Kreativ

ŠTÍTEK: střední škola

Školáci. Ilustrační foto.

Ze základních škol vychází silný ročník. Boj je o gymnázia i odborné střední

První krok k vysněné střední škole mají už pražské děti za sebou. Možnost podání přihlášek vypršela začátkem března, nyní se děti chystají na přijímací zkoušky. Letošní konkurence je ale silná vzhledem k většímu množství deváťáků, kteří základní školy opouští. Zájem je jak o čtyřletá a víceletá gymnázia, tak o odborné školy.

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto

Za Prahou se mají stavět nová gymnázia. Míst je zoufale málo

Bolestný nedostatek míst na gymnáziích se projevuje v pražsko-středočeském prostoru. Citelný je zvláště v blízkém okolí hlavního města, kde se velmi výrazně a dlouhodobě zvyšují počty obyvatel. Jen za loňský rok podle údajů Českého statistického úřadu přibylo na Praze-východ 3,6 tisíce osob a na Praze-západ 2,7 tisíce. V okolí Prahy se tak počítá se zřízením nových gymnázií, přičemž první na řadě mají být Černošice.

Přijímačky na střední školu jsou pro letošní deváťáky velkým stresem, uchazečů je totiž nebývale mnoho.

Střední školy jsou zavaleny přihláškami. Uchazečů je až třikrát více než míst

/FOTOGALERIE/ Na střední školy se hlásí další silný ročník potomků Husákových dětí. Školy jsou doslova zavaleny přihláškami, kterých je až o třetinu více než v minulých letech. Lhůta pro podání přihlášek na střední školy už uplynula - a je jasné, že zájemců o většinu oborů je více, než školy mohou přijmout. Podle ředitelů škol na Rakovnicku je však situace v regionu přece jen příznivější než třeba v Praze.

Přijímačky na střední školu jsou pro letošní deváťáky velkým stresem, uchazečů je totiž nebývale mnoho.

Střední školy jsou zavaleny přihláškami. Uchazečů je až třikrát více než míst

Na střední školy se hlásí další silný ročník potomků Husákových dětí. Školy jsou doslova zavaleny přihláškami, kterých je až o třetinu více než v minulých letech. Lhůta pro podání přihlášek na střední školy už uplynula - a je jasné, že zájemců o většinu oborů je více, než školy mohou přijmout. Podle ředitelů škol na Rakovnicku je však situace v regionu přece jen příznivější než třeba v Praze.

Učitel matematiky a YouTuber Marek Valášek.

Zlatý Ámos Marek Valášek: Matematiku pro YouTube jsem točil i na krabici od bot

Ačkoli v minulosti nechtěl být učitelem, nakonec se jím Marek Valášek přeci jen stal. Nemá sice vystudovanou žádnou pedagogickou školu, přesto tenhle učitel matematiky z jednoho z pražských gymnázií evidentně dělá svou práci velmi dobře. Důkazem jsou desetitisíce nadšených studentů z internetového prostředí a také hned čtyři prestižní ocenění z loňského roku. Valášek totiž získal vedle cen Pražský Ámos, Ámos sympaťák a Ámos ČT i hlavní cenu Zlatý Ámos v anketě o nejoblíbenějšího učitele České republiky. Kromě toho stojí také za úspěšnými internetovými projekty Mathematicator a LearnTube.

Na přijímací zkoušky z matematiky se můžete připravit pomocí videí Tomáše Chabady.

Přijímačky z matematiky: Jak na počítání pod sebou? Vyzkoušejte speciální video

Termín přijímacích zkoušek na střední školy v roce 2023 se blíží. Vzhledem k tomu, že počet dětí, které se chtějí dostat na střední školu, je výrazně vyšší, než tomu bylo v minulých letech, je o to důležitější pořádně se připravit. Jak můžete dětem pomoci bez toho, že byste platili za doučování? Jak se připravit na zkoušku z matematiky od Cermatu, radí ve svých videích na Youtube Tomáš Chabada.

