Kreativ

ŠTÍTEK: studium

Jihočeský kraj chystá novinky pro střední školy. Na snímku zleva hejtman Martin Kuba, bývalý ministr školství Robert Plaga a náměstek hejtmana Pavel Klíma.

Vzdělání na jihu Čech musí být kvalitní, pomůže i exministr Plaga

Dostatečné množství studijních oborů, které jsou atraktivní jak pro studenty a jejich rodiče, tak pro jihočeské zaměstnavatele. Taková je ambice Jihočeského kraje. Ten si jako experta pro tuto problematiku přizval bývalého ministra školství Roberta Plagu, se kterým otevření nových studijních oborů podrobně konzultuje. Jihočeští rodiče se tak budou moci spolehnout, že jejich potomek bude studovat obor který jej nejen zajímá a baví, ale díky kterému se také jednou bez problémů uživí.

Donaldův zlý sen obsahoval i četbu knihy Mein Kampf

Disney ve válečných službách? Vznikly agitky i Kačerův Mein Kampf

Když se řekne Walt Disney, naskočí jména Mickey Mouse, Sněhurka nebo Ariel. Animované hvězdy, jež proslavilo stříbrné plátno. Otec Mickeyho však točil i jiné věci, o nichž dnes vědí spíš už jen filmoví historici. Za druhé světové války se z jeho studia stala výrobna osvěty a agitek, které k veřejnosti nedorazily, zato jim tleskali vysocí důstojníci, letci či zdravotníci.

Shromáždění na podporu Izraele. Ilustrační foto

Brněnské vysoké školy řeší pomoc studentům z Izraele. Zajišťují jim psychology

Sobotní šok, který vyvolal teroristický útok hnutí Hamás na Izrael, nyní doléhá i na brněnské vysoké školy. Poté, co útok odsoudily, řeší situaci čtyřiašedesáti studentů z Izraele. Nabízí jim psychologickou pomoc a chystají podmínky pro případ, že by některý ze studentů dostal povolávací rozkaz do války. K situaci se vyjádřila i Česká konference rektorů.

Sněhurka a sedm trpaslíků (1937)

Disneyho Sněhurka se od své předchůdkyně lišila. Film si oblíbil i Adolf Hitler

Nejkrásnější, to ano. Ale sakra proč zrovna v sedmi letech? Přesně nad tím si lámal hlavu Walt Disney, když se rozhodl natočit Sněhurku. Bratři Grimmové v tom měli jasno, v tomhle věku trumfla jejich brunetka s bledou pletí zlou královnu. Režisér prvního celovečerního animovaného filmu měl na to všechno ale úplně jiný názor.

Trenér Mitoslav Matušovič s pohárem, který vyhráli jeho fotbaloví Žraloci U9  z Havířova.

Expert ve studiu má nejblíž k Baníku a Spartě. Protekci nemají, hlásí Matušovič

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Najít u něho volné okénko je téměř nadlidský úkol, plánovací kalendář má Miroslav Matušovič zaplněný hodně dlouho dopředu. Fotbalový mistr s Baníkem Ostrava a Spartou Praha je manažer MFK Havířov, v klubu trénuje divizní muže i vycházející hvězdičky v družstvu Žraloků, hraje za Sigi team nebo za „béčko“ v okresním přeboru Karvinska. A v roli experta komentuje ligu v televizi.

Bod obnovy, Andrea Mohylová a Karel Dobrý.

Máte zálohu? Film Bod obnovy zkouší restart české sci-fi

Je devět hodin. Už jste se dnes zálohovali? Pokud ano, můžete se klidně nechat srazit třeba autem. Máte svůj bod obnovy a aktuální zálohu, budete žít dál. Co když ale někdo vaši „pojistku“ v systému smaže? Přesně to řeší hrdinka české sci-fi Bod obnovy, která je nyní k vidění v kinech a která zůstává u pokusu oživit v domácích podmínkách divácký žánr.

Pocta Miladě Horákové ve Zruči nad Sázavou: ze slavnostního odhalení památníku na Malostranském náměstí.

