Kreativ

ŠTÍTEK: střední škola

Zleva v černém právní zástupkyně Ústeckého kraje Lucie  Matějka Řehořová a v červeném právní zástupkyně Střední školy technické Most Věra Bognárová

Exředitelka mostecké školy se soudí s krajem kvůli odvolání z funkce

Ústecký kraj zdůvodnil odvolání Radmily Krastenicsové z funkce ředitelky Střední školy technické závažným porušením právních povinností i jejich neplněním. Soudu, který rozhoduje o tom, jestli tím zřizovatel školy exředitelku poškodil, nebudou stačit zprávy inspekce. Od právníků školy i hejtmanství chce senát podrobně vysvětlit, co bylo za Krastenicsové špatně.

Úkolem učitelů nového předmětu science bude učit přírodovědné předměty novým a zajímavým způsobem.

Do škol míří nový předmět. Jihočeši pro něj jako první vzdělají učitele

Science, česky věda. Tak se jmenuje nový předmět, který už brzy přibude do rozvrhů středoškoláků ke klasickým hodinám chemie, biologie, fyziky, matematiky či geografie. Bude umět tyto disciplíny spojit a probrat témata z pohledu různých odborností. Učitele, kteří právě takhle budou umět vést své hodiny, učit přírodovědné předměty novým a zajímavým způsobem, chce nově vychovávat Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity. Otevírá jako první v naší zemi studijní program Učitelství science pro střední školy. Zájemci se mohou hlásit do 19. května.

CERMAT nyní vyhodnocuje řešení testů. Po vyhodnocení se výsledky promítnou do informačního systém DiPSy, ve kterém žáci podávali přihlášky na střední školy. Stane se to 15. května. Systém automaticky přiřadí žáky do škol, které uvedli podle priority.

Výsledky přijímaček? Na trní jsou zájemci o gymnázia, přijmou jen zlomek dětí

Ve středu končí druhý termín jednotné přijímací zkoušky na víceletá gymnázia a mladší děti se v čekání na výsledky testů přidávají ke starším žákům. Čeká je skoro měsíc napětí a stresu, než se dozvědí, jak dopadly testy. Obavy mají hlavně uchazeči o gymnázia. Míst je mnohem méně, než kolik se na ně sešlo přihlášek. CERMAT nyní vyhodnocuje řešení testů. Po vyhodnocení se výsledky promítnou do informačního systém DiPSy, ve kterém žáci podávali přihlášky. Stane se to 15. května.

Prvním velkým stresorem, který si naše společnost pro své dorůstající členy připravila, jsou přijímačky na střední školu.

Jaké byly přijímačky na střední školy? Lehčí testy i zvýhodnění kvůli víkendu

V pondělí odpoledne skončily letošní jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Výsledky se žáci dozví až v květnu, přesto už teď diskutují lidé o tom, jaké přijímačky byly. A ozývá se i kritika, nejen k podobě testů a jejich obtížnosti, ale také k propasti, která mezi účastníky mohla vzniknout. Navzdory radám odborníků, aby se děti poslední dny před přijímačkami neučily, je k tomu mohlo víkendové volno nutit a stresovat.

Policejní instruktoři s chomutovskými studenty při fyzických testech.

Policejní instruktoři si „proklepli“ studenty na chomutovské škole ESOZ

V uplynulých týdnech uspořádali policisté z chomutovského územního odboru Policie ČR ve spolupráci se střední školou známou pod zkratkou ESOZ fyzické testy, jejichž cílem je posoudit fyzickou způsobilost uchazečů o přijetí do služebního poměru. Ve škole, se kterou dlouhodobě spolupracujeme, jsme jako každoročně uskutečnili nejprve „náborové besedy“ se studenty závěrečných ročníků.

Kocour Cup 2024

FOTO: Kocour Cup 2024.Soutěžili mladí barmani a výčepní i ze Žatce

Ve čtvrtek 4. dubna se ve varnsdorfském Pivovaru Kocour konal již šestý ročník juniorské barmanské soutěže Kocour Cup, kterou pořádala VOŠ, SPŠ a SOŠ Varnsdorf společně s Pivovarem Kocour Varnsdorf. Odborným garantem byla Česká barmanská asociace a finančně akci podpořil Ústecký kraj. Soutěže se zúčastnilo zhruba dvacet žáků středních škol z celé České republiky.

