Kreativ

ŠTÍTEK: Státní bezpečnost

Martin Komárek.

Glosa Martina Komárka: Rok, kdy se zase nic nestane?

„Během mé služby se nic vážného nestalo,“ mohl by zahlásit premiér Babiš svému nadřízenému. Tedy kdyby nějakého nadřízeného měl. Vskutku. Přes povrchové bouře byl politický rok 2019, rok devítkový, rok třicátého výročí revoluce, poklidný. A stejně bukolický byl i osmičkový rok předchozí, kdy jsme slavili sto let od vzniku republiky. Přihodí se netradičně cosi zlomového, když má letopočet nulu na konci?

Z předvánoční demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše v Čáslavi.

Čáslavští projevili obavy o směřování společnosti

/FOTOGALERIE/ Setkání občanů, kteří projevili obavy o směřování naší společnosti, se konalo v pondělí 16. prosince na Žižkově náměstí v Čáslavi. Lidé vyjádřili nesouhlas se skutečností, že 71 let po komunistickém puči a 30 let po sametové revoluci je premiérem země trestně stíhaný Andrej Babiš, navíc vedený jako agent Státní bezpečnosti.

Jana Hlavsová

Rozchlastat, rozvést, vystěhovat, říká k plánu StB dcera chartisty Jiřího Němce

Otec Jany Hlavsové, katolický filozof Jiří Němec, patřil k iniciátorům Charty 77, matka Dana byla jednou z jejích mluvčích. Jejich pražský byt se stal centrem undergroundu, kde se ve velkém scházeli disidentští intelektuálové a vlasaté „máničky“. Jedním z nich byl i Mejla Hlavsa, spoluzakladatel skupiny The Plastic People of the Universe, kterého si Jana později vzala. Jak vzpomíná na dospívání v domácnosti, jejíž členové se snažili žít svobodně navzdory totalitě kolem? To popsala v rozhovoru v časopisu Vlasta.

Zbyněk Illek.

Samet očima Zbyňka Illka

Zbyněk Illek, ředitel Galerie 4 v Chebu - galerie fotografie, p.o. Karlovarského kraje, před 30 lety člen Občanského fóra (OF) v Chebu  

Tajemník úřadu města Vladimír Stroner byl v roce 2017 odvolán.

Tajemník a město se dohodli

Okresní soud ve Strakonicích ve středu 11. prosince projednával spor mezi bývalým tajemníkem městského úřadu Vladimírem Stronerem a vedením města Strakonice.

Ilustrační foto.

Klášter si připomíná opata Tajovského

Želiv – Dvacet let od úmrtí opata Víta Bohumila Tajovského si v těchto dnech připomíná želivský premonstrátský klášter, kde opat Tajovský ve dvou obdobích rozdělených totalitní érou působil a 11. prosince 1999 zemřel.

Hana Benešová při loučení s přáteli a personálem v Sezimově Ústí v září 1948. Františka Jeřábková v krátkém rukávu za Hanou Benešovou.

Od plotny k lopatě. Kuchařka manželů Benešových po převratu házela uhlí

Když 2. prosince 1974 zemřela Hana Benešová, vdova po prezidentu Edvardu Benešovi, přineslo Rudé právo drobnou zmínku o tom, že byla pohřbena bez data jejího úmrtí. Utajovaného pohřbu se tedy 7. prosince ve strašnickém krematoriu zúčastnili jen lidé, kteří dostali smuteční oznámení. Jednou z nich byla její bývalá kuchařka Františka Jeřábková. S Hanou Benešovou udržovala přátelský kontakt i poté, co pro ni přestala pracovat.

Františka Jeřábková v roce 2014.

Františka Jeřábková: Kvůli práci pro prezidenta Beneše ji vyslýchala StB

Když 2. prosince 1974 zemřela Hana Benešová, vdova po prezidentu Edvardu Benešovi, přineslo Rudé právo drobnou zmínku o tom, že byla pohřbena bez data jejího úmrtí. Utajovaného pohřbu ve strašnickém krematoriu se tedy zúčastnili jen lidé, kteří dostali smuteční oznámení. Jednou z nich byla její bývalá kuchařka Františka Jeřábková. S Hanou Benešovou udržovala přátelský kontakt i poté, co pro ni přestala pracovat.

Josef Holec (první zprava)

Služba v Rudé armádě? Chaos, dezerce a šlendrián, popisují čeští pamětníci

Jaroslav Dlouhý a Josef Holec zažili za 2. světové války ohromné drama. Byli donuceni narukovat do Rudé armády. Popisují chaos, dezerce, zbabělost Rudoarmějců během ústupových bojů na východní frontě v roce 1941. Oba padli do německého zajetí. Nikoliv v boji. Dlouhý zaspal a ztratil se jednotce. Holec nestačil ostatním Rudoarmějcům, kteří utíkali před německými tanky. Táhnul na zádech zraněného kamaráda.

