Kreativ

ŠTÍTEK: Státní bezpečnost

H. Kammler byl pohřben v Bílé Vodě

Pátrání po osudu nacistického generála odstartovala svědectvím dozorce

Při dalším pátrání po stopách tajemství továrny Richard jsem byl kontaktován bývalým příslušníkem Stb F. A., který bydlel nedaleko malebné obce Třebenice.  Na domluvené schůzce mi tento muž sdělil, že dozoroval přísně střežené objekty, kam spadal i Richard. Byla krásná květnová neděle roku 2018. A tímto se začíná pátrání po osudu nacistického generála zbraní SS H. Kammlera, vedoucího všech tajných projektů Třetí říše.

Karel Kryl při svém koncertu v Teplicích

Ke Krylovu odkazu se hlásí i dezinformační scéna. S jejími názory by nesouzněl

Skutečnost, že si letos jen v krátkém časovém rozmezí připomínáme 30 let od úmrtí Karla Kryla a 80 let od jeho narození, ukázala také to, že ke Krylovu odkazu se dnes hlasitě hlásí i lidé, s nimiž by se za svého života pravděpodobně neshodl. Titíž lidé se dnes rádi hlásí k současným postojům Jaromíra Nohavici – k jehož minulosti se Kryl sám stavěl kriticky.

Ing. Jan Žemla (1900−1972), od roku 1939 učitel na mlynářské škole v Pardubicích, za druhé světové války spolupracoval se západním paradesantem „Barium“, člen revolučního a posléze do února 1948 Okresního národního výboru v Pardubicích.

Historici se vrátí k procesu se skupinou Jana Žemly. Vražda zůstala neobjasněna

Na přelomu 40. a 50. let 20. století se Československem prohnala vlna politických procesů. Na Pardubicku vyvrcholila činnost StB v souvislosti s vraždou Lubomíra Josefa Krátkého, syna komunistického prominenta, v lednu 1949 zatčením rozsáhlé skupiny osob. Státní soud následně vynesl jeden trest smrti pro Jana Žemlu. Další obviněné odsoudil k odnětí svobody v souhrnné výši 268 let.

Badatelé se opět pokusili provrtat do levé části podzemní továrny Richard v místech bývalého velitelství.

Podzemní továrna Richard nedá spát. Badatelé se pokusili provrtat do sklepení

/FOTO, VIDEO/ Badatelé se opět pokusili provrtat do levé části podzemní továrny Richard v místech bývalého velitelství. Podle zjištění iniciátora a amatérského badatele Tomáše Rotbauera by v této části měl být sklep. Výpovědi svědků hovořily o tom, že se do této části měly na konci války přemisťovat bedny s cennostmi. 

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš chtěl informace o Lipavského rodině. Mail ale poslal na špatnou adresu

Šéf opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) si o víkendu od svých spolupracovníků vyžádal citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti). S odkazem na e-mailovou konverzaci, kterou Babiš zaslal omylem jinému adresátovi, to dnes napsal server Novinky.cz. Babiš tvrdí, že nesháněl žádné kompromitující materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů kvůli tomu, aby mohl reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného. Lipavský ČTK sdělil, že ho obsah e-mailů znechutil.

Seriál zatím zachraňují víc herci (Jiří Macháček a Jan Cina v hlavních rolích).

To se vysvětlí, soudruzi! Seriál z osmdesátek zatím zachraňují herci a retro

Ostře sledované UFO, Jak uškrtit mistra Šálka, Hoří, má babičko, Lada Lazarová nebo Paní, vy jste vdova!. Autoři nového seriálu To se vysvětlí, soudruzi se názvy svých dílů hlásí k odkazu známých českých filmů i rukopisu jejich tvůrců a zároveň dávají najevo, že to se svými hrdiny nemyslí zase tak vážně. Včetně estébáků. Hezký nápad, způsob vyprávění ovšem zatím jeho úrovni nestačí. Alespoň podle prvního dílu, který měl v České televizi premiéru v neděli večer.

Ilustrační foto.

