Kreativ

ŠTÍTEK: svoboda

Britské deníky

Svoboda tisku ve světě znovu utrpěla. Pohoršila si i Česká republika

Svoboda tisku se ve světě opět zhoršila, vyplývá z každoroční zprávy mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF). Česká republika se v žebříčku 180 zemí proti loňsku propadla z 34. na 40. místo, je ale před Spojenými státy, které spadly ještě níž. Největší svobodu tisku poskytuje médiím Norsko, následuje Finsko, Švédsko a Nizozemsko. Na opačném konci žebříčku je Turkmenistán, Severní Korea a Eritrea.  

Superliga malého fotbalu Příbram - Jihlava 4:8.

„Dětský fotbal“ seděl Jihlavě, Svoboda nasázel pět gólů

Příbram /FOTOGALERIE/ – V úvodu druhého poločasu šla Příbram na domácím hřišti do vedení a nakročila k první jarní výhře v Superlize malého fotbalu. Jenže pak už branky dávala pouze hostující Jihlava a odvezla si z utkání dvanáctého kola triumf 8:4.

Convoy of Remembrance z roku 2017.

Konvoj bude v Domažlicích kempovat tři dny

Domažlice – Po Plzni se Domažlice stávají největším centrem oslav svobody. Jelikož Domažlice byly první české město, které bylo osvo-bozeno americkou armádou, tuto poctu si určitě zaslouží.

Ukrajinská politička Nadija Savčenková vystoupila 12. ledna v Praze na tiskové konferenci.

Savčenková je na svobodě. Slíbila, že z Ukrajiny neuteče

Kontroverzní ukrajinská politička, bývalá armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadija Savčenková vyšla v Ukrajině na svobodu, protože jí v noci na úterý skončila vyšetřovací vazba, která nebyla prodloužena. 

Lidická galerie

Hovory o svobodě pokračují v Lidicích

Lidice - Cyklus Hovory o svobodě bude pokračovat i v dubnu. Vznikl v rámci připomínky výročí 30 let svobody od roku 1989. Jde o cyklus debat, přednášek, workshopů, seminářů, ale i divadelních představení. Probíhá během celého roku a jeho cílem je zamyslet se nad tím, co je to vlastně svoboda, totalita a jaké je naše místo v nich a co pro nás tyto pojmy znamenají.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Nový šéf KDU-ČSL Marek Výborný: Za krizi rodiny nemohou homosexuálové, ale my

/ROZHOVOR/ Lidovci si na sjezdu zvolili nové vedení. Jsou v něm celostátně nepříliš známí politici. Do určité míry to platí i o předsedovi KDU-ČSL Marku Výborném. Poslancem je teprve od října 2017. Ve sněmovně se ale záhy zviditelnil, a to nikoli spektakulárním stylem, ale naopak klidným a věcným vystupováním.

Josef Pohlmann

Blázen na svobodě je v každém týmu potřeba, tvrdí Pohlmann

ROZHOVOR/ Před nedávným domácím zápasem s Frýdkem-Místekm přišel za spoluhráči do šatny inspirován postupovou bitvou fotbalové Slavie přes Sevillu. „Říkal jsem, ať vyhrajeme a jsme jeden večer taky slavní,“ usmíval se házenkář Josef Pohlmann.  

Google. Ilustrační snímek

EU schválila reformu autorských práv na internetu. Kritici se obávají cenzury

Evropští poslanci dnes schválili reformu ochrany autorských práv na internetu, jejímž cílem je přizpůsobit digitální éře evropské autorské právo z roku 2001. Norma především ukládá internetovým gigantů, jako je Google, platit vydavatelům a umělcům za použití jejich děl online. Členské státy Evropské unie budou mít nyní dva roky na to, aby směrnici posilující postavení tvůrců převedly do svého práva. 

Ivan Hoffman

Týden Ivana Hoffmana: Svoboda v éře ohlupování

Zatímco se perou zastánci svobody internetu s vyznavači principu, že krást se nemá, třetím vzadu, který se směje, jsou lidé od reklamy. Je jim jedno, na čí stranu se nakonec přikloní Evropský parlament. Zkrátka nepřijdou, neboť mají v hrsti obě strany sporu. Jak vydavatelské domy, tak i internetové platformy žijí z reklamy, neboť zisk z prodávaného obsahu už většinou nepokryje náklady.

