Kreativ

ŠTÍTEK: svoboda

Blanensko v celostátní soutěži poprvé získalo medaile.

Blanensko má první superligovou medaili, za šampionem zaostalo o bod

Boskovice /FOTOGALERIE/ – V předchozích sezonách by jejich bodový zisk stačil na zlaté medaile. Jenže ve čtvrtém ročníku Superligy malého fotbalu se hráči Blanenska museli sklonit před jihomoravským rivalem z Brna. V posledním osmnáctém kole celostátní soutěže zdolali v domácím areálu Červená zahrada v Boskovicích Jihlavu 10:3.  

Ilustrační foto

Končili jen remízou

Humpolec – Divizní nováček se v soutěži sice zachránil, ale doufal ve vítězství v závěru sezóny.

V Hongkongu dnes propustili z vězení dvaadvacetiletého Joshuu Wonga (vlevo), který byl hlavní osobností tamních studentských protestů v roce 2014

V Hongkongu se nadále protestuje. Studentský lídr Wong je na svobodě

V Hongkongu dnes propustili z vězení dvaadvacetiletého Joshuu Wonga, který byl hlavní osobností tamních studentských protestů v roce 2014. Informovala o tom agentura AFP. V Hongkongu se už několik měsíců konají protesty za stažení návrhu zákona umožňujícího vydávat podezřelé do pevninské Číny. V neděli se demonstrací v sedmilionovém Hongkongu účastnily podle organizátorů téměř dva miliony lidí a na dnešek se chystá protestní stávka.

Lidé si po celé Praze připomínali 17. listopadu 29. výročí Sametové revoluce.

Na oslavách výročí 17. listopadu podpoří Praha akce občanských iniciativ

Žádné pořádání vlastních akcí, ale podpora tradičních i nově vznikajících projektů. Takové je rozhodnutní pražského magistrátu v souvislosti s blížícím se 30. výročím sametové revoluce. Primátor Zdeněk Hřib, radní pro kulturu Hana Třeštíková a radní Hana Kordová Marvanová pozvali ke koordinačnímu setkání organizátory oslav a připomínkových akcí. Koordinace se z většiny ujme platforma Festival svobody.

Z vraždy 50letého sběratele známek se u soudu zodpovídají Jaroslav Janák a jeho bývalá žena Petra. Podle obžaloby se chystali usmrtit i další muže. Těm se však se štěstím podařilo vražedným plánům uniknout.

Žena odsouzená za vraždu sběratele je díky těhotenství na svobodě

Žena odsouzená ke 30 letům vězení za zastřelení sběratele se kvůli těhotenství dostala dočasně na svobodu. Petra Janáková, která předloni u Lázní Bělohrad střelila sběratele zezadu do hlavy, a za mřížemi proto má strávit ještě 28 let, byla v pátek na příkaz soudu propuštěna z věznice v Opavě. Uvedla to televize Nova.

Luže vs. Svitavy.

Svoboda: „Takový výkon jsme chtěli vidět častěji“

OHLASY: Víkendové kolo bylo derniérou na lavičce pro litomyšlského trenéra Ivo Svobodu, jemuž jeho hráči dali na rozloučenou dárek v podobě výhry v Letohradu. Tomáš Abt zakončil svoje dlouholeté působení v Dolním Újezdu nešťastnou porážkou, které jenom potvrdila sestup týmu Sokola z krajského přeboru.

Plavci znojemské Tělovýchovné jednoty zaznamenali o prvním červnovém víkendu úspěchy na mezinárodních závodech ve Vídni. Na Vienna International SwinMeetu vybojovali dohromady dvanáct cenných kovů.

Znojemští plavci bodovali ve Vídni. Přivezli si 12 medailí

Vídeň, Znojmo /FOTOGALERIE/ – Plavci znojemské Tělovýchovné jednoty zaznamenali o prvním červnovém víkendu úspěchy na mezinárodních závodech ve Vídni. Reprezentace města nad řekou Dyjí vybojovala na Vienna International SwimMeetu dohromady dvanáct cenných kovů. Nejlépe si vedl závodník Matyáš Svoboda, jenž si v kategorii Open vyplaval stříbrnou medaili na osmi stech metrech a dále přidal tři placky ve skupině starších juniorů.