Kocour Cup 2024

FOTO: Kocour Cup 2024. Ve Varnsdorfu soutěžili mladí barmani a výčepní

Ve čtvrtek 4. dubna se ve varnsdorfském Pivovaru Kocour konal již šestý ročník juniorské barmanské soutěže Kocour Cup, kterou pořádala VOŠ, SPŠ a SOŠ Varnsdorf společně s Pivovarem Kocour Varnsdorf. Odborným garantem byla Česká barmanská asociace a finančně akci podpořil Ústecký kraj. Soutěže se zúčastnilo zhruba dvacet žáků středních škol z celé České republiky.

Přijímací zkoušky na střední školy. ilustrační foto.

Na střední školy v kraji přišlo přes 21 tisíc přihlášek. Vedou maturitní obory

Do denního studia na střední školy ve Zlínském kraji podali letos uchazeči 21 tisíc přihlášek. Z toho téměř 19 tisíc na obory určené deváťákům základních škol, zbytek tvoří přihlášky na víceletá gymnázia a zájemci o nástavbové studium. Nejpočetněji jsou zastoupeny obory s maturitou a tradičně největší převis poptávky je u gymnázií.

Gymnázium Karviná.

Střední školy na Karvinsku řeší problém: větší počet přihlášek než míst

Poté, kdy Deník psal o úspěšných základních školách čtenáře zajímalo, jaké úrovně museli dosáhnout žáci v přijímacím řízení v testech z českého jazyka a matematiky na konkrétních středních školách, aby se stali jejich studenty. Proto redakce oslovila ředitele čtyř středních škol v okrese – dvě v Karviné, jednu v Havířově a jednu v Petrovicích u Karviné. Zeptali jsme se také, kolik mají přihlášených dětí a kolik jich přijmou, nebo co je předností dané školy.

Patrioty z menších měst analýza, kterou pro Deník zpracovala společnost prijimacky.ai, nepotěší. Žáci z Prahy mají nejlepší výsledky v matematice i češtině

Souboje rivalů. U přijímaček Praha poráží Brno, Hradec nestačí na Pardubice

Soupeří o to, kdo má lepší tým ledního hokeje, fotbalu, kdo je tou skutečnou evropskou metropolí a ne skanzenem. Pokud by se ale města jako Praha, Brno, Hradec Králové a Pardubice, Jablonec nad Nisou a Liberec nebo Ostrava a Opava rozhodla pustit do klání o nejlepší výsledky u přijímacích zkoušek na střední školu, fakta by vzala emocím vítr z plachet. Hovoří totiž jasně. Deník připravil srovnání tradičních rivalů podle míry úspěšnosti.

Charitativní běh v Semilech pořádaný zdejší Střední školou měl loni podtitul Slunce všem.

Běh pro Honzu v Semilech. Výtěžek půjde na úpravy bytu

Střední škola Semily pořádá v pátek 5. dubna již třetí ročník charitativního běhu na Ostrově v Semilech. Výtěžek z běhu bude věnován na podporu Jana Kovaříka, chlapce s kombinovaným postižením, který je na vozíku.

Učitelka a žáci. Ilustrační snímek

Méně úvazků i hodin placených státem. Vláda schválila úpravu financování učitelů

Vláda ve středu schválila nařízení, které od září snižuje maximální počet hodin výuky financovaný ze státního rozpočtu pro základní a střední školy o pět procent, uvedl na síti X ministr školství Mikuláš Bek (STAN). V některých školách se tak od začátku nového školního roku sníží počet úvazků učitelů, které platí stát. Snížení maxima se podle ministerstva školství dotkne necelé třetiny základních škol a asi desetiny středních škol. Úprava se netýká dvoutřídních škol.

Přijímací zkoušky na Gymnáziu Luďka Pika. Ilustrační snímek

Zájem o střední školy v Plzni převyšuje jejich možnosti. Někde až devítinásobně

Čtenáře zajímalo, poté co jsme psali o úspěšných základních školách, jaké úrovně museli dosáhnout žáci v přijímacím řízení v testech z českého jazyka a matematiky na konkrétních středních školách, aby se stali jejich studenty. Nejvíce jste se zajímali o řízení na gymnáziích a školách, které svou působností přesahují okres, a prestižní školy technického zaměření. A tak jsme se na to ředitelů pěti vybraných středních škol a gymnázií v Plzni zeptali.

Žáky na Znojemsku čekají přijímačky na střední školu. Snímek je ilustrační.

Přijímačky na střední na Znojemsku: letos přísnější podmínky i více zájemců

/KRITÉRIA, ANKETA/ Na jaké výsledky museli loni dosáhnout žáci v přijímacích testech z českého jazyka a matematiky, aby se dostali na žádané střední školy v okrese? Deník zná odpověď. Přinášíme přehled konkrétních čísel ze čtyř středních škol, které patří na Znojemsku mezi nejvyhledávanější. Tabulku najdete na konci článku.

