Kreativ

ŠTÍTEK: Státní bezpečnost

Saša Rašilov

Saša Rašilov: Nechci umřít v dívčí náruči při milostném výstupu

Saša Rašilov patří k nejčastěji obsazovaným hercům, od divadla přes film a televizi až po rozhlas a namlouvání audioknih. Rád pomáhá podnětným projektům, na festival Finále přijel například podpořit ActorsMap, asociaci propojující herce s filmaři. V kinech jsme ho ještě nedávno mohli vidět ve filmu Arvéd. V roli vyšetřovatele StB Plačka hrál s mystikem Arvédem Smíchovským brutální partii o jeho duši.

Ilustrační foto.

Soud zastavil stíhání bývalých příslušníků StB kvůli akci Asanace

Odvolací pražský městský soud zrušil verdikt nad čtyřmi bývalými příslušníky komunistické Státní bezpečnosti (StB) obžalovanými z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovali disidenty a nutili je k emigraci. Jejich trestní stíhání zastavil, protože je podle něj promlčené.

Obžalovaní (zleva) Karel Hájek, Zbyněk Dudek a Rudolf Peltan v soudní síni Obvodního soudu pro Prahu 1, který se 12. listopadu 2019 začal zabývat případem pětice někdejších příslušníků Státní bezpečnosti (StB) obžalovaných ze zneužití pravomoci úřední oso

Měli šikanovat hudebníky a chartisty. Bývalé příslušníky StB znovu probírá soud

U pražského městského soudu ve čtvrtek začalo odvolací jednání v případu čtveřice bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB) obžalovaných z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovali disidenty a nutili je k emigraci. Prvoinstanční soud uložil Karlu Hájkovi a Rudolfu Peltanovi podmíněné tresty. U Zbyňka Dudka a Jiřího Šimáka upustil od potrestání, protože již oba dva dříve dostali za týrání odpůrců komunistického režimu nepodmíněné tresty 3,5 roku vězení. Proti rozhodnutí se odvolali obžalovaní i státní zástupce.

Obžalovaní (zleva) Karel Hájek, Zbyněk Dudek a Rudolf Peltan v soudní síni Obvodního soudu pro Prahu 1, který se 12. listopadu 2019 začal zabývat případem pětice někdejších příslušníků Státní bezpečnosti (StB) obžalovaných ze zneužití pravomoci úřední oso

Měli šikanovat hudebníky a chartisty. Bývalé příslušníky StB znovu probírá soud

U pražského městského soudu ve čtvrtek začalo odvolací jednání v případu čtveřice bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB) obžalovaných z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovali disidenty a nutili je k emigraci. Prvoinstanční soud uložil Karlu Hájkovi a Rudolfu Peltanovi podmíněné tresty. U Zbyňka Dudka a Jiřího Šimáka upustil od potrestání, protože již oba dva dříve dostali za týrání odpůrců komunistického režimu nepodmíněné tresty 3,5 roku vězení. Proti rozhodnutí se odvolali obžalovaní i státní zástupce.

Herec Michal Kern v hlavní roli filmu Arvéd.

Ďábelský film Arvéd vyděsí kino ústeckého Hraničáře

Veřejný sál Hraničář, oáza kvalitních filmů v centru Ústí nad Labem, dnes, tedy v úterý 6. září od 19 hodin zve na nové drama, politický i ďábelský snímek Arvéd, režiséra i scénáristy Vojtěcha Maška (Křižáček, Český lev za film Okupace). Vstupné je 150 či 110 korun, film má 120 minut. Pusťte si trailer uvnitř článku. 

Andrej Babiš v rámci předvolební kampaně v Opavě. 23. srpna 2022, Opava.

VIDEO: Babiš v Opavě? Mela byla cítit ve vzduchu už před jeho příjezdem

/FOTOGALERIE/ Na dva znesvářené tábory se v úterý 23. srpna rozdělilo Dolní náměstí v Opavě. Slezská „metropole“ s 50 tisíci obyvateli byla jednou ze zastávek předvolební tour šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Přijet měl ve 13 hodin. V prostoru před kostelem svatého Vojtěcha se zabydlel hlouček Babišových odpůrců s transparenty, vlajkami a píšťalkami. A postupně se rozrůstala i skupina Babišovách příznivců. 

Andrej Babiš na návštěvě Moravskoslezského kraje, 22. srpna 2022, Český Těšín.