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip.

Filip chystá návrh zákona. Novináři by měli být voleni a přiznávat majetek

Novináři by měli být podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa voleni a měli by stejně jako poslanci nebo starostové podávat majetková přiznání. Přes léto Filip hodlá připravit zákon, který by takové změny v Česku zavedl. S odvoláním na Filipa to dnes napsal server iHNED.cz. Zástupci dalších sněmovních stran podobné úvahy většinou odmítli. 

Ilustrační foto

Jiráskovu ulici oživí desítky lip

Rokycany – Představitelé okresního města plánují vykácet všechny stromy v Jiráskově ulici a ulici Svazu bojovníků za svobodu. Vzniknout tu mají parkovací místa.

Jaroslav Cuhra získal Cenu 1. června.

Cenu 1. června získal odbojář Jaroslav Cuhra

Plzeň – Architekt, křesťanský politik, odbojář a politický vězeň Jaroslav Cuhra (na snímku vlevo) získal in memoriam cenu 1. června za trvalou obhajobu a prosazování principů demokracie a lidských práv a svobod.

Protest příznivců Juliana Assange u budovy soudu v Londýně.

Assange má symptomy oběti psychologického mučení, tvrdí zvláštní zpravodaj OSN

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v důsledku krutého, nehumánního a ponižujícího zacházení vykazuje všechny symptomy oběti dlouhodobého psychologického mučení. Uvedl to zvláštní zpravodaj OSN Nils Melzer, který vyšetřuje případy možného porušování lidských práv. Assange by podle něj neměl být z Británie vydán ke stíhání do Spojených států, kde by jej prý mohlo čekat vážné porušování jeho práv a svobod.

Ilustrační foto.

Svoboda se dvakrát trefil a Náměšť vyhrála

Třebíčsko - Ve 24. kole krajského přeboru se fotbalisté Třebíče dočkali druhé jarní výhry, když ve druhé půli otočili derby s Okříškami. Náměšť-Vícenice pak rovněž musely dotahovat, ale Svoboda pět minut před koncem zajistil výhru ve Speřicích 2:1.

Antikonfliktní tým v akci.

Bude protest proti „policejní hodině“. Třeštíková: Musíme najít kompromis

Vedení metropole bojuje proti rušení nočního klidu v historickém centru Prahy a zejména v okolí Dlouhé ulice. Sdružení pro kulturní a občanské soužití na Starém Městě (SOHO Prague) připravilo na čtvrtek protiúder. Demonstrace za živé město a proti omezování svobody se bude konat přímo před budovou magistrátu na Mariánském náměstí. Odpoledne akci doplní také hudební produkce. Organizátoři slibují i vystoupení některých politiků.

Zdeněk Svěrák

Ve hře je naše budoucnost. Jděte k volbám, vyzývají filmové osobnosti

Více než pět stovek evropských osobností z filmové branže vyzývá v Manifestu, jehož znění bylo zveřejněno na filmovém festivalu v Cannes, k účasti ve volbách do Evropského parlamentu. Upozorňují, že Evropa sice není dokonalá, ale vládnou v ní svoboda a demokracie, které je třeba bránit před extremismem a zpátečnictvím.

Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček už není členem Svazu bojovníků za svobodu

Lidice – Před zhruba třemi lety mluvčí prezidenta České republiky Miloše Zemana Jiří Ovčáček vstoupil do Svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) v Lidicích. Nyní už členem není. Nezaplatil členský příspěvek. Podle stanov tak členství zaniklo.

Ilustrační foto.

