Kreativ

ŠTÍTEK: studium

Pojízdná laboratoři EDU.LAB bude parkovat na Univerzitním náměstí v Liberci do pátku 22. dubna.

FOTO: Pojízdná laboratoř dorazila do Liberce. Láká mladé ke studiu techniky

Nepřijel z budoucnosti, i když by se to na první pohled mohlo zdát. Od úterý 19. dubna zdobí liberecký univerzitní kampus nevšední návěs, který v sobě ukrývá mobilní laboratoř EDU.LAB, jež otevírá možnost vyzkoušet si nejmodernější technologie zblízka. Do krajského města ji přivezla společnost Škoda Auto, bude tu do pátku 22. dubna.

Pojízdná laboratoři EDU.LAB bude parkovat na Univerzitním náměstí v Liberci do pátku 22. dubna.

FOTO: Pojízdná laboratoř dorazila do Liberce. Láká mladé ke studiu techniky

Nepřijel z budoucnosti, i když by se to na první pohled mohlo zdát. Od úterý 19. dubna zdobí liberecký univerzitní kampus nevšední návěs, který v sobě ukrývá mobilní laboratoř EDU.LAB, jež otevírá možnost vyzkoušet si nejmodernější technologie zblízka. Do krajského města ji přivezla společnost Škoda Auto, bude tu do pátku 22. dubna.

Výtvarník Roman Říha, technik i kulisák Činoheráku, pomůže Ukrajině beneficí obrazů.

Výtvarník Říha, technik i kulisák Činoheráku, pomůže Ukrajině beneficí obrazů

Na poslední výstavě jubilejní 50. sezony Činoherního studia ve Varšavské na Střekově, nové expozici Návrat legendy, která začíná ve středu 20. dubna od 19 hodin ve foyer/baru divadla, se tu lze až do července setkat s originálními obrazy Romana Říhy, dlouholetého technika i kulisáka Činoheráku, který se nikdy netajil svými výraznými uměleckými ambicemi.

Kristýna Malířová. Foto Deník/Jaroslav Balvín

Kráska z Čížkovic zabojuje o korunku miss. Má ráda svíčkovou se sedmi

Že jsou soutěže krásy o hodně velkých nervech, to dobře ví Kristýna Malířová ze severních Čech. Zkušená 23letá modelka kvůli postupu do květnového finále Miss Czech Republic přerušila studium v Ústí nad Labem. Mladá žena uspěla v ostré konkurenci tisíců dívek z celé České republiky.

Kanadské Haven Studios budou pod Sony vyvíjet multiplayerovou AAA střílečku.

Sony plánuje další akvizici. Tentokrát má v plánu koupit Haven Studios

Sotva nám začalo jaro a už je jasné, že letošní rok bude nabitý k prasknutí novými akvizicemi ve videoherním průmyslu. Japonské Sony se letos utrhlo ze řetězu a po Bungie plánuje pod sebe zařadit také kanadské Haven Studios. Ta sice zatím nevydala jedinou hru, ale v jejím čele stojí jedna z předních producentek videoherního průmyslu Jade Raymond. Pro Sony se jedná o investici hlavně do multiplayerových her, zároveň ale také získá další exkluzivity pro PlayStation.

Nadějný golfista Filip Jakubčík studuje na Floridě.

Za golfem do Ameriky. Jakubčík vyhlíží další triumfy při studiu na Foridě

V pouhých osmnácti letech jej vyhlásili nejlepším amatérským golfistou Česka. Na prestižní ocenění dosáhl Filip Jakubčík z Golf Clubu Brno díky výkonům za loňský rok. Triumfoval na mezinárodním mistrovství republiky na rány, v šampionátu dorostenců na Kaskádě a vavříny sbíral také v zahraničí. „Můj největší úspěch je asi vítězství na turnaji German Boys and Girls v Německu. Nečekal jsem ale každopádně, že můžu to ocenění dostat. Myslím, že v České republice jsou stejně dobří i lepší golfisté než já. Zkrátka se mi v létě povedlo pár turnajů,“ uvedl skromně Jakubčík.

Státní maturita. Ilustrační snímek

Maturanti se bojí zkoušek. Distanční výuka je připravila mizerně

Téměř dva roky distanční výuky byly pro středoškoláky velkou zátěží, obzvlášť pro letošní maturanty. Roste mezi nimi obava, že na zkoušky nejsou kvůli on-line výuce dostatečně připraveni. A obavy potvrzují i ředitelé středních škol v Pardubickém kraji.

Závodnice Aerobik studia Orel Dobříš

Závodnice Aerobik studia Orel Dobříš jsou po dvouleté přestávce opět ve formě

Závodní oddíl Aerobik studia Orel Dobříš se již nemohl dočkat, až se po dvouleté nucené pauze opět vrhne do závodního víru. Přerušení závodění bylo dlouhé a tak nebylo snadné udržet motivaci některých členů oddílu. Jen trénovat a ještě s přestávkami a nemožnost nacvičenou sestavu, kde předvést byl opravdu oříšek nejen pro závodníky, ale i pro trenéry.

