Kreativ

ŠTÍTEK: studium

Hernímu průmyslu v Česku se daří. Roční obrat by měl být opět rekordní. Ilustrační snímek

Český herní průmysl kvete. Tituly ze středu Evropy slaví úspěch po celém světě

Hernímu průmyslu v Česku se daří. Roční obrat by měl být opět rekordní. Mohou za to především tuzemská studia a jejich hry. O ty mají zájem hráči z celého světa. Místní vývojáři jsou přitom oproti evropským kolegům v zásadní nevýhodě - nemohou počítat se systematickou podporou ze strany státu. To by se však mělo v příštích letech změnit. 

FIlozofická fakulta Univerzity Karlovy.

Filozofická fakulta se zotavuje po tragédii. Čtvrté patro bude uzavřeno do září

Nejméně do září zřejmě zůstane uzavřeno čtvrté patro hlavní budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde v prosinci vraždil střílející student. Vedení fakulty upřesnilo, že prostory jsou poničené nejenom střelbou a škodami vzniklými v souvislosti s následným zásahem policie, ale i vodou vyteklou z porušeného topení.

UNYP Campus.

Tipy Deníku: Dny otevřených dveří středních a vysokých škol

Přemýšlíte o budoucím studiu? Den otevřených dveří nabízí jedinečnou šanci nahlédnout do akademického prostředí a získat cenné informace přímo od pedagogů a studentů. Proto jsme si pro vás připravili další Tipy Deníku, tentokrát s nabídkou dnů otevřených dveří na středních a vysokých školách. 

Z maturitního plesu Střední průmyslové školy strojírenské z Kolína.

Jedenáct maturujících průmyslováků doprovodily na plese dvě početné třídy prváků

/FOTOGALERIE/ Již tradicí se stalo šerpování a tím vlastně přijetí do studia na Střední průmyslové škole strojírenské v Kolíně na maturitním plese těch, kteří studium právě končí. Stalo se tak i na sobotním plese v Městském společenském domě v Kolíně a vzhledem k tomu, že těch, které čeká zkouška dospělosti, se sešlo jen pouhých jedenáct, bylo to zpestření vítané. 

Michal Zácha (ODS), náměstek olomouckého hejtmana pro dopravu

Falešný inženýr? Policie zpochybnila titul Záchy získaný na vysoké škole

Bývalý náměstek olomouckého hejtmana a dříve také vrcholný politik přerovské ODS a radní Michal Zácha, který byl v listopadu spolu s dalšími dvanácti osobami obviněn z nezákonného ovlivňování veřejných zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji, čelí dalšímu podezření. Policie podle informací Seznam Zpráv zpochybnila Záchovo studium na Vysoké škole logistiky v Přerově. Zácha získal titul inženýr loni v červnu.

Pieta za oběti střelce z Filozofické fakulty.

Pieta za oběti střelce. Tragédii připomene oheň na Palachově náměstí

/FOTO, VIDEO/ Střelec, který ve čtvrtek 21. prosince v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha vzal životy 14 lidem (a dalších 25 utrpělo zranění), načež on sám spáchal sebevraždu, svým řáděním ukončil na „fildě“ zimní semestr. Následné zkoušky budou dobrovolné. Naplno by akademický rok měl pokračovat se začátkem letního semestru od 19. února. Na ostatních fakultách se průběh akademického roku nemění.

Pieta za oběti střelce z Filozofické fakulty.

Oběti střelce z filozofické fakulty připomene oheň na Palachově náměstí

/FOTO, VIDEO/ Střelec, který ve čtvrtek 21. prosince v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha vzal životy 14 lidem (a dalších 25 utrpělo zranění), načež on sám spáchal sebevraždu, svým řáděním ukončil na "fildě" zimní semestr. Následné zkoušky budou dobrovolné. Naplno by akademický rok měl pokračovat se začátkem letního semestru od 19. února. Na ostatních fakultách se průběh akademického roku nemění.