Svoboda: Branky jsme si vstřelili prakticky sami

OHLASY: Poprvé od začátku sezony ztratili moravskotřebovští fotbalisté na domácím stadionu všechny body. A k jejich zklamání to bylo zrovna v souboji z kategorie těch nejprestižnějších, tedy v regionálním derby.

Předseda vlády Zdeněk Fierlinger s předsedou České národní rady Albertem Pražákem a ruským generálem Pavlem Semjonovičem Rybalkem na kbelském letišti 10. května 1945

Před 74 lety se vrátila do Prahy československá vláda. Svoboda s ní ale nepřišla

Ve čtvrtek 10. května 1945 přilétla v podvečer na pražské letiště ve Kbelích z Košic československá vláda. Po slavnostním uvítání se rozjela na Pražský hrad, kde ji čekalo zasedání s Českou národní radou, která politicky řídila pražské povstání. A komunisté výstražně vztyčili prst: sídlo českých králů se pro vládu pracujícího lidu nehodí. Vládní činitelé se tak museli ubytovat v hotelu Alcron. Byla to předzvěst věcí příštích.

Téměř tři desítky cyklistů se vydaly na cestu Po stopách železné opony.

Cyklisté slaví třicet let svobody jízdou po hranici

Jižní Morava /VIDEO/ – Třicet let svobody a pád železné opony mezi jižní Moravou a Dolním Rakouskem slaví cyklisté společnou jízdou od Znojemska přes Mikulovsko až k zámku Hof nedaleko hranic mezi Rakouskem a Slovenskem.

Slavnosti svobody v Plzni - Convoy of liberty 2019

Česko si připomíná konec druhé světové války. Zeman jmenoval generály

Na několika místech v Česku si dnes lidé připomenou 74. výročí konce druhé světové války v Evropě. U Národního památníku v Praze na Vítkově se tradičně sešli představitelé státu a armády, prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval nové generály. Ani tentokrát se povýšení nedočkal šéf BIS Koudelka.

Slavnosti svobody v Plzni - Convoy of liberty 2019

Historická technika a návštěva veterána. V Plzni vyvrcholily Slavnosti svobody

Vzpomínkovým aktem u žulových pylonů pomníku Díky, Ameriko! dnes vyvrcholily čtyřdenní plzeňské Slavnosti svobody. Jedny z největších oslav konce druhé světové války v Evropě letos i přes déšť a chladné počasí navštívilo kolem 70 tisíc lidí, nedělní konvoj vojenské historické techniky na Klatovské třídě vidělo asi 17 tisíc lidí. 

Fotografie brněnského kněze Bohuslava Buriana, jedné z obětí komunistických perzekucí po roce 1948.

Přežil Osvětim, nakonec ho zabili komunisté. Kněz převáděl lidi přes hranice

Přezdívali jej Afričan a Pistolník. Brněnský kněz Bohuslav Burian celý život ukazoval lidem cestu ke svobodě. Nacisté jej věznili v několika koncentračních táborech, po nástupu komunismu v moci v Československu jej pak pronásledovala Státní bezpečnost. Odvážného kněze, který se narodil před sto lety, nakonec zlomilo komunistické vězení. 

Ivan Hoffman

Týden Ivana Hoffmana: Svoboda a řád

Po dlouhých deseti letech jsem na pár dní opustil schengenský prostor. Vlastně to byla příjemná zkušenost. Na slovinsko-chorvatské hranici jsem si osobně ověřil, že Slovincům záleží na tom, aby do schengenského prostoru z Chorvatska nepronikly nějaké nežádoucí osoby. Příjemné ale bylo i zjištění, že Chorvaté pečlivě dbají na to, aby k nim nějaké nežádoucí osoby nepronikly ze schengenského prostoru.

Ilustrační foto.

Na den přesně po 100 letech zasadí lípu svobody

„Kdo ví, co bude stát za sto let, co o nás budou psát a vyprávět…“ Takto se ptá společně třináct různých interpretů na speciální nahrávce „Za 100 let“, která připomíná 100. výročí vzniku republiky. Inspirovaní touto písní a vlastní historií se představitelé obce Zubří rozhodli zasadit lípu svobody této generace.  