POST BELLUM v Karlovarském kraji dostane 200 tisíc na provoz

Dotaci ve výši 200 tisíc korun dostane od Karlovarského kraje nezisková organizace POST BELLUM, která vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Prostředky by měly jít na výdaje spojené s provozem pobočky Paměti národa v regionu a jejího dokumentačního centra.

Tomáš Rotbauer se snaží odhalit celé tajemství podzemní továrny Richard.

Pamětníci, pomozte oživit tajemství uzavření levé části Richardu I

Od dubna 1943 se v terezínském ghettu začal hromadit na příkaz generála SS Kaltenbrunnera jeho takzvaný archiv. Šlo o čtyři miliony listů konfidentů. Osud tohoto archivu po osvobození je nejasný, nebyl nikdy nalezen. V teoriích jeho osudu je zmiňované jeho uložení v prostoru bývalé podzemní nacistické továrny Richard Litoměřice. Kolona nákladních vozidel tam dorazila ve dnech 2. až 5. května 1945.

Levitující žena nad Karlovou Studánkou? Paranormnální jev? Natáčení seriálu To se vysvětlí soudruzi v červenci 2023.

To se vysvětlí, soudruzi! Při natáčení levitovala v Karlově Studánce žena

První díl nového seriálu České televize nazvaného To se vysvětlí, soudruzi uvidí diváci v neděli 3. března od 20:10 hodin na obrazovkách ČT1. Jeden z dílů se natáčel v Karlově Studánce v Jeseníkách. K vidění byl i paranormální jev - žena levitující nad zdejším lázeňským hotelem. Zahráli si i místní.

Česko-ruský historik a kritik Putinova režimu Alexej Kelin

Západ musí Rusku pomoci vybudovat nový systém, říká historik Alexej Kelin

Narodil se v roce 1942 v Pelhřimově do rodiny ruského lékaře a donského kozáka Nikolaje Kelina a Češky Olgy narozené na Ukrajině. Po srpnu 1968 emigroval s bratrem do západního Německa, ale kvůli rodičům se brzy vrátil. Od té doby žil Alexej Kelin pod dohledem StB. Podílel se na pašování nezávislých tiskovin do Sovětského svazu a sovětských posádek v ČSSR. Po sametové revoluci se angažoval v ruských krajanských spolcích.

Pětadvacetiletý Josef Hlavatý se 20. ledna 1969 upálil v Plzni

Před 55 lety se zapálil jako Jan Palach. Čin Hlavatého připomene pamětní deska

Plzeňan Josef Hlavatý, který se 20. ledna 1969 zapálil na protest proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejší Československé republiky a byl tak po Janu Palachovi druhou živou pochodní, bude mít pamětní desku. Slavnostně odhalena bude na náměstí T. G. Masaryka v Plzni v den 55. výročí smutné události.

Pětadvacetiletý Josef Hlavatý se 20. ledna 1969 upálil v Plzni.

Před 55 lety se zapálil jako Jan Palach. Čin Plzeňana připomene pamětní deska

Plzeňan Josef Hlavatý, který se 20. ledna 1969 zapálil na protest proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejší Československé republiky a byl tak po Janu Palachovi druhou živou pochodní, bude mít pamětní desku. Slavnostně odhalena bude na náměstí T. G. Masaryka v Plzni v den 55. výročí smutné události.

Václav Nedomanský se raduje ze vstřelení první branky v utkání se sovětským svazem na mistroství světa 1971 ve Švýcarsku.

StB na mě donášeli reprezentační trenéři, šokuje Václav Nedomanský ve své knize

/RECENZE/ Knih o hokeji vychází v Česku poměrně málo a jen některé můžeme řadit mezi opravdu kvalitní. Naposledy zaujal životopis Miroslava Fryčera Můj divoký hokejový život, který byl otevřenou zpovědí rebela na bruslích. Na konci minulého roku našly Fryčerovy paměti neméně atraktivní sestřičku v podobě autobiografie Václava Nedomanského s názvem Můj nejslavnější únik. I ona otevřeně popisuje poměry v komunistickém Československu a odvážný útěk za železnou oponu. Jako bonus odhaluje ty, kteří na Nedomanského donášeli StB. Čtenář možná bude zaskočený, jaká slavná jména si zadala s režimem.

