Kreativ

ŠTÍTEK: studium

Zdravotnická škola v Přerově

Počet přihlášek na Vyšší odbornou školu zdravotnickou byl v Přerově rekordní

Velký zájem o studium hlásí letos Vyšší odborná škola zdravotnická, která sídlí v nově zrekonstruované budově na náměstí Přerovského povstání. Většina uchazečů má zájem o kombinovanou formu studia - mohou totiž skloubit práci se vzděláváním ve svém oboru. Vyšší odborná škola zdravotnická, kterou provozuje společnost Agel, působí ve třech městech - v Ostravě, Českém Těšíně a Přerově. A právě v Přerově byl letos počet přihlášek rekordní.

Nový bakalářský obor Pivovarství a sladařství otevřou od podzimu na Mendelově univerzitě v Brně. Studenti získají znalosti a praktické dovednosti z oblasti pivovarské výroby.

VIDEO: Pivní studium. Nový unikátní obor v Brně naučí vařit pivo, podívejte se

Karamelová třináctka nebo mnichovský jedenáctistupňový ležák vzniká v pivovaru Johann na půdě brněnské Mendelovy univerzity. „Děláme tady úplně všechno. Hlavně kvůli výzkumu. Studenti musí být při diplomové práci inovativní. Piva dělají z různých typů sladů, z kukuřice, z rýže, z prosa. Jde o nápoje, které si lidé normálně nekoupí, protože se do sítě nedostanou," říká Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin.

Jaroslava Panýrková je legendární televizní hlasatelkou

Televizní legenda: Na nostalgii já netrpím, říká hlasatelka Jaroslava Panýrková

Česká televize oslavila letos v květnu 70 let vysílání. Vysílat začala v pátek 1. května 1953 ze Studia Praha v Měšťanské besedě. A s kým jiným si o televizním zákulisí povídat, než s jednou z tváří televize, mezi které bezesporu patří Jaroslava Panýrková, herečka a televizní hlasatelka, a zároveň statečná a neskonale vtipná žena.

Ester Ledecká

Ledecká se chystá se vrátit k tréninku. Minulost už tak nevnímám, říká

Hektický den zažila trojnásobná olympijská vítězka a snowboardová a lyžařská obojživelnice Ester Ledecká. Nejprve úspěšně uzavřela magisterské studium na Vysoké škole finanční a správní v Praze, kde se zaměřovala na marketingovou komunikaci, poté v sídle Českého olympijského výboru převzala Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského, udělovanou samotnými sportovci za nejhodnotnější výkon uplynulého roku. S odstupem tak mohla symbolicky uzavřít rok 2022. Ledecká ale zdůraznila, že se spíše než na historii soustředí na budoucnost.

Slovenský zpěvák Peter Lipa nahrál své nové album v Louisianě

Jazzman Peter Lipa: New Orleans je město, které nezná víkendy

Poslední roky byly pro slovenského jazzmana Petera Lipu, řekněme, turbulentní. Po vážné nehodě, kterou jen tak tak přežil, přišel covid a s ním v nucené izolaci práce na zajímavé desce s texty básníka Milana Rúfuse. Smrt zpěvákova dvorního textaře Milana Lasici přervala nit dlouhodobé společné tvorby těchto dvou osobností. Letos 30. května se prešovský rodák Peter Lipa ve zdraví dočkal osmdesátky. K jubileu si nadělil nové album, natočené z půlky v Bratislavě a z poloviny s americkými muzikanty ve studiu v New Orleansu. Proto CD dostalo název NOLA. New Orleans, Louisiana. Tak se kolébce jazzu odjakživa říká.

Miroslav Vrzal, zakladatel badatelského spolku Czech Metal Studies a Metal Studies in Central and Eastern Europe.

