Kreativ

ŠTÍTEK: střední škola

Učitelka Veronika Rédlová vede hodinu tak, aby to bavilo nejen žáky, ale i jí samotnou. A výsledky u přijímaček jsou vynikající.

Přijímačky z češtiny nejlíp zvládají žáci ze školy T. G. Masaryka v Jihlavě

Žáci ze Základní školy T.G. Masaryka v Jihlavě mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z českého jazyka ze všech škol v jihlavském okrese. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na hodinu češtiny, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.

Škola v Osové Bítýšce.

Přijímačky z češtiny zvládají nejlépe žáci ze základní školy v Osové Bítýšce

Žáci ze základní školy v Osové Bítýšce na Žďársku mají jedny z nejlepších výsledky z testů na střední školy z češtiny ze všech škol ve žďárském okrese. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.

Žáci ze ZŠ Havlíčkova Moravské Budějovice zvládají matematickou část přijímaček na střední školy nejlépe z celého Třebíčska.

Přijímačky z matematiky nejlépe zvládají žáci ze školy v Moravských Budějovicích

Žáci ze Základní školy Havlíčkova v Moravských Budějovicích mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z matematiky ze všech škol v třebíčském okrese. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na hodinu matematiky, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.

Základní škola ve Štokách na Havlíčkobrodsku

Přijímačky z češtiny i matematiky zvládají nejlépe žáci ze Štoků. Deník ví proč

Žáci ze základní školy ve Štokách na Havlíčkobrodsku mají skvělé výsledky z testů na střední školy z matematiky a češtiny. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na jednu vyučovací hodinu. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy například v matematice problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.

Základní škola s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché. Únor 2024.

Děti z polské školy z Karvinska v češtině excelují. S matematikou trochu zápasí

Žáci ze Základní školy a Mateřské školy s polským jazykem vyučovacím v Horní Suché dosahují v posledních letech nejlepších výsledků v přijímacích testech na střední školy z češtiny v rámci všech škol v okrese Karviná. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.

Žáci 9. A v Mladých Bukách při hodině českého jazyka s učitelkou Monikou Hofmannovou.

Proč se u přijímaček z češtiny daří nejlépe žákům ze školy v Mladých Bukách?

/FOTO, VIDEO/ Deváťáci ze ZŠ v Mladých Bukách mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z češtiny a matematiky ze všech škol na Trutnovsku za posledních pět let. Vyplývá to z exkluzivních dat, které získal Deník od Cermatu. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na hodinu českého jazyka, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku. 

Děti ze Základní školy Noe v Pardubicích.

U přijímaček z češtiny se daří nejlépe žákům z pardubické školy Noe. Víme proč

Žáci z pardubické Základní školy Noe mají výborné výsledky z testů na střední školy z češtiny i matematiky. Proč tomu tak je? Vydali jsme se právě do této školy, abychom to zjistili. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.

Děti ze základní školy ve Slatině nad Zdobnicí jsou dlouhodobě nejúspěšnější u přijímacích zkoušek na střední školy v matematice a mezi nejlepší v rychnovském okrese patří i v českém jazyce.

Proč se u přijímaček z matematiky daří na Rychnovsku nejlépe žákům ze Slatiny?

/FOTO, VIDEO/ Žáci ze základní školy ve Slatině nad Zdobnicí mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z matematiky ze všech škol v rychnovském okrese. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na hodinu matematiky, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku. 

Učitelka Miroslava Švecová a žáci 9.B ZŠ J. A. Komenského v Lounech.

Proč se u přijímaček z češtiny daří nejlépe žákům z lounské ZŠ J. A. Komenského?

Deváťáci ze Základní školy J. A. Komenského v Lounech mají nejlepší výsledky v testech na střední školy z českého jazyka ze všech škol v okrese. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se do této školy vydal na hodinu češtiny, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.

Studenti "hotelovky" si sobotní noc užili.

Bohémská noc aneb maturitní ples střední školy Bohemia Chrudim

V sobotu se v Regionálním muzeu uskutečnil maturitní ples střední školy Bohemia Chrudim. Jednalo se o třídy 4.LH a 4.LT vedené třídními učiteli Lubošem Pavlíkem a Michaelou Chvojkovou. Moderátorem byl známý fotbalista a účastník Survivoru 2023 Petr Švancara. Celý večer hudebně doprovázel Dj Waltry, který zahrál jak klasickou hudbu, tak i pop a rap dnešní doby.

Ilustrační foto z maturity.

