Kreativ

ŠTÍTEK: studium

Studenti, kteří chtějí na medicínu. Ilustrační snímek.

Víme, které střední školy na Karlovarsku jsou velmi úspěšné na vysokých školách

Ještě pár týdnů zbývá žákům základních škol do letošních přijímacích zkoušek na střední školy. Ty letos provázejí změny, poprvé mohli zájemci své přihlášky podávat on – line formou. Redakce Deníku zjišťovala na třech předních školách na Karlovarsku, kolik přijímají nových studentů, jaká je úroveň znalostí z daných předmětů na přijímacích zkouškách, ale zajímala se i to, jak moc jsou absolventi těchto škol úspěšní u přijímacích zkoušek na vysoké školy.

Purkyňovo gymnázium ve Strážnici.

Jaké úrovně dosahují žáci u přijímaček? Deník zmapoval situaci na Hodonínsku

/FOTO, VIDEO/ Jakých výsledků museli loni dosáhnout žáci u přijímacích zkoušek, aby byli přijatí na žádané střední školy na Hodonínsku? Deník zná odpověď. Přinášíme přehled konkrétních čísel ze tří středních škol, které patří v hodonínském okrese mezi nejvyhledávanější. Tabulku najdete na konci článku.

Přijímačky. Ilustrační foto

Data odhalila, na které školy na Orlicku míří nejlépe připravení žáci

/TABULKA PODLE ŠKOL/ Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Orlickoústecku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce. Podrobné srovnání škol podle úrovně splněných testů najdete na konci článku.

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto.

Data odhalila, na které školy na Chrudimsku míří nejlépe připravení žáci

/TABULKA PODLE ŠKOL/ Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Chrudimsku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce. Současně jsme se ptali ředitelů gymnázií, na kolik museli přijatí žáci minimálně splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Ukázky školního života.

Ředitel opavské „zemědělky“: největší zájem je o obor zemědělec – farmář

Soutěž Mladý zemědělec, pořádaná Deníkem, je určená pro žáky 7. až 9. tříd základních škol. Jejich boj o mety nejvyšší v semifinále se uskuteční ve středu 27. března v prostorách opavské Masarykovy střední školy zemědělské a přírodovědné, která je ve svých oborech bezkonkurenčně největší školou v Moravskoslezském kraji. Bude ji zajišťovat v teoretické i praktické části.

Václav Chalupa na Lipno sport festivalu

Ivo Bouchalovi předával medaile Václav Chalupa. Jihočeský kraj má mistra světa

Olympijské úspěchy a veslařské tradice Třeboně ožívají v příběhu Iva Bouchala, studenta a mistra světa na veslařském trenažéru. Nyní čelí rozhodnutí, jak skloubí sportovní kariéru se studiem. Za pár let možná přijdete do ordinace mistra světa ve veslování na trenažéru. Jihočeský kraj má mistra světa a Evropy. Student Česko- anglického gymnázia v ČEských Budějovicích má velké ambice, medaile mu předával medailista z OH Václava Chalupa. 

Ilustrační foto

Na jaké střední školy na Jičínsku se hlásí nejlépe připravení žáci?

Přijímačky se blíží a nervozita uchazečů o studium na středních školách na Jičínsku stoupá. Jak se co nejlépe připravit a uspět v jednotných CERMAT testech mezi konkurencí? Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vloni vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Jičínsku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a kde uchazeči v průměru správně vyřešili nejvíce úloh. Zeptali jsme se také ředitelů gymnázií, na kolik museli přijatí žáci minimálně splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Přijímačky se blíží. Ilustrační foto.

Data ukázala, na které střední školy na Chomutovsku míří nejlépe připravení žáci

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Chomutovsku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a jaká byla na těchto školách průměrná úspěšnost. Podrobné srovnání škol podle úrovně splněných testů najdete na konci článku.

Marta Růžičková, režisérka, dramaturgyně a scénáristka Babylonu.

Oblíbený pořad Babylon ostravského studia ČT slaví letos dvacetiny

/ROZHOVOR/ Pořad ostravského studia České televize o těch, kteří žijí jinde, než jsou jejich kořeny… To je podstata obsahové náplně populárního Babylonu, pořadu České televize Ostrava, jenž právě v těchto dnech slaví dvacet let své existence. Nejen o něm jsme si povídali s režisérkou, dramaturgyní a scenáristkou Babylonu Martou Růžičkovou.

Ilustrační foto.

Na jakých školách na Liberecku dosahují žáci nejlepších výsledků u přijímaček?

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Liberecku v loňském roce. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a jaká byla na těchto školách průměrná úspěšnost. Podle ředitelů se dal tento výsledek očekávat. Podrobné srovnání škol podle úrovně splněných testů najdete na konci článku.

