Kreativ

ŠTÍTEK: studium

Brno hostí mezinárodní středoškolskou soutěž Plynař roku

Brno hostí mezinárodní středoškolskou soutěž Plynař roku. Diváky láká na vodík

Už brzy budeme znát vítěze středoškolské soutěže Plynař roku 2024. Druhý ročník plynařského klání se letos uskuteční s mezinárodní účastí. O titul budou bojovat studenti ze sedmi českých škol, ale i středoškoláci ze Slovenska. Plynaři návštěvníkům také představí, jak připravují Česko na vodík a poradí se studiem oboru.  

Snímek ze hry Kingdom Come: Deliverance 2.

Kingdom Come: Deliverance 2 v detailech. Klade důraz na historii, děj je hlubší

Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 vyjde na konci letošního roku. Vývojáři ze studia Warhorse spolu s tím odhalili důležité detaily o ději, postavách, zasazení do středověkých Čech a herních mechanismech. Zároveň slibují, že dodrží historickou přesnost, kterou se proslavil už první díl. Přesto učinili jisté změny, které hráči možná uvítají.

Desítky zájemců o studium dorazily na přijímací zkoušky do budovy Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci.

Školáci na Hradecku vyrazili k přijímačkám. Většina z nich přípravu nepodcenila

V pátek ráno začaly na středních školách po celé republice přijímací zkoušky. Studenti si letos mohli nově podat hned tři přihlášky místo původních dvou. Jednotná přijímací zkouška se skládá z testu z matematiky a češtiny. Na vypracování matematického testu mají uchazeči 70 minut, na češtinu rovnou hodinu. Výsledky prvního kola přijímacího řízení budou známé 15. května.

Ivan Foletti

Historik umění Ivan Foletti: My lidé milujeme příběhy

/ROZHOVOR/ Historik umění Ivan Foletti působí na Masarykově univerzitě v Brně jako vedoucí Centra raně středověkých studií. Specializuje se na studium historiografie umění Byzance a na studium raně křesťanských památek umění Milána, Říma a Konstantinopole v období pozdní antiky a raného středověku. Je autorem nebo spoluautorem desítek odborných publikací, z nichž zatím poslední s názvem "Ženy u oltáře?" mu vyšla na konci loňského roku.

Přijímací zkoušky na střední školy. ilustrační foto.

Na střední školy v kraji přišlo přes 21 tisíc přihlášek. Vedou maturitní obory

Do denního studia na střední školy ve Zlínském kraji podali letos uchazeči 21 tisíc přihlášek. Z toho téměř 19 tisíc na obory určené deváťákům základních škol, zbytek tvoří přihlášky na víceletá gymnázia a zájemci o nástavbové studium. Nejpočetněji jsou zastoupeny obory s maturitou a tradičně největší převis poptávky je u gymnázií.

Radim Slouka, ředitel Slovanského gymnázia v Olomouci

Ředitel Slovanského gymnázia: Rozdíly v úrovni základních škol narůstají

Zájem o studium na Slovanském gymnáziu v Olomouci roste už několik let po sobě. Přihlášku na čtyřletý, šestiletý nebo osmiletý obor si tentokrát podalo osm stovek uchazečů. Většina z nich má tradičně výborný prospěch, často samé jedničky. Letos ale podle ředitele Radima Slouky zkoušejí štěstí také uchazeči, kteří měli na vysvědčení i nějakou tu trojku.

Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice

Dávno to není o holínkách a vidlích, říká ředitel zemědělské akademie v Hořicích

/ROZHOVOR/ Do soutěže Mladý zemědělec se zapojila i největší zemědělská střední škola na Jičínsku. Podle ředitele Zemědělské akademie a Gymnázia v Hořicích Stanislava Neumana nabízí nejen studium zemědělských oborů, ale také velké uplatnění na trhu práce, praktické dovednosti a vyžití a obecně podporuje souznění s přírodou i moderními technologiemi.

Gymnázium Karviná.

Střední školy na Karvinsku řeší problém: větší počet přihlášek než míst

Poté, kdy Deník psal o úspěšných základních školách čtenáře zajímalo, jaké úrovně museli dosáhnout žáci v přijímacím řízení v testech z českého jazyka a matematiky na konkrétních středních školách, aby se stali jejich studenty. Proto redakce oslovila ředitele čtyř středních škol v okrese – dvě v Karviné, jednu v Havířově a jednu v Petrovicích u Karviné. Zeptali jsme se také, kolik mají přihlášených dětí a kolik jich přijmou, nebo co je předností dané školy.