Některé střední školy v kraji čekají velké změny. Ředitelé se chystají na důchod

Na některých významných středních školách v Karlovarském kraji zřejmě dojde po letošních letních prázdninách k výměně ředitelů. Jak totiž uvedl krajský radní pro školství Jindřich Čermák (Piráti), jde o vedoucí zaměstnance, kteří se chystají do důchodu. I když s dotčenými pedagogy redakce Deníku mluvila, zatím o tom nechtějí oficiálně veřejně mluvit.

Přijímací testy na střední školy? I suverén by si měl natrénovat formát odpovědí

Ministr prodloužil termín pro podání přihlášek na SŠ o jeden den. Kvůli výpadkům

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) o jeden den prodloužil termín pro podávání přihlášek na střední školy, tedy do půlnoci na čtvrtek 22. února. Bek to řekl na tiskové konferenci. Důvodem prodloužení termínu jsou podle něj zpoždění při zahájení elektronického podávání přihlášek, výpadky elektronického systému a snaha zmírnit stres rodičů při podávání přihlášek. Jednotné přijímací zkoušky budou v dubnu.

Naděje se skládá ze studentského filmu a následných besed na ZŠ a SŠ (13. – 18. let).

Naděje z Chrudimi. Studentský film odrazuje teenagery od sebepoškozování

Řezání, pálení, sebebití nebo vytrhávání vlasů. To vše kvůli psychickým obtížím praktikují dnešní žáci a studenti. Dominika Olivová a Barbora Metelková, studentky třetího ročníku Střední školy zdravotnické a sociální v Chrudimi, vnímají enormní nárůst sebepoškozování, a to i v jejich blízkém okolí. Dominika a Barbora proto vytvořily projekt Naděje, který tvoří kombinace filmu a besed na základních a středních školách za přítomnosti psychologa.

Martin Valenta

Studium plynařiny je sázka na jistotu, říká ředitel SOU plynárenského

Tisíce rodičů a žáků řeší, kam podat přihlášku na střední školu. Jejich rozhodování je o to těžší, že se na školy hlásí silné ročníky. Možnost podat přihlášku mají do 20. února. Na Středním odborném učilišti plynárenském Pardubice je podle ředitele Martina Valenty aktuální situace v počtu podaných přihlášek srovnatelná s loňskem, méně přihlášek zatím škola eviduje u oboru Mechanik plynových zařízení.

Studenti se seznámili s rizikem používání návykových látek.

Kratom nebo HHC mohou škodit. S rizikem se seznámili žáci středních škol

O nebezpečí návykových látek se ve čtvrtek dozvědělo přes tři sta studentů brněnských středních škol. Odborníci jim vysvětlili rizika obecně známých látek jako je nikotin, pervitin nebo THC, ale také fenoménu posledních let – HHC, CBD a kratomu. Ty mohou lidé legálně sehnat na mnoha místech, čehož hojně využívají i nezletilí.

Základní škola s polským jazyken vyučovacím v Horní Suché.

Děti z polských škol zvládají češtinu lépe než ty české. Proč?

Z přehledu dlouhodobých výsledků přijímacích testů na střední školy z českého jazyka a matematiky v okrese Karviná, které má redakce Deníku k dispozici od společnosti Cermat, vyplývá, že žáci škol s polským jazykem vyučovacím obecně zvládají lépe přijímací zkoušky na střední školy z češtiny a matematiky, než jejich kolegové ze škol českých. A to v obou předmětech.

Vše, co potřebujete vědět o přijímačkách na střední školy a gymnázia najdete ve speciálu Přijímačky s Deník.cz.

Tisíce rodičů i studentů se připravují na přijímačky s Deníkem

Jakou střední školu vybrat? Která je nejlepší? A jak se na zkoušky nejlépe připravit? Že si tyto otázky s blížícími se dubnovými zkouškami (a ještě dřív s uzávěrkou pro přihlášky příští týden) klade stále víc studentů i rodičů, svědčí obrovská vlna zájmu o články z velkého jarního speciálu, který sleduje dění kolem přijímacích zkoušek v roce 2024. Redakce na něm spolupracuje ve dvou větvích s projektem prijimacky.ai a také společností Scio.

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí: Vysvědčení by se nemělo zohledňovat vůbec

Pracovních plánů má ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Miroslav Krejčí spoustu. Ale neví, zda bude po letošních přijímačkách na střední školy, kdy se poprvé přihlášky podávají elektronicky, ještě v čele této instituce stát. Vzhledem k tomu, co s minimálním týmem lidí za necelé čtyři měsíce dokázal, je to skoro absurdní úvaha. V Česku nikoliv.

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí

Na termínu podání přihlášky vůbec nezáleží, říká šéf Cermatu Miroslav Krejčí

Budou, či nebudou? Tato otázka směrem k elektronickým přihláškám na střední školy dělala vrásky ministrovi školství, premiérovi i šéfovi Cermatu od loňského května. Tehdy naplno propukla nespokojenost rodičovské veřejnosti se způsobem přijímaček. Stres z toho, že se deváťák nedostane na žádný maturitní obor, dosáhl vrcholu. Politici museli jednat.

