Kreativ

ŠTÍTEK: střední škola

Děti z 9. tříd ZŠ se pečlivě připravují na jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky.

Na jakých středních školách Hradecka dosahují žáci top výsledků u přijímaček?

/VIDEO/ Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Hradecku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce. Současně jsme se ptali ředitelů gymnázií, na kolik museli přijatí žáci minimálně splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Policisté na Burze firem spolupracujících s ESOZ

Chomutovští policisté na burze firem střední školy ESOZ

Policisté chomutovského územního odboru se v minulém týdnu zúčastnili akce pořádané střední školou známou pod zkratkou ESOZ. Kromě policistů se na „Burze firem spolupracujících s ESOZ“ určené nejen pro studenty závěrečných ročníků této školy, prezentovali i zástupci některých dalších ozbrojených složek a 17 soukromých firem.

Přijímačky - ilustrační snímek

Na jakých školách na Mostecku dosahují žáci nejlepších výsledků u přijímaček?

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Mostecku v loňském roce. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a jaká byla na jednotlivých školách v testech průměrná úspěšnost. Letos celý proces přijímacího řízení ovlivňují nová opatření, která změnila i kritéria pro přijetí. Podrobné srovnání škol podle úrovně splněných testů najdete na konci článku.

Přijímačky se blíží. Ilustrační foto

Data odhalila, na které školy na Děčínsku míří nejlépe připravení žáci

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Děčínsku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce. Současně jsme se ptali ředitelů gymnázií, na kolik museli přijatí žáci minimálně splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Studenti. Ilustrační foto.

Data odhalila, na které školy na Pardubicku míří nejlépe připravení žáci

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Pardubicku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce? Současně jsme se ptali ředitelů škol, na kolik museli přijatí žáci minimálně splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Ilustrační foto

Na jaké střední školy na Jičínsku se hlásí nejlépe připravení žáci?

Přijímačky se blíží a nervozita uchazečů o studium na středních školách na Jičínsku stoupá. Jak se co nejlépe připravit a uspět v jednotných CERMAT testech mezi konkurencí? Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vloni vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Jičínsku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a kde uchazeči v průměru správně vyřešili nejvíce úloh. Zeptali jsme se také ředitelů gymnázií, na kolik museli přijatí žáci minimálně splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Přijímačky se blíží. Ilustrační foto.

Data odhalila, na které střední školy na Lounsku míří nejlépe připravení žáci

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Lounsku, Žatecku a Podbořansku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a českém jazyce a jaká byla na těchto školách průměrná úspěšnost. Podrobné srovnání škol podle úrovně splněných testů najdete na konci článku.

Leila Djabali studuje na gymnáziu v Litoměřicích.

Data ukázala, na které střední školy na Litoměřicku míří nejlépe připravení žáci

Deník získal zajímavá data. Ukazují, jak si loni vedli žáci u přijímaček na středních školách na Litoměřicku. Ti nejlépe připravení se hlásili na gymnázia v Lovosicích, Litoměřicích a Roudnici. Rodiče i děti by se neměly strachovat. Letos je na zdejších „gymplech“ ještě víc míst než minulý rok. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a českém jazyce a jaká byla na těchto školách průměrná úspěšnost. Podrobné srovnání škol podle úrovně splněných testů najdete na konci článku.

Přijímačky se blíží. Ilustrační foto.

Data ukázala, na které střední školy na Chomutovsku míří nejlépe připravení žáci

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Chomutovsku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a jaká byla na těchto školách průměrná úspěšnost. Podrobné srovnání škol podle úrovně splněných testů najdete na konci článku.

ilustrační foto.

Víme, na jakých středních školách dosahují žáci nejlepších výsledků u přijímaček

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Českolipsku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce. Současně jsme se ptali ředitelů gymnázií, na kolik museli přijatí žáci minimálně splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Přijímačky se blíží. Ilustrační foto.

Data odhalila, na které střední školy Teplicka míří nejlépe připravení žáci

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Teplicku v loňském roce. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a jaká byla na těchto školách průměrná úspěšnost. Podle ředitelů se dal tento výsledek očekávat. Podrobné srovnání škol podle úrovně splněných testů najdete v článku.

Ilustrační foto.

