Kreativ

ŠTÍTEK: Státní bezpečnost

Také prachatické školy se zapojují do měsíce filmu ve školách.

Příběhy bezpráví se zaměřují na média a totalitu

V listopadu proběhne již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky.

Jedním z filmů je Případ Dr. Horáková.

Příběhy bezpráví patří médiím. Na Chomutovsku se zapojí čtyři školy

V průběhu listopadu proběhne již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sělovací prostředky. Připomínce důležitosti svobodných, nezávislých a kvalitních médií, které jsou pilířem demokracie, budou věnovány nejen vybrané filmy, ale i výstava, kterou obdrží zapojené školy. Besedy s pamětníky budou letos probíhat online formou.  Do projektu se opět zapojily stovky škol z celé České republiky. Nechybí mezi nimi ani školy z Chomutovska, jako třeba ZŠ Kadaňská Chomutov, Střední průmyslová a Vyšší odborná škola Chomutov, Gymnázium v Kadani a Gymnázium a Střední odborná škola v Klášterci nad Ohří.

Milada Horáková před soudem

Příběhy bezpráví patří médiím. V Ústí se zapojily základní školy i zdrávka

V průběhu listopadu proběhne již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky. Připomínce důležitosti svobodných, nezávislých a kvalitních médií, které jsou pilířem demokracie, budou věnovány nejen vybrané filmy, ale i výstava, kterou obdrží zapojené školy. Besedy s pamětníky budou letos probíhat online formou. Do projektu se opět zapojily stovky škol z celé České republiky. Nechybí mezi nimi ani ty z Ústí nad Labem jako třeba ZŠ Karla IV., ZŠ Anežky České či Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední škola zdravotnická v Palachově ulici. 

Milada Horáková před soudem

Příběhy bezpráví patří médiím. Zapojilo se i Gymnázium Žatec

V průběhu listopadu proběhne již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky. Připomínce důležitosti svobodných, nezávislých a kvalitních médií, které jsou pilířem demokracie, budou věnovány nejen vybrané filmy, ale i výstava, kterou obdrží zapojené školy. Besedy s pamětníky budou letos probíhat online formou.  Do projektu se opět zapojily stovky škol z celé České republiky. Nechybí mezi nimi ani ty ze Žatecka a Lounska jako například žatecké gymnázium či Gymnázium a Střední odborná škola v Podbořanech. 

Vyprázdněné podniky v ostravské Stodolní ulici.

Ohlášení otevřené hospody? Bonzáci, vzkazuje veřejnost!

Anonym oznamující popíjení v baru v Dlouhé třídě v Havířově není v době nouzového stavu výjimkou. Upozornění přichází i na podnik ve Stodolní ulici v Ostravě. Lidé to však berou jako „estébácké“, tedy udavačské.

V listopadu se usktueční 16. ročník Měsíce filmu na školách.

Portál otevřel pro studenty, učitele i veřejnost

V průběhu listopadu proběhne již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky. Materiály jsou zdarma přístupné na portálu JSNS.CZ.

Projekt Příběhy bezpráví

Příběhy bezpráví se zaměří na média a totalitu

V průběhu listopadu se koná již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky.

Projekt Příběhy bezpráví

Příběhy bezpráví se zaměří na média a totalitu

V průběhu listopadu se koná již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky. 

Projekt Příběhy bezpráví

Další ročník projektu Příběhy bezpráví se zaměří na média a totalitu

V průběhu listopadu proběhne již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky. Připomínce důležitosti svobodných, nezávislých a kvalitních médií, které jsou pilířem demokracie, budou věnovány nejen vybrané filmy, ale i výstava, kterou obdrží zapojené školy. Besedy s pamětníky budou letos probíhat online formou.  

Projekt Příběhy bezpráví

Další ročník projektu Příběhy bezpráví se zaměří na média a totalitu

V průběhu listopadu proběhne již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky. Připomínce důležitosti svobodných, nezávislých a kvalitních médií, které jsou pilířem demokracie, budou věnovány nejen vybrané filmy, ale i výstava, kterou obdrží zapojené školy. Besedy s pamětníky budou letos probíhat online formou.  

V listopadu se usktueční 16. ročník Měsíce filmu na školách.

