Kreativ

ŠTÍTEK: střední škola

Střední škola v Hlušicích oslavila 70 let.

V duchu sedmiček: Střední škola v Hlušicích oslavila 70 let ve velkém stylu

/FOTO/ Ač školní rok teprve začíná, v Hlušicích bylo velmi rušno již první zářijovou sobotu. Sedmdesát let výročí vzniku střední školy, která svůj zrod situovala do roku 1952 jako zemědělská mistrovská škola a nyní je součástí Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov, se proměnilo v úžasnou akci, která přilákala bývalé absolventy, jejich rodiny, obyvatele obce, přátele, partnery a zaměstnance školy i zájemce o studium a stala se velmi podstatnou součástí oslav 700. výročí vzniku obce Hlušice.

Ukrajinské děti ve škole. Ilustrační foto.

Do škol a školek se vejdou všechny ukrajinské děti, které přišly k zápisu

Všechny ukrajinské děti, které rodiče zapsali v Libereckém kraji k předškolnímu a školnímu vzdělávání, získaly místo. Od září letošního roku se v mateřských, základních a středních školách bude vzdělávat minimálně 2 390 ukrajinských dětí, které už jsou přihlášené. Další se k výuce mohou ještě hlásit na přelomu srpna a září 2022.

Studie nové podoby multifunkčního centra Albrechtovy střední školy ulici Frýdecká. Nákres: Czeslaw Mendrek.

Albrechtova škola: místo nefunkčního bazénu tu bude multifunkční areál

Albrechtova střední škola plánuje proměnu starého a nevyužívaného areálu v bývalé Střední škole obchodního podnikání v Českém Těšíně v moderní zázemí pro výuku zemědělských a polygrafických oborů. Venkovní bazén, který byl zprovozněn na začátku 90. let minulého století je již léta nefunkční.

Iva Vojtková na procházce na pražském Žižkově

Dlouho jsem byla ve snech kamarádkou s Beatles, vzpomíná Iva Vojtková

Iva Vojtková, dívčím jménem Hejdová, se narodila v roce 1957 v České Třebové v rodině šéfa Železničních opraven a strojíren. Dětství prožila jako dítě politicky nespolehlivé osoby. Tatínek totiž nesouhlasil se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do naší země. Na střední školu se nedostala, a tak se vyučila elektrikářkou a opravovala lokomotivy. V osmdesátých letech distribuovala a také připravovala samizdatové časopisy Vokno a Voknoviny.

Přijímací zkoušky na gymnázium - ilustrační foto.

Více míst pro nové žáky. Praha rozšíří kapacitu nejen na gymnáziích

Hlavní město Praha bude rozšiřovat počet míst na čtyřletých gymnáziích. Do budoucna by se mohl navýšit až o 2000. Zástupci magistrátu a Středočeského kraje se na tom v úterý dohodli s ministrem školství Vladimírem Balašem (STAN). Novinářům to řekli pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a radní pro školství Vít Šimral. Podle nich se ukazuje, že v Praze není zájem o učební obory, ve který doufali zástupci průmyslu. Praha proto hodlá změnit strukturu středních škol ve prospěch maturitních oborů. V nejbližší době magistrát připraví podklady pro to, aby město získalo na jejich rozšiřování finanční podporu od státu.

Na kopci Šibeník nad Novým Hrádkem byla v sobotu 25. června odhalena a posvěcena nová křížová cesta.

Tip na výlet: Křížová cesta vznikla jako jedinečný projekt čtyř středních škol

Na kopci Šibeník nad Novým Hrádkem byla v sobotu 25. června odhalena a posvěcena nová křížová cesta. Je úžasná. Je úžasná hlavně v tom, kolik se v ní propojilo vzájemnou spoluprací lidí, myšlenek a symbolů, a jaké poselství přináší pro své návštěvníky. Je otevřeným a kdykoliv přístupným prostorem pro zamyšlení, meditaci, inspiraci či ztišení. Její jednotlivá zastavení jsou velmi zdařilá i vizuálně. Nová křížová cesta vede krásnou přírodou s nádhernými výhledy na Orlické hory a do vnitrozemí.