Slavnostní zahájení oboru Zubní lékařství na Ostravské univerzitě v Ostravě, 23. října 2023.

Ostravská univerzita digitalizuje přijímání přihlášek na všechny své fakulty

Uchazeči o prezenční, kombinované či distanční studium na Ostravské univerzitě mohou podat elektronickou přihlášku do 15. března letošního roku, a to na všech šest fakult i na všechny typy studia: prezenční, distanční i kombinované. Univerzita tak navazuje na loňský podzim, kdy si vyzkoušela spolupráci s bankovní identitou poprvé.  

Dominik Fišer (na snímku v popředí) je od zimy novým kapitánem rezervy plzeňské Viktorie.

Fišer: Chci dokončit školu a pak se posunout výše

Po zimním odchodu Adama Čiháka do Domažlic má rezerva plzeňské Viktorie nového kapitána. Stal se jím znovu střední obránce, štafetu převzal Dominik Fišer. Dvaadvacetiletý stoper začínal s fotbalem ve Stodu a ještě v mládeži se přesunul do Plzně. S klubem ze západočeské metropole je od té doby spjatý, s výjimkou krátkého hostování v Domažlicích.

Ilustrační foto.

Které obory jsou v kurzu? Podávání přihlášek na univerzity v Ostravě vrcholí

/VIDEO/ Blíží se konec období sběru podaných přihlášek do nového ročníku na univerzitách v Ostravě. Na Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu Ostrava (VŠB – TUO) si mohou budoucí studenti podat přihlášku do konce března. Ostravská univerzita přijímá přihlášky do dalšího akademického roku do 15. března. Je jich víc než vloni. A o které obory je největší zájem? 

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto: Deník/Libor Plíhal

Ďáblovo číslo a devítka navíc. Střední školy na Vysočině sečetly přihlášky

Menší zájem žáků o strojírenské obory a naopak větší poptávka po informačních technologiích a elektrotechnice. Ze statistik Kraje Vysočina také vyplývá, že žáci při podávání přihlášek na střední školy měli letos častěji zájem o vzdělávání na gymnáziu ve Žďáře nad Sázavou či Jihlavě. Táhnou i obory na školách v Havlíčkově Brodě či Třebíči.

Nové logo Hradce Králové. Líbí se vám?

Od čtverce, vykřičníků a kávovaru po kola v koruně. Ohodnoťte loga měst ČR

Možná si ještě mnozí lidé vzpomenou, jaké debaty se točily v roce 2009 kolem tehdy nového loga Ostravy z dílny studia Najbrt. Tři otočené vykřičníky mají podle autorů stylizovat energii, sebevědomí a humor. Svá loga, která se značně liší od heraldické historie, má i Praha, Brno, Plzeň, Cheb či Krupka. A nově i Hradec Králové. Nejpovedenější logo českého města teď mohou v anketě Deníku vybrat čtenáři.

Sestra Edita

Byla jsem technický antitalent, tvrdí novinářka a řádová sestra Edita Vahalíková

Ve dvanácti letech poprvé uslyšela volání, dnes je šestadvacetiletá Edita Vahalíková řádovou sestrou ve společenství Františkánek Marie Immaculaty v Olomouci. Kromě práce ve společné kavárně a penzionu se mladá řeholnice věnuje studiu médií na Univerzitě Palackého, spravuje webovky a vytváří podcast. Její příběh přibližuje první díl nového miniseriálu Deníku o životě řádových sester.

Galerie Hřivnáč, ilustrační foto.

Výstava v opavské Galerii Hřivnáč nabízí dojmy i paletu barev

Francouzskému malíři Vincentu Chignieru učarovala Morava. Rodák z Clermont-Ferrand se do Česka přestěhoval v době, kdy se narodil jeho syn Ernest, Rodina zakotvila ve Šternberku, kde jim přibyla dcerka Marion. Opavská galerie Hřivnáč zahájila jeho výstavu s názvem Fragmen vernisáží ve čtvrtek 29. února.

Technická univerzita Liberec. Ilustrační foto.

Nejvíc zahraničních studentů v Liberci je z Ukrajiny, ještě loni to byli Rusové

V Liberci aktuálně studuje stovka mladých Ukrajinců, nejvíc jich je podle mluvčího univerzity Radka Pirkla na ekonomické fakultě. Jsou celkově nejpočetnější skupinou zahraničních studentů na škole, ještě loni to přitom byli Rusové. Kromě studentů působí na univerzitě v Liberci i několik ukrajinských vědců, kteří získali prostor pro pokračování ve vlastím výzkumu.

Jednadvacetiletý Jan Hrebík z Valtířova studuje v Irsku na prestižní evropské univerzitě UCD. Nyní je na výměnném semestru v Singapuru.