Besedy s pamětníky online formou

V průběhu listopadu proběhne již 16. ročník Měsíce filmu na školách, projektu Příběhy bezpráví. Letošní téma zdůrazní roli médií v totalitní společnosti a to, jakým způsobem vládnoucí režim u nás využíval sdělovací prostředky.

Podívejte se na fotky se značkami, že mají restaurace zavřeno. Foto: Vojta Gallo

Párty se šéfem Pirátů, filmaři v baru, posilovna. Jak bují „covidové udavačství“

Mnoho lidí považuje tento jev spojený s koronavirem za společensky mnohem závažnější „mor“, než je samotná infekční nemoc covid-19. Během nouzového stavu policisté řeší oznámení občanů o porušování vládních nařízení, která mají zabránit šíření nákazy. V některých případech se však „covidoví udavači“ nechají unést a pošlou kontrolu na místo, kde se neděje nic nelegálního.

Zbyněk Materna.

Zbyněk Materna: Je skvělé zahrát si s klukama, které jsem vychoval

/ROZHOVOR/ V okresním přeboru na Jičínsku byste v letošní sezoně staršího hráče nenašli. Fotbalový matador Zbyněk Materna je na Jičínsku pojem. Nejpopulárnější sport na světě mu přirostl k srdci. Dělá funkcionáře, trenéra, rozhodčího, ale hlavně i v 53 letech stále aktivně hraje okresní přebor.

Ze setkání u příležitosti 30. výročí sametové revoluce v Kolíně.

Oslavy výročí sametu? Radnice raději zrušily všechno, nedojde ani na věnce

Propastný rozdíl v loňských a letošních oslavách čeká připomínku výročí sametové revoluce 17. listopadu. A není to jen kvůli tomu, že předchozí výročí bylo kulaté. Zatímco loňskou třicítku provázely například v Kolíně besedy, mše, koncerty, rozsáhlá výstava, filmový týden či slavnostní shromáždění, letos nebude kvůli epidemii koronaviru prakticky nic.

Josef Koukal

Prezident Zeman konečně ocenil letce RAF a účastníka bitvy o Británii

Plukovník Josef Koukal, účastník bitvy o Británii, dostal 28. října in memoriam od prezidenta republiky Miloše Zemana Řád Bílého lva. K udělení tohoto vyznamenání značnou měrou přispěla petice spolku letecké historie Czech Spitfire Club a spolku AVALONE, který se zaměřuje na prevenci a pomoc po popáleninových úrazech.

Premiér Andrej Babiš (vlevo) uvedl 29. října 2020 v Praze do funkce ministra zdravotnictví Jana Blatného (vpravo)

Ministr zdravotnictví Blatný potvrdil, že podepsal petici Milionu chvilek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) potvrdil, že v minulosti podepsal petici Milionu chvilek za demokracii za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Do jeho vlády nyní vstoupil, protože pro něj bylo důležitější, že může pomoci v boji proti epidemii koronaviru. Blatný to dnes řekl novinářům po jednání vlády.

Bývalý klášter v Žatci

Žatec hledá peníze na oživení kapucínského kláštera, žádá také o dotace

Zatím to vypadá, jako by se tam zastavil čas. Už brzy by se ale v barokních kulisách kapucínského kláštera v Žatci mohlo pracovat s nejmodernější technikou. Město dosud nevyužívaný objekt přetvoří na polyfunkční a robotické centrum. Sloužit má všem generacím, jako místo setkávání i zdroj vědeckého poznání.

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný

Blatný podepsal petici. Babiš: Musíme to zvládnout bez ohledu na rozdílné názory

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za důležité zvládnout současnou zdravotnickou krizi bez ohledu na politickou příslušnost nebo rozdílné politické názory. Na dotaz ČTK tak reagoval na informace některých médií, že nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) podepsal petici vyzývající předsedu vlády k odstoupení. Blatný Právu řekl, že je možné, že se jeho jménem podepsal někdo jiný. Deník N ale upozornil na to, že Blatného podpis je potvrzený jeho pracovním e-mailem.

Alois Šimara z Lidečka. Člen protikomunistické odbojové organizace Světlana popravený 27. dubna 1951 v Uherském Hradišti.

