Kreativ

ŠTÍTEK: střední škola

Prázdná třída. Ilustrační foto.

Stávka ve školách a školkách na Hodonínsku: mapa ukazuje, kde se dnes zapojí

/SEZNAM STÁVKUJÍCÍCH ŠKOL/ Jedním ze stávkových center protiškrtového protestu ve školství se zřejmě v pondělí stane Hodonín. Do výstražné stávky se zapojí podle informací Deníku všechny městské i krajské školy ve městě. Stávkovat tak budou zaměstnanci a zaměstnankyně mateřinek, základních a středních škol i gymnázia. Vzdělávací zařízení v okresním městě se tak na jeden uzavřou. Nabízíme vám přehlednou mapu, která napoví, které školy se v pondělí do stávky zapojí.

Stávka škol. Ilustrační foto

MAPA ŠKOL: Řada škol na Děčínsku zůstane kvůli stávce zavřená, víme které

Zavřené základní i střední školy, ale také jen symbolické stužky na podporu stávky. V pondělí 27. listopadu vstoupí po několika letech učitelé všech škol do velkých stávek. Problémy to přinese především rodičům těch nejmenších z prvních stupňů, pro které nebudou mít hlídání. Do stávky se na Děčínsku připojí desítky škol se stovkami učitelů.

Sportovně charitativní akce se zúčastnili studenti ze středních škol v Rakovníku.

Studenti z rakovnických středních škol pomohli nemocnému Filípkovi

/FOTOGALETRIE/ Krajské ředitelství policie Středočeského kraje ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR, nadací Konto Bariery a spolkem Bezpečná společnost připravilo sportovně charitativní akci s názvem Přes bariéry s policií. Sportovně charitativní akce se zúčastnili studenti ze středních škol v Rakovníku. 

Vysoké procento kuřáků by bylo úplně nejraději, kdyby byli na svém zlozvyku méně závislí nebo kdyby mohli přestat kouřit úplně.

Školy v kraji tíží návykové látky. Ve Vyškově jsou problém hlavně e-cigarety

Středoškolačka Adéla z Brna kouří elektronickou cigaretu každý den. „Vapuji, když mám špatnou náladu. Kouření elektronické cigarety mi náladu zvedne, jsem pak veselejší. Navíc se mi líbí pára, která z cigarety vychází,“ svěřila se Deníku studentka. Její spolužačka popsala, že po cigaretě sahá hlavně ve chvílích, kdy je vystresovaná ze školy. Kouření je pro ni stejně uvolňující, jako například žvýkání plastového brčka.

Veletrh práce a vzdělávání Zlín má za sebou další úspěšný ročník

Veletrh práce a vzdělávání ve Zlíně se těšil velkému zájmu

Ve středu 1. listopadu 2023 se v Kongresovém centru ve Zlíně uskutečnil další ročník Veletrhu práce a vzdělávání. Tato významná událost, kterou připravila Krajská hospodářská komora Zlínského kraje, představila bohatou nabídku bezmála padesátky středních škol našeho regionu. Možnosti následné profesní orientace prezentovali na veletrhu zástupci 23 zaměstnavatelů a dalších institucí.

Střední škola elektrotechnická vyučuje obor servisní technik pro domácí spotřebiče.

VIDEO: Oprava domácích spotřebičů? Ostravští středoškoláci se učí, jak na to

/FOTOGALERIE/ V Česku je dlouhodobě znatelný nedostatek řemeslníků a opravářů. Chybí například servisní technici při poruchách domácích spotřebičů. Jako reakce na mezeru na trhu práce vznikl projekt Naučíme vás to opravit, který sdružuje několik středních škol a odborných učilišť. Mezi nimi je i Střední škola elektrotechnická v Ostravě s oborem servisní technik pro domácí spotřebiče.

Liberecký kraj a město Turnov pokračují ve spolupráci. Záměr směny školských areálů deklarovaly ve svém memorandu, které platí do konce roku 2027. Jeho znění schválila také obě zastupitelstva.

