Kreativ

ŠTÍTEK: studium

Přijímací zkoušky na krumlovském gymnáziu. Ilustrační foto.

Maturitní obory na Českokrumlovsku? Všude plno. Volno už nemá gymnázium ani IT

Ani na odvolání se už žáci základních škol nedostanou na většinu maturitních oborů na Českokrumlovsku. Plný stav hlásí jak krumlovské gymnázium, tak zdravotnická škola v oboru praktická sestra, stejně jako Velešín, pokud jde o IT obory, a také kaplická obchodní akademie. Učňovské obory nicméně uchazeče o studium ještě naberou.

Přijímací zkoušky na krumlovském gymnáziu. Ilustrační foto.

Maturitní obory v okrese jsou téměř plné. Volno už nemá gymnázium ani IT obory

Ani na odvolání se už žáci základních škol nedostanou na většinu maturitních oborů na Českokrumlovsku. Plný stav hlásí jak krumlovské gymnázium, tak zdravotnická škola v oboru praktická sestra, stejně jako Velešín, pokud jde o IT obory, a také kaplická obchodní akademie. Učňovské obory nicméně uchazeče o studium ještě naberou.

Novostrašecká kapela Vivien´s Shadow.

Novostrašecká kapela Vivien´s Shadow se loučí albem The Beautiful One

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Vivien´s Shadow vydávají čtvrté album s názvem The Beautiful One. Kapela z Nového Strašecí zároveň oficiálně ukončuje svoji činnost a zve na křest desky 30. května v klubu Varšava. Desítku písní The Beautiful One spojuje pohled do problematiky mezilidských vztahů, labyrintu názorů i lží a smrti.

Plzeňský festival stepu odstartoval ve čtvrtek v podvečer na náměstí Republiky společný zhruba třicetiminutový flash mob více než stovky členů plzeňského Step by step studia.

U katedrály na náměstí to klapalo. Plzeňský festival stepu odstartoval

Od 17 hodin se na náměstí Republiky v Plzni odstepoval společný zhruba třicetiminutový flash mob více než stovky členů plzeňského Step by step studia. Na další dny festival chystá mezinárodní večer špičkových improvizací TAP JAM, vystoupení stepařských studií na pódiu U Branky, workshopy či velkolepou Stepařskou show v Měšťanské besedě s účastí zahraničních hvězd.

Koncert Vypsaná fixa 2023 v Masters of Rock Café.

Vypsaná fixa: Písničky z Tajnýho studia z Předlic v Ústí mají dobrou atmosféru

/ROZHOVOR/ Po asi třech letech se vrací do Ústí nad Labem pardubická rocková skupina okolo zpěváka Mardiho, čtyřka tvrdící s jistou hrdostí v hlase: „Jsme ze San Piega“. Tak své město pro celé Česko překřtili. V krajské metropoli opět zahraje tuto sobotu 13. května na Ústeckém Majálesu. Brány Letního kina se otevřou kolem poledne a návštěvníci se kromě Vypsané fixy mohou těšit ještě na Atmo Music, Škwor, UDG či popového zpěváka Sofiana Medjmedj.

Přijímací testy na střední školy? I suverén by si měl natrénovat formát odpovědí.

Na gymnázium? A odkud jsi? Rozdíl v přijetí v Praze a mimo ni činí desítky bodů

Přes vyšší nabídku gymnázií v Praze v porovnání s jinými částmi Česka musí uchazeči o studium v hlavním městě pro přijetí na tyto školy získat zpravidla více bodů než jejich vrstevníci v krajích. Zájemci o čtyřleté studium potřebují k přijetí v metropoli u jednotných přijímacích zkoušek většinou alespoň kolem 80 bodů, naproti tomu v krajích stačí někdy až o desítky bodů méně, zjistila ČTK na webech škol. Mnozí odborníci na vzdělávání upozorňují, že šance na úspěch u jednotných přijímacích zkoušek ovlivňují placené přípravné kurzy.

Ilustrační snímek, operace.

Lékaři nad zlato. Karlovarský kraj proto otvírá pokladu

Pokud by student a budoucí nový lékař využil veškeré finanční nabídky a benefity, které Karlovarský kraj nabízí, mohl by získat podporu v řádu až několika milionů korun. Například praktický lékař pro děti a dorost by mohl dosáhnout na podporu ve výši až 2,9 milionu korun, praktický lékař pro dospělé téměř 2,2 milionu korun a zubař na částku 1,9 milionu korun.

