Kreativ

ŠTÍTEK: studium

V seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka hrála řada tehdejších známých herců. Na snímku ze 2. dílu jsou Josef Dvořák a Dagmar Havlová (tehdy Veškrnová)

Kuchař Kuřátko byl interaktivní už v minulém století. Stačilo rozsvítit

Frekventovaný pojem „interaktivní“ si dnes zpravidla spojujeme s digitálními technologiemi. Ale víte, že interaktivní mohli být i televizní diváci v minulém století? A to přesto, že neexistovaly sociální sítě, nejchytřejším zařízením byla automatická pračka a telefony rozhodně neměla k dispozici každá domácnost. Způsob, jakým se to dělo, je v dnešní době úsměvný, ale v osmdesátých letech byl doslova revoluční a navíc zábavný. Stačilo jen rozsvítit světlo.

Ilustrační foto

Psychologové jsou nedostatkovým zbožím. Pacienti čekají celé měsíce

Obor psychologie se nachází dlouhodobě v krizi. Na dětského psychologa rodiče čekají i několik měsíců. Pro dospělé se čekací lhůta pohybuje od pár týdnů až po rok a půl. Navzdory tomu se Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá přijmout pro příští rok na toto zaměření výrazně méně studentů.

Ilustrační snímek

Psychologové jsou nedostatkovým zbožím. Pacienti čekají celé měsíce

Obor psychologie se nachází v krizi. Na dětského psychologa rodiče čekají i několik měsíců. Pro dospělé se čekací lhůta pohybuje od pár týdnů až po rok a půl. Navzdory tomu se Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá přijmout pro příští rok na toto zaměření výrazně méně studentů.

Barbora Hájková

Medici se odstěhovali. Snad nepřijdou historické pavilony nazmar

Výuka mediků na plzeňské Univerzitě Karlově se se začátkem nového semestru přesunula do moderního kampusu, který se nachází v aleji Svobody v těsném sousedství Fakultní nemocnice na Lochotíně. Plzeň tak získala nejnovější areál pro studium medicíny v České republice.

Frontman skupiny Chinaski Michal Malátný

Do studia jsme jeli připraveni jako nikdy, říká Michal Malátný o albu Frihet

Kapela Chinaski natočila desku nazvanou Frihet na břehu Norského moře, ve stylovém dřevěném studiu nedaleko Ålesundu. Stejně jako v případě dvou předchozích alb Rockfield a Není nám do pláče se jí produkčně ujal Brit Greg Haver. Podle samotných hudebníků jde o první čistě kapelovou nahrávku, každý ze členů na ní má minimálně dvě skladby.

Hřebeč posílil Jakub Podaný // TJ Hřebeč - SK Lhota 6:2 (1:2), KP 21. 8. 2021

Ze hřiště do studia. Experta Jakuba Podaného baví, že zůstal u fotbalu

Jedním ze sportovců, který také po kariéře zůstal u svého milovaného fotbalu, je někdejší prvoligový borec Jakub Podaný. A kdo sleduje hlavně českou ligu, určitě ví, že se bývalý hráč Sparty i dalších klubů stal členem týmu O2 TV, kde působí jako expert. Protože umí komunikovat a fotbalu rozumí perfektně, můžete ho slyšet i při komentování anglické Premier League na Canal+, či ve společném Footcastu s reportérem Davidem Sobiškem.

Jakub Podaný

Ze hřiště do studia. Experta Jakuba Podaného baví, že zůstal u fotbalu

Jedním ze sportovců, který také po kariéře zůstal u svého milovaného fotbalu, je někdejší prvoligový borec Jakub Podaný. A kdo sleduje hlavně českou ligu, určitě ví, že se bývalý hráč Sparty i dalších klubů stal členem týmu O2 TV, kde působí jako expert. Protože umí komunikovat a fotbalu rozumí perfektně, můžete ho slyšet i při komentování anglické Premier League na Canal+, či ve společném Footcastu s reportérem Davidem Sobiškem.

