Kreativ

ŠTÍTEK: Státní bezpečnost

Fotograf Vladimír Rogl leta bydlel v Brandýsku na Kladensku, nedávno se přestěhoval do Brna.

Parohy ze jmelí nebo "nejhezčí české prdelky". Fotograf Vladimír Rogl vzpomíná

I když jsem fotografoval od školních let, považoval jsem se vždy jen za amatéra, který fotí dovolenou, děti a Vánoce. To se nezměnilo ani po nástupu do redakce jedněch pražských novin, kde se o obrazovou část článků staral redakční fotograf a mívali jsme k dispozici i řidiče s autem. Určitý zlom nastal tehdy, kdy jsem po letech začal spolupracovat s regionálním tiskem a bylo nutné se postarat i o doprovodný fotomateriál k textům. O dopravě na místo činu po vlastní ose nemluvě. Řeknete si: co na tom, namíříš foťák, cvakneš a máš to v cajku. Jenže, máš-li se soustředit na dění, případný rozhovor a ještě k tomu pohotově fotit tak, aby byl obrázek vypovídající a měl přijatelné technické parametry, není jen tak.

Vzpomínka na Josefa Toufara a Jana Zajíce.

Květiny a svíčky připomínají smrt Jana Zajíce a Josefa Toufara

Na tradičním pietním místě u morového sloupu na náměstí Přemyslovců v Nymburce se ve čtvrtek objevily fotografie, květiny a svíčky připomínající fakt, že právě 25. února zemřely dvě významné osobnosti, které se nikdy nesmířily s nástupem komunistické diktatury.

Na táboře u Potštejna v roce 1949 Karel složil skautský slib, na snímku ve spodní řadě druhý zprava.

Přátelství našel až ve skautu. Z oblíbeného vedoucího se ale vyklubal „estébák“

V roce 1952 se v Dobrušce na internátě odehrál až neuvěřitelný případ. Zámečnickému učni Karlu Pfeifferovi bylo patnáct let, když ho tu zatkla Státní bezpečnost. Vyslýchali ho čtyři policisté. Křičeli, ponižovali, nutili ho, aby přiznal, že s vychovatelem Karlem Wurmem plánovali státní převrat. Vzrůstem malého chlapce sprostě uráželi, nadávali mu do esesáckého spratka.

Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun

Udavači opět na scéně

Udávaš, udávaš? Udávam, udávam. Udávaš, udávaš? Udávam, rytmus! Tento refrén metaforického songu Udavač trenčínské kapely Bez ladu a skladu se v roce 1987 vysmíval z pódií alternativní rockové scény fenoménu udavačství.

Klement Gottwald, Gustáv Husák a Antonín Zápotocký

Zatčení Gustáva Husáka: akce StB připomínala "Jidášův polibek"

Po likvidaci vnější opozice se vraždící mašinérie totalitního státu, v nějž se po roce 1948 proměnilo Československo, obrátila proti svým stvořitelům. V osidlech nalíčených na polapení "vnitřního nepřítele" uvízl v roce 1951 i Gustáv Husák, pozdější prezident, jenž se stal symbolem porážky Pražského jara a nastolení "normalizace" 70. let.

Ilustrační foto

Oddělení 32 A

Nevšední povídka z nevšedního místa od našeho čtenáře.

Josef Vávra v mládí

Zavřeli mu mámu, babičku i dědu. Se synem Krále Šumavy se osud nemazlil

Po 2. světové válce se v obci Saladín na Šumavě do sebe zamilovali dva mladí lidé: sedmnáctiletá Marie Vávrová a pětadvacetiletý strážmistr SNB Josef Hasil, legendární převaděč, agent CIC, estébáky přezdívaný Král Šumavy. Z této nemanželské lásky se narodil Josef Vávra. Táta v té době seděl ve vězení, ze kterého utekl, a nakonec zmizel v USA. Později zavřeli i jeho maminku, babičku, dědu, strýce. Jaký tedy byl osud jediného pokrevního syna legendárního Krále Šumavy?

V pražském kostele U Salvátora se 23. ledna 2021 konalo poslední rozloučení se zesnulým písničkářem, evangelickým duchovním a bývalým poslancem Svatoplukem Karáskem.