Soutěžící studenti.

Vzdělávací centrum v Dobrušce ožilo studentskou soutěží v programování

V pátek 10. března ožila nová školní budova Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum v Dobrušce neobvyklým ruchem. To se sem již od rána sjížděli studenti převážně strojírenských středních škol z celé republiky, aby se zúčastnili soutěže, která se v této škole pravidelně každý rok koná. Jde o soutěž v programování CNC obráběcích center v software SolidCAM.

Hejtman Jan Schiller vítá švýcarského velvyslance Géralda Guexe (vpravo).

FOTO: Švýcarský velvyslanec ocenil postoj Ústeckého kraje k mladé generaci

Do Ústeckého kraje zavítal velvyslanec Švýcarské konfederace v České republice Philippe Gérald Guex, aby zde zahájil putovní výstavu Mohou technologie zachránit svět? Na své cestě regionem navštívil také hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera. Společně jednali o aktuálních otázkách ve světě i České republice. Zaměřili se také na inovace v technologiích, zdroje čisté energie a postoj kraje k mladé generaci.

Videa na internetu vám pomohou při přípravě na  přijímací zkoušky, maturitu nebo obhajobu bakalářské práce.

Přijímačky na střední školy: S přípravou dětem pomohou i videa z YouTube

Volba střední školy či učiliště je pro žáky devátých tříd většinou velmi složitým rozhodnutím. Není se čemu divit, vždyť jejich volba nejspíš znatelně ovlivní celý zbytek jejich života. S tímto nelehkým úkolem už se však teenageři museli vypořádat, termínem odevzdání přihlášek byla středa 1. března. Nyní chlapce a děvčata čeká jiná výzva – dobře se připravit na přijímací zkoušky. Jednotné testy z českého jazyka, literatury a matematiky se uskuteční již 13. a 14. dubna.

Ilustrační foto

Přihlášky na střední školy. Žáci na Vysočině vybírali i z nových oborů

Z několika nových studijních oborů si mohli vybrat letos žáci devátých tříd na Vysočině. Vznikly například ve Žďáře nad Sázavou, Bystřici nad Pernštejnem či Telči. Počet deváťáků se letos oproti loňskému roku podle očekávání zvýšil, a to o necelé čtyři stovky. Kraj tak u některých oborů zvedl kapacity. Přihlášek k dennímu středoškolskému studiu letos napočítal kraj přes jedenáct tisíc od téměř 5 200 deváťáků.

Na Jižní Moravě vyučuje obor podkovář a zemědělský kovář pouze střední škola v Moravském Krumlově. Ani tam se ale loni v září nepovedlo otevřít první ročník.

Učňovské obory na jihu Moravy upadají. Podkovářem už se tady nechce vyučit nikdo

Kvalitní obutí pro lidi i pro koně je na jižní Moravě v ohrožení. Kraj trápí nedostatek učňů v některých oborech. Jedním z nich je například podkovář a zemědělský kovář. V letošním školním roce jej studuje v celém kraji pouze jedenáct lidí. Všichni jsou buď ve druhém nebo ve třetím ročníku, ten první se totiž v září nepodařilo vůbec otevřít. Podobně je na tom také obuvnictví pro lehký průmysl, to už dnes v celém Česku neučí nikdo.

V rámci projektu Měsíc vzdělávání dospělých, který v Kaplici startuje v březnu, se zájemci mohou seznámit s 3D tiskárnou, ektromobily či si vyzkouší přípravu různých druhů kávy a mnoho dalšího.

V Kaplici startuje ojedinělý projekt pro dospělé. Mohou si zkusit nová povolání

Jedinečná příležitost se nyní v Kaplici otevírá všem zvídavým dospělým, kteří chtějí poznávat něco nového. S nástupem března startuje v Kaplici projekt Měsíc vzdělávání dospělých, který připravila kaplická střední škola ve spolupráci s dalšími subjekty. Po celý březen si mohou všichni zájemci vyzkoušet činnosti, vzdělávání a záliby z rozmanitých oblastí, k nimž by se jinak dostali jen stěží.