Současně se mají proměnit Hlavní nádraží, Vrchlického sady a vzniknout tramvajová trať od Muzea do Bolzanovy ulice.

Pětice architektonických týmů představí své vize Nového Hlaváku

/FOTOGALERIE/ Celkem pět architektonických týmů postoupilo do dalšího kola soutěžního dialogu na revitalizaci Vrchlického sadů, novostavbu tramvajové trati v úseku Muzeum – Bolzanova a rekonstrukci nové odbavovací haly pražského hlavního nádraží. V průběhu svého dvoudenního zasedání o tom v polovině září rozhodla odborná porota.

Štěpán Folget.

Liberecký student oblékl České centrum v Paříži. Byl to silný zážitek, říká

/ROZHOVOR/ Studenti z katedry designu na Technické univerzitě v Liberci měli příležitosti účastnit se prestižní přehlídky Paris Design Week 2022 a zároveň formou site specific obléknout budovu Českého centra v Paříži. Jedním z účastníků byl i Štěpán Folget, který se ve svém oděvu inspiroval hojícím procesem lidského těla. „Přijde mi, že stále procházíme procesem hojení ze všeho, co se stalo, a ten proces je pořád narušován dalšími událostmi,“ řekl mladý návrhář v rozhovoru pro Deník.

Nová vizuální identita jako inspirativní nástroj pro kreativní prezentaci aktivit kraje.

Ústecký kraj s vlídnou tváří. Nové logo na lidi pomrkává a září z něj úsměv

Ústecký kraj má nový vizuální styl. Jeho tvůrci jím chtějí do vizuálního prostředí kraje vnést pozitivní impulz, zlepšit reputaci, zvýšit atraktivitu a změnit zažité stereotypy o severních Čechách. Lukáš Pumpr a Lukáš Beran z plzeňského studia Petrohrad, které zvítězilo v soutěži na vizuální identitu kraje pořádanou Czechdesignem, vsadilo na optimismus, přímočarost, jednoduchost a srozumitelnost.

Při práci

V deseti letech sáhl na tátovu kytaru. Dnes má Šandor studio, kde točil i Gott

„K hudbě jsem se dostal jednoduše. Tatínek byl z muzikantské rodiny a hrál na kytaru v orchestru, dědeček z máminy strany hrál na housle a byli jsme prostě taková muzikantská rodina. Já jsem začal hrát v šesti letech na housle a jezdil jsem do „lidušky“ do Sušice. V deseti letech jsem ale sáhl na tátovu kytaru a té už jsem se nepustil dodnes!“

Zpěvačka Lenny vystoupí v sobotu na Mostecké slavnosti.

Rocková Lenny v sobotu roztančí Mosteckou slavnost

Na hudební smršť při Mostecké slavnosti zve druhý víkend v září město Most s legendární přesunutým chrámem, ale bořené minulým režimem pro uhlí. V pátek tu pobaví hvězdy Jelen, Slza i No Name. V sobotu 10. září od 19 hodin bude na hlavní scéně po Pekaři či UDG z Ústí nad Labem mladá zpěvačka Lenny, dcerka české pop legendy Lenky Filipové.

Jedni chtějí vychovat vlastní zaměstnance, druzí přilákat učně. Znojemská Nevoga spojila síly se školou zvanou Uhlárka.

Obráběče kovů nebo instalatéry lákají teď ve Znojmě na stipendium

/FOTO/ Měsíční stipendium ve výši tisíc korun a za dobrý prospěch na konci školního roku dalších až pět tisíc korun. To je nová motivace pro studenty elektrotechniky, strojní mechaniky, silnoproudaře, obráběče kovů či instalatéry ve Znojmě. Přilákat žáky k technickým oborům a vychovat si přitom vlastní zaměstnance se tak společně rozhodli představitelé výrobní společnosti Nevoga a Střední školy technické Znojmo, známé také jako Uhlárka.

