Kreativ

ŠTÍTEK: studium

Obchodní akademie Česká Lípa.

Obchodní akademie v Lípě zve k návštěvě, proč si ji vybrali stávající studenti?

/VIDEOANKETA/ Den otevřených dveří 11. ledna v Obchodní akademii Česká Lípa (OA) pomůže dětem i jejich rodičům s výběrem střední školy. Uvidí co neviděli, uslyší, co netušili. Poslechněte si ve videu, jak Deníku odpověděli studenti napříč ročníky na otázku proč si zvolili k středoškolskému studiu právě českolipskou Obchodní akademii.

Fyzioterapeut Tomáš Rychnovský se specializuje na léčbu a prevenci bolesti v pohybovém systému

Fyzioterapeut Tomáš Rychnovský: Mysl a tělo nelze oddělit

Často k němu přicházejí lidé, kteří už si s bolestí nevědí rady, a on jim dokáže pomoci. Fyzioterapeut Tomáš Rychnovský upozorňuje, že problémy v dospělosti mohou mít spouštěč už v dětství. Víte, jak správně dýchat? A že k rovné páteři jsou zapotřebí i stehenní svaly?

Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity, Brno

Ať vyvodí odpovědnost, žádají kritici Nerudové

Více než tisíc podpisů se podařilo získat autorům petice s názvem Zachraňme Mendelu, ne Danuši. Skupině složené z bývalých i současných studentů vadí (ne)řešení situace okolo zrychleného získávání doktorských titulů. Kritizují rovněž neprůhledné smlouvy se zahraničními agenturami, které takové studium za úplatu nabízely. Stejně jako to, že se škola nedostatečně zabývá opsanými dizertačními pracemi.

Danuše Nerudová

Ať vyvodí odpovědnost, žádají kritici Nerudové. Deník získal její reakci

Více než tisíc podpisů se podařilo získat autorům petice s názvem Zachraňme Mendelu, ne Danuši. Skupině složené z bývalých i současných studentů vadí (ne)řešení situace okolo zrychleného získávání doktorských titulů. Kritizují rovněž neprůhledné smlouvy se zahraničními agenturami, které takové studium za úplatu nabízely. Stejně jako to, že se škola nedostatečně zabývá opsanými dizertačními pracemi.

Kateřina Kašparová.

Kateřina Kašparová: Pokud najdete smysl života, tak ho nemůžete promrhat

Je to více než čtyři roky, co Kateřina Kašparová zaběhla svůj životní závod. Skončila druhá na legendárním Spartathlonu o délce 246 kilometrů. Splnila si svůj sen, ale i v šestatřiceti letech se chce nadále posouvat a rozvíjet. Při práci učitelky matematiky na křivoklátské základní škole dokázala během dvou let vystudovat Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Ještě v době studií začala závodit na kratších tratích a brzy začala konkurovat dvacetiletým holkám. Nezdolnou energií motivuje i svoje žáky. Mnozí v ní mají vzor a vidí, že když se chce, téměř nic není nemožné.

Girlandy zatím fungují ve zkušebním režimu, podle smlouvy je na vyladění stanovený čas do konce roku.

Trable s vánočním osvětlením v Brně: nové girlandy jsou vypnuté

/VIDEO/ Nejznámější skladba Leoše Janáčka Sinfonietta v Kobližné, křivka DNA v Běhounské a logotyp Brna v Masarykově a České. To mají znázorňovat nové girlandy, které město slavnostně rozsvítilo 17. listopadu. Některé z nich ale svítily špatně, část byla dokonce zcela zhasnutá. Teď jsou vypnuté všechny.

Vánoční exhibice ASOD 2022.

