Kreativ

ŠTÍTEK: svoboda

DOMA TO DRHNE. Děčínští hokejisté v letošní sezoně bodují více venku než doma. V sobotu padli s Trutnovem. Na zemi se ocitl obránce Jan Kaltenböck (vpravo).

Doma to Medvědům moc nejde

Děčín – Hokejisté Děčína potvrdili, že v letošní sezoně nejsou doma pánem. Svěřenci Jaroslava Haška přenechali po tuhém boji a porážce 2:3 všechny body Trutnovu.

Ilustrační foto

Tygři zkomplikovali Příbrami boj o play-off

Černošice – Po třech vítězstvích v řadě příbramští hokejisté tvrdě narazili, když v sobotním utkání na ledě černošických Tygrů prohráli jednoznačně 6:2. Výrazně si tak zkomplikovali cestu do play-off.

Utkání 42. kola Chance ligy mezi HC Dukla Jihlava a VHK ROBE Vsetín.

Dukla doma znovu selhala, Vsetínu podlehla letos i potřetí. Třebíč má bod

Vysočina - Druhá domácí porážka v řadě. Na přelomu roků své příznivce jihlavská Dukla příliš nepotěšila. V posledním loňském domácím duelu nestačila na Frýdek-Místek, v tom úvodním letošním pak podlehla Valachům ze Vsetína. Na podobné výsledky zatím v novém roce sází rivalové z Třebíče, kteří oba letošní duely prohráli na samostatné nájezdy. Pro Horáky je však sobotní bod z Prostějova cenným ziskem v boji o play-off.

Ilustrační foto.

Nová stezka vzdá hold spisovatelům

Mariánské Lázně - Stezka spisovatelů, jejíž vznik byl avizován v roce 2017 u příležitosti životního jubilea spisovatele Vladimíra Párala, začíná v Mariánských Lázních nabývat reálných rozměrů.

Z utkání BC Geosan Kolín - Svitavy 90:95.

Medvědi opět nezvládli dramatickou koncovku

Kolín – Děčín, Ústí, Svitavy. Tři domácí utkání, která měla něco společného. Dramatickou koncovku se smutným koncem. Vstup do nového roku pro kolínské basketbalisty nebyl zrovna povedený. S Tury v sedmnáctém kole NBL prohráli 90:95.

Protivládní protesty v Bělehradu

Protesty v Bělehradu. Prezidenta Vučiče označili demonstranti za autokrata

Tisíce lidí v Bělehradě protestovaly proti prezidentovi Aleksandaru Vučičovi a jeho vládní Srbské pokrokové straně (SNS). Demonstranti při již pátém takovém protestu za uplynulých pět týdnů mimo jiné požadovali svobodu médií a konec útoků na novináře a představitele opozice. Informovala o tom agentura Reuters.

Z utkání BC Geosan Kolín - Svitavy 90:95.

O'Brienovo představení snů. Tuři zvládli závěrečné drama a vyloupili Kolín

Svitavy /KOOPERATIVA NBL/ – Famózní vystoupení Seana O'Briena nasměrovalo svitavské basketbalisty ke dvanáctému vítězství v sezoně. Američan zaznamenal za svých třiatřicet minut na palubovce devětadvacet bodů (střelba z pole 13/12), třináct doskoků a sedm asistencí (užitečnost 48!!). Jeho výkon položil základy k cenné výhře a udržení druhého místa v tabulce.

Albert Žirovnický před Mírovskou věznicí.

Exšéf Discolandu Sylvie vyšel po letech z vězení. Odpykal si trest za vraždu

Sobota 5. ledna 2019, osm hodin ráno, věznice Mírov. Tento okamžik a toto místo si jistě dlouho bude pamatovat Albert Žirovnický. Bývalý šéf pražského Discolandu Sylvie se po více než šestnácti letech strávených za mřížemi, mimo jiné za vraždu, podíval na svobodu. Proslul i desítkami žalob proti státu, kdy v mnoha z nich uspěl, dosáhl změny zákona a dokonce vysoudil odškodné.

Z utkání BC Geosan Kolín - Ústí nad Labem (90:92).

Medvědi se chystají na Tury

Kolín - Kolínské basketbalisty čeká první utkání v roce 2019 na domácí půdě, v němž změří v sobotu síly s aktuálně druhým týmem Kooperativa NBL, svitavskými Tury.

Americký prezident Donald Trump

Trump šokoval Kábul: Sovětský svaz měl na invazi do Afghánistánu právo

Americký prezident Donald Trump na středečním zasedání svého kabinetu vyslovil pochopení pro sovětskou invazi do Afghánistánu v roce 1979. Podle Trumpa měli Sověti právo v Afghánistánu být, aby zastavili teroristy, kteří odtud do jejich vlasti proudili. Afghánský prezident Ašraf Ghaní v reakci označil boj proti Sovětům za národní povstání vedené touhou po svobodě a od Washingtonu žádá vysvětlení.

Tříkrálový průvod v Brně.

Na koních i velbloudu. Centrem Brna prošel tříkrálový průvod koledníků

Brno /VIDEO/ - Se začátkem nového roku odstartoval také již devatenáctý ročník Tříkrálové sbírky. Kromě skupin koledníků v ulicích měst a obcí je součástí této charitativní akce také tříkrálový průvod Brnem. Ve čtvrtek odpoledne se proto skupina koledníků vydala od katedrály svatého Petra a Pavla do centra města. Cestou je doprovázeli přihlížející lidé a zpěv koled.