Jak úspěšní musejí být žáci u přijímaček, aby se dostali na vysněnou školu?

Už jen měsíc zbývá do přijímacích zkoušek na střední školy. Jak velký je letos nápor na žádaných středních školách v Přerově? A jaké úrovně museli na těchto školách dosáhnout žáci v přijímacím řízení v testech z českého jazyka a matematiky, aby se mohli stát jejich studenty? Zjišťovali jsme situaci na dvou přerovských gymnáziích, Střední pedagogické škole, ale také Obchodní akademii a Střední průmyslové škole v Přerově.

Patnáctiletá žákyně ústeckého Gymnázia Jateční Kamila Danihelíková.

Na jakých školách na Ústecku dosahují žáci nejlepších výsledků u přijímaček?

/VIDEO, FOTO/ Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Ústecku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce. Současně jsme se ptali ředitelů gymnázií, na kolik museli přijatí žáci minimálně splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Vila Klára v Litomyšli je od roku 2018 prázdná. Čeká na nový příběh.

Kdo získá vilu Klára v Litomyšli, bude jasné v červnu

Vila Klára v Litomyšli je znovu k mání, vážní zájemci jsou tentokrát tři. Na stole leží projekt na přeměnu bývalé léčebny ve střední školu, soukromou kliniku nebo ubytování a rehabilitaci. Zastupitelé mají o prodeji rozhodnout v červnu.

Náměstek Arnošt Štěpánek během pracovní cesty na jihozápadě Rakouska a severu Itálie domlouval spolupráci zdejších škol a se školami u nás.

Žáci z Královéhradeckého kraje budou moci získávat nové zkušenosti v Tyrolsku

Náměstek hejtmana odpovědný za oblasti školství a sportu Arnošt Štěpánek podnikl pracovní cestu do Tyrolska (Rakousko) a Tridentska-Jižního Tyrolska (Itálie). Jejím cílem bylo podpořit spolupráci a partnerství středních škol z našeho kraje, které už se školami z těchto dvou středoevropských regionů spolupracují, prověřit možnosti navázání nových forem spolupráce škol a firem a navázat spolupráci mezi Královéhradeckým krajem, spolkovou zemí Tyrolsko a autonomním regionem Tridentsko-Jižní Tyrolsko.

Ze soutěže.

Studenti otestovali v Dobrušce svůj um v celostátní soutěži v programování

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška pořádala společně s brněnskou firmou SolidVision již 14. ročník celostátní studentské soutěže v programování v programu SolidCAM. Ten je určený pro programování CNC obráběcích center a studenti se ho běžně učí ve studijním oboru Mechanik seřizovač.

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto: Deník/Libor Plíhal

Ďáblovo číslo a devítka navíc. Střední školy na Vysočině sečetly přihlášky

Menší zájem žáků o strojírenské obory a naopak větší poptávka po informačních technologiích a elektrotechnice. Ze statistik Kraje Vysočina také vyplývá, že žáci při podávání přihlášek na střední školy měli letos častěji zájem o vzdělávání na gymnáziu ve Žďáře nad Sázavou či Jihlavě. Táhnou i obory na školách v Havlíčkově Brodě či Třebíči.

Prezident Petr Pavel Základní škole Amos v Psárech-Dolních Jirčanech

Osmáci a deváťáci z Dolních Jirčan řešili s Pavlem přijímačky na střední školy

Osmáci a deváťáci dnes s prezidentem Petrem Pavlem v Základní škole Amos v Psárech-Dolních Jirčanech řešili přijímačky na střední školy a také své studijní preference. Nový elektronický systém označili za dobrý, chybí jim ucelený přehled nabídky středních škol na jednom místě. Řekli to prezidentovi, který do školy přijel při své dvoudenní oficiální návštěvě ve Středočeském kraji.

Smyslem center NO Naděje je pomoci dětem a mladým lidem i jejich rodinám.

Úzkosti a deprese: Rodič dítěte může být často ten poslední, kdo to pozná

Pětina mladých lidí v Ústeckém kraji přemýšlela o tom, že by si sáhla na život. Každá třetí dívka má osobní zkušenost se sebepoškozováním a třetina žáků vykazuje symptomy úzkostí nad hranicí, u které se doporučuje vyhledat odborníka. Detailní vhled do psychické pohody žáků přinesl unikátní výzkum na 2. stupni základních škol a středních školách, který realizoval Ústecký kraj ve spolupráci s výzkumným týmem Anreva Solution.