Václav Nedomanský se raduje ze vstřelení první branky v utkání se sovětským svazem na mistroství světa 1971 ve Švýcarsku.

StB na mě donášeli reprezentační trenéři, šokuje Václav Nedomanský ve své knize

/RECENZE/ Knih o hokeji vychází v Česku poměrně málo a jen některé můžeme řadit mezi opravdu kvalitní. Naposledy zaujal životopis Miroslava Fryčera Můj divoký hokejový život, který byl otevřenou zpovědí rebela na bruslích. Na konci minulého roku našly Fryčerovy paměti neméně atraktivní sestřičku v podobě autobiografie Václava Nedomanského s názvem Můj nejslavnější únik. I ona otevřeně popisuje poměry v komunistickém Československu a odvážný útěk za železnou oponu. Jako bonus odhaluje ty, kteří na Nedomanského donášeli STB. Čtenář možná bude zaskočený, jaká slavná jména si zadala s režimem.

Projev předsedy Československé sociálnědemokratické strany Bohumila Laušmana, 22. ledna 1949

Útěk před Herodem se nezdařil. V roce 1953 unesla StB z exilu politika Laušmana

Byl 23. prosinec roku 1953. Československého sociálnědemokratického politika Bohumila Laušmana toho dne navštívil v jeho exilovém bytě v rakouském Salcburku jeho známý Hermann Rauscher, bývalý poslanec rakouských socialistů, kterému Laušman důvěřoval. Muž však vstoupil do bytu, aby Laušmana zradil a vydal těm, před nimiž politik utekl.

Zleva rozhlasová redaktorka Dagmar Misařová, Miroslav Sehnal a herec Norbert Lichý při „rozptylu“ knihy Hodinu pod drnem, kterou napsal Mirek společně s  Břetislavem Uhlářem.

Zítřek je dneškem včerejška, říká Miroslav Sehnal. Dnes slaví 70. narozeniny

/ROZHOVOR/ Dnes, 18. prosince, slaví sedmdesátiny spisovatel, publicista, dramaturg a ostravský pábitel Miroslav Sehnal. Jeho profesní život by svou překotností vydal na seriál. Spolupracoval s tiskem, rozhlasem i televizí, napsal desítku satirických knižních titulů a svou dramaturgickou stopu zanechal v mnoha ostravských kulturních zařízeních. 

Pomníček v České Skalici připomíná legendárního Johna Lennona.

VIDEO: U jediného pomníku Lennona u nás vzplála v den výročí jeho smrti svíčka

Ticho v lese nad Řezníčkovou roklí v České Skalici protne psí štěkot. Dvojice psů v doprovodu stejného počtu dvojnožců projde jen pár metrů od místa, kde se z fotografie na pomníčku z pod opadaných dubových listů upřeně dívá vousatá tvář s kulatými brýlemi. Jejich nositel jim dal název a pojem lenonky přežil dodnes. Ne tak legendární "Brouk" John Lennon, jehož život přesně před 43 lety utnuly kulky z revolveru. Jeho památku zde již více než 35 let připomíná pomníček, který zde vznikl v roce 1986 - „…v době nesvobody, kdy byl John Lennon symbolem vzdoru…", jak stojí na ceduli, kterou na strom nad pomníčkem umístili členové Klubu Konvalinkových umělců a volnomyšlenkářů (KKUV). Právě ti před 11 lety polozapomenutý pomníček obnovili.

Signatář Charty 77 Tomáš Růžička (vpravo).

Signatář Charty 77 Tomáš Růžička zavzpomínal v kavárně na listopadové události

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Signatář Charty 77 Tomáš Růžička navštívil Čáslav při oslavách 34. výročí sametové revoluce. Po setkání u pomníku 1. a 2. světové války a Obětí komunismu v Mahenově ulici besedoval v kavárně u Dusíkova divadla. Poděkování za zorganizování celé akce patří Společenství církví v Čáslavi a Diakonii Českobratrské církve evangelické.

Černé svědomí moci je novinka o tragickém osudu filmového scenáristy a režiséra, příbramského rodáka, Pavla Juráčka.