Divadelní zahrada Činoherního studia se opět bude konat v romantickém lesoparku prvorepublikové Wolfrumovy vily.

Divadelní zahrada Činoherního studia nabídne Formánka i Hrabala

V romantickém lesoparku prvorepublikové Wolfrumovy vily, v současném sídle Českého rozhlasu Sever, na kopci kousek nad centrem Ústí nad Labem se i letos předposlední týden letních prázdnin (22. až 27. srpna) uskuteční již 7. ročník oblíbeného festivalu Divadelní zahrada. I letos diváky čeká šest dnů ve společnosti divadla pod širým nebem.

Ústřední objekt výstavy – dvoušroubovice DNA.

Pod značkou Crystal Creative. Ve Vsetíně je sklářské studium šikovných tvůrců

Málokdo ví, že ve Vsetíně má své sklářské studium dvojice talentovaných tvůrců – výtvarník a designér Filip Dobias (nar. 1990) a mistr-brusič David Gábera (nar. 1976). V roce 2018 založili společnost Crystal Brothers ateliers, specializující se na ruční výrobu luxusního broušeného skla – váz, mís, nápojových souprav a interiérových svítidel. Svou tvorbou tak navazují na úctyhodnou tradici českého křišťálového skla, ale vytváří si vlastní originální rukopis, příznačný náročným brusem a rafinovanými strukturami inspirovanými zejména přírodními formami. Vedle svých artefaktů, známých u nás i v zahraničí pod značkou Crystal Creative, zhotovují rovněž zakázky od předních sklářských designérů a firem. Pracují například pro Ronyho Plesla či firmu Moser.

Eva Marie Spekhorstová ovládá 50 světových jazyků

Žena ovládá padesát jazyků. Nadávat v japonštině může být roztomilé, říká

Třebíčská rodačka Eva Maria Spekhorstová se narodila česko-holandským rodičům a bylo od začátku jejího života jasné, že nebude hovořit pouze česky a cizích řečí se naučí víc. Nakonec jich je neuvěřitelných padesát, od nejpoužívanějších světových jazyků po jazyky zaniklých starověkých civilizací. A rozhodně se studiem nekončí.

Kája Mlejnková se může stát nejlepší sportovkyní na světě ve své disciplíně.

Hlasujte: Nymburská cvičenka pole sportu nejlepší na světě? Je nominována

Možná se schyluje k jedné z největších sportovních senzací v Nymburce za poslední roky. Historického úspěchu může dosáhnout nymburské studio, které pod vedením lektorky Martiny Kučerové už několik let připravuje dívky a chlapce na soutěže v mladé sportovní disciplíně pole sport a pole art. Což je náročné silové cvičení u tyče s gymnastickými a akrobatickými prvky. Nymburské studio se tak může stát po nominaci od Českého svazu pole sportu nejúspěšnějším světovým studiem. A čerstvě jedenáctiletá sportovkyně Kája Mlejnková se dokonce může stát nejlepší dívkou v tomto sportu na světě!

Zdravotnická škola v Přerově

Zdravotnická škola v Přerově se rozšíří do dalších pater

Studenti Vyšší odborné školy zdravotnické, která se otevřela loni v září v budově na náměstí Přerovského povstání, získají nové prostory pro výuku. Zatímco dosud probíhala pouze v prvním a druhém nadzemním podlaží, od nového školního roku se rozšíří i do třetího a čtvrtého. Stavební úpravy prostor dokončilo před několika dny město a vyžádaly si náklady 4 miliony 291 tisíc korun.

Díky zkušené lektorce češtiny Jitce Pourové můžete naši mateřštinu zaslechnout i v exotických koutech planety.

Lektorka: Cizinci říkají, že češtinu musel stvořit Bůh

Díky zkušené lektorce češtiny Jitce Pourové můžete naši mateřštinu zaslechnout i v exotických koutech planety. Během své kariéry totiž učila studenty více než padesáti národností. V čem je podle ní čeština jedinečná a kde skrývá svá největší úskalí? A proč do jejích složitostí vůbec chtějí cizinci proniknout a hrozí úpadek našeho jazyka?