Religionista, vysokoškolský učitel a bývalý dominikán Ivan Štampach.

Moderní kacířství jako postoj k životu. Vyšla kniha Kacířův kancionál

"Některé bludy mají tendenci se prosazovat jako budoucí pravověrnost," uvedl český religionista a vysokoškolský pedagog Ivan Odilo Štampach na přednáškovém večeru věnovaném modernímu kacířství. Akce se uskutečnila 3. prosince v galerii u pražské Betlémské kaple, inspirovalo ji vydání nové knihy Kacířův kancionál.

Rozvadov - Muzeum pohraniční stráže u Rozvadova je opět o víkendech otevřeno veřejnosti.

Tip na pondělí 3. prosince: Falešné hranice

Setkání s autorkou knihy Falešné hranice: Akce „Kámen“ Václavou Jandečkovou. Tématem besedy budou oběti a strůjci nejutajovanějších zločinů StB 1948 – 1951 a také komentovaná prohlídka výstavy ve Dvoraně zámku. Přednáška s prohlídkou výstavy začíná dnes v 17 hodin.

Kateřina Perknerová

Glosa Kateřiny Perknerové: Babišovy kauzy

Do Česka doputoval audit Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Jde o to, zda i po převedení Agrofertu do svěřenských fondů je jeho konečným beneficientem. Pokud by podle bruselských kontrolorů nadále ovládal holding Agrofert a vlastnictvím médií porušoval zákon o střetu zájmů, byl by to problém jako hrom. 

Svatební fotka Heleny a Iva Koskových z roku 1956.

Otcovo zapojení do procesu se Slánským byl hrozný šok

Dcera Otto Fischla Helena Kosková vzpomínala na překvapení, když uslyšela otcovo jméno v souvislosti s procesem s Rudolfem Slánským, který začal 20. listopadu 1952: „V rozhlase četli jména a mezi nimi i tátovo, což bylo pro mě strašlivé překvapení.“

Vlajkonoš Jiří Kubík

Revoluce byla zábava. Ale až po letech

Revoluce a všechny odvážné činy, které jí předcházely, změnily životy českého lidu. Všichni, kteří se rozhodli bojovat za demokracii, riskovali svou svobodu a oplétačky s policií. Po letech ale přiznávají, že revoluce v roce 1989 byla občas také zábava. Východočeský disent zavzpomínal na humorné chvíle. Některým z nich se ale v danou dobu smát nedokázali, vtipnými vzpomínkami se staly až po letech.

Premiér Andrej Babiš

Babiš a StB: Soudy na Slovensku budou znovu řešit kauzu českého premiéra

Slovenské soudy se budou muset znovu zabývat žalobou nynějšího českého premiéra Andreje Babiše, že je v dokumentech někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně. Na neveřejném zasedání o tom v úterý rozhodl příslušný senát slovenského ústavního soudu, který v podstatné části vyhověl Babišově ústavní stížnosti. Vyplývá to z dnešního oznámení ústavního soudu. Babiš počká na vyjádření svých právníků, řekl novinářům. Předpokládá, že soudy vyhraje.

František Hromada.

Samet očima Františka Hromady

František Hromada, herec, divadelní režisér, ředitel Západočeského divadla v Chebu 1991-1999, stále aktivní (pracuje na publikacích a vyučuje), před 30 lety jeden z iniciátorů divadelní a společenské vzpoury, spoluzakladatel Občanského fóra (OF) v Chebu.

Albertov, listopad 89

Živé vzpomínky na revoluci: Pendrekem přes obličej, u černobílého monitoru VB

Sametovou revoluci lze nahlížet z mnoha různých pohledů. V rozhlasovém dokumentu Příběhy 20. století zazněla svědectví tehdejších studentů, disidentů, dělníků, estébáků a policistů. Na události listopadu 89 tak vzpomínala nejen tehdejší studentka anglistiky Monika MacDonagh Pajerová, ale i náčelník pražské Veřejné bezpečnosti Michal Danišovič. 

Jiří Dytrych v první řadě s brýlemi.

Jiří Dytrych: Euforie opadla

Jiří Dytrych, penzista, profesí fotograf, který před 30 lety pracoval mj. i pro Západočeské divadlo v Chebu; podílel se na šíření prvních tištěných zpráv o převratných událostech po Chebu a další pomoci Občanskému fóru

Jiří Irber.

Samet očima Jiřího Irbera

Ing. Jiří Irber, penzista (předtím vodohospodář), před 30 lety člen řídící rady a mluvčí Občanského fóra (OF) v Chebu

Na oběti největší letecké bitvy nad Moravou, která se odehrála 17. prosince 1944, se vzpomínalo na několika místech - na hřbitovech v Přerově a Troubkách, ale i u památníku v Rokytnici.

