Kreativ

ŠTÍTEK: studium

Marie Bouzková se v letošním Wimbledonu dostala jako jediná Češka do čtvrtfinále.

Jak Bc. Maruška dobývá Londýn. Skromná dívenka, kterou milují i všechny soupeřky

Na její tváři po většinou nespatříte nic jiného než ladný úsměv. Úsměv, z něhož ovšem srší čistá radost a upřímnost. I díky tomu patří česká naděje Marie Bouzková mezi nejoblíbenější hráčky na okruhu WTA. A není se tak čemu divit, že její letošní spanilou jízdu v All England Clubu hltá celý tenisový svět plnými doušky.

Trhání zubů i chirurgické zákroky si studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity vyzkouší v moderním simulačním centru.

VIDEO: Porod s výkřiky i obavami, podívejte se, jak v Brně školí budoucí lékaře

Takřka jako na skutečném porodním sále si připadají medici v simulačním centru Lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Ačkoliv je komplex v provozu teprve čtyři semestry, stihlo se u lékařských přístrojů špičkové kvality vystřídat už přes pět tisíc studentů. Postupná modernizace současně zvyšuje zájem o obor, podle proděkana Petra Štourače je nyní na uchazečích o studium medicíny znatelná mnohem větší motivace.

Lékařská ordinace. Ilustrační foto

Na Karlovarsku chybějí lékaři, do kraje je mají přilákat finanční příspěvky

Pokud by student a budoucí nový lékař využil veškeré finanční nabídky a benefity, které Karlovarský kraj nabízí, mohl by získat podporu v řádu až několika milionů korun. Například praktický lékař pro děti a dorost by mohl dosáhnout na podporu ve výši až 2,9 milionu korun, praktický lékař pro dospělé téměř 2,2 milionu korun a zubař na částku 1,9 milionu korun.

Mladá žena na snímku je prezentována jako studentka VŠE Lana Badwan. Na VŠE v Česku nikdo takový nestuduje ani nepůsobí, zpráva o zmíněné ženě pochází z Ruska. To je v ní ale zamlčeno

Studentka prý hrozí zkázou světa. Z české VŠE není a její slova nic nepotvrzuje

V Česku se začala šířit zpráva o údajné „studentce magisterského studia na VŠE Laně Badwan“, která prý upozorňuje na to, že americké biolaboratoře na Ukrajině hrozí zničením veškerého života. Zpráva je ale zavádějící. Za prvé nikde neuvádí, že vůbec nejde o českou VŠE. Za druhé tato žena nedokládá svá tvrzení žádnými ověřitelnými fakty.

Univerzita Tomáš Bati ve Zlíně. Ilustrační foto

Děkany zlínské univerzity zůstávají Tučková a Čermák

Rektor Univerzity Tomáše Bati Vladimír Sedlařík jmenoval nově zvolené děkany Fakulty logistiky a krizového řízení a Fakulty technologické. Zuzana Tučková (FLKŘ) a Roman Čermák (FT) navazují na předchozí působení v tomto úřadu a stávají se děkany na další čtyřleté funkční období.

Eduard Petiška při práci

Krtečkovi dal život, planetce své jméno. Eduard Petiška zemřel před 35 lety

Spisovatel, překladatel i rekordman. Tím vším byl Eduard Petiška, jeden z našich nejpilnějších autorů. Za desítku knih dedikovaných své ženě se dostal i do České knihy rekordů. Čtenáři nejvíce znají jeho Řecké báje a pověsti, Petiška ale psal i příběhy o Krtkovi, romány a básně. V pondělí uplyne 35 let od jeho úmrtí.

Laureati Ceny města Olomouce za rok 2021

Olomouc rozdala Ceny města. Kdo je dostal

Slavnostní předávání Cen města a ocenění Počin roku 2021 se ve čtvrtek večer uskutečnilo v prostorách olomouckého arcibiskupství. Mezi oceněnými je germanistka Ingeborg Fialová-Fürst, fotbalista a trenér Jan Chladil, akademický sochař Otmar Oliva, svatomořický probošt František Hanáček a pořadatel festivalu „Olomouc (o)žije“ Štěpán Havran. Níže si můžete prolistovat medailonky laureátů.

Zvukový mistr Michal Pekárek ve svém domovském studiu v Praze ve Smečkách.

Hana Hegerová měla svoje písně pod kůží, říká zvukař a producent Michal Pekárek

S Martou Kubišovou točil album Soul, s Hanou Hegerovou její poslední desku Mlýnské kolo v srdci mém. Zvukař a producent Michal Pekárek stál u zrodu mnoha prvotřídních nahrávek, které dnes patří do zlatého fondu české hudby. Kromě pěti alb autorské dvojice Petr Hapka a Michal Horáček pomohl na svět také velice osobnímu albu Richarda Müllera s názvem 55 nebo nejnovějšímu CD Jaromíra Nohavici Máma mi dala na krk klíč.

Z koncertu žáků berounské základní umělecké školy k výročí narození dirigenta Václava Talicha v Kulturním domě Plzeňka v Berouně.