Den otevřených dveří v České televizi na Kavčích horách.

Česká televize oslavila sedmdesát let vysílání dnem otevřených dveří

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Česká televize v sobotu 29. dubna po čtyřech letech opět otevřela veřejnosti svá studia v Praze, Brně a Ostravě. S diváky tak oslavila 70 let televizního vysílání. To začalo 1. května 1953. Zájemci si mohli  prohlédnout televizní zákulisí, setkali se s osobnostmi televize, zúčastnili se her a soutěží nebo zhlédli vystoupení účastníků taneční soutěže StarDance. Televize o tom informovala na svém webu.

Stanislav Fořt, ředitel vývoje a výzkumu velkých jazykových modelů ve Stability AI

Umělá inteligence změní budoucnost. Nesmí sloužit jen bohatým, říká vědec Fořt

Dřív se zabýval studiem černých děr s perspektivou výzkumu ve skupině, v níž se angažoval Stephen Hawking, poté pracoval v Google Brain a Deep-Mind a působil ve startupu Anthropic. Nyní je devětadvacetiletý Stanislav Fořt ředitelem vývoje a výzkumu velkých jazykových modelů ve Stability AI a jeho hlavním zájmem je umělá inteligence.

Studenti při soutěži

Zájem o obor servisní technik vzrostl o 13 procent

Střední školy a odborná učiliště zažívají zvýšený zájem o studium. Počet přihlášek se podle autora projektu Naučíme vás to opravit Radka Hacaperky zvýšil v průměru o 13 procent. Vyplývá to ze statistik partnerských škol, z nichž některé oproti loňsku navýšily i kapacitu tříd.

Gymnázium Benešov.

Převis zájmu o studium na středních školách řeší také ředitelé na Benešovsku

Vyšší zájem žáků základních škol o studium na školách středních, který se projevuje v posledních letech s takzvaně silnějšími ročníky, přidělává starosti také ředitelům škol na Benešovsku. Problém ale mohou řešit pouze do té míry, jak jim to umožňuje školský systém, zřizovatel a třeba i ryze místní podmínky.  

Gymnázium Jakuba Škody

O které školy v Přerově je největší zájem? Nápor hlásí gymnázia

Chodby přerovských středních škol zaplní ve čtvrtek a v pátek žáci, kteří budou skládat přijímací zkoušky. Podle ředitelů je letos velký zájem nejen o gymnázia a odborné školy, ale ve větší míře než dosud podávají přihlášky i rodiče dětí, které netouží po diplomu, ale chtějí se stát třeba instalatérem, klempířem nebo automechanikem. Právě tyto profese dnes na trhu práce nejvíce chybějí.

Gymnázium Jakuba Škody v Přerově. Ilustrační foto

Gymnázia hlásí pokles zájmu. Důvodem je taktizování

Paradoxní situaci zažívají některá gymnázia v Olomouckém kraji. V situaci, kdy na střední školy v letošním roce míří nejsilnější ročník za posledních třicet let, některé z prestižních škol hlásí menší zájem než loni. Může za to taktizování uchazečů a jejich rodičů.

Mostečtí tanečníci na soutěži v Děčíně.

FOTO: Deset choreografií vyneslo mosteckým tanečníkům deset medailí

Medailovou nadílku přineslo regionální kolo Festivalu tanečního mládí talentům ze studia Kamily Hlaváčikové z Mostu. Festival pořádal Svaz učitelů tance ze severních Čech. Mostečané v Děčíně ukořistili pět zlatých medailí, tři stříbrné a dvě bronzové. „Spousta úsměvů, nadšení a podpory. Skvělou atmosféru vytvořily nejen naše děti, ale i rodiče. Děkujeme,“ usmívala se šéfka tanečního studia Kamila Hlaváčiková.

Klára a Vít Hlaváčovi vybojovali medaile na mistrovství ČR v chůzi na 35 km.

Hlaváčovi přivezli ze Slovenska zlato a stříbro. S časy ale moc spokojení nebyli

V Dudincích si dali dostaveníčko chodci ze všech koutů světa. V rámci tradičního mítinku se na start mistrovství ČR na 35 kilometrů postavili i kladenští sourozenci Hlaváčovi. A vedli si úspěšně. Vít v čase 2:43:43 s přehledem obhájil loňský titul, Klára skončila druhá (3:29:36) za vítěznou Terezou Ďurdiakovou.

