Kreativ

ŠTÍTEK: Státní bezpečnost

Šéfem českého hokeje se chce stát i Alois Hadamczik

Král skončil, jeho dědictví jen tak nezmizí. Kandidátů na šéfa hokeje přibývá

Dlouhých čtrnáct let byl v čele hokejového svazu Tomáš Král. Protřelý právník s mimořádnou schopností ustát všechny skandály, zavazovat si spojence a – především – sehnat peníze. Právě to jej takovou dobu drželo v křesle šéfa jednoho ze dvou nejpopulárnějších sportů v Česku. Třikrát v řadě neměl při volbách protikandidáta, což o něčem svědčí.

Šéfem českého hokeje se chce stát i Alois Hadamczik

Král skončil, jeho dědictví jen tak nezmizí. Kandidátů na šéfa hokeje přibývá

Dlouhých čtrnáct let byl v čele hokejového svazu Tomáš Král. Protřelý právník s mimořádnou schopností ustát všechny skandály, zavazovat si spojence a – především – sehnat peníze. Právě to jej takovou dobu drželo v křesle šéfa jednoho ze dvou nejpopulárnějších sportů v Česku. Třikrát v řadě neměl při volbách protikandidáta, což o něčem svědčí.

Zásah policie v Libouchci v pátek 6. května

Drama v Libouchci: muž s granátem hrozil, že se odpálí. Vtrhla na něj zásahovka

/FOTO, VIDEO/ Nečekané drama zaskočilo v pátek 6. května obyvatele malého panelového sídliště v Libouchci. Policie je evakuovala, zůstat mimo prostor obklíčený zásahovou jednotkou musely i děti ve škole. Vše ukončila až zásahová jednotka - v zamčené části článku se dočtete, co na to říkali místní lidé, co měl nakonec muž u sebe nebo kde nakonec skončil. 

Zemřela Eva Štanclová.

Tančila režimu navzdory. Zemřela první dáma ústecké scény Eva Štanclová

V pondělí 25. dubna zastihla kulturní scénu smutná zpráva. Zemřela Eva Štanclová. Žena, která vyrůstala v prostorách nádražní budovy v Ústí nad Orlicí, toužila stát se tanečnicí, zažila válečné bombardování i šikanu od Státní bezpečnosti. Na výjimečnou osobnost, která položila základy tanečního oboru v Ústí nad Orlicí, vzpomínají přátelé, žáci i dobří známí.

Zemřela Eva Štanclová.

Tančila režimu navzdory. Zemřela Eva Štanclová, první dáma ústecké scény

V pondělí 25. dubna zastihla region smutná zpráva. Zemřela Eva Štanclová. Žena, která vyrůstala v prostorách nádražní budovy v Ústí nad Orlicí, toužila stát se tanečnicí, zažila válečné bombardování i šikanu od Státní bezpečnosti. Na výjimečnou osobnost, která položila základy tanečního oboru v Ústí nad Orlicí, pro Deník zavzpomínali přátelé, žáci i dobří známí.

Viktor Boháč.

Zemřel Viktor Boháč: Někdejší nymburský radní bojoval proti totalitním režimům

/FOTOGALERIE/ Ve věku 90 let zemřel 13. dubna někdejší radní města, bojovník proti totalitním režimům Viktor Boháč. Stejně jako jeho otec se zasazoval o dodržování demokratických principů a byl proto často trnem v oku komunistickému režimu, který jej prostřednictvím Státní bezpečnosti dlouhá léta nenechal na pokoji. Po Sametové revoluci působil dvě volební období jako radní Nymburka. Začal také publikovat v novinách a časopisech.

Sedmdesát let od zániku osady Símře si obyvatelé Soběchleb připomněli pietním průvodem a položením svíček, 7. dubna 2022

Komunisté před 70 lety zlikvidovali osadu Símře. Lidé si ji připomněli průvodem

Od kostela v Soběchlebích míří tichý průvod obyvatel obce, každý má v ruce zapálenou svíčku. Jejich cesta vede z obydlené obce do území nikoho. Prosperující selské grunty, které tvořily osadu Símře po staletí, zlikvidovali během násilné kolektivizace v padesátých letech komunisté. Od vyhnání žen, starců a dětí z jejich domovů uplynulo ve čtvrtek 7. dubna přesně sedmdesát let.