Ilustrační foto.

Které střední školy mají zaniknout? Vzdělávací systém v kraji čekají změny

S koncem školního roku má kraj zcela čerstvě schválenou novou koncepci středního školství pro další období. Krajští zastupitelé odsouhlasili Strategii rozvoje sítě škol a školských zařízení zřizovaných Středočeským krajem a jejich vzdělávací nabídky do roku 2030. Připravil ji krajský úřad ve spolupráci s odborníky, mezi nimiž nechyběli zástupci ministerstva školství či Národního pedagogického institutu. Uplatnily se však i připomínky od zastupitelských klubů, připomněl ředitel Vzdělávacího institutu Středočeského kraje Jiří Holý, jenž se na vzniku strategie podílel.

Jiří Willner

Příběh Jiřího Willnera: Od rytí skla až na atletickou dráhu

Nevyzpytatelné jsou cesty boží, říká se občas. Své by o tom mohl vyprávět lovosický rodák Jiří Willner. Ještě na střední škole studoval umělecké řemeslo rytí skla, postupně ale propadl sportu. Dnes běhá, plave a na lovosickém gymnáziu vyučuje už 12 let tělocvik.

Nicole Kidmanové a Naomi Wattsové přátelství vydrželo.

Slavní spolužáci v showbyznysu: Kdo se do sebe zamiloval, komu přezdívali Moucha

Roky strávené ve škole bývají jedny z nejvíce formujících v našem životě. Ať už jste je milovali nebo nenáviděli, nejenže jste se toho hodně naučili, možná jste dokonce potkali některé ze svých nejlepších kamarádů nebo lásku svého života. Tyto slavné osobnosti také svedla dohromady škola a zanechala jim vzpomínky, které jim zůstanou už navždy – nebo alespoň do příštího shledání.

Nejlepší žáci a studenti základních a středních škol v Mladé Boleslavi se na slavnostním aktu ve Sboru českých bratří dočkali ocenění za svoji píli i aktivitu.

OBRAZEM: V Mladé Boleslavi ocenili osobnosti mezi žáky a studenty

Nejlepší žáci a studenti základních a středních škol v Mladé Boleslavi se na slavnostním aktu ve Sboru českých bratří dočkali ocenění za svoji píli i aktivitu. Žákovské a studentské ceny města Mladá Boleslav předával vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Petr Dostál a vedoucí oddělení školství Hana Adášková. Ocenění dostali finanční odměnu, knížku a pamětní list.

v rámci rozšíření a zkvalitnění ubytovacích kapacit v areálu Střední průmyslové školy stavební Pardubice připravuje Pardubický kraj několik projektů na třech objektech domova mládeže v areálu školy.

Ubytované uprchlíky v Rybitví nahradí studenti. Kraj jim opraví internát

O stavební školu v Rybitví je mezi studenty zájem. Problém je s ubytovacími kapacitami. V bývalém internátu střední školy v Rybitví nyní bydlí ukrajinští uprchlíci. Většina z nich se chce ale vrátit domů. Kraj tak řešil, co s bude s budovou dál. Nyní se politici rozhodli, že z nouzového ubytování vytvoří lepší bydlení pro studenty. 

I africké děti měly šanci okusit čaj Tektandr.

Život v Tanzanii je drsný! Ale pocit stresu je pryč, říká liberecký dobrovolník

/ROZHOVOR/ Ondřej Linhart se vzdal pohodlí a výdobytků moderní civilizace a odletěl jako dobrovolník do Tanzanie, která patří podle Organizace spojených národů mezi ty nejméně rozvinuté země na světě. Přerušil tak doktorské studium na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci, aby mohl vyučovat na africké základní a střední škole. „Osobně jako křesťan jsem prostě věděl, že tohle je ten čas a místo, kde mám být a makat,“ svěřil se v rozhovoru mladý muž z Litoměřic.

