Kreativ

ŠTÍTEK: střední škola

SOŠ a SOU v Kralupech nad Vltavou

Sloučení? O nás bez nás, chtějí kralupští středoškoláci protestovat proti kraji

/FOTOGALERIE/ Překvapení hned po ránu čekalo ve čtvrtek na maminku s dcerou, které v Kralupech nad Vltavou zavítaly do střední odborné školy a učiliště, aby si ji prohlédly v rámci dne otevřených dveří. Ještě než vešly do laboratoře, která paří k chloubám školy, dostaly sdělení, které je zaskočilo: je možné, že od nového školního roku již škola nebude existovat.

Nadaní středoškoláci představili projekty na půdě jihlavské vysoké školy.

Nadaní středoškoláci. Na půdě vysoké školy prezentovali originální nápady

V pondělí 8. listopadu se v historické aule jihlavské vysoké školy uskutečnilo setkání žáků a pedagogů středních škol z Kraje Vysočina, zástupců Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) a Kraje Vysočina. Během setkání se uskutečnilo vyhodnocení projektu Nadaní studenti. Za fotografie děkujeme Vendule Marešové z VŠPJ.

Testování žáků ve školách. Ilustrační snímek

Do škol se vrátí plošné testování. Další kola se uskuteční na konci listopadu

V Česku se 22. a 29. listopadu uskuteční plošné testování žáků základních a středních škol antigenními testy. Opatření v pátek schválila vláda Andreje Babiše (ANO). Od pondělí budou rovněž v nemocnicích pomáhat čtyři desítky vojáků. Ve hře jsou i další zpřísnění opatření, čeká se však na písemné stanovisko Anticovid týmu opozice. 

Arena Křešice prošla za dva roky řadou zmeň.

Jak se tělocvična střední školy změnila v Arenu Křešice

Děčínská basketbalová veřejnost už nějaký čas tělocvičnu v ulici Vítězství vnímá pod názvem Arena Křešice. Příběh začátku spolupráce Střední školy lodní dopravy a technických řemesel a Basketbalového klubu tkví v potřebě mladých sportovců naleznout vnitřní sportoviště, jichž je (nejen) v Děčíně zoufalý nedostatek. 

Návštěva viceprezidenta firmy Nexen Tire Europe na Střední škole technické, gastronomické a automobilní Chomutov.

Návštěva viceprezidenta firmy Nexen Tire Europe na střední škole v Chomutově

Nexen Tire Europe se řadí mezi významné zaměstnavatele působící na Průmyslové zóně Triangle a patří mezi největší výrobce pneumatik osobních automobilů na světě. Firma má uzavřenou smlouvu o spolupráci se středními školami a dne 19. října 2021 navštívil její viceprezident SOO - Cheol Kim s doprovodem Střední školu technickou, gastronomickou a automobilní Chomutov, která patří mezi školy, které mají s Nexen Tire Europe podepsanou smlouvu o spolupráci.

Ilustrační foto.

Jablonecká střední škola nabídne nový obor. Studenty připraví na práci u policie

Dvě vnitřní střelnice pro vzduchové zbraně, jedna 25, druhá 10 metrů dlouhá. Připravují se ve 4. patře budovy budoucího centra odborného vzdělávání v jablonecké Podhorské ulici. Od příštího roku ji mají využívat budoucí policisté, strážníci, celníci, vězeňští dozorci. Z jablonecké Střední školy řemesel a služeb budou v roce 2026 vycházet první absolventi nového maturitního oboru Bezpečnostně právní činnost.

Na výsadbě se v rámci odborného výcviku podíleli žáci prvního a druhé ročníku studijního oboru agropodnikání, žáci učňovského oboru zahradník a ruku k dílu přidalo také vedení školy a vedení města.

FOTO: Naučná zemědělská stezka frýdlantské školy se rozrostla o jabloňový sad

Jabloňový sad, který čítá stovku stromků, má nově naučná zemědělská stezka Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant. Na jeho výsadbě se v pátek 22. října 2021 v rámci odborného výcviku podíleli žáci prvního a druhé ročníku studijního oboru agropodnikání, žáci učňovského oboru zahradník a ruku k dílu přidalo také vedení školy a vedení města.

Ilustrační foto.

Některým žákům v kraji začnou prázdniny už v pondělí

Ředitelské volno na pondělí 25. a úterý 26. října a spojení volna s podzimními prázdninami doporučil ke konci tohoto týdne svým školám a školským zařízením Plzeňský kraj, v návaznosti na doporučení hlavní hygieničky a s ohledem na epidemickou situaci v regionu.

Z přehlídky středních škol a učilišť v Nymburce.

OBRAZEM: Na prezentaci získávaly budoucí žáky i střední školy z Mladoboleslavska

Obchodní akademie, integrovaná střední škola, Boleslavská soukromá střední škola a základní škola nebo Střední odborné učiliště Hubálov. I tyto školy z Mladoboleslavska se prezentovaly na přehlídce středních škol, kterou ve čtvrtek 14. října hostila Střední odborná škola a Střední odborné učiliště (SOŠ a SOU) v sousedním Nymburce.

Z přehlídky středních škol a učilišť v Nymburce.

OBRAZEM: Čtyři desítky škol a učlišť se představily na nymburské prezentaci

Hotelová škola, zahradnická, rybářská, ale třeba i policejní. Zástupci všech zmíněných a řady dalších středních škol a učiliště se představili ve čtvrtek 14. října v Nymburce. Svoji prezentaci nabízeli u jednotlivých stánků rozprostřených v přízemí a prvním patře jedné z budov Střední odborné školy a Středního odborného učiliště (SOŠ a SOU) v Nymburce v ulici V Kolonii.

