Kreativ

ŠTÍTEK: studium

Markéta Davidová

Markéta Davidová: Chtěla jsem studovat zvířecí obor. Těžká byla genetika

/ROZHOVOR/ Možná málokdo ví, že naše současná nejúspěšnější reprezentantka v biatlonu, Markéta Davidová, byla také úspěšnou studentkou vysoké školy. Všechny zkoušky zvládla v termínu. Teď už má na kontě dva magisterské tituly. V rozhovoru pro Deník mimo jiné odpovídala na otázky, proč se rozhodla právě pro Českou zemědělskou univerzitu nebo jak s vysokoškolskými znalostmi naloží v životě.

Girlandy na ulici Středova se rozsvítily, nyní je čeká testovací týden.

VIDEO: Vánoční girlandy v centru Brna po měsících svítí. Pomáhá 3D tiskárna

Janáčkova Sinfonietta, Mendelovo DNA a čárové kódy významných dat. To mají představovat nové brněnské girlandy. Rozsvíceny byly již sedmnáctého listopadu loňského roku, ve zkušebním provozu však některé nesvítily dobře a jiné byly zhasnuté úplně. V pátek večer zástupci z designerského studia VISUALOVE, kteří nové girlandy navrhli, zkoušeli jejich funkčnost. A hlásí úspěch.

Moderní technologie kontakt s učitelem nenahradí

Pod rukama jí prošly desítky budoucích architektů, ilustrátorů a restaurátorů. Na Základní umělecké škole Slavičín učí Petra Ponczová děti kreslit už 17 let. Pod rukama jí prošly desítky budoucích architektů, ilustrátorů a restaurátorů. Na Základní umělecké škole Slavičín učí Petra Ponczová děti kreslit už 17 let. 

Jednotné přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia, 19. dubna 2022 na Masarykově gymnáziu Plzeň.

Studenti mají poslední šanci poslat přihlášku na SŠ. Čeká se převis zájemců

Zájemci o maturitní studium na středních školách a víceletých gymnáziích mohou ve středu naposledy posílat své přihlášky k jednotným přijímacím zkouškám, které organizuje Cermat. V tomto školním roce se podle údajů ministerstva školství (MŠMT) v devátých třídách ZŠ učí asi 106 tisíc žáků, tedy zhruba o 33 procent víc než před čtyřmi lety.

Jakub Babka

Tréninky, škola a doučování. Babka zavzpomínal na studentská léta na ČVUT

V týmu kladenských Rytířů platí za ceněného univerzála, který odvede dobrou práci jak v obraně, tak v útoku. Jakub Babka má ale ještě daleko širší záběr. S titulem inženýra z Českého vysokého učení technického v Praze by v budoucnu mohl například vést podobný projekt, jako byla nedávná rekonstrukce zimního stadionu v Kladně.

Ocenění studenti.

Fakulta ekonomická v Chebu odměnila studenty

Motivační stipendia uděluje za středoškolské výsledky vybraným studentům Fakulta ekonomická v Chebu. Oficiálně jim je dala na chebské radnici v pátek 17. února. Stipendium převzalo z rukou starosty města Chebu Jana Vrby a děkanky fakulty Michaely Krechovské pět studentů prvního ročníku.

Den otevřených dveří na UP Olomouc. Ilustrační foto

UP otevírá nové obory: korejština pro byznys, dramaterapie i učitelství pro MŠ

Univerzita Palackého každoročně inovuje studijní nabídku a otevírá nové studijní programy zohledňující aktuální požadavky trhu práce a moderní trendy. Stejně tomu je i v případě přijímacího řízení do dalšího akademického roku. Třeba Filozofická fakulta otevírá bakalářský obor Korejština pro hospodářskou praxi.

Žáci vrapického učiliště se učí vařit podle italských kolegů.

Hostinští čekají na posily. Zájem o studium gastronomických oborů zažívá boom

/FOTOGALERIE/ V covidových letech, kdy hospody a restaurace v nouzových stavech skomíraly, řada kuchařů a číšníků z oboru utekla. Aby neměli prázdné kapsy, našli si tehdy práci v jiných oborech. A mnozí už se zpátky nevrátili. Majitelé a provozovatelé podniků teď naříkají, že jim chybí personál. Stačí ale, aby si pár let počkali. Zájem o studium gastronomických oborů totiž nepolevuje, naopak stoupá. Potvrzují to zkušenosti středních škol z Kladenska.

Blanenský účitel Michal Souček (na snímku druhý zleva) se zúčastnil televizní soutěže Na lovu.