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto

Vlachovobřezským deváťákům přijímačky na střední problém nedělají

Deník získal výsledky průzkumu, který ukázal, jak zvládají žáci jednotlivých základních škol v okrese přijímací testy na střední školy. Podle údajů z let 2017 až 2023 byli u přijímacích zkoušek velmi úspěšní deváťáci ze Základní školy profesora Josefa Brože ve Vlachově Březí.

Deváťáci machovské ZŠ chtějí být na blížící se přijímačky připraveni co nejlépe.

Proč se u přijímaček z češtiny daří na Náchodsku nejlépe žákům ze ZŠ Machov?

Žáci ze ZŠ Machov mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z českého jazyka ze všech škol v okrese Náchod. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na výuku českého jazyka, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.

ZŠ Jindřicha Pravečka Výprachtice

Žákům z výprachtické školy se daří nejvíc u přijímaček z matematiky. Víme proč

/REPORTÁŽ/ Žáci ze ZŠ Jindřicha Pravečka ve Výprachticích mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z matematiky ze všech škol v okrese Ústí nad Orlicí. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.

7.ZŠ Most, odpolední příprava na příjimačky z matematiky.

Proč se u přijímacích zkoušek z matematiky daří nejlépe žákům ze 7. ZŠ v Mostě?

Žáci ze 7. ZŠ v ulici Jakuba Arbesa v Mostě mají ze všech základních škol v okrese nejlepší výsledky z matematických testů u přijímaček na střední školy. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na nepovinnou odpolední matematickou přípravu, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete v článku.

Kostomlaty pod Milešovkou, škola, budova 2. stupně.

Proč u přijímaček z češtiny vynikají žáci z venkovské školy v Kostomlatech?

Žáci základní školy v obci Kostomlaty pod Milešovkou patří na Teplicku k nejúspěšnějším řešitelům testů z českého jazyka, které jsou součástí přijímacích zkoušek na střední školy. Kostomlaty se v této kategorii dostaly mezi TOP 5 škol okresu, kde dominují městské školy. Čím to je, že i venkovská škola dokáže dobře připravit deváťáky na přijímačky? 

ZŠ Křemže je v TOP5 školách na Krumlovsku v úspěšnosti žáků u přijímacích zkoušek. Vede v češtině, v matematice je pátá. Na snímku s ředitelem školy Jiřím Thámem (vpravo), češtinářkou Vendulou Bendovou (2. zprava) a Kateřinou Jiráčkovou (vlevo).

Deváťáci z Křemže si u přijímaček z češtiny vedou nejlíp v okrese. Čím to?

Obyčejná škola na malém městě, řeklo by se. Devět ročníků po dvou třídách, něco přes 350 žáků a pětadvacetičlenný učitelský sbor. Základní škola v Křemži ale přece jenom něčím vyniká. Je první v okrese Český Krumlov v úspěšnosti žáků u přijímacích zkoušek na střední školu, a v top pětce v matematice. Co je jejím tajemstvím?

ZŠ Hálkova v Olomouci

Proč jsou u přijímaček nejlepší žáci ze ZŠ Hálkova v Olomouci? Pohled dovnitř

Nejlepší výsledky z přijímacích testů na střední školy z matematiky i českého jazyka na Olomoucku mají deváťáci z Fakultní základní školy Hálkova v Olomouci. Proč tomu tak je? Přinášíme reportáž ze školy, která byla v regionu dlouhá léta známá také díky speciálním třídám pro výuku mimořádně nadaných žáků.

Na cvičení z českého jazyka k přijímacím zkouškám na střední školy si reportérka Deníku vyzkoušela, co si všechno pamatuje ze základky.

Proč se u přijímaček na střední školy nejvíce daří deváťákům ze Sobotky?

Jak dlouho už jste venku ze základní školy? A kolik z učiva češtiny nebo matematiky si pamatujete? Deník se vypravil do základní školy v Sobotce, jejíž deváťáci jsou v průměru nejúspěšnější na Jičínsku v jednotných přijímacích testech CERMAT. Deníku se podařilo získat unikátní data o tom, v jakých úlohách jsou sobotečtí žáci v češtině a matice nejúspěšnější. Se slovními druhy, pravopisem nebo větnou skladbou zabojovala reportérka spolu s žáky 9. A včetně dvou dětí z Ukrajiny.