Zdeněk Žižka v přípravném utkání proti Mýtu.

Žižka upřednostnil studium před štací v Motorletu, teď pálí v Loděnici

Zdeněk Žižka je dvacetiletý rodák z Loděnice, který již v mladém věku ochutnal dospělý fotbal, což mu také později pomohlo k přestupu do Motorletu Praha. Tam prošel dorosteneckými kategoriemi a začal nastupovat za rezervu hrající Pražský přebor. Dočkal se i startů v ČFL, kvůli nedostatku času při studiu se ale vrátil domů. Hned v prvním mistrovském zápase po návratu pomohl Loděnici dvěma góly k výhře v Černolicích.

Ivan Foletti

Historik umění Ivan Foletti: Historie je nedílnou součástí naší existence

/ROZHOVOR/ V nymburské knihovně se v úterý 9. dubna v 17.30 uskuteční přednáška historika umění profesora Ivana Folettiho z Masarykovy univerzity v Brně, kde působí jako vedoucí Centra raně středověkých studií. Přednáška ponese název "Rané křesťanství a genderová diskriminace: Jak mohou ženy sloužit Bohu?".

Přijímací zkoušky na Gymnáziu Luďka Pika. Ilustrační snímek

Zájem o střední školy v Plzni převyšuje jejich možnosti. Někde až devítinásobně

Čtenáře zajímalo, poté co jsme psali o úspěšných základních školách, jaké úrovně museli dosáhnout žáci v přijímacím řízení v testech z českého jazyka a matematiky na konkrétních středních školách, aby se stali jejich studenty. Nejvíce jste se zajímali o řízení na gymnáziích a školách, které svou působností přesahují okres, a prestižní školy technického zaměření. A tak jsme se na to ředitelů pěti vybraných středních škol a gymnázií v Plzni zeptali.

Haf yoga v Dolní Oblasti Vítkovic, 19. března 2024, Ostrava.

Štěňata v hlavní roli: v Ostravě probíhají netradiční lekce jógy

Pozice pes hlavou dolů dostává během nových lekcí ve studiu Jogista v Dolní oblasti Vítkovice nový rozměr. Důvodem jsou roztomilá štěňata, která se volně pohybují mezi cvičícími na karimatkách. Nejsou zde ale náhodou. Za novými lekcemi jógy se štěňaty, stojí manželé Richard a Kristýna Pláčkovi, kteří přišli s nápadem začít v Ostravě s Haf Yogou, jak lekce pojmenovali.

Rakovnické gymnázium slaví 190 let od založení.

Víme, jak musí zvládnout přijímačky uchazeči o střední školy na Rakovnicku

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivé střední školy na Rakovnicku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a o jaké školy byl největší zájem. Současně jsme se ptali ředitelů škol, na kolik museli přijatí žáci splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Žáky na Znojemsku čekají přijímačky na střední školu. Snímek je ilustrační.

Přijímačky na střední na Znojemsku: letos přísnější podmínky i více zájemců

/KRITÉRIA, ANKETA/ Na jaké výsledky museli loni dosáhnout žáci v přijímacích testech z českého jazyka a matematiky, aby se dostali na žádané střední školy v okrese? Deník zná odpověď. Přinášíme přehled konkrétních čísel ze čtyř středních škol, které patří na Znojemsku mezi nejvyhledávanější. Tabulku najdete na konci článku.

Mezinárodní den nenarozených dětí připadá každoročně na 25. březen

Nenarozené děti: Na interrupci šla Magda pod nátlakem, pak několikrát potratila

25. březen je Mezinárodní den nenarozených dětí. Tento den je připomínkou těch, jejichž životy vyhasly ještě v lůně matky. O svůj příběh se s námi podělila čtenářka Magda, kterou okolí donutilo před lety k interrupci. Dnes je jí 36 let, má za sebou několik samovolných potratů a svého někdejšího rozhodnutí lituje. Ví, že kdyby dostala ještě jednu šanci, byla by tou nejlepší maminkou.

Gymnázium Písek.

Jihočeské střední školy hlásí větší přetlak než loni. O které je největší zájem?

Pro žáky devátých tříd základních škol a jejich rodiče jsou jistě v těchto týdnech tématem číslo jedna blížící se přijímací zkoušky. Jakou mají šanci dostat se na svou preferovanou školu? Zeptali jsme se ředitelů jihočeských středních škol a gymnázií, jaký je u nich letos o studium zájem, kolik prváků přijmou nebo jaké úrovně museli loni dosáhnout žáci v přijímacím řízení v testech z českého jazyka a matematiky, aby se stali jejich studenty.