Radostný čase vánoční Folklórního studia Buchlovice.

Radostný čase vánoční Folklórního studia Buchlovice se těšil velkému zájmu

Vánoční koncert Radostný čase vánoční ve Spytihněvi v kostele Nanebevzetí Panny Marie a v domácích Buchlovicích v kostele svatého Martina představili členové Folklórního studia Buchlovice s cimbálovou muzikou Rubáš. Stalo se už tradicí, že na první svátek vánoční zve soubor každoročně do těchto dvou kostelů diváky a návštěvníky, aby se zastavili a strávili s ním čas vánočních koled, písní a tanců. 

Členy rodiny Terezy Černé jsou aktuálně fenka tollera, třináctiletá Wicky a čtyřletá fenka Amerického stafordširského teriéra Baboo

Akvárium pro psy pomáhá spojit pejskaře s odborníky na jejich problémy

Tereza Černá je mladá maminka, která se s manželem kromě ročního dítka a dvou psů stará také o Pejskárium. Tenhle web a také instagram je takové její první dítě, které vypiplala od prvních krůčků až do dnešní podoby. Web je věnovaný psům a lidem, kteří je milují a věnují se jim. Sledují ho tisíce lidí. Společně se zajímavými hosty svých podcastů se Tereza Černá snaží hledat odpovědi a předávat užitečné rady na vše, co se života, výchovy, výcviku i zdraví psů týká.

Infektolog, lékař Infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí n. L. Jakub Jarý, pocházející z romské rodiny je příkladem, že dosáhnout vysoko může každý, kdo se o to poctivě snaží. Na snímku s ultrazvukem.

Romský lékař Jakub Jarý: Kvalitní vzdělání vede ke spokojenému životu

/ROZHOVOR/ Během studia na vysoké škole to neměl zrovna jednoduché. Pocházel z romské rodiny a tatínek s maminkou ho moc finančně podporovat nemohli. Tak si vydělával na brigádách, pomáhala mu stipendia a příspěvky nadačního fondu. Nakonec uspěl a dnes Jakub Jarý pracuje jako lékař na Infekčním oddělení Masarykovy nemocnice.

Nově jmenovaní profesoři Martin Čapský a Tomáš Weidlich

Čapský a Weidlich. Univerzita Pardubice má dva nové profesory

Univerzita Pardubice získala další dva nové profesory. Nově se nejvyšší akademickou hodností budou prezentovat Martin Čapský z Fakulty filozofické a Tomáš Weidlich z Fakulty chemicko-technologické. Jmenovací dekrety si v úterý 12. prosince převzali při slavnostním aktu v pražském Karolinu.

Workshop v kovárně ve Střední průmyslové škole strojírenské v Kolíně.

Průzkumná mise do světa techniky. Škola připravila den i noc otevřených dveří

/FOTO, VIDEO/ Hned několikrát na Střední průmyslové škole strojírenské v Kolíně otevřenou brány do světa budoucnosti naplněného moderními technologiemi, které jsou spjaté s kreativitou a hravostí. Veřejnost může přijít prozkoumat vzdělávací zařízení v pátek 8. prosince v čase od 16 do 22 hodin v rámci Noci otevřených dveří, případně o den později od 9 do 15 hodin.

Integrovaná střední škola ve Slavkově otevřela své dveře zájemcům. Podívejte se

Integrovaná střední škola ve Slavkově otevřela své dveře zájemcům. Podívejte se

První prosincový víkend pořádala Integrovaná střední škola Slavkov u Brna tradiční dny otevřených dveří. Pro uchazeče o studium a širokou veřejnost byly připraveny ukázky práce žáků a prezentace oborů cukrář, kuchař – číšník, truhlář, mechanik opravář motorových vozidel, hotelnictví, veřejnosprávní činnost a podnikání. 

Finálový koncert Skutečné ligy se uskutečnil v kladenském domě kultury.

