Kreativ

ŠTÍTEK: svoboda

Ilustrační foto.

Největší vánoční přání? Svoboda a už se sem nikdy nevrátit, přiznává vězeň

Břeclav - Už čtrnácté Vánoce ve vězení prožil Marcel. Poslední před jeho propuštěním. Svobody se dočká v příštím roce. Za mřížemi v břeclavské Poštorné je nyní 222 odsouzených mužů. Atmosféra tradičních svátků vězně neminula, slaví je však jinak než lidé ve svých domovech. „Na každém oddíle je vánoční stromek a vyzdobená kulturní místnost. Vše připravovali odsouzení,“ popisuje mluvčí věznice Martina Michalicová.

Ilustrační foto.

Čáslavští hokejisté potvrdili první místo v soutěži

Čáslav - Hokejisté Čáslavi předvedli povedený výkon a porazili Rakovník 3:2. Sobotní utkání potvrdilo první příčku čáslavských Gripenů v soutěži. „Přijel k nám dobře připravený soupeř, hrál útočný, agresivní hokej a dobře napadal. Připomínalo to zápasy vyřazovací části, bojovalo se o každý metr ledu. Po zápase v Kralupech zasloužili hráči kritiku, tentokrát je ale musím za celý zápas pochválit. Neměli slabší chvilku, utkání odehráli podle představ,“ byl s výsledkem spokojený Tomáš Topol, trenér Čáslavi.

Na závěr adventu vystoupila v Polné skupina Novus Origo s ohňovou show.

OBRAZEM: Znojemští florbalisté uspěli poprvé pod novým trenérem Virglem

Znojmo – Speciální vánoční utkání sehráli v sobotu florbalisté znojemského Laufenu. V rámci 17. kola Tipsport superligy nastoupili proti Královským Vinohradům. Po urputném boji nakonec Jihomoravané vyhráli 5:4 v prodloužení. Jedná se o jejich první výhru pod novým koučem Karlem Virglem, který v mančaftu nahradil začátkem prosince Jana Šťastníka.

Ilustrační foto filmové opery Carmen 2018.

Kdo získá Carmen?

Sezimovo Ústí – V sobotu od 19 hodin promítají ve Spektru operu Carmen o čtyřech dějstvích.

Policie ČR. Ilustrační foto.

Slovák z Prahy čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku

Muž ze Slovenska, v jehož pražském bytě policie objevila chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa, čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku a z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Dnes to uvedl dozorující státní zástupce Martin Bílý. Stíhanému mladíkovi, který je ve vazbě, hrozí pět až 15 let vězení.

Ilustrační snímek.

Hradečtí basketbalisté v poháru trápili Svitavy

Jindřichův Hradec – Prvoligoví jindřichohradečtí basketbalisté se dostali do osmifinále Českého poháru, v němž se doma střetli se Svitavami. S aktuálně druhým celkem nejvyšší soutěže sice prohrál, ale 36 minut s ním držel krok.

Ilustrační foto.

Rozdělení Československa? Proti, odpověděla většina návštěvníků výstavy

Brno /ANKETA/ - Nerozdělovat. Víc než polovina lidí zvolila takovou odpověď na otázku, zda by v roce 1993 rozdělili Československo na Českou republiku a Slovensko. Zájemci ji zodpovídali na výstavě 1993 Rok samostatnosti a svobody? Ta se konala v uplynulých týdnech před budovou rektorátu Masarykovy univerzity na brněnském Žerotínově náměstí.

Ilustrační foto

Holičtí obři si nadělili Ježíška

Pardubice – Týmy Kooperativa NBL mohou na klidné vánoce i přechod do nového roku zapomenout. V ostatních basketbalových soutěžích je pro letošek dohráno a hráči se mohou, pokud jim to trenéři dovolí, věnovat vánočním a silvestrovským radovánkám.

Předvánoční nákupní horečka v obchodech v Hradci Králové.

ČERNÁ A BÍLÁ: Má být o svátcích zavřeno?