75 let od zuřivé letecké bitvy nad Hanou, největší za celou válku

Pro obyvatele Troubek je to téma dodnes živé. A pokud se na místním hřbitově vzpomíná na padlé americké letce, kteří 17. prosince 1944 položili život v největší letecké bitvě konce války nad územím protektorátu, nikdy nesmějí chybět. Místní se starají o památník letcům, nosí sem květiny, zapalují svíčky.

Sametové Vodňany.

Disidentka Dana Němcová v Rytířském sále

Římskokatolická farnost Strakonice společně s MěKS Strakonice připravily na středu 27. listopadu besedu s Danou Němcovou. Psycholožka, disidentka komunistického režimu, signatářka a mluvčí Charty 77 a spoluzakladatelka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných bude v Rytířském sále hradu hovořit od 18 hodin. Vstupné dobrovolné.

Jiří Kubík s vlajkou.

Vlajkonoš Kubík o revoluci: "Nejkrásnější zážitek v mém životě"

/VIDEO/ Jiří H. Kubík stával v listopadu 1989 na střeše pardubického Grandu, nad hlavami demonstrujících, a v rukou třímal státní vlajku. Této české vlajce je dnes asi osmdesát let a v těchto dnech – vypraná a opravená – znovu zavlála v Pardubicích při oslavách 30. výročí sametu.

Na oběti největší letecké bitvy nad Moravou, která se odehrála 17. prosince 1944, se vzpomínalo na několika místech - na hřbitovech v Přerově a Troubkách, ale i u památníku v Rokytnici.

75 let od zuřivé letecké bitvy nad Hanou, největší za celou válku

Pro obyvatele Troubek je to téma dodnes živé. A pokud se na místním hřbitově vzpomíná na padlé americké letce, kteří 17. prosince 1944 položili život v největší letecké bitvě konce války nad územím protektorátu, nikdy nesmějí chybět. Místní se starají o památník letcům, nosí sem květiny, zapalují svíčky.

Na oběti největší letecké bitvy nad Moravou, která se odehrála 17. prosince 1944, se vzpomínalo na několika místech - na hřbitovech v Přerově a Troubkách, ale i u památníku v Rokytnici.

Od největší letecké bitvy nad Hanou uplynulo 75 let

Pro obyvatele Troubek je to téma dodnes živé. A pokud se na místním hřbitově vzpomíná na padlé americké letce, kteří 17. prosince 1944 položili život v největší letecké bitvě konce války nad územím protektorátu, nikdy nesmějí chybět. Místní se starají o památník letcům, nosí sem květiny, zapalují svíčky.

Ota Hora.

Ota Hora: politik, který miloval tuto zem

Golčův Jeníkov - Před 110 lety, 26. listopadu 1909, se narodil v Golčově Jeníkově do rodiny místního koželuha (Roberta a Terezy Horových) významný předúnorový poslanec Československé strany národně socialistické Ota Hora. Bojoval aktivně proti oběma totalitám, nacistické i komunistické.

Příslušník SNB Jaroslav Oudrán byl v roce 1990 odsouzen souzen k pobytu ve vězení za zmlácení mladé ženy 17. listopadu. Svou vinu uznal a omluvil se.

Spustila listopadovou revoluci KGB? Indicie jsou, otazníky ale také

Třicáté výročí je plné debat o smyslu listopadových událostí a o jejich vyznění. Lidé pořád přemýšlejí, zda za vším nestály KGB a StB. Překvapivé množství občanů, kteří revoluci zažili jako dospělí či dospívající, si myslí, že za komunismu se žilo vlastně líp. Pachuť se ale objevila záhy.

Papírová zeď z kartonových krabic se po 30 letech vrátila do Hradce Králové.

KOMENTÁŘ: Zeď po třiceti letech

/FOTOGALERIE/ Studenti hradecké univerzity se společně s pamětníky listopadových událostí roku 89 rozhodli znovu, po třiceti letech, postavit na hradeckém Ulrichově náměstí zeď z papírových krabic.

Premiéra inscenace Divadla Brod s názvem Deník Leošky Kutheilové.

Na premiéře Divadla Brod diváci plakali a tleskali ve stoje

Divadlo Brod se rozhodlo oslavit 30 let svobody společně se svými příznivci. Přímo na neděli 17. listopadu připravilo premiéru hry Deník Leošky Kutheilové. Vlastně hned dvě premiéry, protože lístky na první ohlášený termín byly za tři dny vyprodány a tak se přidávalo ještě druhé představení.

Ilustrační foto

První demonstrace hlídala StB, milice byly v pohotovosti

První dny po 17. listopadu v roce 1989 byly rušné i v Karlových Varech. Už v pondělí 20. listopadu se na pěší zóně u obchodního domu Perla sešli první revoltující. Bylo jich asi třicet a svolal je sem Jiří Kotek s Janem Horníkem, kteří o víkendu navštívili Prahu, aby se dozvěděli více o pátečním zásahu na Národní třídě.