Kreativ

ŠTÍTEK: střední škola

Anhelina

Ukrajinci v Česku: Anhelina chtěla studovat, místo toho v kuchyni krájí cibuli

Deník v červnu přinesl článek o ukrajinských uprchlících Jaroslavovi a Anhelině. Rok se připravovali v Adaptačním centru Paměti národa k přijímačkám na střední školy. V prvním kole neuspěli, v druhém podali dvě desítky přihlášek a absolvovali nespočet pohovorů. Pomalu jim docházely síly, vůle i finance. Nakonec oba uspěli. Věnují se ovšem zcela jinému oboru, než si představovali, a na živobytí si vydělávají několika brigádami. Deník se s nimi znovu sešel, aby zjistil, jak se jim vede dnes. 

Studenti v elektrárně.

Vítěz studentské fotosoutěže si prohlédl elektrárnu Temelín

Patnáctiletý chebský student Jan Řehák měl mimořádnou příležitost podrobně si prohlédnout jadernou elektrárnu Temelín. Unikátní zážitek získal jako vítěz celostátní soutěže v rámci osvětového projektu Energie – budoucnost lidstva, který probíhá na českých základních a středních školách už 23 let.

Jihomoravská kampaň „nevim kam“ získala stříbro na soutěži Zlatý středník.

Učiliště nejsou blbý. Podívejte se na oceněnou jihomoravskou kampaň pro deváťáky

/VIDEO/ Jak zaujmout žáky devátých a osmých tříd a poradit jim s výběrem střední školy? To byla hlavní otázka při tvorbě kampaně brněnského studia B tým ve spolupráci se Vzdělávacím institutem pro Moravu. Výsledek získal druhé místo v kategorii Využití sociálních sítí a influencer marketing na prestižní československé soutěži Zlatý středník.

Z adaptačního kurzu.

Studenti Střední školy-Podorlického vzdělávacího centra si užili adaptační kurz

/FOTO/ Téměř sedmdesát studentů prvních ročníků ze Střední školy – Podorlického vzdělávacího centra z Dobrušky zahájilo své studium na střední škole adaptačním kurzem v Orlických horách. Jeho cílem bylo, aby se seznámili a hlavně poznali nejen mezi sebou, ale aby také poznali své třídní učitele. A tak se jim na čtyři dny stala domovem chata Radost na Plasnici v Orlických horách.

Tom Cruise

Tom Cruise či Rihanna dokončili sotva střední školu. Přesto vydělávají miliony

Nový školní rok je opět tu a s ním i spousta bezesných nocí pro řadu studentů. Někdo považuje vzdělání za alfu i omegu, jiný se bez něj ale klidně obejde. Třeba jako tito slavní v čele s hvězdou filmů Mission: Impossible Tomem Cruisem a komediálními herečkami Whoopi Goldbergovou a Cameron Diazovou. Ve škole nikdy neexcelovali, přesto se jim v životě daří a vydělávají miliony dolarů. 

Slavnostní zahájení nového školního roku na Střední škole polytechnické Vyškov.

Školní rok uvítali také na Střední škole polytechnické Vyškov. Má nový název

/FOTO/ V pondělí zahajovali po prázdninách nový školní rok učitelé, žáci a studenti po celém regionu. Platí to také ve Střední škole polytechnické Vyškov, kde před devátou ráno připravili v aule slavnostní zahájení pro žáky prvních ročníků za účasti vedení města i samotné školy. Ta zároveň od září mění název, až do letošního srpna ji totiž Vyškované znali jako Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště.

Žáci prvních tříd se po prázdninách vrátili do škol.

Po prázdninách opět v lavicích. Dětem na Teplicku začal nový školní rok

Pro sedmiletého Martínka to bylo poprvé. Slavnostní den si užíval hned od rána. Do školy v Teplicích přišel oblečený v bílé košili a nažehlených modrých kalhotech. Čistá košile ale vydržela pouze ve třídě. Když si pak po první hodině ve škole klučina na chodně rozbalil první čokoládový bonbon z vrchu naplněného kornoutu, skončila část obalu na hrudi prvňáka. "Ty jsi ale trdlo, viď. Máš štěstí, že až teď. To by paní učitelka asi koukala, co jsem za špindíry…" nesla se chodnou miminčina slova směrem k malému chlapci. 

První den školního roku - Ilustrační foto

Prázdniny jsou minulostí. Žákům a studentům začal nový školní rok

Po dvouměsíčních letních prázdninách se ráno vrátilo do lavic přes milion žáků základních škol a téměř půl milionu studentů středních škol. V tomto školním roce i dalších letech je spolu s učiteli čekají některé zásadní i dílčí změny. Ministerstvo školství chce například prosadit digitalizaci přijímacího řízení na střední školy, řešit nedostatek míst ve všeobecném vzdělávání nebo jednat o prodloužení povinné školní docházky.

Stavbu v pondělí 28. srpna slavnostně zahájili zástupci Královéhradeckého kraje, architekt Jan Studený, zástupce firmy Valc, města Nové Paky a místních středních škol.