Babiš tour po Karvinsku: V Těšíně a v Havířově se napadali příznivci s odpůrci

/VIDEO, FOTOGALERIE/ První den „Road tour s obytňákem“, se kterou do kraje dorazil expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, měla sedm zastávek. Většina z nich měla klidný průběh, ovšem na některých to vřelo. Například na mítinku v Kopřivnici se do Andreje Babiše ostře pustila jedna z přítomných matek, která mu do tváře křičela nadávky jako: „Lháři a estébáku.“

Obnovený kámen STB (Stadt Brünn) z roku 1850.

Překvapení na hvězdárně v Brně: dělníci našli unikátní hraniční kameny

Na dva kamenné patníky s unikátní historií narazili během úprav okolí ztroskotaného létajícího talíře v parku na Kraví hoře zaměstnanci brněnské hvězdárny. Pod povrchem vyprahlého trávníku se ukrývaly takzvané hraniční kameny, jde obvykle o kamenné kvádry či jiná tělesa vyčnívající ze země a označující státní hranici nebo hranici mezi různými regionálními útvary.

Bohoslužba v Pečkách v neděli 14. srpna 2022.

V Pečkách sloužili mši ke stým narozeninám kněze Vladimíra Benedikta Holoty

/FOTOGALERIE/ Mimořádnou příležitost setkat se s Vladimírem Benediktem Holotou měli lidé, kteří v neděli 14. srpna zavítali na mši svatou do kostela sv. Václava v Pečkách. Po ní následovalo milé setkání na farní zahradě. Bohoslužba se uskutečnila u příležitosti stých narozenin, které kněz oslavil 5. srpna.

Generál ve výslužbě a kandidát na prezidenta Petr Pavel.

Americké stíhačky bych nepořizoval, jsou drahé, říká Petr Pavel

Petr Pavel je čtyřhvězdičkový generál ve výslužbě a jeden z favoritů prezidentské volby. Stál v čele Generálního štábu Armády ČR a také Vojenského výboru NATO. Za minulého režimu byl ovšem členem KSČ a výsadkářů, kteří spadali pod GŠ ČSLA. K tomu v rozhovoru pro Deník uvedl: „Jednoznačně prohlašuji, že jsem nebyl členem žádné složky, která by měla něco společného s StB nebo vojenskou kontrarozvědkou. Nikdy jsem nepracoval jako špión.“

Iva Vojtková na procházce na pražském Žižkově

Dlouho jsem byla ve snech kamarádkou s Beatles, vzpomíná Iva Vojtková

Iva Vojtková, dívčím jménem Hejdová, se narodila v roce 1957 v České Třebové v rodině šéfa Železničních opraven a strojíren. Dětství prožila jako dítě politicky nespolehlivé osoby. Tatínek totiž nesouhlasil se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do naší země. Na střední školu se nedostala, a tak se vyučila elektrikářkou a opravovala lokomotivy. V osmdesátých letech distribuovala a také připravovala samizdatové časopisy Vokno a Voknoviny.

Historik Petr Zídek

Bratři Mašínové by metál dostat neměli, říká historik Petr Zídek

Historik se musí opírat o prameny, ale každý je může interpretovat jinak. Někdo vidí v bratrech Mašínových hrdiny, jiný vrahy. Jak je to možné? Dívají se první či druzí na minulost přes politické brýle? I o tom jsem hovořila s šéfredaktorem časopisu Paměť a dějiny Petrem Zídkem.

Historik Petr Zídek

Minulé odbojáře doslova vyrábí byrokracie, říká historik Petr Zídek

Držet se faktů a nefabulovat. Tím se řídí historik a šéfredaktor časopisu Paměť a dějiny Petr Zídek. Proto například odmítá pohled na bratry Mašínovy jako na hrdiny a bojovníky proti systému. „Problém je, že se nepostavili diktátorskému režimu, ale zabili dva řadové esenbáky, přičemž jednoho z nich podřízli v bezvědomí, při loupežném přepadení zastřelili pokladníka a vystřelili oko hasiči. Celý jejich ‚odboj‘ se omezuje na podpálení několika stohů na Hané. To, co dělali, by bylo nepřijatelné i ve skutečné válce,“ říká Zídek v rozhovoru pro Deník.

Užijte si ve strahovském autokině premiéru české komedie Hádkovi.

Tipy na čtvrtek 14. července

Vydáte se do kina? Na koncert? Nebo něco jiného? Podívejte se níže na pár našich tipů na akce, které se v Praze druhý červencový čtvrtek konají.

Pozvánka Paměti národa na letní večery s příběhy 20. století na pražském Strahově.

FOTO: Výstava Paměti národa na pražském Strahově představí příběhy 20. století

Na jižní tribuně strahovského stadionu, největšího na světě, která je běžně nepřístupná, je každý všední den od července do září zdarma k vidění výstava. Lidé si mohou užít místo s jedinečnými výhledy na Prahu a dozvědět se více o jeho pohnuté historii. Celý program na Strahově vyvrcholí na přelomu září a října třídenním Festivalem Paměti národa.