OBRAZEM: Žáci umělecké školy si koncertem připomněli narození dirigenta Talicha

Žáci Základní umělecké školy Václava Talicha v Berouně zavzpomínali koncertem na narození světoznámého českého dirigenta a rodáka, jehož jméno má škola ve svém názvu. Představení se odehrálo ve čtvrtek 26. května ve velkém sále kulturního domu Plzeňka. Škola zároveň v nadcházejícím týdnu vypsala talentové zkoušky, na které se mohou přihlásit i děti z Ukrajiny.

Výstavba bytů. Ilustrační snímek

Stavebnictví neláká. Odborné zaměstnance hledáme jen těžko, shodují se firmy

Stavebníci řeší vedle stoupajících cen materiálů a surovin i nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Zájem o studium stavebnictví přitom dlouhodobě klesá, což může být podle společností, které ČTK oslovila, do budoucna vážný problém. Většina z nich se proto snaží studenty přilákat už během studia na stáže a zájmu o stavebnictví by podle nich pomohlo také zavedení duálního vzdělávání.

Superjachta Zion připomíná vzhledem mořskou příšeru. Kromě neobvyklého vzhledu nabídne bazén, heliport, deset kajut, posilovnu či vysouvací terasu pro opalování. Autorem návrhu je studio  Bhushan Powar Design.

Jako mořská příšera. Nová jachta za miliardy způsobila rozruch

Designérská studia z celého světa se předhání v tom, kdo přinese inovativnější a nezvyklejší návrh superjachty. Zájem nejbohatších lidí planety o super luxusní obří plavidla totiž od počátku pandemie stoupá. Indické studio nyní představilo návrh plavidla Zion, které tvarem připomíná mořskou příšeru.

Vizualizace UFO. Pentagon hlásí až 400 setkání.

Pentagon odtajnil informace o UFO: Hlásí čtyři sta setkání, vše prověřuje

Existuje mimozemská civilizace, nebo ne? A jaké jsou důkazy? I na tyto otázky se snažili odpovídat nejvyšší představitelé Pentagonu americkému sněmovnímu výboru. Úterní kongres odhalil, že nyní existuje téměř čtyři sta zpráv od vojenského personálu o možných setkáních s UFO. Toto číslo je překvapivé a znamená velmi výrazný nárůst. Americká zpravodajská komunita totiž loni vydala pouhých 144 podobných zpráv. 

Budovy ZČU v Plzni na Borech

Právnické fakultě ZČU v Plzni hrozí omezení akreditace

Národní akreditační úřad (NAÚ) zahájil řízení k omezení akreditace na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Rozhodl tak na základě provedené kontroly, která konstatovala závažné nedostatky při uskutečňování magisterského studijního programu Právo a právní věda.

Univerzitní studium seniorů v Hradci Králové.

Hradečtí senioři se pilně vzdělávají. Univerzitní studium covid nezastavil

/FOTO/ Ani opatření proti pandemii coronaviru nezastavilo činnost Virtuální univerzity seniorů při Městské knihovně v Hradci Králové. Skutečnost, že přednášky i zkušební testy lze přenášet na osobní počítače účastníků přímo do jejich domovů, umožnilo její pokračování jen s krátkým časovým výpadkem.

Eva Kubíčková

Studium v USA? Běžně o sprinterky takový zájem nebývá, pochvaluje si Kubíčková

Česká sprinterka Eva Kubíčková, která v červnu oslaví teprve devatenácté narozeniny, patří mezi největší talenty české atletiky. Ostatně letos se dokonce kvalifikovala na halové mistrovství světa dospělých. Halová mistryně republiky i juniorská rekordmanka ve sprintu na 60 metrů si tak mohla vybírat mezi českými vrcholovými středisky, ale rodačka ze Šumperka raději zvolila cestu spojenou se studiem v USA.

Vědecká knihovna UJEP je v květnu plná jarní energie.

Měsíc květen v univerzitní knihovně bude plný jarní energie

Vědecká knihovna UJEP je v květnu plná jarní energie. Co si pro studenty a návštěvníky nachystala na májový měsíc? Oslaví lásku k vědění, k umění i k divadlu. Květen v univerzitní knihovně patří také ústeckému Činohernímu studiu a jeho 50. sezoně!

Vyhlášení ankety Sestra roku.

Sestrou roku se stal muž. Zájem o obor mezi mladíky roste

Jeho kariéra sestry v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny začala takříkajíc od píky. Nejprve působil na operačním sále, následně sedm let u lůžek pacientů. Další štací se stal post staniční sestry. Nyní již deset let zastává pozici vrchní sestry na Klinice transplantační chirurgie IKEM. Zároveň přednáší na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Tomáše Komínka porotci zvolili Sestrou roku 2021, v kategorii managementu a vzdělávání.

Vlak do Sachsenhausenu, aplikace nejen pro studenty

Špatný krok a skončíte v koncentračním táboře. Mobilní hra vrací do historie

Rok 1939. Ulice i doba potemněly, demonstrace proti nacismu mají první oběti. Jedním ze studentů vyděšených z dramatického vývoje jste i vy. Máte krátkou chvíli na to se rozhodnout, co dál. Uděláte-li špatný krok, můžete skončit i v táboře v Sachsenhausenu. Naštěstí už jen v rámci mobilní aplikace Train to Sachsenhausen.