Zruč si připomněla Miladu Horákovou odhalením památníku a koncertem v kostele

/FOTOGALERIE/ Zruč nad Sázavou se připojila k desítkám dalších měst a obcí v celé České republice, které si trvale připomínají památku statečné ženy, české právničky a političky Milady Horákové. Pásmem akcí nazvaným „Pocta Miladě Horákové“, jejímž hlavním bodem bylo v sobotu 30. září slavnostní odhalení památníku, si občané připomněli nejen dramatický osud této výjimečné hrdinky, ale zejména nejšťastnější období jejího života, její dětství a mládí a s nimi spojený svobodný rozvoj ideálů mladého člověka.

Zahájení nového školního roku na VŠTE České Budějovice a coworkingové centrum školy v centru jihočeské metropole.

Vysoké školy zahajují nový rok i v Českých Budějovicích

Také v jihočeské metropoli začínají vysokoškoláci na přelomu září a října nový školní rok. Na Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE) i Jihočeské univerzitě je čeká řada novinek. A VŠTE otevírá i nové centrum pro podnikání.

Trenér Vlašimi Martin Hýský

Hyský je díky komentování známější. Trenéřina u něj ale přesto vede

Už deset let ho diváci fotbalových zápasů sledují v přenosech České televize. Ať už ve studiu nebo za mikrofonem. Martin Hyský, který v pondělí oslavil 48. narozeniny, se ale nyní víc věnuje trenérské funkci. Už dva roky je hlavním koučem fotbalistů Vlašimi. Skloubit obě činnosti je pro něj těžké a tak dává přednost trénování.

Trenér Vlašimi Martin Hýský

Osobnost Deníku Hyský je díky komentování známější, trenéřina ale u něj vede

Už deset let ho diváci fotbalových zápasů sledují v přenosech České televize. Ať už ve studiu nebo za mikrofonem. Martin Hyský, který v pondělí oslavil 48. narozeniny, se ale nyní víc věnuje trenérské funkci. Už dva roky je hlavním koučem fotbalistů Vlašimi. Skloubit obě činnosti je pro něj těžké a tak dává přednost trénování. I tak se řadí mezi osobnosti Deníku.

Walt Disney se svým budoucím kresleným „miliardářem“

Po ztrátě práv přišel propadák. Disneyho vyškolili Oswald a Mickey

Když přišel Walt Disney roku 1923 do Hollywoodu, nijak valně na tom nebyl. Bez kontaktů, právních vědomostí, 40 dolarů v kapse, vyzbrojen jen pracovitostí a znalostí řemesla z předchozí práce v Kansas City. Králík Oswald, předchůdce Myšáka Mickeyho, se rodil v garáži Waltova strýce, na starých dřevěných bednách. A dal svému tvůrci první lekci.

Z nového nahrávacího stadia v Týnci nad Labem.

Multimediální studio v Týnci chce promluvit nejen do regionální hudební scény

Po několika návštěvách méně i více známých nejen regionálních muzikantů se tento týden naplno rozjelo týnecké multimediální studio nazvané Na Hradě a fungující pod značkou Rec Production. „Chceme poskytovat kompletní služby, a to nejen tím, že vytvoříme klasickou hudební nahrávku, ale i jejím okamžitým streamem na sociální sítě,“ zní idea studia.

Svobodník Ondřej Šimek.

Za vstup do aktivní zálohy mají kredity na vysokou. Výzva pro ty, kteří váhali

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy přišla se zajímavou novinkou. „Od nového akademického roku nabízí studentům za účast na cvičeních aktivní zálohy kredity,“ uvedla kapitánka Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku. Prakticky jde o body potřebné k úspěšnému absolvování studia.

1. místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř (vlevo) a starosta Alexandr Nogrády.

Dalibor Uhlíř místostarostou Krumlova zůstává. A dál doufá, že titul Ing. získá

Koalice Dalibora Uhlíře na srpnovém zasedání českokrumlovského zastupitelstva o posledním srpnovém odpoledni podržela, on sám nerezignoval a pokračuje dál ve funkci prvního místostarosty města. V hodinu a půl dlouhé debatě ohledně oprávněnosti užívání titulu Ing. prohlásil, že neví přesně, jak dlouho studoval, prý tři nebo čtyři roky, poprvé z jeho úst zaznělo, že před studiem MBA studoval bakalářský program, a také řekl, že opozice a lidé, co mu nefandí, chtějí překreslit politickou mapu města.