Turnov chce vybudovat novou základní školu, město sepsalo s krajem memorandum

Město Turnov se dlouhodobě potýká s nedostatečnou kapacitou míst v základních školách. Aktuální situace vedla v posledních dvou letech k řadě jednání, jejímž výsledkem je majetková výměna areálů škol Libereckého kraje a města Turnov, spojená se vznikem plnohodnotné základní školy v Turnově.

Piškvorky už dávno nejsou jen  zábavou žáků pod lavicí. Oblíbená hra má vlastní soutěž, které se každoročně zúčastní tisíce studentů z celé republiky.

Školáci si to v Táboře a Třeboni rozdají v piškvorkách, jde o mistrovské tituly

Obvykle je učitelé v hodinách nevidí rádi, dnes ale budou žáci základních a středních škol hrát piškvorky zcela legálně a s početnou fanouškovskou základnou v zádech. V Třeboni a v Táboře startují oblastní turnaje oblíbené studentské soutěže pIšQworky. Do půlky listopadu změří síly i v dalších turnajích ve Strakonicích a Českých Budějovicích. Ti nejlepší postoupí do krajských kol a v prosinci se rozhodne o vítězích česko-slovenského mistrovství škol v piškvorkách.

Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická a Vyšší odborná škola v Uherském Hradišti. Zážitkový den pro žáky.

Výročí slaví trojice středních škol v Hradišti. Absolventů je 25 tisíc

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Astronaut Oldřich Pelčák, ministryně zdravotnictví Dana Jurásková nebo minulým režimem perzekvovaný František Kolečkář. To jsou nejznámější absolventi některé ze tří středních škol, dnes spojených pod jednu společnou střechu Střední školy průmyslové, hotelové, zdravotnické (SŠPHZ) a Vyšší odborné školy (VOŠ) Uherské Hradiště.

V Kaplici na Střední odborné škole se bude vyučovat nový obor: bezpečnostně právní činnost. Dohodu o poskytování vzdělávání podepsali ředitelka školy Zdeňka Lovčí a Luděk Michálek, ředitel Odboru bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání MV ČR.

V Kaplici otevřou nový bezpečnostně právní obor. Jediný v kraji na státní škole

Skvělou zprávu pro žáky základních škol nejen z Krumlovska přinesl první listopadový den, který se zapíše do historie kaplické střední školy zlatým písmem. Její ředitelka v ten den podepsala s ředitelem Odboru bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání z Ministerstva vnitra dohodu o poskytování vzdělávání. Zelenou tak dostal nový obor: bezpečnostně právní činnost.

Bezpečněji přejdou chodci silnici na vyškovské Sochorově ulici díky osvětlenému přechodu, který město nově plánuje u autobusové zastávky ve směru z Vyškova.

Silnici na Sochorově ulici přejdou bezpečněji žáci i místní. Vznikne přechod

/FOTO, VIDEO/ Bezpečněji přejdou chodci silnici na vyškovské Sochorově ulici díky osvětlenému přechodu, který město nově plánuje u autobusové zastávky ve směru z Vyškova. „Stavbu iniciovala naše škola, která vytvořila petici a požádala o zařazení do plánu investiční výstavby,“ sdělil ředitel Střední školy polytechnické Petr Hájek.

Přijímací zkoušky.

Tři přihlášky místo dvou, rychlejší řízení. Sněmovna schválila změny přijímaček

Urychlit a zjednodušit obsazování středních škol mají změny pravidel přijímacího řízení, které ve čtvrtek schválila Sněmovna. Rozhodla o tom v rámci novely školského zákona už v prvním kole projednávání, aby změny mohly platit od příštího roku. Zájemci o středoškolské studium budou moci podle předlohy například podat tři přihlášky místo dvou. V přihlášce budou moci vyznačit priority, na které ze škol by chtěli studovat nejvíc. Úspěšní žadatelé pak mají být díky chystané digitalizaci přijímacího řízení umístěni do škol s ohledem na jejich kapacity a své preference a výsledky. Novelu, pro kterou hlasovalo 126 ze 143 přítomných poslanců, nyní projedná Senát.