VIDEO: Studenti v Nové Pace budou sportovat v nové tělocvičně za 105 milionů

Studenti tří středních škol v Nové Pace dostanou od Královéhradeckého kraje dárek, na který už několik let čekají. Více než sto let starou tělocvičnu na zdejším gymnáziu nahradí moderní sportovní hala. Kromě dětí ji budou využívat i novopacké sportovní kluby. Stavba započala v pondělí 28. srpna a potrvá asi rok a půl.

Inspekce ukázala, že pětina středoškoláků z prvních ročníků je finančně negramotná.

Hrozivé zjištění inspekce: Pětina čerstvých středoškoláků je finančně negramotná

Výbornou úroveň ve finanční gramotnosti dosahuje třetina žáků prvních ročníků středních škol, téměř každý pátý středoškolák je ale finančně negramotný. Nejslabšího výsledku studenti dosáhli v oblastech týkajících se každodenní činnosti jako bezpečného chování při placení nebo hospodaření domácnosti. Množství informací o penězích u žáků ovlivňuje zejména rodina. Upozornila na to Česká školní inspekce ve své zprávě, kterou dnes novinářům představil ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Školáci. Ilustrační foto.

Praha navýší kapacity gymnázií a středoškolských oborů. Až o šest set míst

Praha od září meziročně zvýší kapacitu na čtyřletých gymnáziích o 240 žáků, v případě ostatních středoškolských oborů vytvoří 360 nových míst. Vyplývá to z informačního dokumentu pro zastupitele, který dnes schválili městští radní. Nová místa vzniknou přidáním tříd, řada škol také navýšila nejvyšší počet žáků v prvních ročnících. Magistrát nakonec nepožádal ministerstvo školství (MŠMT) o navýšení kapacit čtyřletých gymnázií v mimořádném termínu a vypsání dodatečných přijímacích zkoušek, protože školy už byly na maximálních kapacitách.

V Trutnově ve Volanovské ulici začala demolice budovy Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie.

VIDEO: Barák na odstřel. V Trutnově jde k zemi budova střední školy

/FOTO, VIDEO/ Stavbaři začali bourat jednu z budov v areálu krajské Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově ve Volanovské ulici. O demolici rozhodli radní Královéhradeckého kraje. Původně počítali s rekonstrukcí, ale když se zřítila jedna z nosných zdí, kraj musel změnit plány. Na místě by měla vzniknout novostavba.

V červnu 2023 navštěvovalo až 90 procent žáků z řad ukrajinských uprchlíků českou základní školu, téměř 70 procent předškoláků chodilo do školky a jen něco přes polovinu mladistvých mělo místo na střední škole. Ilustrační snímek

Začlenit se do české společnosti zvládla jen polovina ukrajinských dětí

Necelá polovina ukrajinských teenagerů nechodí v ČR do střední školy. To je jeden ze závěrů červnového výzkumu Hlas Ukrajinců společnosti PAQ Research a Sociologického ústavu Akademie věd, který se zaměřil na situaci dětí běženců – jak jsou na tom se vzděláváním, zálibami či znalostí češtiny. Výsledky? V červnu 2023 navštěvovalo až 90 procent žáků z řad ukrajinských uprchlíků českou základní školu, téměř 70 procent předškoláků chodilo do školky a jen něco přes polovinu mladistvých mělo místo na střední škole.

Vyhlášení výsledků soutěže o Cenu Františka Kupky.

Opočno rozdalo Ceny Františka Kupky. Putují do nedaleké Dobrušky i na Moravu

Mladé umělce ze základních a středních škol z různých koutů republiky přivítalo Opočno v sobotu 24. června. Proběhlo totiž slavnostní předávání uměleckých Cen Františka Kupky, které zahájilo letošní již 12. ročník festivalu Opočno Františka Kupky. Termín nebyl zvolen náhodně – v tento den uplynulo 66 let od umělcova úmrtí ve francouzském Puteaux.

Ukrajinští žáci do kolektivů zapadají obtížně. Ilustrační foto

Ukrajinští žáci do kolektivů zapadají obtížně. Ve školách pro ně chybí učitelé

Tvoří si mezi sebou uzavřené skupinky, výuka češtiny je slabá, hodnocení mírné a s přechodem na střední školu jim hrozí neúspěch. Integrace ukrajinských dětí do školních kolektivů je podle vědeckých zjištění nízká a práce s nimi by se měla prohloubit, včetně posílení pedagogických sborů. Učitelé namítají, že české školství je na hraně svých limitů a je nutná větší systémová pomoc.

Všichni deváťáci z Ostrova jsou přijati. A teď hurá na prázdniny

Všichni deváťáci z Ostrova jsou přijati. A teď hurá na prázdniny

Do šesté třídy nám již přicházejí osobnosti. Každý s vlastní představou a většinou zcela odlišnými požadavky na ideální školu. Jejich rodiče jsou na tom podobně. “Chce to citlivější přístup.” “Víc na ně přitlačte.” “Hlavně zábavně.” “Nehrajte si a učte se.” A mezitím někde je učitel. Všichni čekají, že vyhoví právě jejich požadavkům. Ale učitel ví, že požadavky všech se v devátém ročníku sjednotí. Hlavně aby se dostali na vybranou střední školu. 