Učitelé z Blanska byli v televizi. Na lovu. Doktor Vševěd se s nimi ale nepáral

Vědomostní televizní soutěž Na lovu má početné publikum v řadě domácností. Někde jde při jejím sledování o tradiční rituál. Vynechat ho? To nepřipadá vůbec v úvahu. Zvlášť, když ho moderuje sympatický Ondřej Sokol! Odpovídat na zapeklité otázky z tepla vyhřátého obýváku, to si člověk rázem věří i na skolení lovce Doktora Vševěda. Ten zmíněnému pořadu ale zatím vládne zcela suverénně a kosí jednoho soupeře za druhým. Na vlastní kůži se o tom nedávno přesvědčili dva učitelé z Blanska, kteří v podobných soutěžích neplatí rozhodně za žádné "neználky".

Den otevřených dveří UJEP pod taktovkou budoucích inženýrů. Na snímku je tým FSI.

Den otevřených dveří UJEP pod taktovkou budoucích inženýrů

Ve čtvrtek 9. února se zájemcům o studium i široké veřejnosti otevřely učebny a laboratoře v rámci celouniverzitního Dne otevřených dveří v Kampusu UJEP. Fakulta strojního inženýrství UJEP informovala zájemce o možnostech studia a nechala návštěvníky nahlédnout do laboratoří a učeben, kde bude probíhat jejich budoucí výuka. Novinkou letošního ročníku byla významná účast na organizaci z řad současných studentů FSI UJEP.

O energetických zdrojích besedoval Lukáš Martinec z Jaderné elektrárny Temelín s žáky základní školy.

Studovat technické obory má smysl, deváťáci právě vybírají povolání

Nakolik může výroba a spotřeba energie ničit životní prostředí? Je reálné zvyšování životní úrovně bez růstu spotřeby energie? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých energetických zdrojů? Tyto a mnohé další otázky byly tématem besedy „Energie – budoucnost lidstva“ na základní škole Zlatá stezka v Prachaticích.

Písecká Filmovka se otevřela veřejnosti.

Písecká Filmovka se otevřela veřejnosti. Láká na spolupráci s odborníky

Již od roku 1996 působí v Písku Soukromá vyšší odborná škola filmová, kterou založili manželé Vladana a Miloň Terčovi. O osm let později byla tato vzdělávací instituce rozšířena o FAMO - Filmovou akademii Miroslava Ondříčka, tedy o první a dosud jedinou vysokou školu v Písku. V pátek si každý, kdo uvažuje o audiovizuálním zaměření studia, či byl jen zvědavý, mohl prohlédnout prostory a dozvědět se informace o výuce, oborech i vybavení školy.

Matěj Havlas na kempu národního týmu

Doktor táhne Tatran za rekordem. Titul by si zasloužil celý klub, říká Havlas

Studium medicíny a k tomu florbal na nejvyšší úrovni? Na první pohled zřejmě naprosto nepochopitelná kombinace, která spolu nejde dohromady. Jenže až se seznámíte s dvacetiletým reprezentantem Matějem Havlasem, rázem pochopíte, že rčení „všechno jde, když se chce“ má přeci jenom svůj smysl. Nyní hodlá talentovaný útočník přidat k medailím ze světových šampionátů také nejcennější kov s rodným Tatranem Střešovice, suverénním lídrem Livesport Superligy.

Deník pomáhá. Dívce, která musí mít tři brigády, aby si mohla dovolit studium na vysoké škole, po přečtení článku nabídlo několik lidí peněžní pomoc a lékaři možnosti stáže. Ilustrační foto.

Deník napsal o chudé studentce medicíny. Co následovalo, sama nečekala

Velkou odezvu vyvolal článek Deníku o chudé studentce medicíny. Dívce, která musí mít tři brigády, aby si mohla dovolit studium na vysoké škole, po přečtení článku nabídlo několik lidí peněžní pomoc a lékaři možnosti stáže. „To jsem teda opravdu nečekala. Jsem z toho upřímně dojata a moc vám děkuji,“ reagovala zaskočeně studentka medicíny na vlnu pomoci.

Ilustrační foto

Výuku v angličtině nabízejí i středočeské veřejné školy. Je jich ale málo

Studovat některé předměty v angličtině mohou žáci ve středních Čechách nejenom na soukromých středních školách, ale i na těch veřejných zřizovaných krajem, kde se za studium neplatí. Škol, které to nabízejí, ale není mnoho.Takoví absolventi pak zpravidla nemají problém nejen při nástupu do praxe, ale bývají velmi úspěšní i v přijímacím řízení na vysokých školách.

Rut Veselá

Chudobu a nevzdělanost rodičů často zdědí i jejich děti, varuje Rut Veselá

„Když se spoléháme na to, že žáky podpoří ve studiu jejich rodiče se základním vzděláním, tak to nemůže fungovat,“ upozorňuje v rozhovoru pro Deník metodička kariérního poradenství z Člověka v tísni Rut Veselá. Ta rovněž koordinuje projekt Retrostipendia, financovaný Nadací Albatros. Projekt podporuje sociálně znevýhodněné děti na cestě za kvalitním vzděláním. Bez pomoci by skončily již po základce, takto si udělají maturitu a některé jdou i na vysokou školu.

