje projektu související s místní věznicí.

Nové ulice v lokalitě za poliklinikou při výjezdu z Nymburka na Kamenné Zboží.

Nové nymburské ulice ponesou jména válečných letců a osobností skautského hnutí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nové ulice vznikající v lokalitách za poliklinikou při výjezdu z Nymburka na Kamenné Zboží, a také na Zálabí u kruhového objezdu naproti benzince, budou mít svá jména. V prvně jmenované lokalitě Rada odmítla akceptovat návrh komise pro školství kulturu a cestovní ruch, která jména nových ulic navrhuje a prosadila svůj vlastní návrh.

Komunistický premiér a ministr vnitra a zemědělství Lubomír Štrougal (na snímku z 5. ledna 2012)

Zemřel komunistický předseda vlády Lubomír Štrougal. Dožil se 98 let

Ve věku 98 let zemřel komunistický premiér a ministr vnitra a zemědělství Lubomír Štrougal. ČTK to potvrdil zdroj blízký rodině. Jeden ze symbolů normalizace byl více než 30 let členem vedení vládnoucí komunistické strany. Téměř po celou dobu normalizace, skoro 19 let, stál v čele federální vlády.

Kariéru Josefa Laufera násilně přerušila operace, která měla fatální následky.

Josef Laufer stále čeká na zázrak, v kómatu je už třetí rok

Byla to plánovaná operace srdeční chlopně s dobrou prognózou. Tehdy osmdesátiletý Josef Laufer kvůli ní přerušil své účinkování v Divadle Broadway a všichni věřili, že se zase brzy vrátí. Právě totiž s kamarádem dopsali nový muzikál. Operační zákrok však skončil fatálně. Objevily se problémy, pacient se neprobral z narkózy a od roku 2020 leží v pražské Nemocnici Na Homolce. Je v kómatu a ani léčba, ani rehabilitace mu k návratu do normálního života nepomohly.