Ilustrační foto.

Příbramsko: TOP 5 škol, kde žáci nejlépe zvládají přijímačky na střední školy

Jak deváťáci zvládají přijímačky na gymnázia a střední školy? Deník získal zajímavá data z databáze Cermatu a projektu prijimacky.ai, která prozrazují, na jakých základních školách na Příbramsku zvládají žáci nejlépe přijímací testy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia.

Ilustrační foto.

Mělnicko: TOP 5 škol, jejichž žáci nejlépe zvládají přijímačky na střední školy

Jak deváťáci zvládají přijímačky na gymnázia a střední školy? Deník získal zajímavá data z databáze Cermatu a projektu prijimacky.ai, která prozrazují, ve kterých základních školách na Mělnicku zvládají žáci nejlépe přijímací testy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia.

Přijímací zkoušky na střední školu. Ilustrační foto

Benešovsko: Ve kterých základních školách žáci nejlépe zvládají přijímačky

Jak deváťáci zvládají přijímačky na gymnázia a střední školy? Deník získal zajímavá data z databáze Cermatu a projektu prijimacky.ai, která prozrazují, na jakých základních školách na Benešovsku zvládají žáci nejlépe přijímací testy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia. 

Ilustrační foto.

Tady je TOP 5 základek Valašska, kde žáci nejlépe zvládli přijímačky na střední

Deník získal zajímavá data z Cermatu a z prijimacky.ai, která prozrazují, na jakých základních školách na Vsetínsku zvládají žáci nejlépe přijímací testy na střední školy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia.

Ilustrační foto.

Tady je TOP 5 základek Slovácka, kde žáci nejlépe zvládli přijímačky na střední

Deník získal zajímavá data z Cermatu a z prijimacky.ai, která prozrazují, na jakých základních školách na Slovácku zvládají žáci nejlépe přijímací testy na střední školy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia.

ZŠ gen. Z. Škarvady v Ostravě-Porubě.

Zde je TOP 5 základek Ostravska, kde žáci nejlépe zvládají přijímačky na střední

Podávání přihlášek na střední školy je v plném proudu. Deník získal zajímavá data z Cermatu a prijimacky.ai, která prozrazují, z jakých základních škol na Ostravsku zvládají žáci nejlépe přijímací testy na střední školy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia.

Ilustrační foto. Studenti vyhledávají na tabuli před školou, ve které třídě budou skládat příjmačky na gymnázium.

Toto je TOP 5 základek Karvinska, kde žáci nejlépe zvládli přijímačky na střední

Podávání přihlášek na střední školy je v plném proudu. Deník získal zajímavá data z Cermatu a prijimacky.ai, která prozrazují, z jakých základních škol na Karvinsku zvládají žáci nejlépe přijímací testy na střední školy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia.

Ilustrační foto. Studenti vyhledávají na tabuli před školou, ve které třídě budou skládat příjmačky na gymnázium.

Toto je TOP 5 základek Opavska, kde žáci nejlépe zvládli přijímačky na střední

Podávání přihlášek na střední školy je v plném proudu. Deník získal zajímavá data z Cermatu a prijimacky.ai, která prozrazují, z jakých základních škol na Opavsku zvládají žáci nejlépe přijímací testy na střední školy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia.

Projektový den na Českém vysokém učení technickém v Praze představil osmákům a deváťákům z Prahy 6 různá pracoviště této vysoké školy. ČVUT jim už před nástupem na střední školy nabízí možnost budoucího studia. Na snímku představení eFormule.

Projektový den na ČVUT: Atraktivitu studia techniky ukázali už osmákům

Pět stovek žáků osmých a devátých tříd z Prahy 6 se v úterý 6. února vypravilo na poznávací návštěvy různých pracovišť Českého vysokého učení technického v Praze. Není to prý předčasné: už za nějakých pět let je čeká rozhodování o volbě vysoké školy. Přičemž správný směr mohou nabrat při aktuálnějším výběru středních škol.

Cermat má mimo jiné na starosti jednotné přijímací zkoušky na SŠ a připravil také nový elektronický systém pro přihlášky na ně. Ilustrační snímek

Výpadky systému i odměny pro syna. Ministr Bek poslal na Cermat kontrolu

Ve státní organizaci Cermat se v nadcházejících dnech uskuteční kontrola efektivity hospodaření a personálních nákladů. Novinářům to po jednání o prodloužení termínu podávání přihlášek na střední školy řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Kontrola by se měla zaměřit na hospodaření organizace nejen v současnost, ale za posledních deset let. Cermat má mimo jiné na starosti jednotné přijímací zkoušky na SŠ a připravil nový elektronický systém pro přihlášky na ně (DiPSy).