Z jednání představitelů Prahy a Středočeského kraje na ministerstvu školství.

Praha rozšíří počet míst na gymnáziích, kapacitu chtějí navýšit i Středočeši

Významného rozšíření se má dočkat nabídka pro zájemce o studium na gymnáziu v Praze i nejbližším okolí metropole. Vyplynulo to z úterního jednání zástupců magistrátu a hejtmanství s novým ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Vladimírem Balašem (STAN). Jak v metropoli, tak v její blízkosti zájem o všeobecně zaměřené studium završené maturitní zkouškou výrazně převyšuje dostupné možnosti. V budoucnu by se to mělo změnit.

Z jednání představitelů Prahy a Středočeského kraje na ministerstvu školství.

Praha rozšíří počet míst na gymnáziích, kapacitu chtějí navýšit i Středočeši

Významného rozšíření se má dočkat nabídka pro zájemce o studium na gymnáziu v Praze i nejbližším okolí metropole. Vyplynulo to z úterního jednání zástupců magistrátu a hejtmanství s novým ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Vladimírem Balašem (STAN). Jak v metropoli, tak v její blízkosti zájem o všeobecně zaměřené studium završené maturitní zkouškou výrazně převyšuje dostupné možnosti. V budoucnu by se to mělo změnit.

Z jednání představitelů Prahy a Středočeského kraje na ministerstvu školství.

Praha rozšíří počet míst na gymnáziích, kapacitu chtějí navýšit i Středočeši

Významného rozšíření se má dočkat nabídka pro zájemce o studium na gymnáziu v Praze i nejbližším okolí metropole. Vyplynulo to z úterního jednání zástupců magistrátu a hejtmanství s novým ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Vladimírem Balašem (STAN). Jak v metropoli, tak v její blízkosti zájem o všeobecně zaměřené studium završené maturitní zkouškou výrazně převyšuje dostupné možnosti. V budoucnu by se to mělo změnit.

Z jednání představitelů Prahy a Středočeského kraje na ministerstvu školství.

Praha rozšíří počet míst na gymnáziích, kapacitu chtějí navýšit i Středočeši

Významného rozšíření se má dočkat nabídka pro zájemce o studium na gymnáziu v Praze i nejbližším okolí metropole. Vyplynulo to z úterního jednání zástupců magistrátu a hejtmanství s novým ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Vladimírem Balašem (STAN). Jak v metropoli, tak v její blízkosti zájem o všeobecně zaměřené studium završené maturitní zkouškou výrazně převyšuje dostupné možnosti. V budoucnu by se to mělo změnit.

Studentka Srishti Sadhuová.

Studentka z Indie na stáži v Deníku. Cestování tramvají bylo šokem, říká o Brně

Z Indie až na Masarykovu univerzitu. Dvaadvacetiletá Srishti Sadhuová se do Brna přestěhovala především kvůli kombinovanému studiu žurnalistiky a lingvistiky. „Být novinářkou, cestovat po světě a zároveň být informována o aktuálním dění má v mém srdci už od dětství speciální místo," svěřuje se usměvavá dívka původem z indické Kalkaty. Nyní si naplno užívá život zahraničního studenta.

Studentka Srishti Sadhuová.

Studentka z Indie je na stáži v Deníku Rovnost. Šok byly šaliny, říká o Brně

/VIDEO/ Z Indie až na Masarykovu univerzitu. Dvaadvacetiletá Srishti Sadhuová se do Brna přestěhovala především kvůli kombinovanému studiu žurnalistiky a lingvistiky. „Být novinářkou, cestovat po světě a zároveň být informována o aktuálním dění kolem nás má v mém srdci už od dětství speciální místo," svěřuje se usměvavá studentka původem z indické Kalkaty. Nyní si naplno užívá život zahraničního studenta a poznává českou kulturu.