Kreativ

ŠTÍTEK: svoboda

Město Kolín vzpomnělo na Jana Palacha tematickou přednáškou i pietním místem.

Kolín uctil památku studenta, který se obětoval kvůli svobodě

Kolín /FOTOGALERIE/ - Ve středu 16. ledna uplynulo přesně padesát let od doby, kdy se v horní části Václavského náměstí v Praze, roku 1969, zapálil dvacetiletý Jan Palach. S rozsáhlými popáleninami byl převezen do nemocnice, kde na následky svého činu po třech dnech zemřel. Vzpomínku na mladého studenta Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který se nebál položit život na protest proti potlačování svobody, uctilo i město Kolín.

Tryzna za Jana Palacha v Brně v lednu 1969

Půl století, co vzplála první pochodeň. Lidé si připomenou Jana Palacha

Brno /FOTOGALERIE/ - Měl jsem tu čest vylosovat si číslo jedna a tak jsem získal právo napsat první dopisy a nastoupit coby první pochodeň. I takovou větu napsal v roce 1969 student Jan Palach do dopisu těsně před tím, než se v Praze na protest proti začínající normalizaci a vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa upálil. Ve středu od jeho činu uplyne půl století. Jana Palacha si připomenou i Brňané pietní akcí na brněnském náměstí Svobody.

Dne 16. ledna 1969 se u Národního muzea v Praze zapálil dvacetiletý student filozofie Jan Palach. Protestoval tak proti poměrům ve společnosti

Lidé v kraji si dnes připomenou 50 let od smrti Jana Palacha

Právě dnes, ve středu 16. ledna, uplyne půl století od okamžiku, kdy student Jan Palach na Václavském náměstí obětoval život za svobodu v okupovaném Československu. Města v kraji si tuto událost připomenou vzpomínkovými akcemi.

Cyklistický stojan - ilustrační fotografie.

Nové stojany pro kola? Chybí hlavně u nádraží a v centru

Brno – Alexandr Gajdzica jezdí na kole téměř denně. Najít v Brně volné místo u stojanu pro něj často není snadné. Potřeba jsou podle něj hlavně v centru Brna. „Třeba před nádražím nebo Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity jsou stojany občas úplně obsypané,“ popsal situaci muž.

Jan Palach.

Vzpomínka na Jana Palacha

Strakonice – Ve středu 16. ledna uběhne 50 let od chvíle, kdy se student historie a politické ekonomie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach na protest proti srpnové okupaci v roce 1968 proměnil v živou pochodeň, aby se pokusil vyburcovat český národ k odporu a boji za svobodu.

Jan Palach.

V Trutnově bude mše za Jana Palacha

Trutnov - Mše svatá v kostele Narození Panny Marie uctí zítra památku Jana Palacha, studenta filozofické fakulty, který se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil.

Ilustrační foto

Sršni prohráli jen o dva body

Plzeň – Basketbalisté Písku odehráli v Plzni s domácí Lokomotivou vyrovnaný zápas, v koncovce se ale štěstí usmálo na domácí hráče a ti nakonec zvítězili o pouhé dva body 79:77.

Kordulka na řece Bečvě v Přerově

Vyhlídková loď Kordulka zmizela z Přerova. Načas

Ještě během silvestrovské show otužilců v Přerově kotvila u břehů řeky Bečvy Ololoď Kordulka, která zpestřila loňskou turistickou sezonu pravidelnými plavbami historickou částí města. Teď se vrací na zimu zpět do Olomouce, aby prošla pravidelnou údržbou.

Ilustrační foto.

Krnov doplatil na nezvládnutou první třetinu

Ze slušného výprasku se po dalším kole Krajské hokejové ligy musí vzpamatovávat hokejisté Krnova. V Krystal aréně totiž nestačili na bohumínský Bospor, jemuž podlehli vysoko 3:8.

ÚSTEČTÍ volejbalisté při zápase extraligy.

Ústecká pomsta byla sladká, Lvi Praha neuhráli ani jeden set

Ústí n. L. - Vykročení do série, která se skládá ze tří náročných zápasů v osmi dnech, se ústeckým volejbalistům vydařilo, Lvy Praha porazili jasně 3:0 (15, 18, 21). Navíc naplnili jasný předzápasový plán a vrátili soupeři porážku z podzimního vzájemného zápasu.

Rozladění. Pražští Lvi kráčejí od porážky k porážce.

Méně slov, více činů. Lvi padli v Ústí a vytočili kouče Pomra

Extraligový zápas nevyhráli pražští Lvi od 1. prosince 2018. Sobotní porážka v Ústí nad Labem byla pátá v řadě. Nebylo proto divu, že trenér Tomáš Pomr volil při hodnocení nevybíravá slova: „Nejsem zklamaný, nýbrž rozčílený,“ uvedl po debaklu 0:3. „Ani na výkonu nenacházím nic pozitivního. Jen negativního. Už nemůžeme mluvit, ale konat!“

Z utkání SC Kolín - Řisuty (2:5).

Řisuty v Kolíně překvapily, Kozlové zápas podcenili

Kolín – Papírový favorit sobotního duelu? Kolín. Lépe postavený v tabulce druhé ligy, v prvním vzájemném střetnutí přejel Řisuty 8:1, naposledy předvedl obrat z říše snů u prvního Jablonce, kdy z 0:4 dal na 6:4, jenže papír je jedna věc a realita druhá. Kozlové podpoření brankou ze čtvrté minuty zápas totálně podcenili a nedokázali se vyhecovat.

Věra Smolová.