Gratulujeme! Mladými rockery roku se stali členové kapely Fret z Rakovnicka

/VIDEO/ Kapela Fret z Rakovnicka zvítězila v letošním, již 18. ročníku Středočeské Skutečné ligy. Jedná se o talentovou soutěž v živém hraní pro začínající či zatím neobjevené kapely hrající v rockových mantinelech. Za svůj úspěch Fret získala mimo jiné i možnost nahrávání ve špičkovém studiu. 

VŠE v Praze upustila od psaní bakalářek kvůli sílícímu vlivu umělé inteligence. Ilustrační snímek

První oběť umělé inteligence: Studenti pražské VŠE přijdou o psaní bakalářky

K přelomovému kroku přistoupilo vedení Vysoké školy ekonomické v Praze. Studenti, kteří příští rok nastoupí na její Fakultu podnikohospodářskou do bakalářského oboru, už nebudou muset psát bakalářskou práci. Děkan fakulty Jiří Hnilica rozhodnutí vysvětlil tím, že v době, kdy texty může psát umělá inteligence (AI), ztrácí tato letitá praxe smysl.

Přijímací zkoušky - Ilustrační foto

Přijímačky v pohodě? Nová pravidla mají žákům zajistit, že stres zmizí

Hororové dny podobné těm, jaké zažívali o rok starší kamarádi, by už neměly čekat na žáky, kteří se budou hlásit na střední školy v tomto školním roce. Ani na jejich rodiče. Zmatky kolem zdánlivého nedostatku míst (a zvěstí, že výhrou nebude dostat se na vysněnou školu, ale „alespoň někam“), by se v roce 2024 už neměly opakovat.

Z lavice za katedru: Michaela Bergová

Z lavice za katedru: Michaela Bergová v rozhovoru

Představujeme první rozhovor ze seriálu Z lavice za katedrou, ve kterém postupně představíme zajímavé učitelské osobnosti, které jsou zároveň absolventy/absolventkami Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí. Dnešní rozhovor je s Michaelou Bergovou, architektkou a designérkou.

Petr Mikolanda.

Mikolanda vypráví o proslovech v Benešově i roli experta: Jsme o míle napřed

Od začátku září vede jako trenér fotbalisty Benešova. Mnohem víc je ale známý jako expert ve studiu O2 TV. Kdyby Petrovi Mikolandovi sloužilo zdraví, možná by v těchto dnech končil kariéru, v níž i tak nakoukl do ligy i mládežnických reprezentací a okusil fotbal v jeho kolébce - Anglii. Nyní už dvanáct let kouká na osudový sport zpoza lajny či prostřednictvím obrazovek, dat a elektronické tužky. „Chtěl jsem zlepšovat podhoubí českého fotbalu, zaškolit a ukázat lidem, co znamená dělat fotbal,“ říká aktuálně 39letý kouč divizního celku.

Miroslav Jirounek.

Příběh Miroslava Jirounka: Houslista, chartista a kotelník, kterému „zatopili“

Odmítl lhát o „bratrské“ pomoci. Tak začala životní cesta Miroslava Jirounka, hudebně nadaného studenta, později uklízeče, lesního dělníka, odečítače vodoměrů a ještě později dirigenta komorních filharmoniků. „Je nezodpovědný, má děti a podepíše Chartu,“ říkali. Deník přináší příběh Paměti národa o muži, který vyrůstal v Mladé Boleslavi a jež zemřel před třemi lety.

Singl Mirrors z připravovaného alba přináší rakovničtí Manon Meurt.

Manon Meurt vydávají novinku Mirrors ve spolupráci s Eddiem Stevensem

Singl Mirrors z připravovaného alba přináší rakovničtí Manon Meurt. Kapela opět spojila síly se silnou producentskou osobností. Novinka vznikala pod taktovkou britského hudebníka a producenta Eddieho Stevense, známého ze spoluprací s Moloko, Zero 7 či Róisín Murphy. Vydává tuzemský label Minority Records.