Zkoumám metal jako svébytnou kulturu, říká vědec a blackmetalista Miroslav Vrzal

Kdyby se mu ve snu zjevila Zuzana Bydžovská v kostýmu piva, podobně jako v českém sitcomu Comeback, a zeptala se ho, jestli vše, co dělá, dělá kvůli metalu, odpověď by byla ne. Přesto metalista a zároveň vědec Miroslav Vrzal už několik let bojuje o zařazení takzvané „metalové vědy“ jako plnohodnotné součásti vědy v Česku. A daří se mu to.

Markéta Fialová.

Moderátorka zpráv Markéta Fialová: Umím se vytočit, ale nestává se mi to často

Původně chtěla být píšící novinářkou. Osud tomu ale chtěl jinak, a tak Markétu Fialovou můžeme vídat už tři desítky let v televizi. Aktuálně na CNN Prima NEWS, kde moderuje každý den Zprávy z regionů. Stýská se Markétě Fialové po bývalém parťákovi Karlu Voříškovi? Jaké má moderátorka koníčky? A co rodina? Přečtěte si působivý rozhovor s Markétou Fialovou, ve kterém odkrývá řadu rolí ve svém životě.

Výuka může probíhat i on-line. Ukázala to pandemie koronaviru, od té doby zájem o podobnou formu studia roste.

Covid ukázal, jak na to. Online studiem se teď řeší i nedostatek míst na školách

Mají zájem o všeobecné vzdělávání, tlačenice na gymnáziích je ale směruje na školy, na které nechtějí. Někteří rodiče dnešních středoškoláků proto hledají i alternativní cesty, jak svým dětem studia zajistit. Roste proto zájem o studium na školách za mořem, kde je české zázemí a výuka probíhá online, podobně jako v době nejtužšího covidu. Pokud uspějí, složí maturitu uznatelnou i pro další studium na vysoké škole.

Zleva místostarosta ÚMO Plzeň 4 Zdeněk Mádr, ředitel ZUŠ Bedřicha Smetany Jan Kotrč, absolventky Kateřina Černá a Štěpánka Váchová, pedagožky výtvarného oboru Helena Vendová a Alexandra Jíšová, absolventi Matěj Breu a Ondřej Šarlinger.

Absolventi výtvarného oboru ZUŠ B. Smetany prezentovali svoji tvorbu na výstavě

Na ÚMO Plzeň 4 – Doubravka proběhla první část výstavy „Svět umění“, na které se svojí tvorbou prezentovali absolventi I. a II. stupně výtvarného oboru ZUŠ Bedřicha Smetany, Plzeň za školní rok 2022/2023. ZUŠ Bedřicha Smetany, Plzeň, patří do ve světě unikátního systému uměleckého vzdělávání talentovaných dětí, kde mohou rozvíjet své nadání ve státem podporované a garantované instituci.

Novým generálním ředitelem České televize bude Jan Souček

Novým generálním ředitelem ČT bude Souček. Dvořáka porazil ve třetím kole

Novým generálním ředitelem České televize byl ve třetím kole zvolen ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. S 11 získanými hlasy porazil dosavadního šéfa ČT Petra Dvořáka. Výsledky vyhlásil předseda volební komise Ladislav Mrklas. Souček se funkce ujme 1. října, kdy Dvořákovi vyprší druhé funkční období. Mandát je šestiletý. Veřejnoprávní televize hospodaří zhruba ze sedmimiliardovým rozpočtem.

Držitelé Cen města Olomouce a ocenění Počin roku

Ceny města Olomouce jsou předány. Podívejte se, kdo je získal

Slavnostní předávání Cen města a ocenění Počin roku 2022 se ve čtvrtek 1. června večer uskutečnilo v prostorách olomouckého arcibiskupství. Mezi oceněnými je lékařský biofyzik Josef Pešák, lékař Libor Kvapil, výtvarnice Jana Krejčová, atletka Petra Kamínková, válečný veterán Alois Kadlčík a dobrovolnické centrum Univerzity Palackého v Olomouci.