Přednášky na Svaté Hoře pokračují kulatými výročími

Příbram - Také letos budou pokračovat v loňském roce tak oblíbené přednášky z cyklu Cesty do minulosti Svaté Hory, které připravuje ředitelka Státního okresního archivu Příbram Věra Smolová. První s názvem Královna stříbrných hor se v refektáři kláštera uskuteční ve středu 16. ledna od 17.30 hodin.

Ilustrační foto

Protidrogové komando zasahovalo i na prostějovské radnici

Velký protidrogový zátah, kterého se zúčastnilo sedm desítek policistů, dosáhl i do Prostějova. Nalezeny byly zbraně, návykové látky a kriminalisté objevili také pěstírnu konopí. Mezi devíti zadrženými lidmi byla rovněž zaměstnankyně prostějovského magistrátu. Na případ upozornil server idnes.

Smečař Lvů Šimon Kozák při obranné práci.

Bez opor a bez servisu. Lvi přesto potrápili Duklu Liberec

Sympatickým výkonem otevřeli rok 2019 pražští Lvi. Výrazně oslabený celek statečně vzdoroval favoritům. „Body bohužel nemáme. I když k nim bylo blízko,“ okomentoval porážku 1:3 s libereckou Duklou trenér devátého týmu nejvyšší volejbalové soutěže Tomáš Pomr.

Jedna z nádrží, odkud zloději naftu odčerpali.

Pět zlodějů kradlo naftu. Způsobili škodu za pětadvacet tisíc

Jihlavsko - Celkem pět mužů bylo nyní obviněno ze série krádeží nafty na Třešťsku. Škoda, kterou zloději způsobili, se vyšplhala na více než pětadvacet tisíc korun. K většímu počtu krádeží pohonných hmot ze zaparkovaných nákladních vozidel a pracovních strojů došlo na Třešťsku loni v říjnu.

Dekstone Tuři Svitavy vs. ČEZ Basketball Nymburk (64:68).

Lídr naplnil předpoklady, ale o vítězství musel bojovat do poslední minuty

Svitavy /KOOPERATIVA NBL/ – Byli jedenáct bodů v plusu a někde v koutku sportovní haly Na Střelnici se rodila velká basketbalová senzace. Jenže nakonec se ukázalo, že Nymburk ve Svitavách prohrát nechtěl a Dekstone Tuři v očekávaném střetu čtyřbodovým rozdílem padli. Byla to však porážka statečných svitavských srdcí.

Dvojice mazaně kradla po celé republice

Podvodníci mazaně kradli po republice. Osudnou se jim stala cesta do Ostravy

/VIDEO/ Precizní policejní práce a dobře propracovaný kamerový systém stály za odhalením a dopadením dvojice Slováků (38, 43 let), kteří po celé České republice okrádali pokladní v nákupních střediscích. Na svědomí mají více než šedesát případů. Doplatili na to, že se s pocitem nepolapitelnosti vydali do Ostravy, kde však narazili na zdatné protivníky.

V probíhající prvoligové sezoně se Kadaň (vlevo) a Litoměřice střetly už potřetí.

Derby: Kališníci otočili zápas a vezou výhru z Kadaně

Kadaň – Dosud v severočeském derby mezi Kadaní a Litoměřicemi platilo, že body slaví domácí tým. Už to tak není. Ve třetím vzájemném měření sil tentokrát byli úspěšnější Kališníci, kteří derby ovládli 2:1. 

V probíhající prvoligové sezoně se Kadaň (vlevo) a Litoměřice střetly už potřetí.

Derby: Kališníci otočili zápas a vezou výhru z Kadaně

Kadaň, Litoměřice – Dosud v severočeském derby mezi Kadaní a Litoměřicemi platilo, že body slaví domácí tým. Už to tak není. Ve třetím vzájemném měření sil tentokrát byli úspěšnější Kališníci, kteří derby ovládli 2:1. 

Ilustrační foto

Junioři FBC berou jednu výhru ze dvou zápasů

Kutná Hora - Junioři FBC Kutná Hora naskočili do zápasového rytmu po více než měsíční pauze, k dalším ligovým zápasům zavítali do Hlubočinky nedaleko Prahy. Z víkendu si odnesli jednu výhru a jednu porážku.

Manželský pár kradl na Břeclavsku baterie. Z aut i těžké techniky. Muž vykrádal také různé objekty.

Manželský pár kradl na Břeclavsku baterie. Z aut i těžké techniky

Břeclavsko /FOTOGALERIE/ –  Společně za lupem jako Bonnie a Clyde. Místo vyloupených bank se však dvojice zlodějů zaměřovala na baterie z nákladních aut a těžké techniky. Policisté na Břeclavsku nedávno dopadli přímo při činu manželský pár, který zrovna vykrádal nákladní auto v Rakvicích. Při vyšetřování se ukázalo, že má dvojice na svědomí zřejmě další odcizené autobaterie. „Dvaadvacetiletý muž a jeho dvaatřicetiletá manželka byli stíhaní na svobodě. V krádežích ovšem pokračovali dál,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Ilustrační foto.

Juniory Lions čekají záchranářské práce

Jindřichův Hradec - Poslední dva zápasy v základní skupině odehráli basketbaloví junioři BK Lions J. Hradec na východě Čech, kde v oslabené sestavě nestačili na posílené celky Hradce Králové a Pardubic.

Varhany v katedrále sv. Víta.

Jihlava adoptuje píšťalu ze svatovítských varhan

Jihlava - Jihlava se zapojí do stavby varhan v katedrále svatého Víta v Praze, adoptuje totiž jednu z jejich píšťal. Sponzorským darem patnácti tisíc korun, který schválila městská rada, krajská metropole získá trvalou stopu v historicky významné stavbě.