Vánoční exhibice Aerobik studia Orel Dobříš zaplnila dobříšskou sportovní halu

Počátkem adventního období se v dobříšské sportovní hale uskutečnila tradiční akce Vánoční exhibice Aerobik studia Orel Dobříš. Jedna z největších sportovních akcí v Dobříši se konala již po čtrnácté a zcela zaplnila dobříšskou sportovní halu. Po čtyřleté pauze, způsobené rekonstrukcí haly a epidemií covidu, se sešli všichni příznivci orlovny, především rodiče a příbuzné vystupujících dětí. Letos se akce uskutečnila pod záštitou Ing. Jana Bartoška, místopředsedy poslanecké sněmovny parlamentu České republiky, který diváky krátce pozdravil a ujal se zahájení celé akce.

Psycholožka Zuzana Čechák Tomášková se ve své praxi často setkává se schopnými a kreativními klienty, kterým se přesto nedaří dosahovat vytyčených cílů.

Feťák osobního rozvoje: Když se z touhy po zdokonalování stane problém

Výš, líp, rychleji. K úklidu si pustit podcast, večer sednout k rozvojové knížce a o víkendu nejlíp absolvovat nějaký kurz. Být úspěšný v zaměstnání? To je málo; potřeba je k tomu pracovat aspoň na několika vlastních projektech. A výsledek? Jen pocit, že by stále šlo dělat víc a být lepší. Zní vám to povědomě? Pak zbystřete. Je velmi pravděpodobné, že jste „feťákem osobního rozvoje“.

Děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Žufan rezignoval

Kvůli pochybnostem o doktorském studiu na MENDELU rezignoval děkan

Děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Žufan rezignoval. Důvodem jsou pochybnosti kolem doktorských studijních programů na fakultě, informoval Deník N. ČTK to potvrdila mluvčí školy Tereza Pospíchalová. Žufan dnes svou rezignaci oznámil nejprve vedení fakulty, poté o plánech informoval fakultní akademický senát.

Děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Žufan rezignoval

Děkan Mendelovy univerzity rezignoval. Důvodem je aféra s rychlotituly

Děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Žufan rezignoval. Důvodem jsou pochybnosti kolem doktorských studijních programů na fakultě, informoval Deník N. ČTK to potvrdila mluvčí školy Tereza Pospíchalová. Žufan svou rezignaci oznámil nejprve vedení fakulty, poté o plánech informoval fakultní akademický senát.

Veronika Jeníková

Herečka Veronika Jeníková se za covidu zapsala na fakultu, studium ale vzdala

O herečce Veronice Jeníkové  nebylo v poslední době příliš slyšet. Nedávno se však objevila na křtu kalendáře Anděl mezi zdravotníky a přiznala důvod. V době covidu se přihlásila kvůli rodičům na lékařskou fakultu, obor ošetřovatelství, a škola jí zabírala tolik času, že už na nic jiného neměla kapacitu. Nakonec to byl i jeden z důvodů, proč studium vzdala.

4 Tenoři - zleva Jan Kříž, Pavel Vítek, Marian Vojtko a Michal Bragagnolo

4 Tenoři: Je důležité si ze sebe občas udělat i legraci

Pět let od svého vzniku a dva roky po vydání prvního eponymního alba vydali 4 Tenoři novou desku nazvanou Láska prý. Marian Vojtko, Pavel Vítek, Michal Bragagnolo a Jan Kříž na ni v produkci Janise Sidovského, v hudební režii Charlieho Blažka a za doprovodu Unique Orchestra nazpívali dvanáct nahrávek z pokladnice světové i domácí muzikálové a filmové hudby.

Prezentace středních škol v Základní škole Komenského v Bílovci 24. listopadu 2022.

Kam dál ze školy. Deváťáci z Bílovce měli nabídky dalšího studia jako na talíři

/FOTOGALERIE/ Velkou vstřícnost vůči odcházejícím žákům devátých tříd i žákům osmých tříd prokazuje již několik roků vedení Základní školy Komenského v Bílovci. Umožňuje jim seznámit se s možnostmi dalšího studia přímo v útrobách školy, kam každoročně zve zástupce škol a učilišť. Ve čtvrtek 24. listopadu odpoledne se prezentovalo ve škole 26 středoškolských zařízení.