Oslavy osvobození v Hostouni a Bělé nad Radbuzou.

FOTOGALERIE: Při osvobození Hostouně zachránili i koně

Hostouň, Bělá nad Radbuzou – Položit život, to nejcennější, co člověk má, za svobodu někoho druhého či snad celých národů, je nejvyšší oběť. Tu u Růžova mezi městy Hostouň a Bělá nad Radbuzou při osvobozování naší země položili svobodník Raymond Mans a technik Owen Sutton.

Rekonstrukce osvobození města.

Američané znovu osvobodili Domažlice

Domažlice /VIDEO/ – Německý wehrmacht v úterý 30. dubna přijel do Domažlic a zabral město. Dlouho se zde však němečtí vojáci neohřáli – osvobodit město přijelo totiž vojsko americké. Všechno bylo samozřejmě jen jako, v rámci oslav svobody se totiž uskutečnila rekonstrukce osvobozování města.  

V roce 1990 v ulicích Plzně slavilo desetitisíce lidí. Nejčastěji zněla písnička Honzy Vyčítala To tenkrát v čtyřicatom pátom, když Plzeň osvobodil Patton...

Jak jsme žili: Slavnosti svobody v Plzni

Plzeň - Pokračuje seriál Deníku, v němž nahlížíme do historie našich měst, obcí, spolků a institucí. V tomto díle přinášíme historické fotografie ze Slavností svobody v Plzni.

Ilustrační foto.

Přijedou vojáci

Strakonice – Celé dlouhé roky před revolucí v listopadu 1989 byli lidé ve Strakonicích přesvědčováni o tom, že za svoji svobodu v roce 1945 vděčí pouze ruským vojákům.

Dana Němcová.

Sedminásobná matka Dana Němcová neúnavně bojovala proti bezpráví režimu

Psycholožka Dana Němcová byla 27. dubna 1978 u vzniku Výboru na obranu nespravedlivě stíháných. „Cílem tohoto Výboru je sledovat případy osob, které jsou trestně stíhány či vězněny za projevy svého přesvědčení nebo které se stali oběťmi policejní a justiční svévole,“ stálo v ustavujícím prohlášení, které podepsalo 17 disidentů a disidentek.

Vojáci a čestní hosté přinášejí v sobotu 20. dubna 2019 smuteční věnce k památníku v Prlově u příležitosti 74. výročí Prlovské tragédie.

Svoboda není dar, připomněl v Prlově válečný veterán Jan Hronek

Před čtyřiasedmdesáti lety – 23. dubna 1945 – kolem šesté hodiny ráno obklíčilo valašskou vesnici Prlov na šest stovek německých vojáků, maďarští četníci i příslušníci gestapa z Vizovic, Vsetína a Zlína. Většina obyvatel byla probuzena střelbou po prchajícím partyzánovi, který předchozí noc trávil v jednom z prlovských partyzánských „domovů“.

Vojáci a čestní hosté přinášejí v sobotu 20. dubna 2019 smuteční věnce k památníku v Prlově u příležitosti 74. výročí Prlovské tragédie.

Svoboda není dar, připomněl válečný veterán Hronek. Od tragédie uplynulo 74 let

Před čtyřiasedmdesáti lety – 23. dubna 1945 – kolem šesté hodiny ráno obklíčilo valašskou vesnici Prlov na šest stovek německých vojáků, maďarští četníci i příslušníci gestapa z Vizovic, Vsetína a Zlína. Většina obyvatel byla probuzena střelbou po prchajícím partyzánovi, který předchozí noc trávil v jednom z prlovských partyzánských „domovů“.

Vrcholovou operaci zvládli.

Zámečníci od sousedů makali na Zugspitze

Pasov - Během tříhodinové akce opravili zámečníci vrcholový kříž na nejvyšší hoře Německa Zugspitze (2962 metry), poškozený začátkem března těžkými vichřicemi.