Od 12 hodin na Štědrý večer až do 27. prosince ráno nenakoupíme v supermarketech a hypermarketech. Dva roky už platí zákon, který zakazuje v některé svátky otevírat obchodům s plochou větší než dvě stě metrů čtverečních. V nejbližší době se možná bude měnit. Na stole leží návrh na jeho úplné zrušení, který podala ODS. Odborový svaz pracovníků obchodu naopak žádá, aby bylo zavřeno o všech státních svátcích.

Exprimátor Tomáš Hudeček u Městského soudu v Praze.

Vyhrocená kauza Opencard: Soudce jako prokurátor. Krnáčová to spláchla do hajzlu

/FOTOGALERIE/ Ve velmi vypjaté atmosféře probíhalo u Městského soudu v Praze pondělní jednání v kauze Opencard, kde bývalí pražští radní dostali podmínečné tresty. Verdikt není pravomocný, obžalovaní vinu odmítají a obratem se odvolali. Exprimátor Tomáš Hudeček (dříve TOP 09) se při odůvodňování rozsudku hlasitě ohrazoval s tím, že „to není pravda“.

Martin Kratochvíl.

Glosa Martina Kratochvíla: Spravedlnost česká vs. polská

Nobelista Lech Wałęsa se musí omluvit svému odvěkému rivalovi Jarosławu Kaczyńskému. Pomluvil ho. U nás by se řeklo, že měl svůj názor, máme svobodu slova, a navíc: JE TO WAŁĘSA! Soud měl jasno za pár měsíců. Premiér Mateusz Morawiecki se musel během volební kampaně omlouvat dokonce dvakrát. Lhal voličům. My bychom řekli, že jen neuvedl celou pravdu. Soudy rozhodly do dvou týdnů.

Ilustrační foto

Krnov hrál bezkrevně a doma podlehl Karviné

Krnovu se v letošní sezoně Krajské hokejové ligy daří. Jejich poslední vystoupení proti Karviné se ovšem nastavenému trendu vymykalo. V Krystal aréně totiž prohráli 3:5.

Kapitán pražských Lvů Matyáš Démar.

Rejlek „umlátil“ Lvy. Zaberou v Brně?

Rozporuplné pocity měl po utkání 12. kola volejbalové extraligy kouč pražských Lvů Tomáš Pomr. „Předvedli jsme dobrý výkon. Soupeř byl ale o něco lepší,“ řekl k porážce 0:3 od Karlovarska.

Svitavský C.J. Aiken (v bílém) se probíjí obranou USK Praha.

Tuři pokračují v krasojízdě, duel proti Pražanům měli ve své režii

Svitavy /KOOPERATIVA NBL/ – Dekstone Tuři nejsou k zastavení. Domácí vystoupení proti USK Praha zvládli s grácií, vyhráli s patnáctibodovým náskokem a pojistili si druhou pozici v nejvyšší soutěži. Hosté drželi krok jen v první půli, po změně stran jim Svitavští odskočili do dvouciferného trháku a dostali vývoj pod kontrolu. Opět se mohli opřít o sílu kolektivu, největší rozdíl byl na doskoku, který domácí opanovali pod oběma koši.

Ilustrační foto

Hokejbalisté Olympu jsou po podzimu poslední

Jindřichův Hradec - Závěr podzimní části se prvoligovým hokejbalistům jindřichohradeckého Olympu nevydařil, když prohráli v Opavě i Poličce. Přezimují tak až na úplném dně tabulky.

Ilustrační foto

Čachry s dokumenty měly vynést 128 milionů

Střední Čechy – Krácení daně se škodou vyčíslenou na více než 172 milionů korun a návrh obžalovat sedm lidí, kteří to mají mít na svědomí. To jsou nejpodstatnější čísla ze spisu, který středočeskému krajskému státnímu zastupitelství předali kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zařazení do pracovního týmu Daňová Kobra.