Dalibor Uhlíř (uprostřed) na ustavujícím zasedání krumlovského zastupitelstva s kolegy z hnutí Český Krumlov rozumem a srdcem - Nezávislí Janem Sommerem (vlevo) a Zdeňkem Zajíčkem.

Titul užíval neprávem, odstoupit ale nehodlá. Kauzu Uhlíř uzavře zastupitelstvo

/KOMENTÁŘ/ Dalibor Uhlíř, místostarosta Českého Krumlova, má podle českého práva středoškolské vzdělání s maturitou. Potvrdili mu to i právníci, které si sám najal. Přestává tak používat titul Ing., oznámil na tiskové konferenci, na kterou svolal novináře do Českých Budějovic. Rezignovat kvůli tomu ale nehodlá.

Návrh dětského pokojíčku.

Dětský pokojík je malým bytem v bytě, říká designer Milan Vrbík

Kam umístit v pokoji pro novorozence postýlku? Jaký volit nábytek? Kterým barvám je dobré se vyhnout? Otázky, které si pokládají rodiče při zařizování pokoje pro své miminko. Nejen na ně se Deník zeptal Milana Vrbíka, designera a spoluzakladatele studia design ATAK. Podle Vrbíka je důležité vnímat dětský pokoj jako malý byt v bytě.

Ilustrační foto.

Kraj přispěje žákům na individuální studium v angličtině

Karlovarský kraj podporuje žáky středních škol ve vzdělávání i nad rámec školní výuky. V letošním roce pro ně vyčlenil částku 351 000 korun, aby se mohli zapojit do programu Centra pro talentovanou mládež, který používá angličtinu jako hlavní jazyk při studiu. Rozhodli o tom krajští radní.

V této budově na adrese Reální 172/2 v Moravské Ostravě sídlila, dnes již v Česku nefungující, Newport International University, s. r. o.

Co vlastně studoval Dalibor Uhlíř? Akreditovaná vysoká škola to nebyla a není

Dalibor Uhlíř, který používá titul Ing., se nikdy inženýrem nestal. To plyne jak ze sdělení, které poskytlo ministerstvo školství, tak z reakce Technické univerzity v Ostravě, jejíž státní zkoušku měl uvedenou v životopise, a také z informací volně dostupných na internetu. Škola, kterou krumlovský místostarosta absolvoval a která už nefunguje, tedy Newport International University, s.r.o. (NIU), totiž není a nikdy nebyla českou soukromou vysokou školou.

Stanislav Hložek a Petr Kotvald

Holky z naší školky. Hit, co učinil ze Stanislava Hložka a Petra Kotvalda idoly

Tvořili duo, které se v osmdesátých letech minulého staletí stalo pro mnohé naprostým zjevením. Velký podíl na tom měla jejich písnička Holky z naší školky, která lámala rekordy v tehdejší poslouchanosti skladeb napříč žánry. Stanislav Hložek a Petr Kotvald. Dohromady je svedl producent, hudebník, kapelník a skladatel Karel Vágner.

Jana Boučková

Cvičení není nikdy dost. Studio Jany Boučkové nabídne lekce i v Turnově

Fit Studio sportovních aktivit Jany Boučkové v Železném Brodě slaví letos už 30. narozeniny. Na začátku myšlenky byla zkušená, talentovaná závodnice ve sportovním aerobiku Jana Boučková, majitelka studia, hlavní organizátorka, trenérka, rozhodčí a také lektorka několika cvičebních lekcí. A na její lekce byla vždycky v tělocvičně nouze o místo.

1. místostarosta Českého Krumlov. Snímek je z loňského sněmu Sdružení historických sídel v Havlíčkově Brodě.

Místostarosta Krumlova používá titul, který nemá. Potvrdilo to ministerstvo

Ing. Dalibor Uhlíř. To stojí na oficiálním webu města Český Krumlov pod hlavičkou 1. místostarosta pro volební období 2022-2026 a také v životopise na osobním webu Dalibora Uhlíře. S titulem Ing. kandidoval i ve volbách, jak dokládá web volby.cz Českého statistického úřadu. Problém je, že Dalibor Uhlíř nemá diplom s titulem Ing., ale s titulem MBA. Vyšlo to najevo minulý týden a od té doby tato záležitost čeří vody krumlovské politické scény.

