Kreativ

ŠTÍTEK: svoboda

Basketbalisté Nymburka smetli v dalším zápase nejvyšší soutěže tým Ostravy.

Ostrava byla bez šance, mistr kraloval

Nymburk /FOTOGALERIE/ – Bylo to rychle hotové. Basketbalisté Nymburka nedali týmu Ostravy v dalším zápase nejvyšší soutěže žádnou šanci a soka deklasovali.

Ilustrační foto.

Tipy Deníku

Orlickoústecko - Koncerty místních kapel i povídání cestovatele Ondřeje Ježka. To vše v dnešních Tipech deníku.

Jan Schneider

Glosa Jana Schneidera: Skončí třicetiletá válka?

Dvacet let po převzetí moci komunisty v únoru 1948 bylo pražské jaro v plném rozkvětu. Tání tuhého režimu začalo už koncem let padesátých, po Chruščovově projevu v roce 1956. Vliv to byl ale nepřímý, československá společnost jako v pohádce sama sebe za vlasy vytáhla z bažiny. Nic nám nespadlo z nebe shůry, jako v roce 1918 či 1945.

Ilustrační foto

Za vaši a naši svobodu. Výstava o lidech, kteří nemlčeli

Pardubice – Od čtvrtka je na univerzitě k vidění výstava Za vaši a naši svobodu 1968 až 2018. Soubor rozhovorů s občany států východního bloku, kteří v roce 1968 protestovali proti invazi vojsk do Československa, je putovní.

Ilustrační foto.

Baníkovské komando zatýkala speciální zásahová jednotka

Na zatýkání baníkovského komanda, které vloni v říjnu mezi Fulnekem a Opavou přepadlo fanoušky opavského klubu, se podíleli příslušníci speciální zásahové jednotky. Někteří z podezřelých mají totiž za sebou násilnickou minulost, další se věnují bojovým sportům. O objasnění případu psal Deník minulý týden.

Fanoušci Baníku Ostrava a Slezského FC Opava při derby. Ilustrační foto.

Baníkovské komando zatýkala speciální zásahová jednotka

Na zatýkání baníkovského komanda, které vloni v říjnu mezi Fulnekem a Opavou přepadlo fanoušky opavského klubu, se podíleli příslušníci speciální zásahové jednotky. Někteří z podezřelých mají totiž za sebou násilnickou minulost, další se věnují bojovým sportům. O objasnění případu psal Deník minulý týden.

Z utkání SC Kolín - Trutnov (4:6).

Kozlové doma padli. Nestačili na Trutnov

Kolín - Utkání rozjeli dobře. Po třech minutách z toho byla branka Šafránka. Ale pak už jen dotahovali. Kolínští hokejisté nakonec na Trutnov zbraň nenašli a z ledu odjeli poraženi 4:6.

Den otevřených dveří v příbramském archivu. Zleva ředitelka příbramského archivu Věra Smolová a plukovnice Eva Michálková, ředitelka Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Žáci připravili výstavu připomínající významnou osobnost minulosti

Příbram - Výstavu, kterou připravili v prostorách Státního okresního archivu Příbram žáci Základní školy Jiráskovy sady v Příbrami pod vedením svého učitele Jana Lišky, vznikla v rámci projektu „Minulostí k budoucnosti“ s podtitulem „Opomenuté osobnosti Příbrami“. Vernisáž výstavy se koná ve středu 6. února a bude otevřena v pracovní dny do konce února.

Martin Komárek

Glosa Martina Komárka: Bolest internetu? Nedostatek „cenzury“

Nějaký vtipálek navrhuje, aby byli majitelé sociálních sítí uvrženi do šatlavy, když odstraní příspěvky, které se jim nezdají. Prý je to cenzura. Vtip je to dobrý, protože provokativní. Kde končí právo majitele či provozovatele sítě zasahovat do mé svobody slova? Ostatně kde končí právo majitele parku zakázat mi vstup na trávník a začíná má svoboda pohybu?

FC Viktoria Plzeň U21 – FK Baník Sokolov.