Na výstavě lze vidět proměnu pražských náplavek.

Spojení historie i novostaveb: Proměna menzy ve školu i dílo architekta Bofilla

Na projekt Nové ve starém, který pražská Galerie Jaroslava Fragnera (GJF) uvedla před jedenácti lety, navazuje aktuální výstava nazvaná Dialogy v čase / Hommage à Ricardo Bofill. Ta představuje více než pět desítek rekonstrukcí, novostaveb i projektů ve veřejném prostoru, v nichž se historie potkává se současností.

Natálie Tichánková s moderátorem talkshow Romanem Štěpánkem

Deník s nadhledem: Intriky i potřeba pestrosti. Natálie popsala dění v divadle

Vždycky ji fascinoval vesmír, proto se chtěla stát astronautkou. Nestalo se, jen s obtížemi by zvládala studium minimálně na úrovni tuzemské matematicko-fyzikální fakulty. Přesto má k hvězdám hodně blízko. Alespoň těm, které se pohybují po pódiích divadel a koncertních hal. Řeč je o talentované herečce a zpěvačce Natálii Tichánkové z Havířova, která byla dalším hostem talkshow Deník s nadhledem.

Žáci a příznivci školy šli jako prvodárci hromadně darovat krev.

Virtuálně se vydali k hrobu zakladatelky ošetřovatelství a darovali krev

Chcete si zkusit odebrat krev ze žíly? Vidět jak se maskuje zranění, třeba uříznutý prst? Nebo se na realistických modelech naučit nahmatat nádor v prsu? To všechno a ještě mnohem víc zažijí návštěvníci Dne otevřených dveří na Střední zdravotnické škole Brno, Jaselská, která v letošním roce slaví 75. výročí vzniku. Den otevřených dveří se koná v sobotu 26. listopadu od deseti hodin do čtyř odpoledne. Při příležitosti svého výročí pořádá škola řadu dalších aktivit.

Evžen Hofmann, kytarista kapely Kryštof.

Mezi hvězdami: Originální recitál v Ostravě nabídne kytarista kapely Kryštof

/ROZHOVOR/ Jako nedílná součást kapely Kryštof, i v rámci sólové dráhy už vystupoval všude možně, mezi hvězdami však nikoliv. To se příští týden změní. V pátek 2. prosince se chystá na velkou premiéru a „přestěhuje“ ze svého nahrávacího studia Taurus Records do prostředí Planetária Ostrava vlastní kytarový recitál.

Natáčení pohádky Princezna zakletá v čase 2, jaro 2022.

Fantasy pohádka natáčená i v Beskydech míří do kin, triky vznikaly v Ostravě

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Hukvaldy, Trojanovice, ale i Bouzov, Sobotín… To všechno jsou lokace, kde se natáčelo pokračování fantasy pohádky Princezna zakletá v čase 2. Moravskoslezský kraj věnoval na natáčení půl milionu korun v rámci dotačního programu na podporu audiovizuální tvorby. Film jde právě dnes, ve čtvrtek 17. listopadu, do kin a objeví se v něm i zhruba 750 trikových záběrů, které vznikaly ve studiu v Ostravě.  

The Brave Brain.

Zapojte se do tvorby nové mobilní hry. Pomůžete tak nevidomým

Zpřístupnit digitální prostor i lidem, kteří jsou zrakově handicapovaní. Právě o to se snaží bezbariérové herní studio Kikiriki Games. Pomoci jim můžete i vy, pokud se zapojíte do vytváření kvízových otázek do nové vědomostní mobilní hry The Brave Brain. Vaše nápady se tak mohou dostat k lidem z celého světa a navíc na vás čekají odměny.

Tereza Kavecká patří k pilířům opavské operní scény. Na snímku v roli Musetty.

