Kreativ

ŠTÍTEK: Suchdol

Masopust v Suchdole, 10. 2. 2024

Suchdolem prošla masopustní maškara. I letos všechno svedli na medvěda

/FOTO, VIDEO/ Velmi rušno bylo v sobotu 10. února v Suchdole nedaleko Kutné Hory. Od rána bylo možné vidět, jak se přes náměstíčko trousí všemožné maškary. Všechny maškary měly společný cíl, kterým bylo zámecké nádvoří. Konala se totiž tradiční Suchdolská masopustní maškara.

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto

Kutnohorsko: Ve kterých základních školách žáci nejlépe zvládají přijímačky

Jak deváťáci zvládají přijímačky na gymnázia a střední školy? Deník získal zajímavá data z databáze Cermatu a projektu prijimacky.ai, která prozrazují, na jakých základních školách na Kutnohorsku zvládají žáci nejlépe přijímací testy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia.

Z fotbalového utkání okresního přeboru Nové Dvory - Křesetice (6:0)

OKRES: Špačkovi ze Záboří se nelíbila penalta, která v Tupadlech rozhodla

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Fotbalisté Bílé Podolí, kteří jsou po pádu z krajské I.B třídy nováčkem okresního přeboru, nebodovali ani v dalším kole soutěže. Na svém hřišti navíc museli skousnout devítibrankový příděl od Chotusic. Ty jsou spolu se Suchdolem zatím bez porážky, lídr ze Suchdolu dokonce bez ztraceného bodu. Tři zápasy dalšího kola vyhrály domácí celky, třikrát uspěli hosté. Kouči Záboří Luďku Špačkovi se nelíbila penalta na půdě Tupadel, která zápas rozhodla.

Ilustrační foto

Kam na fotbal: V okresním derby přijede Kácov na hřiště Červených Janovic

Fotbalová sezona nabrala velké tempo a o následujícím víkendu jsou na programu další zápasy okresních celků ve všech soutěžích. První zápas se hraje už v pátek, v okresním přeboru hostí Sedlec nováčka ze Záboří nad Labem. V krajské I.B třídě dojde opět na okresní derby, k nováčkovi do Červených Janovic zamíří Kácov. Rezerva Čáslavi, která má zatím jen jeden bod, se v neděli pokusí urvat první výhru s Pšovkou Mělník.

Z vyhodnocení soutěže O nejkrásnější adventní věnec.

Adventní věnec jako krmivo pro ptáčky. Výherní výtvor si získal návštěvníky

/FOTOGALERIE/ Spolu s výstavou Tvořivé Vánoce probíhalo v Českém muzeu stříbra během prosince a začátku ledna hlasování v soutěži O nejkrásnější adventní věnec. Věnce odevzdaly třídy z MŠ Pastelka Malešov, MŠ Benešova 7, ZŠ T. G. Masaryka Kutná Hora, ZŠ Jana Palacha Kutná Hora, ZŠ Suchdol a ZŠ Červené Pečky. Návštěvníci výstavy poté hlasovali ve dvou kategoriích, výběr však neměli vůbec snadný, všechny věnce byly nápadité a skvěle zpracované.

Jeden stroj B-71 označený D-RVAR havaroval ještě na letišti v Merseburgu. Fotografie ilustruje podobu přelétávaných bombardérů objednaný Bulharskem.

Bombardér B-71 přistál nouzově u Malenovic v listopadu 1939

Telefonickou zprávu o nouzovém přistání německého vojenského letadla přijal dne 2. listopadu 1939 v 16 hodin na Velitelství četnického oddělení v Kutné Hoře akt. adj. Roškot. Obsah telefonátu, včetně značky letadla “RSAU-B 71-“ zaznamenal a obratem přeposlal na Oberlandrat do Kolína. Podrobnější informace doplnil následující den přímo velitel Četnické stanice Suchdol, vrchní strážmistr Václav Kroutil v hlášení pro Okresní úřad Kutná Hora.

Jako obžalovaný z těžkého ublížení na zdraví se smrtelným následkem stanul ve středu 8. prosince 2021 před Krajským soudem v Praze 34letý L. B.

Za umlácení manželky v Suchdole vyměřil soud čtrnáct let vězení. Muž vinu odmítá

Na 14 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v pondělí Krajský soud v Praze 34letého L. B. Trestní senát v čele s předsedkyní Alexandrou Chrdleovou neměl pochybnosti o tom, že to byl právě on, kdo loni v noci na pátek 25. června ve společně obývaném pokoji ubytovny v městysu Suchdol na pomezí Kutnohorska a Kolínska způsobil jeho 29leté manželce zranění, jimž podlehla. Zemřela na místě – byť zřejmě možná i několik hodin po útoku.

Pastely Miloslava Radoměřského jsou k vidění ve slánské knihovně.

OBRAZEM: Pastely Miloslava Radoměřského jsou k vidění ve slánské knihovně

Malíř Miloslav Radoměřský, rodák ze Suchdola na Kutnohorsku, který žije ve Slaném od roku 1973, zahájil v sobotu 5. února v poledne vernisáží ve vstupní chodbě Knihovny Václava Štecha ve Slaném výstavu svých pastelů. Ty obsahují pohledy na krajinu v nádherné barevnosti všech ročních období, známá slánská zákoutí.

Kudy, kudy, vede cestička...

Kudy, kudy, vede cestička...

…pro mého Jeníčka. Povídá Mařenka. Prší jen se leje, všude mokro. Chodníček plný vodičky, ještě, že jsem si nevzala lodičky.

Kudy, kudy, vede cestička...

Kudy, kudy, vede cestička...