Ve vsetínském divadle padaly rozsudky smrti

„Jsem hrdá na svého otce, že se dokázal režimu vzepřít, a vždy o tom budu vyprávět svému synovi,“ říká Magdaléna Jugová, dcera Josefa Polácha z Lužné. Její otec byl odsouzen k osmnáctiletému žaláři. Z toho dvanáct let strávil i se svým bratrem v uranových dolech.  

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje, územní pracoviště v Příbrami.

Krajská hygiena hledá šestici nových epidemiologů

Posily týmů podřízených hledá nově jmenovaný ředitel Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Tomáš Vodný. K již běžícím výběrovým řízením na obsazení postů vedoucích protiepidemických oddělení pro okresy Mladá Boleslav a Beroun společně s Rakovníkem, před nimiž v nynější koronavirové době stojí opravdu hodně práce, se přidávají další. Tentokrát se týkají i jiných specializací – především ale jsou stále potřební lidé do protiepidemických oddělení.

Petr Blažek, historik a spoluzakladatel Ústavu pro studium totalitních režimů.

První spis měl jméno Smrtka. Historik totality Blažek vzpomínal ve Frenštátě

/ROZHOVOR/ Přijel si prohlédnout výstavu „Annus Mirabilis – Rok zázraků“, která je o přelomových událostech roku 1989, a na jejímž vzniku se velkou měrou podílel. O výstavě, která je do 16. října k vidění ve foyer Domu kultury ve Frenštátě pod Radhoštěm, o státní bezpečnosti a dalších věcech hovoří Petr Blažek, historik a spoluzakladatel Ústavu pro studium totalitních režimů.

Ilustrační foto.

Paměť národa: Chrast má také svého zástupce

Paměť národa Východní Čechy připravila výstavu příběhů pamětníků z Pardubického kraje, jejichž osudy byly ovlivněny totalitami 20. století. Venkovní výstava Osvobození bez svobody se na čtyři týdny přesunula na náměstí do Chrasti, která má také svého zástupce.

Akce Oživení kulturního domu v Brníčku v sobotu 5. září.

Brníčko opraví kulturní dům spojený s válečným hrdinou

Mezi kostelem a školou v Brníčku nelze přehlédnout velkou stavbu zakrytou lešením. Budova ve středu obce bývala kulturním domem a znovu se jím má stát. Její historie zároveň připomíná zdejšího rodáka, který bojoval ve dvou světových válkách, nepřežil však krutost komunistického režimu.

Peter Kmeť - Obžalovaný Peter Kmeť u Městského soudu v Praze (na snímku z 18. listopadu 2015).

Obžalovaný v kauze DPP o „blbé metodě“: Z jízdenky šlo 17 haléřů do Karibiku

V kauze pražského dopravního podniku (DPP) v pátek vůbec poprvé promluvil obžalovaný Peter Kmeť, který stál u zrodu zakázky na výrobu jízdenek papírnou Neograph. U soudu připustil, že jeho karibské firmě Cokeville Assets plynulo 17 haléřů z každé vyrobené jízdenky. S tímto návrhem podle něj přišla Neograph za to, že jí zakázku zprostředkoval. Podnikatel a bývalý agent StB odmítl názor vrchního soudu, že nešlo o provizi a že se podílel na tunelování papírny.

Skautská skupina Jiřího Navrátila.

Nebyly to promarněné roky, vzpomíná Záviš Bozděch na vězení a vojnu u PTP

Před 70 lety vznikly Pomocné technické prapory, do kterých museli od 1. září 1950 rukovat politicky nespolehliví muži z rodin soukromých zemědělců, živnostníků, duchovní a příslušníci šlechty a další „antisocialistické živly“. Jedním z 60 tisíc mužů, kteří u PTP sloužili, byl i Záviš Bozděch.

Burza knih v Městské knihovně Poděbrady.

Výstava Falešné hranice: Akce „Kámen“ odkrývá zločiny StB

Utajovanou akci Státní Bezpečnosti z přelomu 40. a 50. let 20. století s krycím názvem Kámen odkrývá putovní výstava, která je po celé září k vidění v Městské knihovně Poděbrady. Autorkou výstavy Falešné hranice: Akce „KÁMEN“ je spisovatelka a badatelka Václava Jandečková, která ve svých knihách Kámen a Falešné hranice celou akci dokumentuje a s ní oběti a strůjce nejutajovanějších zločinů StB z let 1948 až 1951.