Studenti v Chotěboři se dočkají zbrusu nových školních dílen. Foto: poskytl Kraj Vysočina

Studenti v Chotěboři se dočkají zbrusu nových školních dílen

Badatelská půda na gymnáziu Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě na Žďársku a nové učebny a dílny odborného výcviku pro studenty střední školy technicko-ekonomické v Chotěboři na Havlíčkobrodsku. Žáci těchto dvou škol se budou v budoucnu učit v nových a modernějších prostorech.

Přijímací zkoušky

Termín pro přihlášky na střední školy se neprodlouží. Zůstává do 20. února

Termín pro podávání přihlášek na střední školy ministerstvo školství neprodlouží, zůstává do 20. února. Novinářům to v úterý řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Ministerstvo chce podle mluvčí Terezy Fojtové zachovat čas pro ředitele škol na kontrolu přihlášek. Prodloužení lhůty ministerstvo zvažovalo kvůli problémům v systému elektronických přihlášek, který se minulý týden namísto ve čtvrtek ráno otevřel zájemcům o studium a jejich rodičům až v pátek pozdě večer.

Soutěž Bobřík informatiky v SŠ - PVC Dobruška.

Podorlické vzdělávací centrum pořádalo ústřední kolo Bobříka informatiky

Bobřík informatiky je největší mezinárodní počítačová soutěž pro žáky a studenty základních a středních škol z celého světa, které se pravidelně účastní přes 2,5 milionů účastníků. Letošní ústřední kolo zavedlo středoškoláky do Dobrušky do Střední školy – Podorlického vzdělávacího centra. Stala se jeho pořadatelem v Královéhradeckém kraji.

Elektronický systém vznikl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho provázel v minulých letech.

Elektronickou přihlášku podaly už tisíce žáků. Systém odolal i útoku hackerů

Elektronický systém přihlášek na školy (DiPSy) čelil v sobotu odpoledne deset minut útoku hackerů, díky automatické ochraně funguje normálně dál, řekl ČTK ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí. Na útok DDoS upozornil Deník N. Někteří uživatelé mohli mít podle Krejčího problémy s načítáním stránky, to ale souviselo právě s aktivovanými ochranami proti DDoS, systém jako takový dotknutý nebyl, dodal.

Studenti, studium - Ilustrační foto

Elektronický systém přihlašování na SŠ se nadále testuje. Fungovat má večer

Elektronický systém přihlašování na SŠ se dnes spustí, pravděpodobně to bude večer. ČTK to řekl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Přesný čas spuštění sdělit nechtěl. Zřejmě to ale bude až po večerních zprávách, uvedl. Původně se měl systém otevřít ve čtvrtek 1. února, organizace Cermat ale kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti spuštění systému odložila. Ministr školství, zástupci Cermatu i školských asociací doporučili rodičům, aby zachovali klid a vyčkali.

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto

Příjem přihlášek na střední školy začal, poprvé je možné podat je elektronicky

Žáci základních škol spolu se svými rodiči mohou až do 20. února podávat přihlášky ke studiu na střední škole. Historicky poprvé mají možnost tento krok provést elektronicky. S novinkou pro letošní rok přišlo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které se snaží usnadnit žákům a jejich rodičům starosti s papírovými přihláškami, středním školám administrativu spojenou právě s příjmem přihlášek.

Vlastimil Volák, ředitel Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy elektrotechnické Plzeň

Digitalizace přijímaček je krok správným směrem, tvrdí ředitel Vlastimil Volák

Ředitel Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy elektrotechnické Plzeň Vlastimil Volák digitalizaci přijímacích zkoušek vítá. „To, co trvalo dříve 10 dní a stresovalo rodiče, uchazeče i školy, bude hotové přes noc," říká mimo jiné v rozhovoru. A zve i na Kariérní jarmark, kde budou mít žáci a studenti možnost se potkat se zástupci přibližně padesáti firem, vysokých škol a vyšších odborných škol. 

Přijímací testy na střední školy, ilustrační foto.

Elektronický systém přihlášek na střední školy má problémy. Spustí se později

Elektronický systém pro přihlášky na střední školy, který se měl ve čtvrtek po půlnoci poprvé otevřít uchazečům, bude kvůli problémům s nahráváním příloh spuštěný později. ČTK to ráno sdělila mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. Dnes se začne systém znovu testovat z hlediska bezpečnosti a spustí se pravděpodobně v pátek večer, řekl ČTK ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Přihlášky mohou žáci, respektive jejich rodiče, podávat do 20. února, termín se podle Krejčího nemění.