Kreativ

ŠTÍTEK: střední škola

Obchodní akademie a střední škola polytechnická Veselí nad Moravou ponese nový název od Nového roku.

Od Nového roku budou mít ve Veselí Střední polytechnickou školu

Obchodní akademie a střední škola polytechnická Veselí nad Moravou. To bude od prvního ledna nové jméno krajské školy v bezmála jedenáctitisícovém Veselí nad Moravou. Nahradí tak stávající název Obchodní akademie a Střední odborné učiliště, který veselské vzdělávací zařízení získalo do vínku po sloučení škol v roce 2004.

Součástí setkání ředitelů bylo i vzdělávání a workshopy.

Ředitelé základních a středních škol na Kyjovsku se setkali, aby diskutovali

Jak to vypadá, když se sejde 45 zástupců základních a střední škol a k tomu pár lektorů? To jsme zjistili počátkem prosince 2022. Kyjovské Slovácko v pohybu s finanční podporou Jihomoravského kraje zorganizovalo dvoudenní setkání ředitelů základních škol a středních škol z celého Kyjovska a Obce Moravský Písek.

Od betlémů k robotickým vozítkům ve Střední škole – Podorlické vzdělávací centrum v Dobrušce.

FOTO: Od betlémů k robotickým vozítkům. Škola pořádala Den otevřených dveří

2. a 3. prosinec patřil ve Střední škole – Podorlické vzdělávací centrum v Dobrušce Dnům otevřených dveří. Škola se tak po roce opět otevřela veřejnosti. Letos ale pro návštěvníky připravila dvě překvapení. Tím prvním byla robotická soutěž ROBODO a druhým pak výstava betlémů, kterou se téměř po deseti letech opět vrátila k bývalé mnohaleté tradici.

Předchozí ročníky veletrhu zaměstnanosti Artifex se odehrávaly v Krnově i v Bruntálu.

Veletrh Artifex pomůže žákům s volbou povolání

Po dvouleté odmlce způsobené pandemií koronaviru se v Bruntálu opět chystá veletrh zaměstnanosti Artifex. Na letošním ročníku Artifexu se představí střední školy z okresů Bruntál, Opava, Ostrava, Olomouc a Šumperk.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš navštívil spolu s trojicí poslanců po tornádu opravenou Mateřskou školu v Moravské Nové Vsi.

Žáky na Hodonínsku nezajímá maturita. Pomůže testování deváťáků, radí ministr

Žáci základních škol z Hodonínska i Břeclavska jsou hluboko pod republikovým průměrem, pokud se přihlášek na maturitní obory středních škol týká. Proč? I tento problém prověřoval při své návštěvě regionu ministr školství Vladimír Balaš. Rodáka z Hané v čele resortu školství na Moravě doprovázelo několik poslanců. Ministr navštívil Radějov a Lipov v hodonínském okrese, v břeclavském pak Moravskou Novou Ves a Hrušky.

Dort, tři druhy dezertu a skulpturu museli soutěžící vyrobit v limitu sedmi hodin.

Studenti zaujali košíčkem s rakytníkem a dortem ozdobeným jeřabinami

Ve dnech 24. až 25. října jsme reprezentovali naši Integrovanou střední školu ve Slavkově na soutěži Moravský pohár 2022, která se konala na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži. Soutěžním úkolem bylo vyrobit dort, tři druhy dezertu a skulpturu v časovém limitu 7 hodin. Soutěž proto není vůbec jednoduchá.

Prostřednictvím soutěže T-Profi hledají firmy mezi místními žáky a studenty technické talenty. Okresní kolo proběhlo v Krnově ve strojírenské firmě Bašista 4. 11. 2022.

VIDEO: Firmy na Bruntálsku hledají talenty mezi školáky

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Firmy mají problém najít šikovné kvalifikované zaměstnance. Rodiny žáků zase často neví, jak vybrat střední školu, aby zvolený obor měl uplatnění v praxi. Hospodářská komora proto pořádá soutěž T-Profi, díky které mohou zaměstnavatelé podchytit a oslovit technické talenty už mezi dětmi.

Burza středních škol. Ilustrační foto.

Kam po základní škole? Burza středních škol proběhne v Semilech

27. ročník burzy středních škol i pracovních příležitostí se uskuteční v úterý 8. listopadu v kulturním centru Golf v Semilech. Návštěvníci se seznámí s nabídkou studijních a učebních oborů více jak čtyřiceti středních škol širšího regionu.

Burza škol v kulturním domě Karlov 2022.

Kam na střední školu? Nerozhodnutým napoví další setkání v kulturním domě Karlov

/FOTOGALERIE/ O tom, kam by mělo směřovat vzdělávání, na jehož konci by mohlo být zaměstnání, které baví, spousta dětí z vyšších ročníků základních škol rozhodnuta není. Třeba i pro to, že zvažují různé směry studia. Aby bylo jejich rozhodování co možná nejjednodušší, organizuje každoročně Úřad práce České republiky takzvanou burzu škol.

Lakýrníci v ústředních dílnách brněnského dopravního podniku v Medlánkách.

Studenti na praxi: Dopravní podnik v Brně si vychovává své lakýrníky, podívejte

/FOTO, VIDEO/ Studenti Integrované střední školy automobilní získají zkušenosti, dopravce potenciální budoucí zaměstnance. Celkem čtyřiadvacet budoucích lakýrníků absolvuje dlouhodobou praxi v ústředních dílnách brněnského dopravního podniku. „Dlouhodobě se potýkáme s nedostatkem pracovníků v dělnických profesích. Z toho důvodu jsme už před lety zahájili spolupráci s Integrovanou střední školou automobilní. Řada učňů v oboru automechanik, kteří absolvovali praxi ve vozovně Slatina, pak u nás po dokončení studia zůstala," sdělil generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Ocenění žáci a učitelé.