Operní sólistka zazpívá na Kabelkovém veletrhu Deníku pro handicapovanou dívku

Funny Girl, Musetta, Adina a spousta dalších operních postav. Ve Slezském divadle jim dává podobu sopranistka Tereza Kavecká. Zpívá pro opavské publikum, které ji má rádo a které má ráda i ona. V pátek 11. listopadu však bude v obchodním centru Breda zpívat na tradičním Kabelkovém veletrhu pro jednadvacetiletou Kateřinu Juchelkovou z Opavy, která se už od narození potýká se zdravotními obtížemi. Právě jí bude patřit výtěžek této humanitárně zaměřené akce.

Návrhářka Andrea Vytlačilová s šátkem Sakury. Foceno v Chinatown v New Yorku.

Návrhářka kouzlí s hedvábím. Andrea Vytlačilová čerpá z Podkrkonoší i Londýna

Versace, Marc Jacobs, Kenzo, Acne Studios… Profesní životopis Andrey Vytlačilové se hemží spolupracemi s ikonami světové módy. Na začátku jejího příběhu přitom hledejte výtvarně nadanou slečnu z vesničky Mžany, která si vysnila, že jednou bude studovat návrhářskou školu v Londýně. Sen se jí splnil. Dnes pracuje především s hedvábím, z kterého vytváří autorské šátky i kabelky.

Michal Novák se s reprezentační kolegyní Kateřinou Janatovou smějí nad narozeninovým dortíkem

Kvůli běžkám ukončil studium. Nešlo sedět na dvou židlích, říká Novák

Rozhodl se, že lyžování pro něj bude na prvním místě. Michal Novák kvůli běžkám dokonce předčasně ukončil vysokoškolské studium. V nadcházející sezoně bude jednoznačným lídrem mužského týmu, chce se posunout výš, než byla v minulé sezoně pátá místa. Proto do přípravy s pomocí realizačního týmu zařadil nové prvky.

Pěvecký sbor Kalinka z Babic vydal svoje první album.

Zpěvačky babické Kalinky natočily luxusní premiérové album

Babický Pěvecký sbor Kalinka čekala o posledním říjnovém sobotním večeru, který byl rozloučením s letní částí roku 2022, jedna významná událost. Představit návštěvníkům kulturního stánku v Babicích famózní premiérové album s názvem Z uprimného srdca. Křtu alba předcházel slavnostní koncert, který provázel slovem herec David Vacke.

Robert Křesťan a Druhá tráva vydávají nové album.

Robert Křesťan z Druhé trávy: Myslím si, že v sobě máme ještě jedno album

Kapela Druhá tráva vyšla z bluegrassu, ale postupem času se inspirovala tím nejlepším ze všech možných žánrů. V roce 2020 se na desce Díl první spojila s producentem Eddiem Stevensem – anglickým partnerem slovenské zpěvačky Jany Kirschner, jenž má za sebou spolupráci s Fat Boyem Slimem či skupinou Moloko. Nyní přichází po vynucené pauze Díl druhý: zvláštní album plné nečekaných momentů, které překvapily i frontmana Druhé trávy, zpěváka a textaře Roberta Křesťana.

Zástupkyně rakovnického gymnázia na projektu Cesta do hlubin studia chemie.

Studentky rakovnického gymnázia se vydaly na Cestu do hlubin studia chemie

Ve dnech 26. a 27. října 2022 uspořádala Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, sekce chemie, již 7. ročník prestižního semináře pro středoškolské pedagogy a studenty s názvem Cesta do hlubin studia chemie. Z celé ČR přijelo kolem 75 učitelů a zhruba stejný počet středoškoláků. Z našeho Gymnázia Zikmunda Wintra, které je už 4 roky fakultní školou Přírodovědecké fakulty, se této bezplatné vzdělávací akce, akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, zúčastnily 2 nadšené studentky a budoucí maturantky Valentýna Karhánková ze třídy C4A a Karin Opelková ze třídy C4B v doprovodu vyučujících chemie Julie Andrové a Kamila Březiny.