Studenti z chudých rodin si na školu musí vydělávat. Komplikuje jim to však studium. Ilustrační foto.

Aby mohla studovat medicínu, dělá tři brigády. Občas si sáhnu na dno, říká

Studentka lékařské fakulty pochází z chudých poměrů. Od šestnácti let pomáhá vydělávat peníze do rodinného rozpočtu. Náročné studium medicíny kombinuje se třemi přivýdělky. „Jdu si za svým snem. Chci zachraňovat lidem životy, vím jaké to je nemít štěstí,“ vypráví jedna z účastnic programu Retrostipendia, který podporuje ve vzdělávání sociálně znevýhodněnou mládež.

Herečka Klára Suchá propůjčila hlas české audioverzi románu, jehož autorem je nejznámější britský spisovatel japonského původu sir Kazuo Ishiguro.

Něžný příběh o robotce, Slunci a lidské duši napsal nositel Nobelovy ceny

Nejznámější britský spisovatel japonského původu sir Kazuo Ishiguro se v novince s názvem Klára a Slunce opět vrací ke kritice elitářství. Ústy naivní robotky vypráví posmutnělou dystopickou pohádku o lidském světě, odkázaném na energii božského Slunce, v jehož proměnlivém světle se dospělí nejednou jeví dětinštější než děti a roboti lidštější než lidé. Svůj hlas české audioverzi románu vydané pod u OneHotBook propůjčila herečka Činoherního studia v Ústí nad Labem Klára Suchá.

Den otevřených dveří na Univerzitě Palackého v Olomouci. V hlavní menze servírovali obědy za studentské ceny.

Univerzita Palackého otevírá dveře, zve na fakulty i oběd v menze

Informace o studiu i bohatý doprovodný program v sobotu nabídne Den otevřených dveří Univerzity Palackého v Olomouci, který tradičně láká tisícovky návštěvníků. Univerzita zve zájemce do všech osmi fakult, na koleje nebo do menzy. Využít mohou speciální autobusovou linku. Cestující sveze bezplatně.

Den otevřených dveří na Masarykově obchodní akademii v Rakovníku.

Otevřené dveře na Masarykově obchodní akademii potvrdily zájem žáků o studium

/FOTOGALERIE/ Druhé středeční lednové odpoledne patřilo na rakovnické Masarykově obchodní akademii zájemcům o prohlídku školy, které v rámci akce Den otevřených dveří využily desítky žáků základních škol i jejich rodičů. Všichni si mohli i s průvodci z řad studentů a učitelů nejen prohlédnout všechny prostory školy, ale i získat informace a zkušenosti o studiu ekonomického lycea a obchodní akademie.

Znojemská Přímka pozvala zájemce o studium na tradiční den otevřených dveří.

Kuchaři, kadeřnice i opraváři. Studenti z Přímky předvedli své obory

Přišli ve středu odpoledne zvědavě nahlédnout pod pokličku života školy. Den otevřených dveří byl určen nejen zájemcům o studium, ale i těm, kteří mají zájem ověřit si maximální propojení školní výuky s praxí a reálným životem. Děkujeme Stanislavu Nováčkovi za pěkné fotky a zajímavý příspěvek.

Šimon Michalik skončil v Rýmařově

Michalik skončil v Rýmařově, přednost dostalo studium

/FOTOGALERIE/ Devatenáctiletý záložník Šimon Michalik už nebude nastupovat v jarní části za Rýmařov ve fotbalové divizi. Svou rýmařovskou půlroční epizodu ale hodnotí velmi pozitivně. Za Jiskru nastoupil do dvanácti zápasů, ve kterých vstřelil dvě branky.

Trenér Miroslav Jirkal působil v Libanonu a Ivanem Haškem. Foto: Deník

Co si beru na sebe? Dám i na manželku, říká fotbalový expert Miroslav Jirkal

Miroslav Jirkal je bývalý český fotbalový brankář a trenér. Pracoval i jako žádaný pozorovatel soupeřových týmů pro FC Slovan Liberec, SK Slavii Praha, AC Spartu Praha a českou reprezentaci. V české lize působil jako asistent nebo trenér brankářů v týmech SK Dynamo České Budějovice, Stavo Artikel Brno, SK Slavia Praha a AC Sparta Praha. Během mistrovství světa v Kataru byl pravidelným hostem ve studiu České televize.    

Den otevřených dveří na Středním odborném učilišti stavebním v Benešově.

Technické obory znamenají dobré uplatnění. V učilišti otevřeli dveře zájemcům

Na Středním odborném učilišti stavebním v Benešově se v pátek 6. ledna uskutečnil třetí a poslední den otevřených dveří. Tyto akce byly určeny především pro žáky základních škol a jejich rodiče, aby se mohli seznámit se s obory a vzdělávacími programy školy. Tyto akce se konaly vždy po celý den. Během dne otevřených dveří si návštěvníci mohli prohlédnout učebny, školní dílny a pracoviště, kde se studenti učí.