Martin Skočovský. Ilustrační foto

Do Olomouce mě zaválo studium, na derby se moc těším, říká Martin Skočovský

Holice prožila podzim jako na horské dráze. Nejdříve se během prvních sedmi kol dostala až skoro úplně nahoru, aby v těch dalších sedmi nastal zase strmý pád až na aktuální desátou příčku. A ač byla velice dlouho před svým městským rivalem z Nových Sadů, nyní už tomu tak, den před společným derby, není. O aktuální situaci a také o svém fotbalovém cestování z jižní Moravy na Hanou se rozpovídal střídavě stoper a levý obránce klubu Martin Skočovský.

Podpis memoranda

Keramická škola se otevře vysokoškolákům. Do Varů míří prestižní fakulta designu

Jen v Karlových Varech se má za pár let vyučovat vysokoškolský obor ateliér Skla. Vysokoškolské studium má nabídnout Střední uměleckoprůmyslová keramická a sklářská škola v Karlových Varech. V té má vzniknout detašované pracoviště prestižní Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, jejíž zaměstnanci a studenti se například podíleli na unikátních expozicích na Státním hradě a zámku v Bečově nad Teplou či na Státním zámku Valeč. Zástupci obou škol zpečetili dohodu v pondělí 6. listopadu společným memorandem.

Mladí hudebníci získali například nové hudební nástroje nebo technologie pro záznam zvuku. Výrazně bylo modernizováno také zázemí pro praktickou výuku na divadelní fakultě, která se odehrává ve Studiu Marta

Nové nástroje, modernější zázemí. JAMU zpestřila studium hercům i muzikantům

Nové učebny a moderní technologické vybavení vzdělávacích prostor na hudební i divadelní fakultě, rekonstrukce divadelního sálu ve Studiu Marta, nové hudební nástroje, reakreditace studijního programu Divadelní fakulty, vznik úplně nového studijního programu Hudební fakulty – to je zlomek výčtu toho, co se Janáčkově akademii múzických umění v Brně (JAMU) podařilo s pomocí dotací z fondů EU zajistit či pořídit.

Akce se zúčastnili čtyři nadšení studenti a budoucí maturanti – Klára Endrštová a Adéla Kotlíková ze třídy C4B a Matěj Havránek a Antonín Svoboda ze třídy O8 v doprovodu svých vyučujících chemie Julie Andrové a Kamila Březiny.

Studenti rakovnického gymnázia se vydali na Cestu do hlubin studia chemie

/FOTOGALERIE/ Ve dnech 26. až 27. října uspořádala Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, sekce chemie, již 8. ročník prestižního semináře pro středoškolské pedagogy a studenty s názvem Cesta do hlubin studia chemie. Z celé ČR přijelo kolem 70 učitelů a asi 80 středoškoláků.

Univerzita Pardubice se představí na veletrhu v Brně.

Kam na vysokou? Pardubická univerzita jede na veletrh Gaudeamus

Univerzita Pardubice otvírá možnost podat přihlášky ke studiu v nadcházejícím akademickém roce již 1. listopadu. Tento týden se univerzita představí nerozhodnutým zájemcům o studium na veletrhu vzdělávání Gaudeamus v Brně. Návštěvníky chce oslovit atraktivní expozicí, ale také ukázkami vědy a rozhovory se současnými vysokoškoláky ze všech svých sedmi fakult.

Slavnostní vojenskou přísahu složili čerství studenti brněnské Univerzity obrany v pátek v kasárnách v Šumavské ulici.

VIDEO: Studenti Univerzity obrany v Brně složili vojenskou přísahu. Podívejte se

„Tak přísaháme!“ zahřmělo sborově v pátek dopoledne od tří set sedmdesáti nových studentů brněnské Univerzity obrany. Po úspěšném ukončení kurzu základní přípravy ve Vyškově nastoupili studenti v kasárnách v brněnské Šumavské ulici ke studiu na vojenské vysoké škole. Diváky z řad příbuzných neodradilo ani deštivé počasí, na vojenskou přísahu se jich přišlo podívat hned několik stovek.