Vazba. Ilustrační foto.

Slovák obžalovaný z přípravy teroristického útoku zůstane ve vazbě

Pražský městský soud ponechal ve vazbě Dominika Kobulnického, který čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku. Existují totiž obavy, že by se muž mohl skrývat před spravedlností nebo pokračovat v trestné činnosti. Výsledek dnešního neveřejného zasedání sdělila novinářům mluvčí soudu Markéta Puci. Kriminalisté nalezli v pražském bytě pětadvacetiletého Slováka chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa

Ilustrační snímek.

Napadne až půl metru sněhu, varují meteorologové

Svoboda nad Úpou - Několik zastavených lanovek a zejména problémy na silnicích přinesl silný vítr v kombinaci se sněžením v Krkonoších. Tvoří se sněhové jazyky a motoristům působí potíže i zbytky rozbředlého sněhu na cestách. 

Andrej Kiska

Kiska v novoročním projevu: Loňský rok změnila vražda Kuciaka

Podle slovenského prezidenta Andreje Kisky rok 2018 výrazně ovlivnila vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Uvedl to ve svém novoročním projevu. Slováci museli po tomto hrozném činu odložit růžové brýle, společnost ale podle něj obstála. Jak Kiska ve své řeči poznamenal, k občanům takto promluvil naposledy; potvrdil tak, že už se o vrcholnou funkci nebude ucházet.  

Poslední den v roce řešili středočeští hasiči poměrně kuriózní zásah, kdy operátoři tísňové linky přijali informaci o pádu velblouda do rybníka v obci Hulín na Příbramsku.

Hasiči byli voláni k velbloudovi v rybníce. A nešlo o fór

Střední Čechy /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Konec roku nebyl nijak zvlášť mimořádný – alespoň z pohledu hasičů. Napovídají tomu alespoň informace Petra Svobody z Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. „Poslední den roku 2018 zaznamenali středočeští hasiči průměrný počet zásahů,“ konstatoval. S dodatkem, že příchod nového roku je vždy spojen se zvýšeným počtem zásahů – především v prvních hodinách po půlnoci – nicméně se opět potvrdilo, že většinou jde jen o menší požáry v souvislosti s odpalováním zábavní pyrotechniky. Ty prozatím největší maléry tak mají stále ještě loňské datum.

Socha Františka Ulricha stále leží ve skladu Technických službeb Hradce Králové.

Vrátí se do hradeckých ulic socha Ulricha?

Hradec Králové - Hradec si letos připomene dvě kulatá výročí, obě spojuje jedno jméno – František Ulrich. Uplyne jak 160 let od jeho narození, tak i 80 roků od jeho úmrtí. Jeho zásluhy o rozkvět města však nepřipomíná žádná socha. Ta jediná dlouhé roky dlí ve skladu Technických služeb.

Martin Kratochvíl.

Glosa Martina Kratochvíla: Věštění z české sedliny

Podle všech indicií bude rok, který nás čeká, tím, který ukáže, na čem nám opravdu záleží, jací doopravdy jsme. Rok 2018 byl totiž mimo jiné rokem, kdy poslanec mohl zapochybovat o utrpení obětí holokaustu a jeho kolegové uvažovali, zda ho vůbec vydat k trestnímu stíhání. Asi proto, že svoboda slova poslance je větší než nějakého hajlujícího kmána.    

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Rok historiků

Přichází rok, ve kterém se bude slavit 30 let svobody. Aby vynikla skvělá současnost, nepochybně se bude tepat špatná minulost. Jak ubývá pamětníků, ujímají se úkolu interpretovat minulý režim historici.

Kadaň - Kladno, hostující Adam Kubík se usmíval už při rozbruslení, pak nasázel soupeři hattrick.

Třetí sedmička v kuse, už podruhé Rytíře bavila

Kadaň – Neškodná Kadaň, rychlé góly ze začátku všech třetin a potřetí v řadě sedmibrankový příděl. Podruhé v řadě byl pro hokejisty Kladna pozitivní a výsledkem 7:1 Rytíři vrátili Severočechům nečekanou hustou prohru z domácího ledu. Střelecké obrození zažil Adam Kubík, který zaznamenal hattrick. První gól mezi dospělými dal Ondřej Bláha.

Martin Gniadek - ilustrační foto.

Ve Svitavách to byla bída

Svitavy, Opava – Další nepovedené utkání odehrál v pátek úřadující vícemistr basketbalové Kooperativy NBL z Opavy. Slezané na palubovce Svitav prohráli 96:58.

Hokejová extraliga: Mountfield HK - HC Oceláři Třinec.

Sérii ukončila vyloučení a bídná třetí třetina

Hradec Králové – Všechno jednou končí, říká se. A je to vlastně pravda. Proto bylo jasné, že bude přetržena vítězná série hradeckých hokejistů. Ti v prosinci ovládli všechny duely, slavili pětkrát za sebou.

Viktor Půlpán (vlevo) a Pavel Slezák

Půlpán jako „odřezávač“ Marka

Pardubice - Půjdeš s ním i na záchod… Tak zní pokyny pro osobní bránění tvořivého hráče soupeře. Reprezentační rozehrávač v pardubických službách Viktor Půlpán sice osobku na Romana Marka nehrál, nicméně byl to on, kdo svitavského lídra vygumoval.