Sbohem Sváťo. Bohoslužbu za Svatopluka Karáska sledovali lidé i na webu

Rodina, desítky přátel a po webu osm stovek lidí se včera rozloučily během bohoslužby v pražském kostele U Salvátora s písničkářem, evangelickým duchovním a bývalým poslancem Svatoplukem "Sváťou" Karáskem. Vedle dalších zazněly i Karáskovy nejznámější písně Řekni ďáblovi ne či Kázání o svatbě v Káni galilejské. Na přání zesnulého také Žalm 71 Karla Kryla. Přední představitel českého undergroundu zemřel ve věku 78 let 20. prosince loňského roku.

Pamětník Božetěch Kostelka vypráví svůj příběh.

Otce v tom nenechám, řekl. Potom ho zatkli. Božetěch Kostelka z Vyškova slaví 90

Osmatřicet a půl roku. Na tak dlouho připravili komunisté o normální život Božetěcha Kostelku a jeho rodinu. Po únorovém převratu v roce 1948 postupně zatkli jeho otce, nejstaršího bratra i matku. Kostelku a jeho dva bratry přiřadili na vojně k pomocným technickým praporům. „Doma zbyly po zatčení rodičů a bratra jen holé stěny. Z nás se stali černí baroni. Já si konec služby odbyl na šachtě v Ostravě. Když jsem se vrátil z vojny a oženil, měl jsem problém sehnat bydlení,“ vypráví pamětník.

Vydejte se s Jakubem Venglářem poznat krásy Kyrgyzstánu.

Tipy na středu 13. ledna

Hrozí vám dnes nuda? Pokud se jí chcete vyhnout a zatím nevíte jak, podívejte se na pár našich tipů. Doufáme, že vám nějaký padne "do noty".

Věznice v Uherském Hradišti

Chystá se film o historii hradišťské věznice od roku 1960. Pamětníci hlaste se

Dalšího filmového zpracování se dočká někdejší nechvalně proslulá hradišťská věznice. Před tím, než se její areál v následujících letech stavebními zásahy promění, má v úmyslu spolek Memoria - iniciativa za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti, zachytit na filmovém pásu původní podobu kriminálu, včetně vyjádření pamětníků z let 1960 až 1989 a dál do současnosti.

Plakát k výstavě Falešné hranice..

Galerie Samson Cafeé nabízí veřejnosti výstavu Falešné hranice

Muzeum T. G. Masaryka v Rakovníku srdečně zve na putovní výstavu Falešné hranice: Akce "KÁMEN". Oběti a strůjci nejutajovanějších zločinů StB 1948-1951, která bude vystavena v Galerii Samson Cafeé v době od 12. ledna do 12. března 2021. V případě neotevření muzeí pro veřejnost sledujte www.muzeumtgm.cz, kde nabídneme v průběhu února a března webové prezentace výstavy.

Sváťa přešel most

Svatopluk Karásek byl hodně netradiční kněz. Od kněží jsme zvyklí, že se buď tváří velmi vážně a mluví o mravní vertikále, nebo se přátelí s hlavami státu a restituují majetek. Případně se láskyplně usmívají a nabádají nás k lepšímu životu.

Rytířem české kultury se stal 26. února v pražském Divadle na Vinohradech evangelický duchovní a politický vězeň komunistického režimu Svatopluk Karásek (vpravo).

Zemřel Svatopluk Karásek. Duchovní a písničkář byl pro StB „nepřátelskou osobou“

Ve věku 78 zemřel evangelický farář, hudebník a později i poslanec Svatopluk Karásek. „Sváťa“, jak muže nazývali přátele z takzvaného undergroundu, byl pro komunistický režim nežádoucí. Státní bezpečnost (StB) vedla Karáska ve svazcích v kolonce „nepřátelská osoba“. Jako signatáře Charty 77 jej v osmdesátých letech minulého století příslušníci StB v rámci akce Asanace donutili k emigraci. Po návratu se Karásek stal v letech 2002 až 2006 poslancem. Po prodělané mrtvici působil poslední roky v rockové skupině Svatopluk jak nehrající člen a tanečník.

Miroslav Matějka

Odešel politický vězeň Miroslav Matějka

Miroslav Matějka byl známý jako předseda Okresního mysliveckého spolku ve Svitavách. Jako student byl odsouzen v politickém procesu s rektorem Stříteským v Litomyšli. Zemřel v neděli 6. prosince ve věku 88 let.