Třicet let svobody. Slavnou malostranskou Lennonovu zeď v Praze pomalovalo 18. března 2019 novými obrázky a nápisy několik umělců z Česka i zahraničí.

Třicet let svobody. Lennonovu zeď nově zdobí láska a Václav Havel

/FOTOGALERIE/ Nevšední podívanou zažili během pondělí turisté, kteří se procházeli uličkami Malé Strany v historickém centru Prahy. Cestou přes Kampu se zastavovali u slavné Lennonovy zdi, kterou zrovna umělci z Česka i zahraničí přemalovávali novými obrázky a nápisy. Akce s názvem Meet Art připomíná letošní 30. výročí od pádu komunistického režimu.

Betlémské světlo

Třicátý rok svobody. Čeští skauti slaví nejdelší období bez zákazů

Skauting v tuzemsku zažívá rekordně dlouhou éru fungování nepřerušeného žádným zákazem. Od prosince 1989, kdy byl po trojím násilném ukončení ze strany nacistů a komunistů opět obnoven, uplynulo 10 699 dní. Představitele organizace Junák – český skaut navíc těší, že počet členů již třináct let v řadě roste.

S Čechy jsem skončil.

OBRAZEM: S Čechy jsem skončil

Lidice - Ve čtvrtek večer byl v Lidické galerii pokřtěn katalog výstavy S Čechy jsem skončil. Kmotry katalogu jsou profesoři Jan Sokol a Václav Bělohradský, kteří současně zahájí nový lidický cyklus Hovory o svobodě.

Boží Dar – Vlajka pro Tibet, vlajka za svobodu, zavlála jako každoročně na božídarské radnici. Letos je k 60. výročí Tibetského národního povstání i na střeše Krušných hor Klínovci. Na Klínovci, kde během víkendu panovaly zhoršené klimatické podmínky a ze

Vlajka za svobodu zavlála i na Božím Daru

Boží Dar – Vlajka pro Tibet, vlajka za svobodu, zavlála jako každoročně na božídarské radnici. Letos je k 60. výročí Tibetského národního povstání i na střeše Krušných hor Klínovci.

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam

Indonésanku obžalovanou z vraždy Kim Čong-nama propustili na svobodu

Malajsijská prokuratura dnes stáhla obžalobu z vraždy, kterou podala na Siti Aisyahovou v souvislosti se smrtí bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Indonésanka byla následně propuštěna na svobodu, informovala agentura AP. Kim Čong-nam předloni zemřel krátce poté, co mu Aisyahová spolu s Vietnamkou Doan Thi Huong v prostorách letištního terminálu v Kuala Lumpuru vstříkly do obličeje nervový plyn VX.

Tibetská vlajka na pardubické radnici.

Tibetská vlajka připomene boj za svobodu

Pardubický kraj – V neděli si lidé připomenou povstání Tibeťanů proti čínské správě, jako symbol podpory jejich boje za svobodu vyvěsí města po celém Pardubickém kraji na svých radnicích tibetskou vlajku.

Zpěvák Michal Hrůza

Zpěvák Michal Hrůza: Nejlepší hodnotou je pro mě svoboda

/ROZHOVOR/ Zpěvák a textař Michal Hrůza chystá nové album. Ještě předtím než se zavře do studia však společně se svou kapelou objede klubové turné, které odstartovalo pátečním vystoupením v Litomyšli. Hrůza na něm představí písně, které zatím naživo nehrál, chybět ale nebudou ani známé hity jako Zakázané uvolnění, 1+1 či Pro Emu. 

František Radkovič, jednatel Českého svazu bojovníků za svobodu v Jablonci.

Předseda jabloneckého svazu bojovníků za svobodu pomluvil učitele i školu

Jablonec n. N. – Minimálně kontroverzní. Tak titulují Františka Radkoviče, předsedu jablonecké pobočky Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), lidé z jeho okolí. Kontroverze nyní nabrala ještě vyšší úroveň. Za pomluvy o centru neonacismu na jabloneckém Gymnáziu Dr. Randy byl Okresním soudem v Jablonci odsouzen na čtyři měsíce s odkladem na jeden rok. Rozsudek ale není pravomocný, František Radkovič se odvolal.