Tokající kentaurka v etudě s Beethovenovou Pastorální

Erotický Beethoven? Z Disneyho Fantazie vstávaly kolegům vlasy na hlavě

Sněhurka, Popelka či Myšák Mickey Walta Disneyho proslavily. Otec zábavního průmyslu má ale na kontě i méně známá, spíše experimentální, díla. Mimo jiné dvouhodinovou Fantazii, budící dodnes údiv, minimálně tím, kam až se Walt navzdory svým estetickým limitům odvážil. Uznejte, koho jiného by napadlo spojit klasickou hudbu, fauny a Myšáka?

Slavnostní zahájení oboru Zubní lékařství na Ostravské univerzitě v Ostravě, 23. října 2023.

VIDEO: Dvacet statečných. Na Ostravské univerzitě začala výuka budoucích zubařů

/FOTOGALERIE/ Čtyři sta dvacet pět studentů mělo zájem o nově otevřený obor stomatologie na Ostravské univerzitě. Uspěla pouze necelá dvacetina z nich. Akreditaci k oboru získala univerzita teprve letos v září. Dvacet přijatých studentů tak usedlo v rámci tohoto oboru do univerzitních lavic během pondělka historicky poprvé.

Slavnostní zahájení oboru Zubní lékařství na Ostravské univerzitě v Ostravě, 23. října 2023.

VIDEO: Dvacet statečných. Na Ostravské univerzitě začala výuka budoucích zubařů

/FOTOGALERIE/ Čtyři sta dvacet pět studentů mělo zájem o nově otevřený obor stomatologie na Ostravské univerzitě. Uspěla pouze necelá dvacetina z nich. Akreditaci k oboru získala univerzita teprve letos v září. Dvacet přijatých studentů tak usedlo v rámci tohoto oboru do univerzitních lavic během pondělka historicky poprvé.

Jihočeská sestřička, Prachatice, 8. ročník.

VIDEO: Dělejte, vyndejte mi to z tý nohy! Vždyť to strašně bolí!

Rozbitá hlava, zraněná ruka, nůžky zabodnuté v noze. Mezi lahvemi od alkoholu je spousta krve. Takový pohled se naskytl mladým záchranářům z Písku, když byli přivoláni k šokujícímu případu rvačky dvou narkomanů v jejich doupěti. „Dělejte, vyndejte mi to z tý nohy, strašně to bolí. Na toho hajzla se vy.....!“

Areál krajského úřadu.

V Karlovarském kraji vzniká polytechnická vysoká škola, nabídne unikátní obory

Nedostatek vysoce kvalifikovaných lidí. To je problém, s kterým se dlouhodobě potýká Karlovarský kraj. Jedním z důvodů je fakt, že v kraji chybí vysoká škola. Na konci srpna bylo proto v Karlových Varech podepsáno memorandum o přípravách vzniku vysoké polytechnické školy v kraji. Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) ve spolupráci s Karlovarským krajem z tohoto důvodu uspořádala schůzku s velkými zaměstnavateli. Hlavním tématem bylo, jaké obory by zde měly vzniknout. Účastníci jednání se shodli na tom, že by měly být unikátní, ale zároveň měly absolventům nabídnout poměrně široké uplatnění. A první zájemci by mohli začít studovat už v roce 2025.

Takto vypadá dnešní Disney World, druhý americký park v Orlandu

Jak se rodil Disneyland? Fiasko bez alkoholu a brambůrků

Někdy kolem půlky 40. let minulého století propadl Walt Disney podezřelé zálibě. Nápadně dlouho se zdržoval ve vetešnictvích, cestou po Evropě si prohlížel oslíky a scházel se s divnými týpky z blešáků. Když se v jeho domě i studiu posléze začaly hromadit miniaturní kolovrátky, nádobíčko a lucerničky, bratr Roy i manželka Lilly propadli chmurám. Bylo jasné, že Walt to se zábavným parkem, o němž snil, myslí vážně. A že to bude drahé.