…pro mého Jeníčka. Povídá Mařenka. Prší jen se leje, všude mokro. Chodníček plný vodičky, ještě, že jsem si nevzala lodičky.

Fotbalisté Kardašovy Řečice porazili v 7. kole I.B třídy Dolní Bukovsko 3:2 a v soutěži jim patří čtvrtá příčka.

Třebětice se prostřílely do čela, Suchdol už je třetí

Krajská fotbalová I. B třída mužů pokračovala 7. kolem. Na pozici lídra sk. D se vyšvihli fotbalisté Třebětic, kteří nasázeli posledním Ledenicím půltucet gólů a zároveň využili toho, že České Velenice pouze remizovaly v Neplachově.

Miroslava Němcová ve volebním štábu ODS.

Němcová už mohla slavit. „Zradil“ ji Suchdol?

Šestice finalistů v trojici pražských volebních obvodů předčila ostatní kandidáty poměrně jednoznačně. Nejblíže senátorskému křeslu už po prvním kole byla Miroslava Němcová (ODS). V řadě městských částí dostala přes 50 procent hlasů.

Sportovní kynologie se věnuje právě výcviku pracovních psů. Celé měsíce a léta tréninku a času, který strávili pes se psovodem, lze pak prověřit pomocí zkoušek nebo sportovních závodů.

Memoriál Jiřího Jurnykla – svátek sportovní kynologie

Memoriál Jiřího Jurnykla – svátek sportovní kynologie Petr Hromek, člen ZKO Suchdol nad Odrou Psi jsou průvodci člověka od pradávných dob (střízlivé odhady hovoří o nejméně 30 000 letech). Zpočátku jej jistě provázeli při lovu a chránili jeho obydlí, nyní jsou často prostě lidskými společníky; řada z nich působí také třeba jako terapeutičtí psi. Nelze přitom zapomínat na kategorii pracovních psů, kteří jsou stále ještě nenahraditelní například ve službách policie nebo armády, případně jako záchranářští psi.

Ilustrační snímek.

Kam o víkendu na okresní fotbal

Fotbalový okresní přebor mužů o víkendu pokračuje sedmým kolem, obě skupiny okresní soutěže pak mají na programu zápasy pátého kola. A je to minimálně na dva týdny naposledy, co na fotbal mohou diváci… přinášíme rozpis zápasů.

Fotbalista Matěj Bodlák z Poděbrad.

Matěj Bodlák dostával fotbalové lekce od Marka Kuliče nebo Radka Hochmeistera

Fotbalista tělem i duší. Tento sport jej uchvátil už jako malého. A postupně se dostal až do mládežnických týmů Hradce Králové. To je sedmadvacetiletý fotbalista poděbradské Bohemie Matěj Bodlák, který prošel také klubem v Čáslavi, Suchdole a málem i v Kolíně. „Jak říká moje maminka, začal jsem kopat už v břiše,“ řekl s úsměvem na úvod.

Fotbalista Matěj Bodlák z Poděbrad.

Matěj Bodlák dostával fotbalové lekce od Marka Kuliče či Radka Hochmeistera

Fotbalista tělem i duší. Tento sport jej uchvátil už jako malého. A postupně se dostal až do mládežnických týmů Hradce Králové. To je sedmadvacetiletý fotbalista poděbradské Bohemie Matěj Bodlák, který prošel také klubem v Čáslavi, Suchdole a málem i v Kolíně. „Jak říká moje maminka, začal jsem kopat už v břiše,“ řekl s úsměvem na úvod.

Z mistrovského turnaje fotbalových starších přípravek v Čáslavi.

OBRAZEM: Když počasí malým fotbalistům ještě přálo. Podívejte se, jak jim to šlo

Předpověď počasí na prodloužený víkend 26. až 28. září vyšla meteorologům dokonale a o to víc nadělala vrásky fotbalistům. Ti tak mohou už jen vzpomínat na minulé slunečné dny, kdy byla radost prohánět míč po zeleném trávníku. Například jako před týdnem na mistrovském turnaji starších přípravek v Čáslavi nebo i při dalších utkáních mládeže, z nichž vám přinášíme fotogalerie.

První ročník míčového sedmiboje dvojic.

OBRAZEM: Míčový sedmiboj dvojic měl v Suchdole premiéru

Na hřišti u sokolovny v Suchdole bylo v neděli 20. září nebývale rušno. Konal se tam první ročník míčového sedmiboje dvojic. Těch se na startovní listinu zapsalo celkem dvanáct. Na nejmenší možné týmy postupně čekal nohejbal, volejbal, stolní tenis, kopy na branku, házená a netradiční sporty teqball a spikeball.

Závora před vjezdem na vrch Vysoká.

Obcím došla trpělivost. Rozhledna na vrchu Vysoká je pod závorou

/FOTOGALERIE/ Obcím Miskovice a Suchdol došla trpělivost. Vyhledávaná rozhledna na vrchu Vysoká, jež je nejvýznamnější krajinnou dominantou a nejvyšším bodem blízkého okolí Kutné Hory, je tak od léta pod zámkem, respektive pod závorou. Jak se zdá, obce měly k takovému kroku důvodů více než dost.

POHLED ZPĚT. Počátek 80. let. Hasiči dosud vyrážejí jak k požárům, tak na cvičení a mnohé akce. Brzy je obec podpoří novou hasičskou zbrojnicí.

Zpátky v čase do Seloutek a Dzbelu

/Z ARCHIVU DENÍKU/ V minulém díle seriálu jsme putovali pomocí historických fotografií do Hvozdu a Suchdolu. Dnes zavítáme do dalších dvou obcí na Prostějovsku, tentokrát do Seloutek a Dzbelu.