České republice chybí lycea, míní odborníci. Mohou vyřešit přetlak na gymnáziích. Ilustrační foto

Česku chybí lycea, míní odborníci. Mohou vyřešit přetlak na gymnáziích

Stále více absolventů středních odborných škol neodchází po maturitě do zaměstnání, ale zkouší přijímačky na vysokou školu. Podle odborníků na školství ale poptávce po vysokoškolském vzdělání a navyšování počtu vysokoškoláků stojí v cestě současná podoba středoškolských oborů a malé zastoupení všeobecného vzdělávání, které dosud poskytují hlavně gymnázia. Ozývají se proto apely, aby stát podpořil vznik lyceí.

Střední odborná škola a střední odborné učiliště Beroun-Hlinky.

Stovky deváťáků odmítnuty. Největší přetlak zažily na Berounsku odborné školy

/FOTOGALERIE/ Letošní přijímací řízení na střední školy končí. Třídy na Berounsku jsou většinou naplněny do posledního místa, na střední školy se totiž letos hlásil extra silný ročník deváťáků. Největší zájem byl o odborné střední školy a učiliště, spousta dětí se ale na vytoužené obory nedostala. Zbývají ještě někde volná místa? 

Aleksi Šedo.

Pustíme se do bádání

Velmi zajímavou skupinou ke studiu spektra geneticky podložených vloh jsou „úspěšní plavci“.

Kosecké písně v Buchlovicích.

Kosecké písně v Buchlovicích načínají druhé čtvrtstoletí své existence

V zahradě buchlovického zámku si na konci května každoročně dávají dostaveníčko lidoví zpěváci a sekáči z různých koutů Moravy, Čech i Slovenska. Letos opět přijedou například mužáci až z dalekých Dolních Dunajovic, kteří vstávají ve dvě hodiny ráno, aby se do Buchlovic dopravili včas.

Lichtenštejnský parlament

Ministr Frick: Učební obory jsou tradiční a důležitou součástí školského systému

/ROZHOVOR/ Systém školství se v Lichtenštejnsku od toho tuzemského značně liší. O tom, jak se učí děti v tamních školách, hovořila v lichtenštejnském parlamentu redakce Deníku s ministrem kultury a společnosti Manuelem Frickem. Rod Lichtenštejnů je s jižní Moravou úzce spjatý, v kraji dříve vlastnil například zámky v Lednici či Valticích.

Žáci devátých tříd při přijímacích zkouškách..

Druhou šanci na Jičínsku dostalo 376 deváťáků. Kam se ještě můžete hlásit?

Střední školy v posledních týdnech čelí velkému tlaku ze strany až tisíců rodičů a uchazečů o studium, kteří kvůli nedostatku kapacit neuspěli u přijímaček a zůstali pod čarou. Velký zájem pocítily i střední školy na Jičínsku. Některé posílily kapacity už na jaře a rovnou otevřely dvě třídy nejvyhledávanějších oborů. Sedm ze čtrnácti středních škol v okrese se rozhodlo vyhlásit druhé kolo přijímacích zkoušek. Celkem se tak v různých oborech otevřela druhá šance pro 376 deváťáků. Kde už se brány zavřely a kam je ještě možné v okolí podat přihlášku?

Ředitelka ZUŠ v Novém Boru Markéta Trnková Krchňáková.

Úplata za vzdělání v ZUŠ je spíš symbolická, říká ředitelka novoborské školy

Rozvíjí u svých žáků jejich talent, dovednosti a vědomosti, učí je samostatně se umělecky vyjadřovat. Novoborská ZUŠ s kapacitou 400 žáků a 16 učiteli se řadí v rámci kraje mezi umělecké školy střední velikosti. Její pedagogové podporují zdravé sebevědomí a sebejistotu dětí a motivují je k dalšímu uměleckému rozvíjení. „Naše škola je živý organismus, který pulzuje a neustále se proměňuje,“ zdůrazňuje ředitelka ZUŠ v Novém Boru Markéta Trnková Krchňáková.