Žáci  základní školy v Pátově ulici v České Lípě mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z obou předmětů z matematiky i z češtiny ze všech škol v okrese.

Proč se u přijímaček z češtiny daří nejlépe žákům ze školy v Pátově ulici?

Žáci základní školy v Pátově ulici v České Lípě mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z matematiky i z češtiny ze všech škol v okrese. Proč tomu tak je? Reportérka Deníku se právě do této školy vydala na hodinu češtiny, aby to zjistila. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.

Intenzivní cvičení z českého jazyka a matematiky před nadcházejícími přijímačkami mají pravidelně i žáci devátých tříd z 10. ZŠ v ulici Cyrila Boudy v Kladně.

Čím to je? Žáci z kladenské Desítky patří k nejúspěšnějším při přijímačkách

/FOTO, VIDEO/ Žáci Základní školy v ulici Cyrila Boudy v Kladně patří podle dat Cermatu k nejúspěšnějším v okrese při skládání přijímacích zkoušek na střední školy z matematiky i z češtiny. Kladenský deník zjišťoval, kde je klíč k úspěchu. Podle ředitelky Zuzany Chvojkové je to dáno především tím, že se škola přípravě věnuje od počátku a ne až na druhém stupni.

Základní škola Trnka v Dobříši

Jaké je tajemství úspěchu? Žáci Základní školy Trnka excelovali u přijímaček

/FOTOGALERIE/ Poprvé zamířili k přijímačkám na střední školy také deváťáci ze Základní školy Trnka v Dobříši. A 14 tamních školáků, kteří dělali přijímací zkoušky, hned zaznamenalo podle Cermat a prijimacky.ai nadprůměrné výsledky. Jejich výkon dokonce předčil i celostátní průměr. Jak se v takové škole vyučuje a jaký mají klíč k úspěchu?

Vyučování českého jazyka pod vedením Blanky Schottenové.

Recept na úspěšné přijímačky? Spolupráce, říká ředitelka veltruské školy

/FOTO, VIDEO/ Žákům veltruské základní školy se na cestě k dalšímu vzdělání daří. V posledních letech patří podle srovnání úspěšnosti deváťáků u přijímacích zkoušek na střední školy mezi nejlepší na Mělnicku. Školu v městečku, kde žije kolem dvou tisíc obyvatel, navštěvuje přes pět set žáků. Dojíždějí tam i z vesnic v širokém okolí.

Církevní základní škola svaté Ludmily v Hradci nad Moravicí.

Žáci z Církevní školy sv. Ludmily v přijímačkách z češtiny excelují

Její žáci měli v letech 2017 až 2023 u přijímacích testů na střední školy bezkonkurenčně nejlepší výsledky z češtiny nejen v opavském okrese, ale dokonce v celém kraji. Ale i v matematice patří tamní deváťáci mezi elitních top 5 škol na Opavsku. Řeč je o Církevní škole sv. Ludmily v Hradci nad Moravicí. Deník získal zajímavá data, která jsou rozepsána v tabulce pod článkem.

Základní škola Krásovy domky v Pelhřimově

Přijímačky z matiky nejlépe zvládají žáci ze školy Krásovy domky v Pelhřimově

Žáci ze základní školy Krásovy domky v Pelhřimově mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z matematiky ze všech škol v okrese. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na jednu vyučovací hodinu. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto

Proč se u přijímaček z matematiky daří nejlépe žákům z Radomyšle

Žáci ze Základní školy v Radomyšli na Strakonicku mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z matematiky ze všech škol v okrese. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.

Učitelka Veronika Rédlová vede hodinu tak, aby to bavilo nejen žáky, ale i jí samotnou. A výsledky u přijímaček jsou vynikající.

Přijímačky z češtiny nejlíp zvládají žáci ze školy T. G. Masaryka v Jihlavě

Žáci ze Základní školy T.G. Masaryka v Jihlavě mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z českého jazyka ze všech škol v jihlavském okrese. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na hodinu češtiny, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.