Památku Johna Lennona v lese nad Řezníčkovou roklí u České Skalice připomínána pomníček. Právě k němu před 40. výročím Lennonovi smrti zavítala dvojice kamarádů, aby zkontrolovali v jakém je stavu.

Johna Lennona i 40 let po jeho smrti připomíná obnovený pomník u České Skalice

/FOTOGALERIE/ Je tomu přesně 40 let, kdy noc 8. prosince 1980 protnuly výstřely na Manhattanu, jež byly osudné Johnu Lennonovi (+40). Jeho památku v lese nad Řezníčkovou roklí u České Skalice připomínána už více než 30 let pomníček. Právě k němu krátce před výročím Lennonovi smrti zavítala dvojice kamarádů, aby zkontrolovali v jakém je stavu. Sláva Doubek a Hynek Šnajdar připevnili odpadlou informační tabuli, očistili pomník od listí, zapálili svíčky a přitom zavzpomínali na historii pomníku.

Jan Bartejs

Voják a velitel výsadku Potash Jan Bartejs pocházel z Třebíče

Československý voják a velitel výsadku Potash. Operace Potash byl krycí název pro paradesantní výsadek vyslaný během druhé světové války z Anglie na území Protektorátu Čechy a Morava. Absolvoval obecnou školu a reálné gymnázium. Po maturitě v roce 1934 nastoupil na základní vojenskou službu v Uherském Hradišti u pěšího pluku.

Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák.

Slovenský soud poslal stíhaného finančníka Haščáka do vazby

Soud na Slovensku dnes večer poslal do vazby spolumajitele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka, kterého policie v úterý zadržela a obvinila z korupce a z praní špinavých peněz. Novinářům to řekl prokurátor. Obhajoba podala proti rozhodnutí soudkyně Specializovaného trestního soudu stížnost, na verdikt odvolacího soudu bude Haščák čekat ve vazbě.

Jaromír Nohavica

Od Ikara ke dnešku: Nohavicovo nové století

Bez řečí a velké reklamy vydal písničkář Jaromír Nohavica album Máma mi na krk dala klíč. To se za pár dní stalo nejprodávanější deskou u nás. Staré kouzlo tedy pořád funguje.

Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák.

Slovenská policie zadržela a obvinila šéfa Penty Haščáka. Kvůli korupci

Šéfa finanční skupiny Penta dnes na výslechu zadržela a obvinila policie. Informovala o tom slovenská média. Zároveň v bratislavském Digital parku, kde sídlí Penta, zasahují desítky policistů. Penta obvinění Haščáka i policejní zásah potvrdila a označila je za neopodstatněné. Případ patrně souvisí s únikem nahrávek z odposlechů v dosud nevyšetřené korupční kauze zvané Gorila, která se týká podezření z uplácení vysokých politiků a úředníků na Slovensku Pentou v letech 2005 a 2006. Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec řekl, že o postupu policie nemá bližší informace.

Josef Kučera a Jiří Veselý (vpravo s kravatou) u klatovského soudu.

Členové StB podle obžaloby nutili disidenty k vystěhování

Až deset let vězení hrozí dvěma bývalým členům Státní bezpečnosti z Klatovska Josefu Kučerovi (69) a Jiřímu Veselému (71), kteří podle obžaloby měli v 80. letech minulého století přinutit v rámci akce ASANACE několik disidentů k vystěhování z republiky. Oba muži před klatovským soudem, který začal případ v úterý projednávat, vinu popřeli.

Také letos se školy na jihu Moravy a Vysočině zapojily do projektu Příběhy bezpráví. Koná se on-line.

Žáci a studenti na Hodonínsku si vyslechnou Příběhy bezpráví on-line

V listopadu se koná již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky. Připomínce důležitosti svobodných, nezávislých a kvalitních médií, které jsou pilířem demokracie, budou věnovány nejen vybrané filmy, ale i výstava, kterou obdrží zapojené školy. Besedy s pamětníky budou letos probíhat online formou.

Také letos se školy na jihu Moravy a Vysočině zapojily do projektu Příběhy bezpráví. Koná se on-line.

Žáci a studenti na Brněnsku o Příběhy bezpráví nepřijdou. Vyslechnou je on-line

V listopadu se koná již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky. Připomínce důležitosti svobodných, nezávislých a kvalitních médií, které jsou pilířem demokracie, budou věnovány nejen vybrané filmy, ale i výstava, kterou obdrží zapojené školy. Besedy s pamětníky budou letos probíhat online formou.