Nadaní žáci a jejich učitelé dostali ocenění od hejtmana

Na čtyři desítky žáků vyznamenal za úspěchy na poli vědy i umění v pátek hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. Oceněni byli ale také učitelé, kteří děti na mezinárodní a celostátní soutěže připravují. V rámci programu Plzeňského kraje Nadání 2022 převzali finanční odměnu také ředitelé škol, které žáci navštěvují.

Soutěž Talenty pro firmy.

Soutěž Talenty pro firmy vyhrálo Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky

/FOTO/ Talenty pro firmy je název soutěže pro mladé techniky, která se pravidelně koná jako součást Výstavy středních škol v Rychnově nad Kněžnou. Pořádá ji Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje a účastní se jí žáci základních a středních škol, které vede učitel odborného výcviku a zástupce firmy, podle které se soutěžní tým jmenuje. Té letošní se zúčastnily týmy Alpha Vehicle Security Solutions Czech, s.r.o. z Týniště nad Orlicí, SV Metal, s.r.o. z Divce a družstvo Bühler CZ, s.r.o. ze Žamberka. 

Poradce pro bezpečný život - videa Policie ČR určená studentům či seniorům.

Policisté pouštěli studentům v kraji videa pro bezpečný život

V měsíci září představilo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje nová edukační videa k projektu PORADCE - policejní rádce pro bezpečný život. Tento projekt odstartoval v roce 2020 a čítá již 16 preventivních videí, která jsou volně přístupná veřejnosti na YouTube kanálu Policie ČR.

Ilustrační foto.

Hledání práce jako hra? Aplikace Cesta k zaměstnání má pomoci absolventům

Cesta k zaměstnání je moderní online vzdělávací aplikace, která seznamuje žáky středních škol s jednotlivými kroky při hledání zaměstnání. Aplikace interaktivně a zábavně simuluje celý proces. Hráči si postupně projdou tvorbou životopisu, vyzkouší si hledání práce na pracovním portálu, pohovor, podpis pracovní smlouvy a v závěru si ověří svou znalost základů pracovního práva.

Den učňovských oborů přilákal zájemce na Masarykově náměstí ve Vyškově.

Na Den učňovských oborů přivezli i Kaipana. Akce nalákala žáky do Vyškova

/VIDEO/ Na třetí ročník Dne učňovských oborů zamířili ve čtvrtek na Masarykovo náměstí ve Vyškově především žáci základních škol. Své výukové metody a pomůcky tady představuje také Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, na prezentaci se podílí pět studentů této vyškovské školy.

Tři nejrchlejší závodnice středoškolského závodu horských kol do vrchu

Středoškoláci závodili na horských kolech. Trať vedla na Maliník

Žáci středních školy si mohli poměřit síly na tradičním závodu horských kol do vrchu. Bezmála čtyřicet studentů si poradilo s šestikilometrovou trasou do sedla Maliník. Nejrychlejší chlapec byl Vojtěch Karásek, o pět minut déle byla na trati nejrychlejší dívka Nikola Volejníková.

Ze slavnostního otevření střední školy Digital Academy v kutnohorském Malíně.

Foto: Střední škola v Malíně se slavnostně otevřela

Soukromá střední škola Digital Academy v Malíně pozvala v pondělí 12. září zájemce na slavnostní otevření. Nechyběla prohlídka školy, prezentace studia či výstava fotografií zachycující průběh rekonstrukce budovy.

V SŠ-PVC v Dobrušce vkročili do nového školního roku s novým ředitelem.

V SŠ-PVC v Dobrušce vkročili do nového školního roku s novým ředitelem

/FOTO/ Studenti Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky se na začátku nového školního roku jako každý rok sešli ve velkém sále Společenského centra – Kina 70. Tentokrát to bylo ale setkání trochu jiné. Jiné bylo v tom, že je ve funkci ředitele už nepřivítal Vladimír Voborník, který stál v čele školy téměř dvacet let, ale nový ředitel Marian Kubala. 

V rámci vzdělávacího projektu Tatra do škol studenti SPŠ dopravní Plzeň, SŠ Kralovice a SŠ Rokycany sestavili nákladní vozidlo Tatra, které bude jezdit v běžném provozu na území Plzeňského kraje.

Žáci křimické střední školy smontovali v pořadí již druhou Tatru

Studenti tří středních škol sestavili za pět dní speciální nákladní automobil Tatra Phoenix. Vůz, který bude jezdit v běžném provozu na území Plzeňského kraje, si v úterý převzala Správa a údržba silnic Plzeňského kraje v rámci programu Dne otevřených dveří a slavnostního dopoledne u příležitosti oficiálního předání tatry v prostorách Střední průmyslové školy dopravní Plzeň na pracovišti Plzeň-Křimice.

OA SOŠZE Žatec hostila komisi vzdělávání Ústeckého kraje.

OA SOŠZE Žatec hostila komisi vzdělávání Ústeckého kraje

V úterý 6. září byla naše škola spolu s odborem školství Ústeckého kraje pořadatelem setkání komise pro výchovu a vzdělávání. Na schůzku dorazil také náměstek MŠMT Jan Mareš , dále radní Ústeckého kraje  Jindra Zalabáková, vedoucí odboru školství Roman Kovář a členové komise, převáženě ředitelé středních škol.