Na konci března do Poličky zavítala francouzská delegace žáků a učitelů z partnerské střední školy Lycée Jean de la Taille z Pithiviers.

Jaká kuchyně je lepší, ta česká, nebo francouzská? Poličští učni se přetahovali

/FOTO/ Na konci března do Poličky zavítala francouzská delegace žáků a učitelů z partnerské střední školy Lycée Jean de la Taille z Pithiviers. Návštěva byla součástí evropského vzdělávacího výměnného programu Erasmus, který podporuje zahraniční studijní pobyty. Spolu s českými žáky – budoucími kuchaři, hosté soutěžili, kdo připraví a uvaří lepší menu.

Přijímačky - ilustrační snímek

Přijímačky na jižní Moravě: dobře se rozmyslet a pak se poddat algoritmu

První termín přijímacích zkoušek na jihomoravské střední školy se blíží a žáci začínají počítat body, které by jim mohly stačit k tomu, aby se dostali tam, kam chtějí. Ještě vloni měli ti méně úspěšní šanci podat si odvolání a obsadit tak místo někoho, kdo si nakonec vybral jinou školu.

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto.

Jaké úrovně dosahují žáci u přijímaček? Deník zmapoval situaci na Jihlavsku

Na jaké výsledky museli loni dosáhnout žáci v přijímacích testech z českého jazyka a matematiky, aby byli přijatí na žádané střední školy v okrese? A jak se pro letošek změnil počet zájemců o studium? Deník zná odpověď. Přinášíme přehled konkrétních čísel ze středních škol, které patří na Jihlavsku mezi nejvyhledávanější. Tabulku najdete na konci článku.

Majálesový průvod 2023.

Majálesový průvod, to bude rachot, zatím v Budějovicích znají kandidáty na krále

/VIDEO/ Parta dobrovolníků, která připravuje Budějovický majáles, chystá i na tento rok bohatý program. Ten se ale netýká jen zábavy! Například už se konalo první hromadné darování krve. Známe také 12 škol, které mají kandidátky a kandidáty na titul královny/krále majálesu. Ve fotogalerii Deníku a na videu se můžete podívat na loňský majálesový průvod.

Gymnázium Písek.

Jihočeské střední školy hlásí větší přetlak než loni. O které je největší zájem?

Pro žáky devátých tříd základních škol a jejich rodiče jsou jistě v těchto týdnech tématem číslo jedna blížící se přijímací zkoušky. Jakou mají šanci dostat se na svou preferovanou školu? Zeptali jsme se ředitelů jihočeských středních škol a gymnázií, jaký je u nich letos o studium zájem, kolik prváků přijmou nebo jaké úrovně museli loni dosáhnout žáci v přijímacím řízení v testech z českého jazyka a matematiky, aby se stali jejich studenty.

Studentka cestovního ruchu na SŠ Keplerova Sabina Chladová.

Keplerka na chvostu. Punc méně náročné školy odmítám, říká zástupce ředitele

/FOTO, VIDEO/ Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách. V okrese Ústí nad Labem přijímací zkoušky na střední školu nejlépe zvládají žáci, kteří se hlásí na Gymnázium Jateční a na Gymnázium dr. Václava Šmejkala. Ústecký deník se ale na čísla podíval i z opačného hlediska.

Děti z 9. tříd ZŠ se pečlivě připravují na jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky.

Na jakých středních školách Hradecka dosahují žáci top výsledků u přijímaček?

/VIDEO/ Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Hradecku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce. Současně jsme se ptali ředitelů gymnázií, na kolik museli přijatí žáci minimálně splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Policisté na Burze firem spolupracujících s ESOZ

Chomutovští policisté na burze firem střední školy ESOZ

Policisté chomutovského územního odboru se v minulém týdnu zúčastnili akce pořádané střední školou známou pod zkratkou ESOZ. Kromě policistů se na „Burze firem spolupracujících s ESOZ“ určené nejen pro studenty závěrečných ročníků této školy, prezentovali i zástupci některých dalších ozbrojených složek a 17 soukromých firem.

Přijímačky - ilustrační snímek

Na jakých školách na Mostecku dosahují žáci nejlepších výsledků u přijímaček?

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Mostecku v loňském roce. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a jaká byla na jednotlivých školách v testech průměrná úspěšnost. Letos celý proces přijímacího řízení ovlivňují nová opatření, která změnila i kritéria pro přijetí. Podrobné srovnání škol podle úrovně splněných testů najdete na konci článku.