Věřil, chtěl, dokázal. Mladík z Valtířova studuje ve světě, našel se v chemii

/FOTOGALERIE/ Pestrý inspirativní příběh píše ve svém životě jednadvacetiletý Jan Hrebík z Valtířova. Ze vsi na Ústecku se přes Prahu vydal do světa, konkrétně do irského Dublinu, kde už třetím rokem díky stipendiu studuje chemii. Momentálně navíc tráví jeden semestr v Singapuru. Slovní spojení “to nejde” u nadějného ústeckého rodáka nečekejte. Naopak. Jan Hrebík ukazuje, že i z běžné rodiny může vést cesta za veleúspěšným studiem.

Martin Valenta

Studium plynařiny je sázka na jistotu, říká ředitel SOU plynárenského

Tisíce rodičů a žáků řeší, kam podat přihlášku na střední školu. Jejich rozhodování je o to těžší, že se na školy hlásí silné ročníky. Možnost podat přihlášku mají do 20. února. Na Středním odborném učilišti plynárenském Pardubice je podle ředitele Martina Valenty aktuální situace v počtu podaných přihlášek srovnatelná s loňskem, méně přihlášek zatím škola eviduje u oboru Mechanik plynových zařízení.

Jaromír Tichý na archivním snímku

Obdivuhodný Plzeňan Jaromír Tichý

V průběhu života si někteří z nás před sebe kladou náročné cíle. Splnění však není vždy snadné a k jejich dosažení vede často dlouhá a trnitá cesta. Plzeňan, kterému se podařilo svůj dlouhotrvající výzkumný cíl završit, je pan Mgr. Jaromír Tichý, Ph.D. O jeho obdivuhodný životní příběh bych se s čtenáři Plzeňského deníku ráda podělila.

Projektový den na Českém vysokém učení technickém v Praze představil osmákům a deváťákům z Prahy 6 různá pracoviště této vysoké školy. ČVUT jim už před nástupem na střední školy nabízí možnost budoucího studia. Na snímku představení eFormule.

Projektový den na ČVUT: Atraktivitu studia techniky ukázali už osmákům

Pět stovek žáků osmých a devátých tříd z Prahy 6 se v úterý 6. února vypravilo na poznávací návštěvy různých pracovišť Českého vysokého učení technického v Praze. Není to prý předčasné: už za nějakých pět let je čeká rozhodování o volbě vysoké školy. Přičemž správný směr mohou nabrat při aktuálnějším výběru středních škol.

Ústecká univerzita pořádá pro uchazečky a uchazeče o studium další dny otevřených dveří.

FOTO: Open day se blíží, ústecká univerzita se otevře novým uchazečům o studium

Ústecká univerzita pořádá pro uchazečky a uchazeče o studium další dny otevřených dveří. Mají ještě v době internetu smysl? Co jim může vstup do univerzitních budov nabídnout víc, než pečlivě strukturované informace na www stránkách? Právě atmosféru vysoké školy, kterou budou dalších tři až pět let svého života navštěvovat, a mnohé navíc.

Přijímací zkoušky

Termín pro přihlášky na střední školy se neprodlouží. Zůstává do 20. února

Termín pro podávání přihlášek na střední školy ministerstvo školství neprodlouží, zůstává do 20. února. Novinářům to v úterý řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Ministerstvo chce podle mluvčí Terezy Fojtové zachovat čas pro ředitele škol na kontrolu přihlášek. Prodloužení lhůty ministerstvo zvažovalo kvůli problémům v systému elektronických přihlášek, který se minulý týden namísto ve čtvrtek ráno otevřel zájemcům o studium a jejich rodičům až v pátek pozdě večer.

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto

Příjem přihlášek na střední školy začal, poprvé je možné podat je elektronicky

Žáci základních škol spolu se svými rodiči mohou až do 20. února podávat přihlášky ke studiu na střední škole. Historicky poprvé mají možnost tento krok provést elektronicky. S novinkou pro letošní rok přišlo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které se snaží usnadnit žákům a jejich rodičům starosti s papírovými přihláškami, středním školám administrativu spojenou právě s příjmem přihlášek.

Odsouzení ve Věznici Vinařice převzali pololetní vysvědčení.

Vysvědčení převzali i odsouzení ve Vinařicích. Budou z nich řemeslníci i pekaři

Odsouzení, kteří si ve vinařické věznici odpykávají své tresty a po propuštění na svobodu se z vlastního zájmu chtějí zařadit do běžného života a uplatnit se na trhu práce, převzali pololetní vysvědčení. Během slavnostního aktu se s žáky školy setkal i ředitel Věznice Vinařice Valdemar Kropáček a popřál jim mnoho úspěchů v dalším studiu. Mimo to ocenil práci učitelů, kteří se studentům věnují a připravují je do nové životní etapy.