Černé svědomí moci zachycuje tragický osud scénaristy a režiséra Pavla Juráčka

Černé svědomí moci je novinka o tragickém osudu filmového scenáristy a režiséra, příbramského rodáka, Pavla Juráčka (1935 – 1989), jedné z předních osobností „zlatých šedesátých“ minulého století, potažmo české kinematografie vůbec. Teprve teď, po čtyřiatřiceti letech od jeho úmrtí, je možné se v plné šíři seznámit s triskním životem této výrazné filmové osobnosti. Teprve teď mohou ti, kterým zůstalo jeho jméno v paměti či ho mají v podvědomí podvědomí, naplno nahlédnout do života člověka, který se znelíbil státní moci.

Jiří Hána získal vzdělání na Divadelní fakultě Akademie múzických umění. Herectví studoval pod vedením Borise Rösnera, Evy Salzmannové a režiséra Miloše Horanského.

Jiří Hána: My si pořád na něco stěžujeme. Každý je zodpovědný za svůj život

Jiří Hána si divadelní komedií Berlín, Berlín oživil vzpomínky na osmdesátá léta. Ve škole seděl s rukama za zády a západní čokoláda mu chutnala natolik, že ji jedl po kostičkách i několik týdnů. Herec v časopisu Story prozradil, jaké to je být v kůži agenta Stasi v komedii, kde se smích střídá s mrazivými momenty a co už by nikdy nechtěl zažít. 

Jednodenní generální stávka 27. 11. 1989 v Českém Krumlově.

Revoluci v Krumlově fotil s fotografem STB. Kdyby režim nepadl, zavřeli by ho

Už čtyřiatřicet let uběhlo od listopadých událostí roku 1989. A je to už čtrnát let, kdy na sametovou revoluci, na její dvacetileté výročí, zavzpomínali tři slavní Krumlováci. Jedním z nich byla i krumlovská legenda, fotograf Josef Prokopec (1925-2018), zakládající člen Fotogklubu Českým Krumlov, jenž svým fotoaparátem zachytil dění ve městě i v onom přelomovém období. Se vzpomínkami se svěřli Zdeňku Zajíčkovi, tehdejšímu redaktorovi Českokrumlovského deníku.  

Mezi demonstranty na Husově náměstí v Berouně byli v listopadu roku 1989 i studenti.

Pohlednice z minulosti: Listopadové události roku 1989 v Berouně

/FOTOGALERIE/ Pochmurné dny první listopadové dekády roku 1989 v Berouně nezavdávaly náhodnému pozorovateli žádnou velkou naději na změnu politických poměrů, stále zdánlivě pevně ovládaných komunistickou stranou. Ještě koncem října vedoucí tajemník strany hřímá: „V okrese rozvrat nedovolíme!“ a 7. listopadu kladou soudruzi naposledy věnce k soše V. I. Lenina naproti poště. Demonstrace 17. listopadu však zastihla stranické vedení zcela nepřipravené.

Barák undergroundu v Nové Vísce na Chomutovsku.

Barák s velkým B. Centrum undergroundu bylo v Nové Vísce na Chomutovsku

/VIDEO/ Bývalý statek, který leží na samotě za mohutným kovovým plotem a odkud je vidět stoupající dým z blízkých elektrárenských komínů, zažil mnohé. Právě tady v Nové Vísce u Kadaně byl jeden z pověstných baráků undergroundu – ostrůvek svobody v podmínkách totalitního státu. Jeho komunita byla tou nejzásadnější, která vznikla na území tehdejšího Československa.

Knížku Holka statečná najdou čtenáři na pultech vybraných knihkupectví, ale hlavně na e-shopu Dana Polmana, kde jsou k zakoupení knihy s vlastnoručním podpisem Blanky Čílové.

Holka statečná. Odbojářka z Nové Paky měla neuvěřitelně spletitý osud

Protikomunistická odbojářka Blanka Čílová z Nové Paky to neměla v životě jednoduché. Jejího manžela komunisté uvěznili a ona do věznice pašovala mezi politické vězně jídlo, léky a vitamíny větrací šachtou ze záchodového okénka. „Vždy jsem doufala, že si vše spravedlivě rozdělí,“ popisuje dnes 95letá Blanka.