Canadian International School.

Tipy Deníku: Dny otevřených dveří. Vybírejte z nabídky pražských středních škol

Důležité životní rozhodnutí čeká již brzy žáky posledních ročníků pražských základních škol. Vyberou si totiž směr, jakým se bude ubírat jejich další studium. Při hledání té nejvhodnější vzdělávací instituce jim i rodičům jistě pomohou „dny otevřených dveří,“ na které zve i letos řada středních škol a gymnázií. Jako Tipy Deníku nabízíme výběr několika z nich.

Hostem podcastu Deníku Na slovíčko s krajem je hejtman Jan Krkoška.

PODCAST: S hejtmanem MS kraje Krkoškou o bydlení, školství i Hydrogen Valley

Jaké plány má Moravskoslezský kraj s využitím vodíkových technologií? Jaké plochy nabízí investorům pro výstavbu bydlení? A jsou zdejší střední školy připraveny na to, že by uchazeči o studium mohli podávat nově tři přihlášky elektronicky? Na tyto a mnohé další otázky odpovídal v dalším díle video podcastu Deníku Na slovíčko s krajem hejtman Jan Krkoška.

Jihočeský kraj chystá novinky pro střední školy. Na snímku zleva hejtman Martin Kuba, bývalý ministr školství Robert Plaga a náměstek hejtmana Pavel Klíma.

Vzdělání na jihu Čech musí být kvalitní, pomůže i exministr Plaga

Dostatečné množství studijních oborů, které jsou atraktivní jak pro studenty a jejich rodiče, tak pro jihočeské zaměstnavatele. Taková je ambice Jihočeského kraje. Ten si jako experta pro tuto problematiku přizval bývalého ministra školství Roberta Plagu, se kterým otevření nových studijních oborů podrobně konzultuje. Jihočeští rodiče se tak budou moci spolehnout, že jejich potomek bude studovat obor který jej nejen zajímá a baví, ale díky kterému se také jednou bez problémů uživí.

Kariérní den na GOA Bučovice: Studenti se seznámili s možnostmi po střední škole

Kariérní den na GOA Bučovice: Studenti se seznámili s možnostmi po střední škole

K čemu je zubaři fyzika? Jak vypadá diplomová práce studenta architektury? Co zkoumá expert na probiotika? Jaké výzvy přináší práce personalisty ve velké firmě? Jak vypadá běžný pracovní den redaktora Českého rozhlasu? Co dělá marketér? To je jen malý výběr z otázek, na které dostali studenti GOA Bučovice odpověď. V prostorách školy totiž v úterý 3. října probíhal v pořadí první Kariérní den. Jeho cílem bylo představit studentům možnosti, které se jim otevřou po absolvování střední školy.

Ministr vnitra Vít Rakušan navštívil kaplickou střední školu.

Nový bezpečnostně-právní obor na střední v Kaplici? Jednat tam o tom byl ministr

Ministerskou návštěvu přivítali na kaplické střední škole. Za doprovodu jihočeských poslanců Pavly Pivoňky Vaňkové a Viktora Vojtka (oba STAN) tam dorazil Vít Rakušan (STAN), ministr vnitra a 1. místopředseda vlády, aby tam probral možnost zřídit nový maturitní obor Bezpečnostně právní činnost a podpora tohoto oboru.

Přijímačky na střední školy se razantně změní. Jak? V článku se vše dozvíte.

Více přihlášek, jednodušší podání. Přijímačky na střední školy se razantně změní

Ministerstvo školství připravuje novelu školského zákona, která má změnit proces přijímacích zkoušek na střední školy. Dotkne se zřejmě už letošních deváťáků, změny by totiž měly platit od roku 2024. Cílem je zjednodušit celý systém i výběr studijního programu a posunout se směrem k digitalizaci. Žáci přitom dostanou možnost podat více přihlášek na školy, než dosud.