Protestní akce na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Foto: Deník/Lucie Burianová

Protestní Hodina pravdy za víc peněz pro vysoké školy: připojili se i v Brně

/VIDEO/ Stovky vysokoškolských vyučujících i studentů se v úterý účastní protestní akce, která poukazuje na kritickou situaci humanitních a společenskovědních oborů na vysokých školách. Akci s názvem Hodina pravdy podpořil i Vysokoškolský odborový svaz, který vyhlásil symbolickou stávkovou pohotovost.

Je to pět let co Václav Noid Bárta vyvedl na veřejnost sympatickou Elišku. Za tu dobu se rozrostli o dvě dcery a stihli i veselku.

Eliška a Václav Bártovi žárlivost nepěstují. Jejich sbližování netrvalo dlouho

Ve všem se shodnou a vůbec se nehádají. Eliška a Václav Bártovi jsou zkrátka ideální pár. V časopisu Story poodhalili zákulisí jejich sbližování a sympatická maminka dvou děvčátek na svého „Noida“ prozradila, že je empatický, a že coby muž a manžel předčil její dětské představy o tom, jak by měl otec jejích dětí vypadat. 

Z přednášky 'Odpuštění a smíření' kněze Ladislava Heryána v Komenského síni na evangelické faře v Čáslavi.

Oblíbený kněz Ladislav Heryán zazpíval v Čáslavi. Jeho život by vydal na román

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Odpuštění a smíření bylo téma přednášky Ladislava Heryána, která se na pozvání čáslavské skupiny České křesťanské akademie konala v úterý 21. března v Komenského síni evangelické fary. Setkání s římskokatolickým knězem, saleziánem, vysokoškolským pedagogem, spisovatelem a erudovaným biblistou bylo všechno možné, jen ne nuda.

Česnek nemůže chybět v kuchyni ani v domácí lékárničce.

Kolik česneku denně je dobré sníst? Předávkování může vážně ohrozit zdraví

Česnek je zdravý a funguje na mnoho zdravotních problémů, o tom není pochyb. Dalo by se říct, že patří k základům domácí lidové lékárničky. Aby se česnek zvládl vypořádat se zdravotními neduhy, není třeba ordinovat si jej po celých paličkách. Určitě je ale důležité vědět, jak a v jakém množství jej správně konzumovat a jak se vyhnout potížím, které by mohl způsobit.

O komplexní přestavbu areálu Vinařství Škrobák se postarala architektka Ivana Dombková.

Moravská vinařství a nová doba. Nahlédněte do moderních budov mezi vinicemi

Je jasné, že vinařské budovy musí sloužit především jako zázemí pro výrobu vína, jeho skladování a samozřejmě degustaci. Některé stavby, ať už jde o revitalizované starší objekty nebo úplně nové budovy, však dokážou požitek z konzumace lahodného nápoje ještě umocnit citlivým propojením s okolní krajinou. Příklady tří moravských vinařství ukazují, jak lze vsadit moderní architekturu mezi vinice.

Mendelova univerzita.

Dva studijní programy mají stopku. Mendelova univerzita se odvolala

Mendelova univerzita v Brně se odvolala proti rozhodnutí Národního akreditačního úřadu, který jí kvůli chybám odebral akreditace pro některé obory. Rektor Jan Mareš informoval že hlavní snahou je zajistit stávajícím studentům dotčených programů dostudovat a také zajistit možnost podat návrhy nových studijních programů. Pochybnosti vznikly kolem zahraničních studentů, kteří údajně neobvykle rychle absolvovali doktorské programy na provozně ekonomické fakultě. Univerzita po kontrole odebrala dva doktorské tituly.

Sandra Charvátová zkoumá buňky léčící rakovinu v laboratoři Blood Cancer Research Group, 3. března 2023, Ostrava.

Talent roku z Ostravy, vědkyně Sandra Charvátová, zkoumá buňky léčící rakovinu

Začala studiem biofyziky, kde přičichla k výzkumu, pak přidala i medicínu. Vědkyně Sandra Charvátová (29), oceněná například jako Talent roku 2022 nebo Cenu rektora Ostravské univerzity za mimořádnou vědecko-výzkumnou činnost, se v současné době zabývá buněčnou terapií, díky které se snaží léčit například rakovinu krve.