Stanislav Valášek, ředitel chrudimské zemědělské školy

Zájem o obor farmář je trojnásobný, říká ředitel "zemědělky" Stanislav Valášek

/ROZHOVOR/ Střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola Chrudim je součástí celorepubliková soutěže Deníku Mladý zemědělec, do které se zapojily tisíce žáků ze sedmých a osmých tříd základních škol. Regionální semifinále klání se uskuteční 3. dubna v Chrudimi. Nejen na toto téma jsme hovořili s ředitelem školy Stanislavem Valáškem.

Studenti, kteří chtějí na medicínu. Ilustrační snímek.

Víme, které střední školy na Karlovarsku jsou velmi úspěšné na vysokých školách

Ještě pár týdnů zbývá žákům základních škol do letošních přijímacích zkoušek na střední školy. Ty letos provázejí změny, poprvé mohli zájemci své přihlášky podávat on – line formou. Redakce Deníku zjišťovala na třech předních školách na Karlovarsku, kolik přijímají nových studentů, jaká je úroveň znalostí z daných předmětů na přijímacích zkouškách, ale zajímala se i to, jak moc jsou absolventi těchto škol úspěšní u přijímacích zkoušek na vysoké školy.

Purkyňovo gymnázium ve Strážnici.

Jaké úrovně dosahují žáci u přijímaček? Deník zmapoval situaci na Hodonínsku

/FOTO, VIDEO/ Jakých výsledků museli loni dosáhnout žáci u přijímacích zkoušek, aby byli přijatí na žádané střední školy na Hodonínsku? Deník zná odpověď. Přinášíme přehled konkrétních čísel ze tří středních škol, které patří v hodonínském okrese mezi nejvyhledávanější. Tabulku najdete na konci článku.

Přijímačky. Ilustrační foto

Data odhalila, na které školy na Orlicku míří nejlépe připravení žáci

/TABULKA PODLE ŠKOL/ Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Orlickoústecku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce. Podrobné srovnání škol podle úrovně splněných testů najdete na konci článku.

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto.

Data odhalila, na které školy na Chrudimsku míří nejlépe připravení žáci

/TABULKA PODLE ŠKOL/ Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Chrudimsku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce. Současně jsme se ptali ředitelů gymnázií, na kolik museli přijatí žáci minimálně splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Ukázky školního života.

Ředitel opavské „zemědělky“: největší zájem je o obor zemědělec – farmář

Soutěž Mladý zemědělec, pořádaná Deníkem, je určená pro žáky 7. až 9. tříd základních škol. Jejich boj o mety nejvyšší v semifinále se uskuteční ve středu 27. března v prostorách opavské Masarykovy střední školy zemědělské a přírodovědné, která je ve svých oborech bezkonkurenčně největší školou v Moravskoslezském kraji. Bude ji zajišťovat v teoretické i praktické části.

Václav Chalupa na Lipno sport festivalu

Ivo Bouchalovi předával medaile Václav Chalupa. Jihočeský kraj má mistra světa

Olympijské úspěchy a veslařské tradice Třeboně ožívají v příběhu Iva Bouchala, studenta a mistra světa na veslařském trenažéru. Nyní čelí rozhodnutí, jak skloubí sportovní kariéru se studiem. Za pár let možná přijdete do ordinace mistra světa ve veslování na trenažéru. Jihočeský kraj má mistra světa a Evropy. Student Česko- anglického gymnázia v ČEských Budějovicích má velké ambice, medaile mu předával medailista z OH Václava Chalupa. 

Ilustrační foto

Na jaké střední školy na Jičínsku se hlásí nejlépe připravení žáci?

Přijímačky se blíží a nervozita uchazečů o studium na středních školách na Jičínsku stoupá. Jak se co nejlépe připravit a uspět v jednotných CERMAT testech mezi konkurencí? Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vloni vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Jičínsku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a kde uchazeči v průměru správně vyřešili nejvíce úloh. Zeptali jsme se také ředitelů gymnázií, na kolik museli přijatí žáci minimálně splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.

Přijímačky se blíží. Ilustrační foto.

Data ukázala, na které střední školy na Chomutovsku míří nejlépe připravení žáci

Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách na Chomutovsku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a jaká byla na těchto školách průměrná úspěšnost. Podrobné srovnání škol podle úrovně splněných testů najdete na konci článku.