Kultovní Insania v sobotu roztancovala táborský hudební klub Jordán.

VIDEO: Kultovní Insania roztancovala táborský klub Jordán

V sobotu do táborského hudebního klubu Jordán dorazila brněnská kultovní skupina Insania. Kapela na základ silné metalové rytmiky s výraznou elektro syntezátorovou stopou vrství sarkasmy a ironii. Nedávno vydala své desáté řadové album. Dorazilo na ni kolem padesátky posluchačů.

Muzeum o víkendu slavnostně požehnal také kardinál Dominik Duka.

Kardinál Duka požehnal Památníku internace. Králíky připomínají stíhané pro víru

/FOTOGALERIE/ Památník v Králíkách, který připomíná přes pět set řeholníků, jež zde komunisté nezákonně izolovali v rámci tzv. akce „K“ v 50. letech 20. století, slavnostně požehnal kardinál Dominik Duka a břevnovský arciopat Prokop Siostrzonek. Nová expozice Muzea K-S14 byla po dvou letech znovu otevřena v budově na Velkém náměstí v Králíkách. Kardinál Duka Památníku požehnal a zároveň za oběti komunistické perzekuce odsloužil mši svatou v kostele sv. Michaela Archanděla.

Památník obětem internace se veřejnosti otevře v sobotu 2. dubna

Zatčeni pro víru. Králíky unikátně připomínají oběti komunistického režimu

/FOTOGALERIE/ Duben 1950, období, kdy začala násilná likvidace klášterů a řeholníků pod krycím názvem Akce K. Více než 500 těchto mnichů prošlo centralizačním klášterem v Králíkách. Mnozí z nich byli pro svou víru, přesvědčení a způsob života odsouzeni. Následovalo vězení v komunistických lágrech a táborech nucené práce. Jejich osudy i příběhy jejich trýznitelů vypráví nová expozice umístěná v centru Králík.

Václav Hranička u plzeňského městského soudu.

Za šikanu disidentů dostal příslušník Státní bezpečnosti podmínku

Po čtyřech desítkách let byl Václav Hranička (70) z jihu Plzeňska potrestán za to, že se coby člen Státní bezpečnosti v rámci akce s krycím názvem ASANACE podílel v Plzni na nuceném vystěhování disidentů. Další ženu pak donutil veřejně odvolat podpis pod Chartou 77. Hranička dostal v pondělí u plzeňského městského soudu podmínku. Tento měsíc je to v kraji již druhý trest pro bývalé členy StB. Josef Kučera (70) a Jiří Vesely (72) odešli od klatovského soudu taktéž s podmínkami za to, že v rámci ASANACE přinutili čtyři disidenty k vystěhování z republiky.

Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun

O nekompromisní palbě po Jaromíru Nohavicovi

Folkový zpěvák Jaromír Nohavica byl kontroverzní osobou pro minulý režim, a po té, co se veřejnost po sametové revoluci dozvěděla, že spolupracoval s STB, stal se rozporuplnou postavou také pro režim novodobý.

Josef Kučera a Jiří Veselý (vpravo s kravatou) u klatovského soudu.

Členové StB dostali za vystěhování čtyř disidentů podmínky

Podmínkami potrestal v úterý klatovský soud dva bývalé členy Státní bezpečnosti Josefa Kučeru (70) a Jiřího Veselého (72), kteří podle obžaloby měli v 80. letech minulého století přinutit v rámci akce Asanace čtyři disidenty k vystěhování z republiky.

Josef Holcman

Třetí cesta – kniha nejen o vizionářích Vaculíkovi, Zikmundovi a Pavlištíkovi

/ROZHOVOR/ Za muže mnoha tváří lze s jistou nadsázkou považovat Josefa Holcmana - právníka, spisovatele, divadelníka, ale také folkloristu a v neposlední řadě vnuka poslance, jehož ani komunistický režim nezlomil. Tyto všechny profese i úseky životní poutě dozajista Josefa Holcmana formovaly natolik, aby se z nich v průběhu života vypsal v celé řadě svých knih.

Ervín Šolc.

