Kreativ

ŠTÍTEK: studium

VUT věří ve změnu pracovního trhu v budoucnu a vznik nových profesí. Spustili náborovou kampaň s názvem VUT výhodou.

Vesmírný inženýr či datový detektiv: brněnské VUT láká na obory budoucnosti

/VIDEO/ Manažer dronů, datový detektiv či vesmírný inženýr. To je jen hrstka nových profesí, která v následujících letech ovládnou trh práce. Změnu předpokládají představitelé Vysokého učení technického, kteří chtějí budoucí studenty na zatím neexistující zaměstnání připravit. Včera k tomu spustili náborovou kampaň.

VUT věří ve změnu pracovního trhu v budoucnu a vznik nových profesí. Spustili náborovou kampaň s názvem VUT výhodou.

Vesmírný inženýr či datový detektiv. Na trhu práce vzniknou nové obory

/VIDEO/ Manažer dronů, datový detektiv či vesmírný inženýr. To je jen hrstka nových profesí, která v následujících letech ovládnou trh práce. Změnu předpokládají představitelé Vysokého učení technického, kteří chtějí budoucí studenty na zatím neexistující zaměstnání připravit. Včera k tomu spustili náborovou kampaň.

Stanislav Hložek a Petr Kotvald

Velký příběh hitu Holky z naší školky. Kotvald s Hložkem si užili beatlemánii

Rok 1982. Ve Španělsku se hraje fotbalové mistrovství světa, Babiš podepisuje spolupráci s STB, Jackson boduje s albem Thriller, v Sovětském svazu umírá Brežněv, ve světě se poprvé použije termín „bod G” a v tuzemské populární hudbě vzrušuje fanynky duo Petr Kotvald - Stanislav Hložek. Jejich slavná píseň Holky z naší školky byla dokončena v nahrávacím studiu Československé televize 17. února. 

Střední zdravotnická škola Šumperk.

V Šumperku otevře nová „voška“, vzdělávat bude zdravotní sestry

V Šumperku do maturity a za dalším vzděláním jinam. Tato rovnice bude platit zase o něco méně. Od letošního září se v Šumperku otevřou dva nové pomaturitní obory: bakalářské studium marketingu a obchodu a zdravotnická vyšší odborná škola. Na ní se budou učit budoucí diplomované všeobecné sestry.

Státní maturity. Ilustrační snímek

Změna ve školství? Žáci by mohli získat dvě různé maturity, navrhují odborníci

/INFOGRAFIKA/ Maturitní zkouška v Česku by mohla mít do budoucna dvě podoby. Odborníci z think-tanku Vzdělávání 21 navrhují vedle běžné i maturitu profesní, která by dostačovala pro výkon povolání, ale ne pro studium vysoké školy. Součástí zkoušky dospělosti by se mohlo stát i skládání maturitních či absolventských prací s obhajobou.

Pedagogický sbor kabinetu IT ze Střední školy Baltaci ve Zlíně.

Informatika je budoucnost, přibývá i dívek ajťaček

ROZHOVOR/ Informační technologie jsou oborem budoucnosti. Digitální gramotnost je v dnešním světě nezbytnou nutností, čemuž odpovídá i zájem firem o uchazeče, kteří se v této oblasti orientují. Ruku v ruce s tím jde i odpovídající finanční ohodnocení.

Distanční výuka. Ilustrační foto.

Vliv pandemie na studenty zjišťují představitelé Masarykovy univerzity průzkumy

Distanční výuka, online přijímací řízení a další novinky přinesla studentům Masarykovy univerzity v Brně koronavirová pandemie. Z dotazníkového průzkumu vyplynulo, že prváci měli obavy z toho, jak epidemie ovlivní kvalitu jejich vzdělání a také z osamění a ztráty sociálních kontaktů. Výuka na dálku jako taková v nich strach nevyvolala.

Ilustrační foto.

Zdrávka jde s dobou, jako první v kraji otevře obory masér a nutriční asistent

Od září rozšíří trutnovská zdravotnická škola vzdělávání o nové studijní obory nutriční asistent a masér ve zdravotnictví, které se zatím na žádné střední škole v Královéhradeckém kraji nevyučují. Studium nových oborů bude probíhat v budově průmyslovky v Červeném Kostelci, který se stane druhým místem, kde bude zdravotnická škola působit. Uchazeči o studium ve školním roce 2022/2023 mohou pro první kolo přijímacího řízení podat přihlášku do 1. března.