Výuka ve škole. Ilustrační foto.

Míst na středních školách v Praze je podle radního Klecandy dostatek

/VIDEO/ Míst na středních školách v Praze je podle pražského radního pro školství Antonína Klecandy (STAN) a jeho předchůdce ve funkci Víta Šimrala (Piráti) v metropoli dostatek. Město na svých středních školách podle Klecandy nabízí 17.100 míst, v devátých třídách základních škol v Praze je přitom letos asi 11.500 žáků. Problémy s přetlakem zájemců o středoškolské vzdělání jsou podle něj a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové způsobeny podobou zápisu ke studiu a formou přijímacího řízení na středoškolské obory s maturitou. Novinářům to ve čtvrtek 18. května sdělili na tiskové konferenci.

Jana Kočí, současná ředitelka Střední průmyslové školy textilní v Liberci.

Liberecká textilka je unikát, sloučením zanikne tradice, varuje ředitelka školy

/ROZHOVOR/ Střední průmyslová škola textilní v Liberci loni oslavila s velkou pompou 170. výročí svého založení, aniž by kdokoliv tušil, že se možná jedná o poslední oslavu školy v takové podobě, jak ji dosud známe. Záměr Libereckého kraje posílit všeobecné vzdělávání na středních školách a kapacitu technického lycea se totiž dotkne i liberecké textilky, v plánu je její sloučení s průmkou a v případě odsouhlasení zastupiteli vznikne Střední průmyslová škola strojní, elektrotechnická a textilní a Vyšší odborná škola, Liberec.

Mykolajovi z Ukrajiny je sedmnáct a v Česku se musí starat sám o sebe, 16. 5. 2023.

Mladý Ukrajinec v Česku. Mykolaj je Klimkovicích odkázán sám na sebe, takto žije

Úplně cizí země, odlišná kultura i mentalita lidí. Ale také mírná zima a hlavně žádní ruští okupanti. Tak vnímá české prostředí Mykolaj, mladík z Prlyuky v Černihivské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Před válkou utekl do Česka s mámou, ale ta musela zpátky do vlasti, takže od října zůstal v Klimkovicích u Ostravy odkázán jen sám na sebe. Asi jedenáct set kilometrů od domova.    

Mykolajovi z Ukrajiny je sedmnáct a v Česku se musí starat sám o sebe, 16. 5. 2023.

Mladý Mykolaj je v Klimkovicích odkázán sám na sebe, 1100 kilometrů od domova

Úplně cizí země, odlišná kultura i mentalita lidí. Ale také mírná zima a hlavně žádní ruští okupanti. Tak vnímá české prostředí Mykolaj, mladík z Prlyuky v Černihivské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Před válkou utekl do Česka s mámou, ale ta musela zpátky do vlasti, takže od října zůstal v Klimkovicích u Ostravy odkázán jen sám na sebe. Asi jedenáct set kilometrů od domova.

Leoš, Dominik a jejich šestiletá sestra. Tu má už maminka s jiným partnerem a holčička je zdravá

Na pohotovosti už je dobře znají. Nemocí HAE trpí bratři jako jediní v kraji

Dětské lékařce nejprve musela maminka dvou nemocných synů vysvětlit, čím její děti trpí. Vzácné onemocnění hereditární angioedém (HAE), které Dominikovi a Leošovi způsobuje na různých částech těla bolestivé a někdy i život ohrožující otoky, totiž doktorka dosud znala jen ze studií. Není divu. Podle dostupných statistik se choroba vyskytuje zhruba u jednoho člověka z 10 tisíc až 50 tisíc lidí. Za rok se tedy v Česku narodí jen několik dětí s touto neléčitelnou chorobou. Jak se s ní dá žít? Mezinárodní den HAE připadá na 16. květen a má zvýšit povědomí široké veřejnosti o této vzácné celoživotní nemoci.