Ostravští studenti reagovali transparenty na hrubý zásah bezpečnostních složek proti demonstrantům v Praze 17. listopadu 1989.

Konec roku 1989 v MS kraji. Přehled dění den po dni očima ostravského redaktora

/Z HISTORIE REGIONU/ Listopadové dny roku 1989 byly přeplněny dějinnými událostmi, některé z nich si podržely význam do dnešních dnů, jiné byly jen zvláštností okamžiku, vedle nich nacházíme studentskou recesi, lidské pochyby, odvahu, očekávání i zlobu. Jejich hodnota vynikne právě tím, že jsou chronologicky seřazeny. Sled tehdejších události v regionu den po dni na základě svých vzpomínek zachytil redaktor Deníku Boleslav Navrátil.

Také letos se školy na jihu Moravy a Vysočině zapojily do projektu Příběhy bezpráví. Koná se on-line.

Žáci a studenti na Vyškovsku si vyslechnou pamětníky a Příběhy bezpráví on-line

V listopadu se koná již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky. Připomínce důležitosti svobodných, nezávislých a kvalitních médií, které jsou pilířem demokracie, budou věnovány nejen vybrané filmy, ale i výstava, kterou obdrží zapojené školy. Besedy s pamětníky budou letos probíhat online formou.

Věra Čáslavská je hrdinkou komiksu.

Věra Čáslavská hrdinkou komiksu

První komiksové zpracování příběhu výjimečné ženy Věry Čáslavské, které vydalo nakladatelství Argo a jehož autory jsou Jan Novák a Jaromír 99, zavede čtenáře do Mexika i do léčebny v Bohnicích, na mistrovství světa i do vyšetřoven Státní bezpečnosti.

Věra Čáslavská je hrdinkou komiksu.

Věra Čáslavská hrdinkou komiksu

První komiksové zpracování příběhu výjimečné ženy Věry Čáslavské, které vydalo nakladatelství Argo a jehož autory jsou Jan Novák a Jaromír 99, zavede čtenáře do Mexika i do léčebny v Bohnicích, na mistrovství světa i do vyšetřoven Státní bezpečnosti.

Projekt Příběhy bezpráví.

Příběhy bezpráví se zaměřují na média a totalitu

V průběhu listopadu se koná již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem u nás vládnoucí režim využíval sdělovací prostředky. Připomínce důležitosti svobodných, nezávislých a kvalitních médií, které jsou pilířem demokracie, budou věnovány nejen vybrané filmy, ale i výstava, kterou obdrží zapojené školy. Besedy s pamětníky se letos přesouvají do virtuálního prostoru. 

Také letos se školy na jihu Moravy a Vysočině zapojily do projektu Příběhy bezpráví. Koná se on-line.

Žáci a studenti na Žďársku o Příběhy bezpráví nepřijdou. Vyslechnou je on-line

V listopadu se koná již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky. Připomínce důležitosti svobodných, nezávislých a kvalitních médií, které jsou pilířem demokracie, budou věnovány nejen vybrané filmy, ale i výstava, kterou obdrží zapojené školy. Besedy s pamětníky budou letos probíhat online formou.

Ilustrační foto.

Příběhy bezpráví žáci sledují on-line

Do škol zamířil už šestnáctý ročník projektu Příběhy bezpráví. Žáky základních a studenty středních škol každoročně během listopadu seznamuje s moderními československými dějinami prostřednictvím projekcí filmů s besedou.

Sametová revoluce na Teplicku

FOTO: Pražskému sametu předcházel teplický boj o kyslík

"Sametový" převrat před téměř 31 lety odstartoval v Teplicích. Čtvrtá hodina odpolední. Právě v tento čas začínaly v Teplicích 11., 12. a 13. listopadu v roce 1989 ekologické demonstrace za čistý vzduch, které o několik dní později přerostly v celorepublikovou revoluci, jež dostala přívlastek sametová.

Projekt Příběhy bezpráví.

Příběhy bezpráví se zaměřují na média a totalitu

V průběhu listopadu se koná již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem u nás vládnoucí režim využíval sdělovací prostředky. Připomínce důležitosti svobodných, nezávislých a kvalitních médií, které jsou pilířem demokracie, budou věnovány nejen vybrané filmy, ale i výstava, kterou obdrží zapojené školy. Besedy s pamětníky se letos přesouvají do virtuálního prostoru.