Fakulta pedagogická ZČU. Ilustrační foto.

Zájem o studium učitelství na Fakultě pedagogické v Plzni výrazně roste

Pedagogické fakulty jsou pro uchazeče stále více atraktivní. Rostoucí zájem o studium je podle děkana plzeňské Fakulty pedagogické Pavla Mentlíka dán posílenou prestiží učitelů a jejich vyššími platy. Vliv na to má podle něj i propagace nejstarší z devíti fakult, která za 74 let existence vychovala desítky tisíc učitelů. Za čtyři roky se počet přihlášek zvýšil o 1600 na 3900.

Počítačové hry.

Byznys za miliardy. Herní studia z Česka dobývají svět, lidi ale shání marně

Pandemie koronaviru změnila mnohým lidem trávení volného času. A rozhodně se to netýká pouze dospívajících či školou povinných. Někteří dospělí se rozhodli večery trávit jinak. Místo sledování televize usedají k monitorům počítačů, kde tráví i několik hodin týdně, navíc i třeba se svými kolegy z práce. 

Uherskohradišťská nemocnice motivuje ke studiu zdravotnických oborů.

Uherskohradišťská nemocnice motivuje ke studiu zdravotnických oborů

Pro žáky osmých a devátých tříd základních škol, ale i studenty druhých a třetích ročníků gymnázií v regionu připravila Uherskohradišťská nemocnice program, ve kterém studenty seznamuje s širokou nabídkou možností studia zdravotnických oborů na středních a vysokých školách. 

Ilustrační foto

Šance pro nemocnice. Svitavská zdrávka usiluje o VOŠ, otevře snad v roce 2024

Nemocnice ve Svitavách se dlouhodobě potýká s nedostatkem zdravotníků. Jedním z kroků, jak nemocnici pomoci, je vytvoření vyšší odborné školy na zdrávce ve Svitavách. Studenti by tak mohli na praxe v nemocnicích v regionu. To je šance, jak je udržet v krajských zařízeních. První žáci by mohli do nového oboru nastoupit v září roku 2024. Zbývá souhlas ministerstva.

Kultovní britská skupina se vrací s novým albem a světovým turné

Depeche Mode v Berlíně: Žij na plné pecky, za chvíli tady nebudeš

/VIDEOROZHOVOR/ Úterý čtvrtého října, příjemné podzimní odpoledne. V německé metropoli na řece Sprévě je celkem všední den. Přes most Weidendammer Brücke putují stovky Berlíňanů do práce a z práce. Běžný život ve městě nic neruší, jen před budovou umělecké scény Berliner Ensemble se houfují davy. Starší, mladší, muži, ženy, všichni oděni do černé kůže, mnozí s typickým novoromantickým účesem z osmdesátých let. Uvnitř krásně zdobeného divadla, které kdysi založil dramatik Bertolt Brecht se svou ženou, herečkou Helene Weigelovou, právě začíná výjimečná tiskovka s legendární britskou skupinou Depeche Mode.

Lakýrníci v ústředních dílnách brněnského dopravního podniku v Medlánkách.

Studenti na praxi: Dopravní podnik v Brně si vychovává své lakýrníky, podívejte

/FOTO, VIDEO/ Studenti Integrované střední školy automobilní získají zkušenosti, dopravce potenciální budoucí zaměstnance. Celkem čtyřiadvacet budoucích lakýrníků absolvuje dlouhodobou praxi v ústředních dílnách brněnského dopravního podniku. „Dlouhodobě se potýkáme s nedostatkem pracovníků v dělnických profesích. Z toho důvodu jsme už před lety zahájili spolupráci s Integrovanou střední školou automobilní. Řada učňů v oboru automechanik, kteří absolvovali praxi ve vozovně Slatina, pak u nás po dokončení studia zůstala," sdělil generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.