Studenti. Ilustrační foto.

Kam z devítky? Střední školy mají dostatek míst pro všechny děti, zní z kraje

Rodiče dětí, které míří ze základních škol na střední, se nemusí obávat o volná místa. Na silné ročníky a neustále vyšší počet žáků kteří opouštějí lavice základních škol, je kraj připravený. Informovali o tom v pondělí jeho představitelé. Na středních školách byla zachovaná poměrně velká rezerva volných míst, která se zaplňuje postupně. V tomto školním roce je kapacita středních škol naplněna ze dvou třetin.

Startuje jubilejní 15. ročník mezinárodní soutěže pro střední školy s názvem HSF System Modelium 2023. O nejlepší stavbu z vlnité lepenky se utká 33 středních škol se zaměřením na stavebnictví z Česka a Slovenska.

Vznikne nejvyšší mrakodrap Evropy. Bude z lepenky a staví se i v Náchodě

Střední průmyslová škola stavební v Náchodě bude soutěžit o nejlepší stavbu z vlnité lepenky. Zapojila se totiž do jubilejního 15. ročníku mezinárodní soutěže pro střední školy s názvem HSF System Modelium 2023. V soutěži se utká 33 středních škol se zaměřením na stavebnictví z Česka a Slovenska. Talentovaní studenti budou vytvářet modely na téma „Nejvyšší mrakodrap Evropy“. Nejlepší soutěžící si rozdělí ceny v hodnotě 134 tisíc korun. Pořadatelem soutěže je mezinárodní stavební skupina HSF System.

O nejlepší stavbu z vlnité lepenky se utká třiatřicet středních škol se zaměřením na stavebnictví z Česka a Slovenska. Foto je z minulých ročníků soutěží.

Nejvyšší mrakodrap Evropy chtějí postavit v Brně. Už dřív vznikly tyto skvosty

Fantazie i šikovné ruce budoucích stavitelů se pustí do stavby mrakodrapu. Talentovaní stavitelé si přijdou i na příjemnou odměnu. Startuje patnáctý ročník mezinárodní soutěže pro střední školy s názvem HSF System Modelium 2023. O nejlepší stavbu z vlnité lepenky se utká třiatřicet středních škol se zaměřením na stavebnictví z České republiky a Slovenska. Talentovaní studenti budou vytvářet modely na téma „Nejvyšší mrakodrap Evropy“.

O nejlepší stavbu z vlnité lepenky se utká třiatřicet středních škol se zaměřením na stavebnictví z Česka a Slovenska. Foto je z minulých ročníků soutěží.

Nejvyšší mrakodrap Evropy chtějí postavit v Jihlavě. Zatím vznikly tyto skvosty

Fantazie i šikovné ruce budoucích stavitelů se pustí do stavby mrakodrapu v Jihlavě. Talentovaní stavitelé si přijdou i na příjemnou odměnu. Startuje patnáctý ročník mezinárodní soutěže pro střední školy s názvem HSF System Modelium 2023. O nejlepší stavbu z vlnité lepenky se utká třiatřicet středních škol se zaměřením na stavebnictví z České republiky a Slovenska. Talentovaní studenti budou vytvářet modely na téma „Nejvyšší mrakodrap Evropy“.

Rut Veselá

Chudobu a nevzdělanost rodičů často zdědí i jejich děti, varuje Rut Veselá

„Když se spoléháme na to, že žáky podpoří ve studiu jejich rodiče se základním vzděláním, tak to nemůže fungovat,“ upozorňuje v rozhovoru pro Deník metodička kariérního poradenství z Člověka v tísni Rut Veselá. Ta rovněž koordinuje projekt Retrostipendia, financovaný Nadací Albatros. Projekt podporuje sociálně znevýhodněné děti na cestě za kvalitním vzděláním. Bez pomoci by skončily již po základce, takto si udělají maturitu a některé jdou i na vysokou školu.