Ladislav Mižigar před soudem v Jihlavě

Mladík kvůli podvodníkovi z Vysočiny přišel o bezmála dva miliony na studia

Necelé dva miliony korun se podařilo postupně pod různými záminkami vymámit nenapravitelnému recidivistovi Ladislavu Mižigarovi, který strávil posledních dvacet let většinou za mřížemi, z teprve osmnáctiletého mladíka z Jihlavska. Podvedený mladík nemalé peníze dostal od svého otce na studia. O peníze přišel během pouhých čtyřech měsíců od loňského konce června do začátku listopadu. Celkem šlo o neuvěřitelných bezmála 1,9 milionu korun. 

Ukrajinská moderátorka Marička Padalko

Zůstala pro lidi. Ukrajinská moderátorka popsala, jak se vysílá z tajného místa

Marička Padalková pracuje v tajných zpravodajských studiích na Ukrajině. Stala se známou tváří, která informuje miliony Ukrajinců o novinkách. Její příběh přiblížil aktuální situaci ukrajinských zpravodajců, kteří se rozhodli zůstat ve válečné zóně. Šestačtyřicetiletá žena patří mezi malou skupinu televizních moderátorů, kteří mají možnost informovat zemi o denním i nočním válečném dění a zároveň poskytovat psychologické rady od odborníků ze studia a praktické tipy na vše od etikety v krytu až po přežití útoku chemickými zbraněmi.

Milada Vebrová se svými nástupkyněmi.

,,Žila jsem svůj hroší sen," říká oblíbená trenérka Milada Vebrová

/ROZHOVOR/ Zakladatelka úspěšného Pohybového studia Hroch Milada Vebrová, které známí a kolegové neřeknou jinak než Míša, převzala ocenění za svou práci s dětmi a mládeží. Jejím studiem prošlo přes deset tisíc dětí a mladých lidí z celých východních Čech. Hroch tančí svou cestou už 36 let.

V libereckém jógovém studiu malovali mandaly

Cesta ke středu: V libereckém jógovém studiu malovali mandaly

Kdo rád tvoří či chce odkrývat tajemství, může ještě v neděli 27. března zavítat na kurz malování mandal. Ten probíhá v libereckém studiu Siddha Yoga od soboty. Účastníci kurzu mohou proniknout do techniky malování mandal a namalovat si vlastní originální. Jejich malování je jednou z technik hluboké relaxace a může člověka dovést do meditačních stavů. Kromě toho přináší poznávání svého já. Kreslení kruhových obrazců odkrývá vnitřní pocity a vzorce chování.

Nový děkan Fakulty aplikované informatiky (FAI) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Jiří Vojtěšek.

Fakulta aplikované informatiky UTB ve Zlíně má nového děkana

Nového děkana má Fakulta aplikované informatiky (FAI) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Stal se jím doc. Jiří Vojtěšek, který doposud na fakultě působil jako proděkan pro bakalářské a magisterské studium. Jiřího Vojtěška zvolil jednohlasně akademický senát, do funkce ho jmenoval rektor univerzity prof. Vladimír Sedlařík. Funkce se ujme v pondělí 28. března.

Studujte univerzitu, která má šmrnc a vizi. Studujte UJEP. Snímek je z oslav 30 let trvání univerzity.

Studujte univerzitu, která má šmrnc i vizi. Studujte UJEP

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem má v posledních letech viditelně dobře našlápnuto a prožívá takřka renesanční období. Osvobodila se od stereotypů hodnocení regionu, jeho obyvatel a budoucnosti, a bere věci do svých rukou. Chce pomáhat, vést a tvořit novou identitu kraje.

UJEP pomáhá Ukrajině. Materiální sbírku ukončí 11. března.

UJEP pomáhá Ukrajině. Materiální sbírku ukončí 11. března

Základní informace o druzích a formách pomoci ukrajinským studentům a obětem válečného konfliktu zveřejňuje ústecká univerzita na hlavní stránce svého webu. Zároveň ve spolupráci s městem pomáhá koordinovat centrální formy pomoci a zapojuje do nich své studenty i zaměstnance.

Řešitelé projektů na UJEP.

Ústecký kraj podpořil mladé vědce ze tří fakult na UJEP

Mladí výzkumníci ze tří přírodovědných a technických fakult ústecké univerzity obdrželi v uplynulém roce podporu od Ústeckého kraje na rozvoj svých výzkumných aktivit. Cílem bylo zejména podpořit a stabilizovat v kraji nadějné mladé vědce řešící výzkumná témata z oblastí prioritních pro budoucí rozvoj a konkurenceschopnost České republiky.

Choreografové z Movement Studios začali trénovat první brněnské taneční talenty.