Nosorožčí roh

Inspekce obvinila policistu a další muže. Chtěli prodat roh ohroženého nosorožce

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu z krajského ředitelství v Praze a další dva muže z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Trojici podezírají z toho, že chtěli prodat roh kriticky ohroženého nosorožce tuponosého na asijský trh, kde by za něj mohli získat až 100 tisíc dolarů, v přepočtu víc než 2,27 milionu korun.

Bezdomovec. Ilustrační foto.

Bezdomovci v kraji se chtějí v mrazu zahřát, pak málem uhoří

Liberecký kraj – Každý rok se to opakuje. Přicházejí mrazy a bezdomovci se snaží zahřát. Ideální je, když k získání tepla využijí prostory azylových domů. Ne všichni si však chtějí pobytem v domě ukrojit část své svobody, a tak vyhledávají jiné způsoby, jak se zahřát. Jedni volí alkohol, jiní zase rozdělávají oheň. Obě tyto varianty jsou však nebezpečné.

Bezdomovec. Ilustrační foto.

Bezdomovci v kraji se chtějí v mrazu zahřát, pak málem uhoří

Liberecký kraj – Každý rok se to opakuje. Přicházejí mrazy a bezdomovci se snaží zahřát. Ideální je, když k získání tepla využijí prostory azylových domů. Ne všichni si však chtějí pobytem v domě ukrojit část své svobody, a tak vyhledávají jiné způsoby, jak se zahřát. Jedni volí alkohol, jiní zase rozdělávají oheň. Obě tyto varianty jsou však nebezpečné.

Bezdomovec. Ilustrační foto.

Bezdomovci v kraji se chtějí v mrazu zahřát, pak málem uhoří

Liberecký kraj – Každý rok se to opakuje. Přicházejí mrazy a bezdomovci se snaží zahřát. Ideální je, když k získání tepla využijí prostory azylových domů. Ne všichni si však chtějí pobytem v domě ukrojit část své svobody, a tak vyhledávají jiné způsoby, jak se zahřát. Jedni volí alkohol, jiní zase rozdělávají oheň. Obě tyto varianty jsou však nebezpečné.

Poškozené vánoční ozdoby

Cizinci si zahráli fotbálek s vánoční ozdobou. Od strážníků dostali pokutu

Brno /VIDEO/ – Tři mladí Španělé si ve čtvrtek nad ránem rozhodli na brněnském náměstí Svobody zahrát fotbal. Za míč si ale vybrali ozdoby z vánočního stromu. Jeden z cizinců přelezl plot a ze stromu sundal dvě červené plastové koule. „Na kamerovém záznamu jsme viděli, jak si spolu se svými parťaky začali s ozdobami házet a následně i kopat,“ popsala mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník

Staník odmítá obvinění z nenávisti: Je to vykonstruovaná kauza

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník dnes u Obvodního soudu pro Prahu 1 odmítl obžalobu, která ho viní z nenávistných výroků vůči homosexuálům, Romům či Židům. Uvedl, že ve sněmovní restauraci loni v říjnu zapíjel volební úspěch své strany a bavil se s ostatními politiky také o menšinách, ale nehaněl je.

Jan Schneider

Glosa Jana Schneidera: Bezmobilní škola

Ve školním řádu některých českých škol se objevil plošný zákaz mobilních telefonů a dalších komunikačních zařízení. Ředitele prý k tomu přimělo chování žáků o přestávkách, když spolu nemluvili, neběhali, nezlobili ani se neprali, ale celou dobu nahrbeni cosi upřeně sledovali a mačkali.

Česko zpívá koledy u zvoničky Církve československé husitské v Kostelní Lhotě.

OBRAZEM: Okresem zněly koledy a voněly horké nápoje

Kostelní Lhota - Zhruba tři desítky místních se sešly u zvoničky Církve československé husitské, aby si po roce opět zazpívaly ty nejznámější koledy neodmyslitelně spojené s Vánocemi. Ačkoliv většinu textů amatérští zpěváci dobře znali, přesto jim organizátoři před začátkem rozdali zpěvníky a nabídli horký nápoj.