Vlak Lemkin v Liberci.

Vlak Lemkin dorazil do Liberce. Připomíná výročí, kdy se genocida stala zločinem

/FOTO, VIDEO/ Vlak Lemkin přijel na liberecké hlavní nádraží, kde setrvá až do pátku 13. října. Čtyři speciálně upravené vagóny nabídnou informace a zajímavosti k 75. výročí od přijetí Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy Valným shromážděním Organizace spojených národů a představí Rafaela Lemkina, polského právníka, který se o přijetí zasadil.

Nejlepší z 25. ročníku juniorské soutěže Bohemia Sekt Trophée Talent mladých sommeliérů. Zleva Nikola Křehlíková, Adéla Sochůrková a Barbora Marková.

Ve Starém Plzenci soutěžili mladí sommelieři, šampionát ovládly dívky

Ve Starém Plzenci se v týdnu odehrál 25. ročník juniorské soutěže Bohemia Sekt Trophée Talent, která je určena mladým sommelierským nadějím. Vítězství si opět odnesla talentovaná Adéla Sochůrková, studentka Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb v Příbrami.

Aktivity při projektu.

Projekt H3KNISE inspiruje středoškoláky při startu do života

Střední zdravotnická škola v Karlových Varech otevřela 27. září dveře nejen svým studentům, ale také inspirativním mladým lidem z projektu H3KNISE (www.h3knise.cz). Tento projekt určený středoškolákům byl dosud úspěšně realizován na Slovensku a letos se rozšířil i do České republiky.

Prezentace středních škol v Kulturním domě Plzeňka přilákala desítky žáků.

Kam po základní škole? Berounské deváťáky inspirovala burza středních škol

/FOTO, VIDEO/ Letecký trenažér nebo laserová střelnice patřily k praktickým ukázkám, kterými některé střední školy doplnily svou prezentaci na burze středních škol v berounském kulturním domě Plzeňka. Žákům základních škol, především deváťákům, se tam představilo dvaadvacet středních škol nejen z Berounska, ale také z Prahy, Kladna, Příbrami, Rakovníka nebo Plzně.

Next Step Fest neboli Festival středních škol a zaměstnavatelů v Kolíně.

Kolínské Karlovo náměstí přivítalo Festival středních škol a zaměstnavatelů

/FOTOGALERIE/ Pozornost procházejících budily už od časného pondělního rána netradiční stánky rostoucí v dolní části kolínského Karlova náměstí. Prezentovaly se v nich jak střední školy, tak někteří větší zaměstnavatelé regionu a to v akci nazvané Next Step Fest neboli Festival středních škol a zaměstnavatelů určené žákům osmých a devátých tříd základních škol a jejich rodičům.

Studenty středních a základních škol, ale i širokou veřejnost přilákala v úterý 3. října 2023 Burza práce a vzdělávání, která se konala v přerovském hotelu Jana.

Svářeč nebo vizážistka? Burza práce v Přerově směrovala mladé k budoucí profesi

VIDEO/ Rozhodnutí, kam zamíří po skončení základní nebo střední školy, usnadnila žákům a studentům Burza práce a vzdělávání, která se konala v úterý v prostorách přerovského hotelu Jana. Na jednom místě se sešli významní zaměstnavatelé regionu s odborně zaměřenými středními školami a učilišti. Veletrh uspořádala Okresní hospodářská komora v Přerově ve spolupráci s Úřadem práce a Svazem průmyslu a dopravy.

Gymnázium Benešov.

Generační krize učitelských sborů? Střední školy na Benešovsku ji neřeší. Zatím

Některé střední školy v Česku se potýkají s tím, že v jejich pedagogických sborech převládají ti dříve narození a řada z nich dokonce přesluhuje přes věk určený k odchodu do starobního důchodu. I v řadách učitelů na Benešovsku jsou lidé, kteří už by si mohli užívat zaslouženého klidu. Situace ale tak tristní není. Ředitelé se vesměs shodují, že generační obměna se děje průběžně.