Byl Čechem, nebo Němcem? Pravou vlastí je Sovětský svaz, slýchal doma

Život Ervína Šolce byl plný absurdních situací, rozporů a protimluvů. Narodil se totiž v Sudetech v česko-německé rodině a dospíval za druhé světové války. Věřil komunistickým ideálům, ale vstoupil do Hitlerjugend a bojoval ve wehrmachtu. V padesátých letech usiloval o vstup do KSČ, ale nebyl přijat, přestože tisíce jiných v té době do strany naháněli hrozbami. Podezírali ho, že je západním špiónem, ale zároveň byl evidován jako spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti… Pro web pametnaroda.cz příběh zpracovala Barbora Šťastná.

Miloš Lokajíček v roce 2016.

Mohl dostat Nobelovku. Fyzik Miloš Lokajíček ale putoval do kriminálu

Špičkový fyzik Miloš Lokajíček se na začátku padesátých let zabýval s profesorem Václavem Votrubou kvantovou fyzikou – tehdy byl tento obor ještě ve svých úplných počátcích. Jeho studie sklízely po světě nebývalý ohlas. Odborníci se domnívají, že svým výzkumem významně předstihl i legendárního amerického fyzika Murraye Gell-Manna. Lokajíčka ovšem v roce 1954 soudruzi odsoudili na sedm let do vězení, protože navštěvoval křesťanské kroužky Rodina.

HARLEYÁŘ Jan Kadlec z Dolního Újezdu. Na amerických motorkách jezdí padesát let.

ROZHOVOR: Za Harleye do spisů StB. Šli po nás, říká Jan Kadlec

/FOTO/ Motocykly Harley-Davidson jsou celý život Jana Kadlece z Dolního Újezdu u Litomyšle. První stroj si pořídil už v 70. letech. Za totality si na něm několikrát „smlsli“ esenbáci a dokonce na něj StB vedla spis. Ani to ho neodradilo. „Motorkářský život je krásný,“ říká harleyář Jan Kadlec. Po revoluci žil dva roky v USA a pak v Litomyšli otevřel v 90. letech vyhlášený harleyářský bar. První v zemi.

Na severovýchodním okraji obce Číhošť se nachází malý kamenný pomník s deskou, na níž je znázorněna mapa ČR a je zde vyznačen její geometrický střed.

Dva naprosté unikáty v jedné obci? Tím se může pochlubit Číhošť

Hned dvě zajímavosti nabízí turistům Číhošť. Schválně, jestli víte, které to jsou? Ano, jde o známý zázrak, který zatím nebyl uspokojivě vysvětlen. A který přinesl smrt tamnímu faráři Josefu Toufarovi. Dalším lákadlem je geometrický střed republiky, tedy atrakce z úplně jiného soudku. Za tip na výlet děkujeme Petru Žákovi.

Svatební fotografie manželů Přívětivých.

Promluvila až dnes, v roce 1948 zatkli komunisté kantora z Frenštátu o Vánocích

Přesně na Štědrý den v roce 1948 jí zatkli manžela. Za údajnou velezradu byl František Přívětivý z Frenštátu pod Radhoštěm odsouzen 1. června 1949 k sedmi letům vězení, pokutě deset tisíc korun, ztrátě občanských práv na pět let a konfiskaci části majetku. Jeho manželka Božena Přívětivá se o příkoří, kterého se komunisté dopustili na její rodině, rozhodla poprvé veřejně promluvit až nyní.

Svatební fotografie manželů Přívětivých.

Promluvila až dnes. Manžela Boženy Přívětivé komunisté zatkli na Štědrý den 1948

Přesně na Štědrý den v roce 1948 jí zatkli manžela. Za údajnou velezradu byl František Přívětivý z Frenštátu pod Radhoštěm odsouzen 1. června 1949 k sedmi letům vězení, pokutě deset tisíc korun, ztrátě občanských práv na pět let a konfiskaci části majetku. Jeho manželka Božena Přívětivá se o příkoří, kterého se komunisté dopustili na její rodině, rozhodla poprvé veřejně promluvit až nyní.

Radomíra Veselá jako soudkyně

Protahovala soud s Grebeníčkem, teď vede disciplinární komisi na UTB

Bývalá soudkyně Radomíra Veselá se do povědomí veřejnosti dostala na přelomu tisíciletí, kdy měla na starost případ bývalého vyšetřovatele StB Aloise Grebeníčka. Nechvalně známý komunista lidi u výslechu často surově bil nebo mučil elektrickým proudem, trestu ale nakonec unikl: i vinou průtahů zmíněné soudkyně.