Veselští studenti besedovali s filmařem Prokopem Pithartem o přírodě.

Veselští studenti besedovali s filmařem Prokopem Pithartem o přírodě

Prokop Pithart je fotograf a filmař, který dokumentuje krásy přírody. Znát ho můžete například ze seriálů České televize Zvířecí záchranka či Do divočiny. Pětadvacetiletý vnuk Petra Pitharta prožíval nadšení z divoké přírody už jako dítě, dnes se jím úspěšně živí.

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem pořádá ve čtvrtek Den otevřených dveří. Na snímku je Kampus.

Zase otevřeme dveře. Máme jich mnoho nových, tak buďte zvědaví

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem opět pořádá Den otevřených dveří… živě a ne na distanc. Fakulty UJEP budou mít ve čtvrtek 3. února dveře dokořán. V budovách i mimo ně ukážeme, co nabízíme i co se dá na ústecké univerzitě zažít, když zavřete skripta.

Česká centra provozovaná organizací JCMM v zahraničí připravují cizince na studium v Brně.

Cizince připravují na studium na univerzitách v Brně lektoři Českých center

Zájemce ze zahraničí o studium na brněnských univerzitách připravují lektoři Českých center. V Rusku a na Ukrajině je provozují pracovníci brněnské organizace JCMM. Přespolní studenty učí lektoři především češtinu, aby získali jazykový certifikát, který potřebují ke studiu na našich univerzitách.

Nového místopředsedu soudu má od ledna pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové. Je jím Lukáš Pácha

Nejhorší jsou spory o děti, říká nový místopředseda pardubického soudu

/ROZHOVOR/ Nového místopředsedu soudu má od ledna pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové. Je jím Lukáš Pácha, který do justice vstoupil v roce 1998 jako justiční čekatel. Od té doby byl civilním soudcem a měl na starosti odvolací agendu na soudech ve Svitavách, Ústí nad Orlicí a Pardubicích. Místopředsedou krajského soudu je Pácha jen pár týdnů a hned musí řešit nové výzvy.

Česko trápí nedostatek lékařů. Přilákat nové studenty k medicíně má nový projekt.

V Česku chybí dva až tři tisíce lékařů. Nový projekt láká ke studiu medicíny

České zdravotnictví se dlouhodobě potýká s nedostatkem personálu. Chybí sestřičky, některé lékařské specializace, případě obojí. Podle České lékařské komory (ČLK) aktuálně schází okolo dvou až tří tisíc doktorů. „Pokud se však na věc podíváme skrze ideální stav, tak to bude ještě více,“ říká lékař a mluvčí ČLK Michal Sojka.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je hlíva ústřičná.

Poznají jedlé i léčivé houby. Díky knihovně a Univerzitě třetího věku. Virtuálně

Lidé se dožívají důchodového věku v dobré fyzické i duševní kondici a jsou schopni se dále aktivně podílet na společenském dění. Udržení kondice však vyžaduje aktivní a činorodý přístup k životu. Jedním ze způsobů je i vzdělávání, které se pro seniory stává prostředkem pro hledání cesty a způsobu pro poznávání možností výhod každodenního života. Je chápané jako životní hodnota sama o sobě, jedna z možností „dobra“ v životě, požitek ducha, který může a má být přístupný všem. Děkujeme vyškovské knihovně za pěknou pozvánku.

Průmyslová škola přivítala zájemce o studium na dni otevřených dveří.

FOTO: Českolipská průmyslovka přivítala zájemce o studium

Den otevřených dveří na Střední škole průmyslové v České Lípě proběhl v sobotu 22. ledna. Budoucí uchazeči o studium se mohli seznámit s vyučujícími i obory, které škola nabízí. Dále mohli nahlédnout do odborných učeben, kde probíhala ukázka výuky v plném proudu.

Den otevřených dveří na Jihočeské univerzitě.

Jihočeská univerzita otevřela dveře veřejnosti. Zájem byl velký

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích se představila veřejnosti v rámci tradičního Dne otevřených dveří. Jedná se o jednu z největších a nejnavštěvovanějších akcí univerzity, do které se tradičně zapojuje všech osm fakult. Akce, kterou navštěvují především zájemci o studium, se konala v pátek 21. ledna od 9 do 15 hodin.

Znojemská škola v Přímětické nabídla den otevřených dveří.