Srpen 1968

Vzpomínka na 21. srpen 1968 v Jičíně

Sedmého září roku 1968 šli v Jičíně lidé z kina. Byl příjemný večer pozdního léta. Nebyl dobrý z hlediska české historie. Opilý voják polské armády zastřelil u křižovatky na Letné dva místní občany. Uplynulo 17 dní od vstupu vojsk Varšavské smlouvy na naše území. Od okupace, nazývané v duchu komunistické ideologie bratrskou pomocí. Od jednoho z mnoha důkazů, co znamená myšlenka komunismu v praxi.  

Krajská hygienická stanice sleduje kvalitu vody ke koupání. Ilustrační foto.

Středočeská hygiena hledá nové kolegy. Včetně šéfa

Několik kolegů už nastoupilo, další se hlásí a výběrová řízení by měla být uzavřena v září. Tak aktuální stav náboru nových posil do řad středočeských hygieniků přiblížila Deníku Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. S tím, že výběr dalších bude pokračovat.

Krajská hygienická stanice sleduje kvalitu vody ke koupání. Ilustrační foto.

Středočeská hygiena hledá nové kolegy. Včetně šéfa

Několik kolegů už nastoupilo, další se hlásí a výběrová řízení by měla být uzavřena v září. Tak aktuální stav náboru nových posil do řad středočeských hygieniků přiblížila Deníku Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. S tím, že výběr dalších bude pokračovat.

Krajská hygienická stanice sleduje kvalitu vody ke koupání. Ilustrační foto.

Středočeská hygiena hledá nové kolegy. Včetně šéfa

Několik kolegů už nastoupilo, další se hlásí a výběrová řízení by měla být uzavřena v září. Tak aktuální stav náboru nových posil do řad středočeských hygieniků přiblížila Deníku Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. S tím, že výběr dalších bude pokračovat.

Krajská hygienická stanice sleduje kvalitu vody ke koupání. Ilustrační foto.

Středočeská hygiena hledá nové kolegy. Včetně šéfa

Několik kolegů už nastoupilo, další se hlásí a výběrová řízení by měla být uzavřena v září. Tak aktuální stav náboru nových posil do řad středočeských hygieniků přiblížila Deníku Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. S tím, že výběr dalších bude pokračovat.

Krajská hygienická stanice sleduje kvalitu vody ke koupání. Ilustrační foto.

Středočeská hygiena hledá nové kolegy. Včetně šéfa

Několik kolegů už nastoupilo, další se hlásí a výběrová řízení by měla být uzavřena v září. Tak aktuální stav náboru nových posil do řad středočeských hygieniků přiblížila Deníku Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. S tím, že výběr dalších bude pokračovat.

Krajská hygienická stanice sleduje kvalitu vody ke koupání. Ilustrační foto.

Středočeská hygiena hledá nové kolegy. Včetně šéfa

Několik kolegů už nastoupilo, další se hlásí a výběrová řízení by měla být uzavřena v září. Tak aktuální stav náboru nových posil do řad středočeských hygieniků přiblížila Deníku Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. S tím, že výběr dalších bude pokračovat.

Krajská hygienická stanice sleduje kvalitu vody ke koupání. Ilustrační foto.

Středočeská hygiena hledá nové kolegy. Včetně šéfa

Několik kolegů už nastoupilo, další se hlásí a výběrová řízení by měla být uzavřena v září. Tak aktuální stav náboru nových posil do řad středočeských hygieniků přiblížila Deníku Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. S tím, že výběr dalších bude pokračovat.

Krajská hygienická stanice sleduje kvalitu vody ke koupání. Ilustrační foto.

Středočeská hygiena hledá nové kolegy. Včetně šéfa

Několik kolegů už nastoupilo, další se hlásí a výběrová řízení by měla být uzavřena v září. Tak aktuální stav náboru nových posil do řad středočeských hygieniků přiblížila Deníku Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. S tím, že výběr dalších bude pokračovat.