Symfonický orchestr v jediných klávesách. Miroslav Vobořil skládá a nahrává filmovou hudbu v malém nahrávacím studiu na okraji Hořic.

Orchestr v malém studiu. Skladatel z Hořic nahrál hudbu k německému filmu

V malém nahrávacím studiu na okraji Hořic se skrývá celý symfonický orchestr. Právě tady, v suterénu rodinného domku, vznikala v hlavě a v klávesách hudebního skladatele Miroslava Vobořila hudba k německému celovečernímu filmu PAMBARA. Hořický skladatel si tím po 25 letech usilovné práce splnil velký sen.

Hudební skladatel Miroslav Vobořil žije a tvoří v Hořicích.

Orchestr v malém studiu. Skladatel z Hořic nahrál hudbu k německému filmu

/FOTO, VIDEO/ V malém nahrávacím studiu na okraji Hořic se skrývá celý symfonický orchestr. Právě tady, v přízemí rodinného domku, vznikala v hlavě a v klávesách hudebního skladatele Miroslava Vobořila hudba k německému celovečernímu filmu PAMBARA. Hořický skladatel si tím po 25 letech usilovné práce splnil velký sen.

Barbora Malíková.

Barbora Malíková změnila image a těší se na nové zážitky na univerziádě

Vleklé problémy s achilovkami jsou pryč a vrátila se radost z běhu bez překonávání bolesti. Úspěšná juniorská reprezentantka Barbora Malíková se vydává na své první Letní světové univerzitní hry s očekáváním a také s novým účesem bez dredů. „Bude to aerodynamičtější,“ usmívá se. Studentka americké univerzity Virginia Tech s námi mluvila také o tom, že pro ni studium na fakultě architektury a designu a sportovní kariéra mají naprosto vyrovnanou prioritu.

Silvie Pavlová prožívá zajímavou kariéru

Pohádková kariéra. Z Českého Krumlova do reprezentace. Vobr volal Lundákovi

Volejbalistka Silvie Pavlová dala vrcholové kariéře sbohem, když se po úspěšných letech v mládežnických výběrech Madety České Budějovice rozhodla naplno věnovat vysokoškolskému studiu v Praze. To úspěšně zakončila letos v červnu magisterským titulem na České zemědělské univerzitě. Během studia se však k volejbalu vrátila a píše pohádkový příběh.

Otec Roman Dvořák míří do Říma.

Bůh strakonickému faráři určil další osud. Poslal ho do Říma

/VIDEO/ Když jsem se před dvěma dny dozvěděl, že strakonický farář, Otec Roman Dvořák, ve své farnosti končí a odchází za dalšími úkoly do Říma, posmutněl jsem. Hlavou mi okamžitě projela vzpomínka na naše setkání, kterých bylo nepočítaně. Třeba na to úplně první při žehnání kapličky v srpnu 2010 v malé obci Račí.

Petr Kumpfe (vlevo) získal novinářskou cenu.

Liberecký moderátor získal v Polsku novinářskou cenu za rozhlasový pořad

Moderátor, novinář a tlumočník Petr Kumpfe z Liberce, kterého si možná pamatujete z celé řady společenských akcí, byl v Lubuském divadle v Zelené Hoře v Polsku vyznamenán polsko-německou Novinářskou cenou Tadeusze Mazowieckého za rozhlasový pořad, vysílaný každou neděli od 18:00 na německé rozhlasové stanici MDR Sachsen.

Indiana Jones a nástroj osudu

RECENZE: Jak pohřbít legendu? Nový Indiana Jones přináší dokonalý návod

Indiana Jones a Nástroj osudu měl být velkolepým zakončením i nostalgickým ohlédnutím tvůrců a fanoušků za více než čtyřicetiletou existencí slavné série, jejíž filmy byly vždy určeny divákům. Filmy, které přinášely upřímnou radost, smích i napětí mnoha generacím. Filmy, které byly zárukou umělecké kvality na poli konzumní kinematografie. Výsledek k mé nelibosti ovšem ztělesňuje něco docela jiného. Kreativní i producentský dohled studia Disney je znát z každého metru, chybějícím motivem hory v úvodu počínaje a odpudivou CGI vizáží konče.