Přímka se předvedla v novém a nabídne nové obory. Začne lákat grafiky

Nabídka oborů s výučním listem i maturitní zkouškou, ukázka praktických dovedností žáků, prohlídku učeben pro teoretickou i praktickou výuku, informace o studiu, ukázky dovedností kuchařů-číšníků, workshopy, přednášky. To vše znojemská Přímka nabídla při  tradičním dni otevřených dveří.

Výuka na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci v době covidové. Ilustrační foto

Univerzita Palackého zve zájemce o studium na online den otevřených dveří

Univerzita Palackého v Olomouci zve zájemce o studium na den otevřených dveří, který se uskuteční v sobotu 15. ledna online. Program připravilo všech osm fakult. Možnosti studia budou představeny prostřednictvím videostreamů, chatovacích platforem, online prezentací či podcastů. Uchazeči se seznámí s podmínkami přijetí či průběhem studia, ale i s vyučujícími a studenty.

Pobočka vojenské školy v Sokolově

O studium na vojenské škole v Sokolově má zájem i řada dívek

Pobočka vojenské školy Moravská Třebová sídlí v Sokolově teprve druhým rokem. Studenti i jejich nadřízení už si začínají zvykat nejen na život v integrované škole, která jim poskytla zázemí, ale snaží se sladit své aktivity i s městem samotným.

Stanislav Rudolf ve Svatojánském Újezdě.

K Metráčkovi inspirovala Stanislava Rudolfa léta učitelování v Lázních Bělohrad

Metráček, Kopretiny pro zámeckou paní, ale třeba i Operace mé dcery, to jsou jen některé z mnoha děl Stanislava Rudolfa, novináře, spisovatele, dramaturga a scénáristy, původně však učitele. Právě znalost školního prostředí a zkušenosti z let, kdy učil, ho inspirovali v jeho pozdější tvorbě. Zemřel v sobotu 8. ledna v Brandýse nad Labem, letos v únoru by se dožil 90 let.

Proměna s Deníkem potvrdila, že změna životního stylu nejsou jen shozená kila

Úbytek 20 kg a 63 cm přes boky, pas a hrudník, nové účesy i líčení, ale hlavně dobrý pocit. Taková je společná bilance proměny tří žen z Opavska, jež pod dohledem Deníku probíhala deset týdnů, a která potvrzuje, že cesta k lepší kondici nemusí být o tvrdé fyzické námaze v posilovně a velkém odříkání.

Studenti, studium - Ilustrační foto

Erasmus nejsou jen mejdany. Zahraniční studenti pomáhají ekonomice

Za více než třicetiletou existenci programu Erasmus vyjelo do zahraničí za studiem nebo stáží více než devět milionů studentů. Vyjet mohou ale i absolventi, učitelé a další. Výjezdy prospívají nejen studentům samotným, ale i české ekonomice a také společnosti.

Donátoři UJEP opět rozdávali svá stipendia.

Donátoři UJEP opět rozdávali svá stipendia

Dlouholetí příznivci Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem opět ohodnotili studenty, kteří zde při studiu realizují nadstandardní aktivity nebo dosahují výjimečných studijních výsledků.  

Donátoři UJEP opět rozdávali svá stipendia.

Donátoři UJEP opět rozdávali svá stipendia

Dlouholetí příznivci Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem opět ohodnotili studenty, kteří zde při studiu realizují nadstandardní aktivity nebo dosahují výjimečných studijních výsledků.  

Trenér fotbalistů Zlína Jan Jelínek při posledním ligovém zápase v Olomouci.

Jelínka letos čeká studium trenérské licence UEFA PRO. Co mu nedává spát?

Má před sebou další pracovní výzvu, poslední krok k tomu, aby mohl být oficiálně vedený jako hlavní trenér ligového Fastavu Zlín. Devětatřicetiletý kouč ševců Jan Jelínek se dostal mezi dvacet vyvolených, jenž prošli náročnými přijímacími zkouškami, letos jej tak kromě každodenní práce na Letné čeká také studium kurzu trenérské licence UEFA PRO, jenž vyjde na osmdesát tisíc korun.

Donátoři UJEP opět rozdávali svá stipendia.

Donátoři UJEP opět rozdávali svá stipendia

Dlouholetí příznivci Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem opět ohodnotili studenty, kteří zde při studiu realizují nadstandardní aktivity nebo dosahují výjimečných studijních výsledků.