Ukrajinští teenageři Jaroslav, Anhelina a Vadim.

Tisíce ukrajinských teenagerů nemají kde studovat. Letos zájemci neměli šanci

Letošní přijímačky na střední školy zaznamenaly velký převis poptávky nad nabídkou. Mnozí čeští studenti se dostali jinam, než chtěli, někteří své místo stále hledají. Mezi zhruba devadesáti tisíci uchazeči o čtyřletý obor bylo i 2600 ukrajinských zájemců. Uspěl pouze zlomek. V Česku pobývá asi dvacet tisíc ukrajinských uprchlíků ve středoškolském věku.

Odborná stáž pro studenty v Dukovanech. Jaderná maturia.

101 jaderných maturantů. Do Dukovan na zkoušku přijeli studenti z celé republiky

Začátkem června skončil třetí turnus čtrnáctého ročníku oblíbené odborné stáže pro studenty středních škol s názvem Jaderná maturita. Všech 101 mladých zájemců o jadernou energetiku úspěšně prošlo znalostním testem. Králem jaderné maturity posledního turnusu se stal Vojta Reichl ze znojemského gymnázia.

Jiří Nantl (ODS)

Skok z Brna na ministerstvo školství. Exradní Nantl chce měnit střední školy

/ROZHOVOR/ Ještě před pár měsíci byl Jiří Nantl ve vedení Jihomoravského kraje jako radní pro školství a zdravotnictví, dnes je novým náměstkem ministra školství Mikuláše Beka. Zkušenosti z krajské politiky a desetiletého působení ve výzkumném brněnském institutu Ceitec však v nové funkci zúročuje.

Pasování modelky a moderátorky Hany Reinders Mašlíkové na pohádkovou ministryni sportu a zdravé výživy v Muzeu fantastických iluzí.

Královský akt v Muzeu fantastických iluzí. Modelku pasovali na ministryni sportu

I čáry máry jsou krátké na přijímací řízení na střední školy v Praze, jestliže se rodičům zdá, že to, co se letos děje, je odpovědným fuk. Tak lze vnímat slova kouzelníka Pavla Kožíška k aktuálnímu problému, pronesená v přítomnosti krále. Konkrétně herce Václava Vydry, který už několik let vystupuje jako král České pohádkové akademie. Právě u Kožíška, v Muzeu fantastických iluzí, které kouzelník provozuje v pražské Vodičkově ulici, pořádal Vydra královský akt. Pohádkový panovník, kterého i v takto slavnostní chvíli doprovázeli jeho psi Buffy a Trip, v úterý 30. května pasoval modelku a moderátorku Hanu Reinders Mašlíkovou na pohádkovou ministryni sportu a zdravé výživy.

Ilustrační foto.

Mladoboleslavskou Střední školu Spektrum koupila skupina Moore Czech Republic

Poradenská skupina Moore Czech Republic odkoupila stoprocentní podíl ve Střední škole Spektrum Mladá Boleslav. Škola je další z aktivit, kterým se poradenská skupina Moore Czech Republic na poli vzdělávání věnuje. Součástí skupiny je společnost Moore Academy, která zastřešuje vzdělávací a školící aktivity v oblastech soft skills, manažerských dovedností, ale také ICT technologií.

Střední odborná škola a střední odborné učiliště Beroun-Hlinky.

Stovky deváťáků odmítnuty. Největší přetlak zažily na Berounsku odborné školy

/FOTOGALERIE/ Letošní přijímací řízení na střední školy končí. Třídy na Berounsku jsou většinou naplněny do posledního místa, na střední školy se totiž letos hlásil extra silný ročník deváťáků. Největší zájem byl o odborné střední školy a učiliště, spousta dětí se ale na vytoužené obory nedostala. Zbývají ještě někde volná místa? 

Členy studentského parlamentu se mohou stát studenti středních škol v Jihočeském kraji. Nyní je zapojeno kolem 52 škol.

Jihočeský studentský parlament má velký potenciál

Jaká je úloha Jihočeského studentského parlamentu? Od kdy existuje, kdo jsou jeho členové, kolik jich je jak často se scházejí? Vysvětluje předsedkyně mediálního výboru Veronika Černá z Vyšší odborné školy a střední školy České Budějovice.

Učitel a žáci. Ilustrační snímek

Největší změny ve školství v historii: Tělesné tresty zakázali už v 19. století

Na začátku jara rozvířily debatu v Česku úvahy politiků o opětovném zavedení osmiletých základních škol a prodloužení povinné docházky o dva roky na střední škole. Podobné změny v základním školství se ale v českých zemích neodehrávají jen v posledních letech. Deník připravil chronologicky seřazený přehled těch historicky největších.