Nová odborná učebna pardubické průmyslovky

Pardubická průmyslovka má novou odbornou učebnu

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola v Pardubicích má nově zrekonstruovanou odbornou učebnu, která se využívá pro výuku praktických předmětů slaboproudé a silnoproudé elektrotechnik. Slavnostně otevřena byla ve čtvrtek 1. února. Částkou 300 tisíc korun na rekonstrukci přispěla Nadace ČEZ.

Radiologický asistent je povolání s budoucností. Ilustrační foto.

Radiologický asistent je povolání s budoucností. Studovat můžete i v Pardubicích

Radiologičtí asistenti jsou tím nejdůležitějším článkem v řetězci diagnostiky pomocí zobrazovacích metod, protože na nich nejvíce záleží, jaká bude kvalita pořízených snímků, zda je pacient při diagnostice ve správné pozici nebo ochrana pacienta před ionizujícím zářením. Zajímavý a žádaný obor je možné studovat také na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice.

Česká hra Panzerkampf chce konkurovat hitu World of Tanks. Snímek pochází ze hry Panzerkampf.

Češi rádi platí vývoj nových her. Na konkurenci World of Tanks dali statisíce

Česká videohra Panzerkampf má být konkurencí pro celosvětově populární titul World of Tanks. K uskutečnění tvůrčích plánů pomohla úspěšná komunitní kampaň, ve které lidé podpořili vývojáře stovkami tisíc korun. Podobně se tento způsob financování projektů osvědčil i u dalších českých titulů.

Univerzita Palackého zrekonstruovala vysokoškolskou kolej na třídě 17. listopadu.

Univerzita Palackého se otevře středoškolákům

Informace o studiu i bohatý doprovodný program nabídne Den otevřených dveří Univerzity Palackého v Olomouci (UP), který se uskuteční v sobotu 27. ledna. V době od 9 do 14 hodin si budou moci zájemci prohlédnout univerzitní prostory všech osmi fakult, koleje nebo menzu, kde se budou servírovat obědy.

Otevřené dny SOŠ a SOU Polička

Otevřené dny SOŠ a SOU Polička

Čtvrteční den patřil dnu otevřených dveří. Školní budova SOŠ a SOU Polička fungovala pro veřejnost v čase od 9.00 do 17.00. Nejprve si zájemce o studium převzala recepce, následně jejich putování za poznáním pokračovalo ve spolupráci s učiteli.

Rektor Vysoké školy logistiky v Přerově Václav Cempírek.

Rektor Vysoké školy logistiky v Přerově: Považovali jsme Záchu za odborníka

Nad studiem bývalého náměstka olomouckého hejtmana a exradního za ODS Michala Záchy na Vysoké škole logistiky v Přerově se vznášejí otazníky. Policie, která Záchu obvinila z nezákonného ovlivňování veřejných zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji, v usnesení o zahájení stíhání zpochybnila jeho získaný titul inženýr.

Kristýna Rolincová využívá při konzultacích a terapiích přírodu - posezení u řeky, v lese či v parku. „Velmi to pomáhá s otevřením bolesti duše, se zpracováním a s naladěním se na sebe," vysvětluje.

Botanické parfémy a masáže. Aromaterapeutka z Okounova se našla v terapii duše

/FOTO/ Kristýnu Rolincovou to od dětství táhlo k přírodě. Proto se po letech studia a práce v Praze vrátila na Chomutovsko, kde se s rodinou usadila v domku s úchvatnými výhledy na Krušnohoří a Doupovské hory. Sbírá byliny, připravuje sirupy, tinktury a svými aromaterapiemi a masážemi lidem pomáhá napravovat pochroumané zdraví i vracet duševní rovnováhu.

Princezna Leonor

Dostihnou španělskou princeznu Leonor hříchy minulosti? Studuje vojenskou školu

Když se řekne princezna, mnohý si představí mladou dámu s tváří jako květ, která má skvělé vychování, je chytrá, okouzlující… a vede pohádkově klidný život. V reálu to princezny nemají lehké, nicméně Leonor, nástupkyně španělského trůnu, se na první pohled zdá jako vystřižená z dětských fantazií.

Základní myšlenkou Karlovarského kraje podle Jindřicha Čermáka (Piráti) je, aby pro všechny žáky 9. tříd bylo místo na krajské střední škole

Přihlášky na střední školy elektronicky. Odpadne taktizování, míní krajský radní

Základní myšlenkou Karlovarského kraje podle Jindřicha Čermáka (Piráti) je, aby pro všechny žáky 9. tříd bylo místo na krajské střední škole. Převis hejtmanství eviduje u pedagogického lycea ve Střední pedagogické škole a u oboru grafický design ve Střední uměleckoprůmyslové škole keramické. Časovanou bombou je ale rostoucí věk pedagogů.