Dům Salvadora Ramose

Postřelil babičku, zabil devatenáct dětí. Střelec z Texasu se mstil za šikanu

Salvador Ramos, osmnáct let. To jsou základní informace o střelci, který na základní škole v texaském městečku Uvalde zabil nejméně devatenáct dětí a dva dospělé. Před krvavým útokem na nejmenší měl navíc postřelit a těžce zranit svou babičku. Deník přináší profil střelce, včetně vzpomínek jeho nejbližších přátel.

Asistentka z Minnessoty Kelsey Halverson pochází ze země hor a sněhu, jejím přáním bylo poznat české hory i život a školu na malém městě.

S angličtinou pomáhá ve Volyni Američanka Kelsey, přijela až z Minnessoty

V novém školním roce na středních školách po celé České republice pomáhá s výukou angličtiny 33 stipendistů Fulbrightova programu. Mladí Američané ve věku od 21 do 29 let, čerství absolventi bakalářských nebo magisterských programů, do České republiky jezdí asistovat místním učitelům již od roku 2005 a celkem se jich na tomto programu vystřídalo více než 200. Jednu asistentku díky tomuto programu získali i ve Volyni.

Krajské kolo ve šplhu a silovém čtyřboji.

Krajské kolo ve šplhu středních škol. Vítězství si odnesli zástupci AG Kroměříž

Covidová pandemie významným způsobem poškodila děti a školní sport: zákaz osobní přítomnosti žáků ve školách, zákaz konání sportovních soutěží, obrovský nárůst trávení času u počítačů a mobilů - to vše se negativně projevilo na tělesné zdatnosti dětí, jejíž významný propad ruku v ruce s dětskou obezitou registrují všichni učitelé tělesné výchovy ve školách… Z těchto důvodů je přikládán velký význam restartu školních pohybových aktivit, mezi které sportovní soutěže bezesporu patří. V březnu 2022 po dlouhé pauze proběhly ve Zlínském kraji 2 tradiční závody – krajské kolo ve šplhu a silovém čtyřboji středních škol.

V budově využívané Střední školou řemesel na Zámečku v centru Šumperku funguje nyní centrum pomoci ukrajinským uprchlíkům. Březen 2022.

Prodej šumperského Zámečku se odsouvá. Postaví škole novou budovu?

Jako centrum pomoci pro uprchlíky slouží bývalý žerotínský zámek v centru Šumperku. V budově funguje střední škola, žáci a učitelé ji však využívají jen z malé části. Vystěhovat by se z ní měli zcela, v plánu je její prodej. Žáci před časem opustili i budovu obchodní akademie v Mohelnici. Tento areál chce kraj směnit se státem.

Varnsdorf hostil soutěž v masírování Masér bez hranic

VIDEO, FOTO: Varnsdorf hostil soutěž v masírování Masér bez hranic

V pátek 7. dubna  se v pivovaru Kocour konala netradiční soutěž středních škol, kterou pořádala místní VOŠ, SPŠ a SOŠ Varnsdorf. Jedná se o soutěž pro žáky středních škol, které vyučují obor Sportovní a rekondiční masér. V masírování se utkalo hned několik týmů středních škol ze všech koutů naší republiky.

Státní maturita. Ilustrační snímek

Maturanti se bojí zkoušek. Distanční výuka je připravila mizerně

Téměř dva roky distanční výuky byly pro středoškoláky velkou zátěží, obzvlášť pro letošní maturanty. Roste mezi nimi obava, že na zkoušky nejsou kvůli on-line výuce dostatečně připraveni. A obavy potvrzují i ředitelé středních škol v Pardubickém kraji.

Ukrajinské děti ve škole. Ilustrační foto.

Blíží se zápisy do škol. Města i Ústecký kraj řeší, kam se vejdou uprchlíci

Napříč Ústeckým krajem se města, obce a školy připravují na přijetí ukrajinských dětí. Zatím nikdo netuší, kolik dětí uprchlíků se opravdu do školních lavic posadí, školy ale musí být připravené. „Zvládneme to. Kapacity budou, případně je navýšíme,“ zní z oslovených měst i kraje. Potíže mohou mít menší školy.