Z postupné záchrany zdevastovaného zámku ve Zvěstově. Starosta obce Karel Babický na půdě nové střechy nad západním křídlem zámku.

PODÍVEJTE SE: Záchrana zvěstovského zámku díky dotacím letos znovu poskočí

Zvěstovský zámek, který byl ještě před šesti lety jen ruinou a scházelo málo k jeho konečné zkáze, už zase připomíná šlechtické sídlo. To je však jen slovní obrat, protože po dokončení náročné rekonstrukce bude sloužit záležitostem obecním. Právě obec stojí za tím, že zámek unikl svému osudu a doslova vstal jako bájný pták Fénix z popela.

Božena Hlaďová s příbuznými na vernisáži výstavy v Novém Jičíně 30. června 2022.

Příběh hrdiny, na výročí gymnázia Nový Jičín se vzpomínala i komunistická šikana

Můj muž byl třicet šest let pod dozorem. Třicet šest let na nás někdo veřejně neustále dohlížel. Dokonce, když jsem dostala dovolenou v Bulharsku, a muž se dovolil a jel se mnou, oni požádali své bulharské partnery, aby na něj dávali na pláži pozor. Zdůvodňovali to, že je to blízko tureckých hranic a je možnost kontaktu. To jsou nepředstavitelné věci. Takto vzpomínala na oslavách sto let novojičínského gymnázia manželka hrdiny, po němž se dnes v Novém Jičíně jmenuje také jedna z ulic. 

Připomínkový pochod Žatec-Stekník-Postoloprty.

Připomínkový pochod Žatec-Stekník-Postoloprty se vydařil

K realizaci Připomínkového pochodu Žatec-Stekník-Postoloprty oslovil Petr Zemánek žatecké a lounské gymnázium, pražské Gymnázium Paměti národa a své studenty z Gymnázia Jana Keplera. Byli však osloveni také novináři, vedení Paměti národa atd. S okamžitou vstřícností reagoval ředitel lounského gymnázia Mgr. Daniel Syrovátko a tamější učitel dějepisu Mgr. Zdeněk Zákutný. Žatecké gymnázium přes několikeré oslovení vůbec nereagovalo. Přesto jsem věřil, že se někdo z Žatce přece jen zúčastní.

V Heřmanově Městci si připomněli 70. výročí monstrprocesu

Odsouzeni za velezradu. Heřmanův Městec si připomněl hrůzný monstrproces

/FOTOGALERIE/ Psal se 19. červen roku 1952, když v Heřmanově Městci začal lidový soud s celkem sedmnácti muži, kteří byli součástí skautské odbojové skupiny Beneš. Po třech dnech vynesli soudci nad všemi zúčastněnými rozsudky. Mladíci si měli dohromady odsedět 149 let. V neděli, u příležitosti 70. výročí monstrprocesu, se zdejší obyvatelé rozhodli připomenout stále ještě bolestnou událost.

Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Morálku mám naprosto v pořádku, říká bývalý premiér Andrej Babiš

Expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš sice definitivně nepotvrdil svoji hradní kandidaturu, ale už ví, čemu by se v roli hlavy státu věnoval: „Prezident má velký prostor v ekonomické diplomacii. To je moje profese, to umím. Znám skoro všechny světové lídry a určitě bych českým firmám pomohl. V tom bych byl velmi aktivní, ale jinak je pravda, že prezident má podstatně menší kompetence než předseda vlády. Je to hlavně symbol.“

Ve čtvrtek 16. června přijede do Mostu na Benďák koncertovat kapela Flamengo Reunion.

Víte, kolik let dělí dvě fotografie v článku? Rovných 50!

První je z podzimu roku 1972.Na pódiu kinosálu tehdejšího Repre ve starém Mostě hraje skupina Flamengo na 2. beatovém festivalu svůj poslední koncert (zleva: Kulhánek, Šedivý, host Andršt, Khunt a Mišík). Druhá je z jara roku 2022 a Flamengo Reunion Session hraje v divadle v Kolíně (zleva: Secký, Fořt, Zelenka, Kulhánek a Holeček).

Andrej Babiš přichází k bratislavskému soudu. Archivní snímek

Babiš zůstane evidován jako agent StB. Bratislavský soud zamítl jeho žalobu

Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu nynějšího šéfa hnutí ANO a bývalého českého premiéra Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Soud svůj verdikt v souladu s dřívějším rozhodnutím ústavního soudu zdůvodnil tím, že žalovanou stranou ve sporu nemá být slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Babiš posléze uvedl, že se i nadále bude soudně bránit.