Junioři Viktorie zdolali druholigový Sokolov

Plzeň – Cenný skalp získal v sobotu juniorský tým Viktorie Plzeň. Svěřenci trenéra Pavla Horvátha změřili síly v Luční ulici v přípravném utkání s druholigovým Sokolovem a připsali si na své konto nečekané vítězství.

Jekyll & Hyde, bar ve kterém žena za asistence sestřiček a barmana porodila.

Žena porodila v plzeňském baru

Plzeň – Ke kurióznímu případu vyjela v noci na úterý plzeňská záchranná služba. V baru Jekyll & Hyde na Americké třídě totiž začala žena rodit.

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek

Masarykova univerzita slaví 100 let. Rektor varoval před útoky na svobodu škol

Vysoké školy v některých zemích světa i Evropy přišly o část svých svobod, podobné pokusy nelze vyloučit ani v Česku. V projevu při slavnostním shromáždění ke 100. výročí Masarykovy univerzity (MUNI) to řekl její rektor Mikuláš Bek a vyjádřil naději, že škola je díky soutěživosti a svobodomyslnosti univerzitního ducha připravená bránit se podobným tendencím.

Otrokovičtí florbalisté. Ilustrační foto.

Po třetině bylo hotovo. Panteři vyřídili Královské Vinohrady

Odplata se podařila. Otrokovičtí florbalisté oplatili Královským Vinohradům porážku z úvodu listopadu a po sladkém domácím triumfu 7:2 nad soupeřem z Prahy se dostali před Bohemians na sedmé místo superligové tabulky a zvýšili šance v boji o play-off.

Hokejisté Krnova - Ilustrační foto.

Velké okresní derby znovu ovládli hokejisté Krnova

Krajská hokejová liga během uplynulého sobotního večera nabídla jeden ze svých největších šlágrů. Horní Benešov na svém ledě přivítal okresního rivala z Krnova. Z vítězství 4:1 se radovali hosté.

Ilustrační foto

Beksu nakopl debutant v základu

Opava, Pardubice – Temné období ukončeno. Pardubičtí basketbalisté uspěli na palubovce účastníka Ligy mistrů. Soupeře ani jednou nepustili do plusových čísel. Po několika nezvládnutých závěrech si tentokrát Beksa koncovku pohlídala.

Pražští Lvi znovu padli, tentokrát na palubovce Kladna.

Jako den a noc. Lvi se na palubovce Orlů trápili

Před týdnem potěšili dobrým výkonem i bodem s Příbramí, na Kladně propadli. „Doma a venku je pro nás stejné jako den a noc. Na hráčích byly patrné obavy. Na jejich výrazech poznáte, že si nevěří. Budu se opakovat, chybí lídr,“ konstatoval po porážce 0:3, ke které stačilo pouhých 80 minut, trenér volejbalového týmu Lvi Praha Tomáš Pomr. Kritikou opět nešetřil, ovšem přidal i pozitivní zprávu.

Jiří Dvořák ve filmu Narušitel

Herec Jiří Dvořák: Každé vzlétnutí je vzrušující, je v něm kus adrenalinu

Do kin přichází film Narušitel. Jde o příběh armádního leteckého esa, které se v době vlády Státní bezpečnosti rozhodne překročit československé hranice vzduchem a za svobodou uletět na svém historickém stroji. Hlavní roli inspirovanou skutečným příběhem pilota Vladislava Baldy hraje Pavel Neškudla, jeho mentora a celoživotního přítele Jiří Dvořák. Právě s ním jsme si povídali o natáčení, ale i o vinohradském divadle, kde působil, a o taneční soutěži StarDance, kterou vyhrál.

Litvínovský brankář Jaroslav Janus.

Oslabený Litvínov v Plzni nebodoval. Západočeši zápas ovládli 7:1

Plzeň - Litvínovští hokejisté si v utkání 38. kola hokejové extraligy museli na plzeňském ledě připadat jako na kolotoči, po čtvrté trefě domácích ještě ve druhé třetině začali západočeští fanoušci skandovat: „Dejte jim bůra!“ HC Verva bez svého nemocného nejproduktivějšího hráče Františka Lukeše neměl šanci a prohrál jasně 1:7.