Ilustrační foto. Protikoronavirová opatření a boj s virem v MS kraj.

Ostrava a Opava "září" na koronavirové mapě Česka. Stovky školáků jsou v izolaci

Ostrava-město a Opava. To jsou dva okresy v Moravskoslezském kraji, které jsou aktuálně na koronavirové mapě České republiky zbarveny do ruda. Počty nakažených v těchto regionech se totiž rapidně zvyšují a kvůli tomu se Moravskoslezský kraj co do počtu nemocných suverénně řadí k nejhorším v Česku. V karanténě je přes čtyři tisíce žáků základních a středních škol.

Ilustrační foto. Protikoronavirová opatření a boj s virem v MS kraj.

Ostrava a Opava "září" na koronavirové mapě Česka. Stovky školáků jsou v izolaci

Ostrava-město a Opava. To jsou dva okresy v Moravskoslezském kraji, které jsou aktuálně na koronavirové mapě České republiky zbarveny do ruda. Počty nakažených v těchto regionech se totiž rapidně zvyšují a kvůli tomu se Moravskoslezský kraj co do počtu nemocných suverénně řadí k nejhorším v Česku. V karanténě je přes čtyři tisíce žáků základních a středních škol.

Na Přímce přivítali výchovné poradce.

Přímka přivítala poradce. Nabídne setkání pro budoucí studenty

Znojemská Přímka, střední škola a učiliště v Přímětické, připravila setkání pro výchovné poradce základních škol a nabídne programy a setkání pro budoucí studenty. První hned příští týden v Miroslavi. Děkujeme Ludmile Karpíškové za příspěvek.

Styl výuky je na waldorfské škole jiný, děti se učí vnímat.

Jde to i bez známek. Waldorfská výuka ale není pro každého

Z té školy lezou negramotné děti, jsou divní, nectí pravidla a nic vlastně nenaučí. Alternativní přístupy ke vzdělávání, mezi které waldorfská pedagogika bezpochyby patří, jsou stále trnem v oku mnoha rodičů. Na druhou stranu zájem o ně roste.

Úvodní setkání asistentů výuky angličtiny.

S výukou angličtiny pomáhá na libereckém gymnáziu Američan

V novém školním roce na středních školách po celé České republice pomáhá s výukou angličtiny 33 stipendistů Fulbrightova programu. O rodilého mluvčího se rozrostl pedagogický sbor také na Gymnáziu a Střední odborné škole pedagogické v Liberci.

17. ročník Krajské soutěže v orbě, která je určená středoškolákům, se uskutečnila v Lukově na Znojemsku

Hlavně udržet rovinu a pohlídat hloubku řádku. Středoškoláci soutěžili v orbě

Klukům ze Střední školy řemesel a služeb Moravské Budějovice (SŠŘS) se poměrně dařilo v 17. ročníku Krajské soutěže v orbě, která je určená středoškolákům a konala se 22. září v Lukově na Znojemsku. V konkurenci osmnácti oráčů z celkem osmi škol z Vysočiny a jižní Moravy se Jan Procházka umístil na krásném pátém místě s minimálním bodovým odstupem od vítězů. A řadu zkušeností posbíral i Lukáš Dvořák, jenž skončil na pěkné třinácté příčce.

Ilustrační snímek

Dvě střední školy oslaví výročí

Gymnázium ve Stříbře a Střední škola živnostenská v Plané oslaví v pátek a v sobotu výročí svého založení. Oslavy jsou určeny také veřejnosti.

Děti z I. B třídy ZŠ ve Vodňanské ulici v Prachaticích mají první opravdové vysvědčení.

Známky středoškoláků jsou věda nejen pro rodiče

Známky žáků na základní škole jsou pro rodiče přehledné a jasné. Všichni ví, co je jednička, trojka nebo nedostatečná. Není to žádná věda. Na prvním stupni je trojka nebo čtyřka spíš výjimečná, na druhém stupni se tu a tam objeví. Cílem dětí i rodičů je dostat se na střední školu. Tam už hodnocení bývá přísnější, škola náročnější. Také rozdíly ve znalostech jsou větší než na základních školách. 

Ostravská pobočka prestižní školy PORG

Když se děti těší do školy (a rodiče za to zaplatí)

Může to znít jako sci-fi, ale opravdu existují školy, do kterých se děti těší. Myslíme tím, že se těší do školy, ne na spolužáky, super tělocvikáře, přestávky nebo kroužek PC her. Asi nikoho nepřekvapí, že jsou to školy výběrové, elitní. A že je velmi těžké tam dítě dostat.

Veletrh středních škol. Ilustrační foto.

Nabídka středních škol na jednom místě. V Příbrami se koná jejich veletrh

Kam zamířit po základní škole? Osmákům a deváťákům (kteří si tuhle otázku kladou společně se svými rodiči především) z Příbramska může s hledáním odpovědí pomoci pondělní návštěva jednacího sálu příbramských zastupitelů v budově někdejšího báňského ředitelství na náměstí T. G. Masaryka. Po celý den se tam koná veletrh středních škol.

Ilustrační foto

Studenti "kazí" v Litomyšli trh s byty. Ceny rostou

Litomyšl je město studentů. Mladí lidé z celého kraje studují na gymnáziu, technické a zahradnické škole nebo pedagogické škole, kam dojíždějí studenti z celé republiky. Někdy ale mají problém se ubytovat. Internáty nestačí, studenti tak bydlí v menších bytech.