Střední škola managementu a grafiky v Liblicích.

Město chce koupit areál liblické střední školy. Splácet by ho mělo deset let

Do konce roku 2023 má ještě město Český Brod v bezplatném pronájmu budovy a vybavení Střední školy managementu a grafiky v Liblicích. V roce 2021 bojovalo proti jejímu sloučení s kolínskou průmyslovkou, aby se nepřestěhovala do Kolína, a tím pádem v Liblicích nezanikla. Od počátku roku 2022 se proto stalo jejím zřizovatelem. A nyní chce nemovitosti odkoupit.

Maturitní ples hořovické SOŠ a SOU v Kulturním klubu Žebrák.

Studenti hořovické střední školy si užili maturitní ples ve stylu Casina

/FOTOGALERIE/ Plesovou sezónu na Berounsku a Hořovicku odstartoval minulý víkend Maškarní ples v Králově Dvoře. V pátek 27. ledna se v Kulturním klubu Žebrák uskutečnil maturitní ples hořovické SOŠ a SOU. Konkrétně třídy 4.B Ekonomiky a Podnikání pod vedením třídní učitelky Jany Plecité. Celý večer se nesl ve stylu Casina.

Nejlepší učitelkou střední školy je Martina Kunderová z Gymnázia Aloise Jiráska Litomyšl.

Mezi nejlepšími pedagogy za rok 2022 jsou i učitelé ze Svitavska

Nejlepším učitelem základní školy v Pardubickém kraji za rok 2022 se stal Miroslav Smolej ze svitavské Základní školy Felberova, nejlepší učitelkou střední školy je pak Martina Kunderová z Gymnázia Aloise Jiráska Litomyšl. Cenu za mimoškolní vzdělávání získal Tomáš Jandl ze Základní umělecké školy Bohuslava Martinů v Poličce.

Ilustrační foto.

Žáci devátých tříd si nyní vybírají střední školy. Čeká na ně střet s konkurencí

Pět týdnů zbývá deváťákům na rozhodnutí o výběru střední školy. Sepsat přihlášku ke studiu nebo do učení je třeba do konce února. Rozhodování ale nebudou ovlivňovat pouze zájmy žáků, jejich nadání, možnosti uplatnění nebo třeba dojíždění za vzděláním. Aktuálnější než dřív je nyní zvažování možností se na zvolenou školu či obor dostat.

Mgr. Petr Brož, Ph.D.

Petra Brože zavedla jeho životní cesta až k sopkám na Marsu

Doktor Petr Brož se narodil v Písku. Chodil na Základní školu J. A. Komenského, v níž v současné době sídlí písecká knihovna, a později navštěvoval nedaleké gymnázium. Dlouho nevěděl, co bude jeho osudovou pracovní láskou, až objevil vědu - vulkanologii či planetologii. Od té doby v rámci svého zaměstnání na Geofyzikálním ústavu Akademie věd České republiky zkoumá sopky nejen na Marsu. O své činnosti se navíc nebojí vyprávět a svůj obor tak popularizovat. V letošním roce si připsal úspěch také na poli literatury.

Obchodní akademie Česká Lípa.

Obchodní akademie v Lípě zve k návštěvě, proč si ji vybrali stávající studenti?

/VIDEOANKETA/ Den otevřených dveří 11. ledna v Obchodní akademii Česká Lípa (OA) pomůže dětem i jejich rodičům s výběrem střední školy. Uvidí co neviděli, uslyší, co netušili. Poslechněte si ve videu, jak Deníku odpověděli studenti napříč ročníky na otázku proč si zvolili k středoškolskému studiu právě českolipskou Obchodní akademii.