Litvínovský brankář Jaroslav Janus.

Oslabený Litvínov v Plzni nebodoval. Západočeši zápas ovládli 7:1

Litvínovští hokejisté si v utkání 38. kola hokejové extraligy museli na plzeňském ledě připadat jako na kolotoči, po čtvrté trefě domácích ještě ve druhé třetině začali západočeští fanoušci skandovat: „Dejte jim bůra!“ HC Verva bez svého nemocného nejproduktivějšího hráče Františka Lukeše neměl šanci a prohrál jasně 1:7.

Ilustrační foto.

V Lipníku odhalí památník obětem holocaustu

Kolejnice se žulovou stélou a hebrejským nápisem „šoa,“ symbolizujícím oběti holocaustu. Na sto šedesát čtyři vytesaných jmen všech zavražděných Židů z Lipníku nad Bečvou.

Písek, Kamenný most. Ilustrační foto

Napadení u Kamenného mostu: Obvinili sedmatřicetiletého muže

Písek - Písečtí kriminalisté obvinili v těchto dnech muže (37 let) z Písecka z trestného činu ublížení na zdraví a výtržnictví. Toho se měl dopustit dne 21. září loňského roku, kdy krátce po půlnoci u vstupu na Kamenný most v Písku v Čechově ulici napadl na místě veřejnosti přístupném poškozeného muže.

Hasiči a spolky pořádají vesnické tancovačky se zlatým hřebem v podobě tomboly proto, aby vydělali nějakou korunu na podporu vlastní činnosti a mohli případně pořádat i další, ještě méně výdělečné akce pro místní občany. Ilustrační foto.

Na co kam: Dobrovolní hasiči pořádají ples

Rychnovsko /POZVÁNKY/ - Sbor dobrovolných hasičů v Dobrušce zve dnes od 20 hodin do místního kulturního domu na 15. Hasičský ples. K tanci a poslechu zahraje Pokrok. Vstupné je 100 korun, dalších dvacet korun si účastníci zaplatí za místenku.

Den otevřených dveří uspořádal dětský klub Rybka, který sídlí na náměstí Svobody 10, ve středu 23. ledna. Návštěvníci si mohli prohlédnout prostory klubu, seznámit se s jeho činností a osobně poznat pracovníky.

Zájemci si prohlédli Rybku

Vodňany – Den otevřených dveří uspořádal dětský klub Rybka, který sídlí na náměstí Svobody 10, ve středu 23. ledna. Návštěvníci si mohli prohlédnout prostory klubu, seznámit se s jeho činností a osobně poznat pracovníky.

Ilustrační foto

Za znevažování čínské hymny vězení. Hongkong projednává kontroverzní zákon

Hongkonský parlament začal ve středu projednávat kontroverzní návrh zákona, který může potrestat každého, kdo veřejně a úmyslně znevažuje čínskou státní hymnu. Viníkům v tomto případě hrozí tříleté vězení. Informovala o tom agentura AP, podle níž to vyvolává další obavy z rostoucího vlivu Pekingu na toto poloautonomní čínské území.

Ilustrační foto.

Opilý cizinec útočil na policisty

Tachov – Na jedné z tachovských ubytoven zasahovala v neděli kolem 23. hodiny večer hlídka tachovských policistů. Na ubytovně měl podnapilý cizinec dělat hluk a rušit ostatní.

Ilustrační foto

Lvi po boji padli na ledě lídra, Vlašim si veze všechny body

Benešovsko - Benešov zajížděl do Čáslavi po sérii tří domácích vítězství a suveréna soutěže řádně prověřil a potrápil. Byli to domácí, kteří začali utkání v tempu, ale Lvi postupně hru vyrovnávali a ve hře pět na pět dokonce čáslavské i přehrávali. Konečný výsledek určila druhá třetina, kdy nepřesný rozhodčí kazil hru oběma mužstvům.