Adam Svoboda

Svoboda zpět u brankářů Pardubic. Jako osobní kouč

Pardubice - Odvolání od A týmu Dynama, pak jeho rezignace na další funkce v hokejovém klubu, nyní opět spolupráce s pardubickými brankáři. V polovině ledna sice trenér gólmanů Adam Svoboda v Pardubicích skončil, ale ne natrvalo.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Předseda Senátu Kubera: Lidé si neváží svobody. Totalita může mít nové podoby

Lidé si po 40 letech života v komunismu a 30 let od pádu totalitního režimu podle předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) přestali vážit svobody. Považují ji za danou a definitivní, což je podle něj nebezpečné. Totalita se většinou nevrací ve svých dřívějších podobách, dnes má nové, pro leckoho přívětivější tváře, ale pořád je stejně krutá, nebezpečná a svobodu a demokracii ohrožující. Předseda horní komory Parlamentu to řekl při dnešním pietním aktu připomínajícím pochod studentů na Pražský hrad v den komunistického puče 25. února 1948.

Jaroslav Zajíc (třetí zleva) se zúčastnil pietní vzpomínky na svého bratra

Nesmíme zapomínat, že svoboda nepřišla z nebe, upozorňuje bratr Jana Zajíce

Lidé zapomínají, že svoboda je něčím vykoupena, řekl dnes zpravodaji ČTK Jaroslav Zajíc, starší bratr Jana, který se před 50 lety upálil v Praze. Student Jan Zajíc, jenž se upálil krátce po Janu Palachovi, chtěl svým tragickým činem v roce 1969 vyburcovat národ, který po vpádu sovětských vojsk do Československa upadal do letargie.

Katalánci v Barceloně demonstrovali za osvobození politiků

Barcelonu ovládly žlutá a červená. Katalánci demonstrovali za svobodu politikům

Ulice španělské Barcelony hostily v sobotu tisíce obyvatel Katalánska, kteří přišli bojovat za osvobození dvanácti politiků místní vlády. Ti čelí v souvislosti s nepovoleným referendem o odtržení regionu od Španělska obvinění ze vzpoury a zneužívání veřejných prostředků a před soudem, který začal v úterý, jim hrozí až 25 let vězení.

Setkání s primátorem Zdeňkem Hřibem

Hřib odmítl převzít záštitu nad akcí bojovníků za svobodu. Nezapůjčí ani sál

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) odmítl převzít záštitu nad akcí Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), Praha mu ani nezapůjčí sál. Hřib to uvedl na twitteru a serveru Aktuálně.cz informaci potvrdil předseda svazu Jaroslav Vodička. ČSBS chtěl na Staroměstské radnici uspořádat akci k 80. výročí okupace Československa nacistickým Německem. Svaz v poslední době čilí kritice například kvůli tomu, že ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování demonstrací.

Ilustrační foto.

Náprava systému, nebo omezení svobod? Nová dohoda o copyrightu budí emoce

Noční dohodu členských zemí EU a europarlamentu o kompromisní podobě budoucí směrnice o ochraně autorských práv na internetu dnes ve společném prohlášení uvítalo několik evropských sdružení vydavatelů tisku. Zkritizovala ji naopak Asociace počítačového a komunikačního průmyslu (CCIA), sdružující velké internetové a počítačové společnosti, jako je Google, Facebook, Amazon nebo výrobce čipů Intel.

Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun

100 let Miroslava Zikmunda? Hold cestování i svobodě

Dne 14. února se dožívá sta let novinář a dokumentarista Miroslav Zikmund. Spolu se svým souputníkem Jiřím Hanzelkou se už po druhé světové válce stali cestovatelskými symboly několika generací Čechoslováků.

Vandráci budou ve Skutči

Vandráci budou ve Skutči

Skuteč – V loňském roce mohli televizní diváci vidět po dobu osmi týdnů seriál Moto cestou necestou. Jeho třemi protagonisty byl kameraman a režisér Hynek Bernard, účastníky a herci pak Pavel Liška a Jan Révai.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a slovenský premiér Peter Pellegrini

Pompeo v Bratislavě: Rusko podkopává svobodu ve světě

Rusko se podle amerického ministra zahraničí Mika Pompea snaží ve světě podkopávat svobodu, zatímco Čína usiluje o to, aby se stala silným hráčem. Prohlásil to během návštěvy Bratislavy, kam přijel z Maďarska v rámci své cesty po regionu. Pompeo také ocenil vývoj na Slovensku po pádu komunistického režimu v roce 1989.