Zdena Mašínová, sestra protikomunistických odbojářů Ctirada a Josefa, při loňském otevření Památníku tří odbojů

Nevzdat se, to je naše heslo, říká Zdena Mašínová. Po útěku bratrů prožila peklo

Z trojice sourozenců Mašínových, dětí legendárního odbojáře Josefa Mašína a jeho ženy Zdeny, je „Nenda“, jak jí doma přezdívali, nejmladší. Narodila se 7. listopadu 1933, a když se její bratři prostříleli do Západního Berlína, bylo jí právě 20 let. Státní bezpečnost ji zatkla, ale po čtyřech dnech bez vysvětlení propustila. Její matce se vedlo hůř: poté, co ji estébáci odvedli, se domů už nikdy nevrátila. Nenda osiřela. Zdena Mašínová mladší v úterý 7. listopadu slaví 90. narozeniny.

Zdena Mašínová, sestra protikomunistických odbojářů Ctirada a Josefa, při loňském otevření Památníku tří odbojů

Nevzdat se, to je naše heslo, říká Zdena Mašínová. Po útěku bratrů prožila peklo

Z trojice sourozenců Mašínových, dětí legendárního odbojáře Josefa Mašína a jeho ženy Zdeny, je „Nenda“, jak jí doma přezdívali, nejmladší. Narodila se 7. listopadu 1933, a když se její bratři prostříleli do Západního Berlína, bylo jí právě 20 let. Státní bezpečnost ji zatkla, ale po čase bez vysvětlení propustila. Její matce se vedlo hůř: poté, co ji estébáci odvedli, se domů už nikdy nevrátila. Nenda osiřela. Zdena Mašínová mladší v úterý slaví 90. narozeniny.

Marta Kubišová, dcera Kateřina a Václav havel.

Byla milá, vzpomínají lidé z Pohledu na Kubišovou. Ocení ji prezident

/VIDEO, FOTO/ Bydlí tady Kubišová. Pro obyvatele Pohledu u Havlíčkova Brodu to byla výjimečná událost. Do jejich vesnice se přistěhovala z Prahy trojnásobná zlatá slavice, kterou znali někdy jen z rozhlasu. Psal se rok 1975 a Marta Kubišová měla už pět let zákaz veřejně vystupovat. V sobotu 28. října převezme zpěvačka od prezidenta Petra Pavla státní vyznamenání.

Herečku Jiřinu Štěpničkovou připomíná pamětní dlaždice před kladenským divadlem.

Filmová legenda i oběť režimu. Herečka Štěpničková má v Kladně pamětní dlaždici

/FOTOGALERIE/ Před budovou kladenského divadla byla slavnostně odhalena pamětní dlaždice prvorepublikové herečky Jiřiny Štěpničkové, kterou proslavily například role Viktorky nebo Maryši. V padesátých letech chtěla spolu s tehdy malým synem Jiřím uprchnout z komunistického Československa, spadla však do pasti StB a za pokus o emigraci byla odsouzena k patnácti letům vězení.

Odhalení pomníku v Obytcích.

Před osmdesáti lety otce a syna popravili, nyní jim v obci odhalili pomník

Osmdesát let uplynulo od popravy otce a syna Suchých z obce Obytce v Drážďanech. Doplatili na udání za to, že ve svém hostinci pravidelně od roku 1940 nechávali občany obce poslouchat londýnské vysílání. Zatčeni byli na jaře 1942, popraveni 8. října 1943. Na jejich počest jim nyní byl obci odhalen pomník.

Odhalení pomníku v Obytcích

Poslouchali Londýn. Před 80 lety za to otce a syna popravili, nyní mají pomník

Osmdesát let uplynulo od popravy otce a syna Suchých z obce Obytce v Drážďanech. Doplatili na udání za to, že ve svém hostinci pravidelně od roku 1940 nechávali občany obce poslouchat londýnské vysílání. Zatčeni byli na jaře 1942, popraveni 8. října 1943. Na jejich počest jim nyní byl obci odhalen pomník.