Dovedou to rozparádit: Movement Studios mají v Brně nový sál. Podívejte se

/VIDEO/ Pohybovat se v rytmu současného moderního tance, jazzu či akrobacie pod vedením profesionálních choreografů mají nyní šanci talentovaní tanečníci z celé Moravy. Zástupci vyhlášených tanečních studií Movement Studios pro ně otevřeli v centru Brna v Sukově ulici nový taneční sál. Je to už třetí pobočka v Česku, která nese název Movement Company. Děti od sedmi let a mladí lidé do pětadvaceti let díky novému zázemí mají větší možnost protančit se do profesionálního tanečního světa.

VUT věří ve změnu pracovního trhu v budoucnu a vznik nových profesí. Spustili náborovou kampaň s názvem VUT výhodou.

Vesmírný inženýr či datový detektiv: brněnské VUT láká na obory budoucnosti

/VIDEO/ Manažer dronů, datový detektiv či vesmírný inženýr. To je jen hrstka nových profesí, která v následujících letech ovládnou trh práce. Změnu předpokládají představitelé Vysokého učení technického, kteří chtějí budoucí studenty na zatím neexistující zaměstnání připravit. Včera k tomu spustili náborovou kampaň.

VUT věří ve změnu pracovního trhu v budoucnu a vznik nových profesí. Spustili náborovou kampaň s názvem VUT výhodou.

Vesmírný inženýr či datový detektiv. Na trhu práce vzniknou nové obory

/VIDEO/ Manažer dronů, datový detektiv či vesmírný inženýr. To je jen hrstka nových profesí, která v následujících letech ovládnou trh práce. Změnu předpokládají představitelé Vysokého učení technického, kteří chtějí budoucí studenty na zatím neexistující zaměstnání připravit. Včera k tomu spustili náborovou kampaň.

Stanislav Hložek a Petr Kotvald

Velký příběh hitu Holky z naší školky. Kotvald s Hložkem si užili beatlemánii

Rok 1982. Ve Španělsku se hraje fotbalové mistrovství světa, Babiš podepisuje spolupráci s STB, Jackson boduje s albem Thriller, v Sovětském svazu umírá Brežněv, ve světě se poprvé použije termín „bod G” a v tuzemské populární hudbě vzrušuje fanynky duo Petr Kotvald - Stanislav Hložek. Jejich slavná píseň Holky z naší školky byla dokončena v nahrávacím studiu Československé televize 17. února. 

Střední zdravotnická škola Šumperk.

V Šumperku otevře nová „voška“, vzdělávat bude zdravotní sestry

V Šumperku do maturity a za dalším vzděláním jinam. Tato rovnice bude platit zase o něco méně. Od letošního září se v Šumperku otevřou dva nové pomaturitní obory: bakalářské studium marketingu a obchodu a zdravotnická vyšší odborná škola. Na ní se budou učit budoucí diplomované všeobecné sestry.

Státní maturity. Ilustrační snímek

Změna ve školství? Žáci by mohli získat dvě různé maturity, navrhují odborníci

/INFOGRAFIKA/ Maturitní zkouška v Česku by mohla mít do budoucna dvě podoby. Odborníci z think-tanku Vzdělávání 21 navrhují vedle běžné i maturitu profesní, která by dostačovala pro výkon povolání, ale ne pro studium vysoké školy. Součástí zkoušky dospělosti by se mohlo stát i skládání maturitních či absolventských prací s obhajobou.

Pedagogický sbor kabinetu IT ze Střední školy Baltaci ve Zlíně.

Informatika je budoucnost, přibývá i dívek ajťaček

ROZHOVOR/ Informační technologie jsou oborem budoucnosti. Digitální gramotnost je v dnešním světě nezbytnou nutností, čemuž odpovídá i zájem firem o uchazeče, kteří se v této oblasti orientují. Ruku v ruce s tím jde i odpovídající finanční ohodnocení.

Distanční výuka. Ilustrační foto.

Vliv pandemie na studenty zjišťují představitelé Masarykovy univerzity průzkumy

Distanční výuka, online přijímací řízení a další novinky přinesla studentům Masarykovy univerzity v Brně koronavirová pandemie. Z dotazníkového průzkumu vyplynulo, že prváci měli obavy z toho, jak epidemie ovlivní kvalitu jejich vzdělání a také z osamění a ztráty sociálních kontaktů. Výuka na dálku jako taková v nich strach nevyvolala.

Ilustrační foto.

Zdrávka jde s dobou, jako první v kraji otevře obory masér a nutriční asistent

Od září rozšíří trutnovská zdravotnická škola vzdělávání o nové studijní obory nutriční asistent a masér ve zdravotnictví, které se zatím na žádné střední škole v Královéhradeckém kraji nevyučují. Studium nových oborů bude probíhat v budově průmyslovky v Červeném Kostelci, který se stane druhým místem, kde bude zdravotnická škola působit. Uchazeči o studium ve školním roce 2022/2023 mohou pro první kolo přijímacího řízení podat přihlášku do 1. března.