Kreativ

ŠTÍTEK: svoboda

Ilustrační foto

Policie obvinila muže z podvodu za 1,5 miliardy. Ošidil přes pět tisíc lidí

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili dvaačtyřicetiletého muže z podvodu se škodou asi 1,5 miliardy korun. Na webu o tom dnes informoval mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. ONCOZbviněný podle vyšetřovatelů vylákal peníze od 5400 občanů České republiky, stíhán je na svobodě.

Ilustrační foto

Svoboda? Hokej (ne)trápí „náhubkový zákon“

/INFOGRAFIKA/ Mlčet, či mluvit? Toť otázka v hodnotě deset tisíc korun. Český hokej na startu milénia zavedl zákaz komentovat výkony rozhodčích čtyřiadvacet hodin po utkání. Fanoušci by rádi slyšeli emotivní výroky, v klubech jsou opatrnější. Průzkum Deníku však ukázal, že jednoznačnou podporu pravidlo rozhodně nemá.

Duhová vlajka, symbol homosexuálů všude ve světě.

V Egyptě odsoudili televizního moderátora. Kvůli rozhovoru s homosexuálem

Na dvanáct měsíců za mříže byl na základě rozhodnutí soudu v egyptské Gíze poslán moderátor soukromého televizního kanálu LTC Mohammad al-Ghajtí. Tamní justici se nelíbilo, že si do svého pořadu pozval muže, s nímž následně probíral jeho homosexuální orientaci. Informovala o tom agentura AP.

Teplický magistrát. Archivní foto

Na projednání můžete ovlivnit budoucnost Teplic

Teplice - V rámci zpracování nového programu rozvoje města Teplice na roky 2019-2026 proběhne představení názorů občanů získaných v anketě, kterou město Teplice uskutečnilo v říjnu a listopadu loňského roku.

Ilustrační foto.

S kamarádkou přijel i věřitel. Dlužník schytal kopance a rány pěstí do obličeje

Lužice – Až deset let za mřížemi hrozí recidivistovi, který je podezřelý z loupežného přepadení v Lužicích. Odehrát se mělo před několika dny. „Muž čekal na autobusové zastávce na smluvenou schůzku s kamarádkou. Spolu s ní však přijel třicetiletý muž, který měl s druhým nevyřešené osobní spory ohledně dluhu,“ nastínil mluvčí hodonínských policistů Petr Zámečník.

Bývalý německý prezident Joachim Gauck obdržel od rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy Cenu Karla IV.

Německý exprezident Gauck převzal Cenu Karla IV. Hájil hodnoty demokracie

Bývalý německý prezident Joachim Gauck převzal dnes v pražském Karolinu mezinárodní Cenu Karla IV. Ocenění udělované společně Univerzitou Karlovou a hlavním městem Prahou získal za přínos k česko-německým vztahům a za to, že se po celý život zasazoval o lidská práva. Gauck v projevu po převzetí ceny vyzdvihl význam Evropské unie jako společenství, které hájí hodnoty svobody, demokracie a právního státu.

V Mělníku se sešly desítky lidí u památníku Pocta Janu Palachovi v Jungmannových sadech, aby uctili památku a zavzpomínali na velkou oběť, kterou pro svobodu a vyburcování národa Jan Palach podstoupil.

Jméno Jana Palacha nebude zapomenuto

Mělník /FOTOGALERIE/ - Na hrdinský čin Jana Palacha, od jehož sebeupálení uplynulo ve středu 16. ledna padesát let, vzpomínali lidé po celé republice i v zahraničí. V Mělníku se sešly desítky lidí ve 14 hodin u památníku Pocta Janu Palachovi v Jungmannových sadech, aby uctili památku a zavzpomínali na velkou oběť, kterou pro svobodu a vyburcování národa Jan Palach podstoupil.

Daniel Svoboda.

Čtyřbodový Svoboda po Kobře: Dva body po tom průběhu? Super!

Trutnov - Čtyřmi kanadskými body k vítězství Draků na ledě Kobry přispěl útočník Daniel Svoboda. Dvaadvacetiletý forvard by již po dlouhém zranění měl být zcela fit a pro závěrečnou fázi základní části soutěže je pro svůj tým přínosným trumfem.

Čtvrtý ročník Reprezentačního plesu města Kroměříže a Rádia Kroměříž v Domě kultury

Kroměřížský městský ples uchvátil Meky Žbirka

FOTOGALERIE / Meky Žbirka, který oslavil v loňském roce 65. narozeniny a vydal nové CD, stále vyzařuje charismatem dokáže strhnout diváky. O třetím lednovém víkendu to dokázal na Reprezentačním plese města Kroměříže a Rádia Kroměříž, kde vystoupil jako hlavní hvězda večera.

Ilustrační foto.

Pardubičtí skončili roztaveni v huti

Ostrava, Pardubice - Tohle po výprasku v Nymburce nepředpokládal ani největší pesimista z řad pardubických fans. Beksa po totálně zpackané závěrečné čtvrtině (a ne poprvé) padla na půdě outsidera.

Kolem stovky lidí si v centrum Příbrami v sobotu 19. ledna připomnělo 50. výročí úmartí Jana Palacha.

OBRAZEM: Kolem stovky lidí si v sobotu připomnělo Jana Palacha

Příbram - Několik desítek lidí si v sobotu 19. ledna v podvečer připomnělo pietní akcí na Václavském náměstí v horní části Pražské ulice padesáté výročí úmrtí Jana Palacha. Akci symbolicky doprovodil zpěv několika písní známých z doby sametové revoluce včetně státní hymny.

Ilustrační foto.

Marek Strnad překonal 40 let starý rekord

České Budějovice – Při krajském přeboru atletů v hale na Strahově zlepšil v sobotu Marek Strnad (18, Nová Včelnice) časem 1:54,05 krajský rekord juniorů na 800 metrů, který držel od roku 1979 jeho oddílový kolega Václav Tampír se 1:54,3! V tabulce mužů všech dob je třetí za časy dvojice Jiří Bláha-Janouch z přelomu tisíciletí (1:52,07 a 1:53,87).

Trutnovští hokejisté na ledě pražské Kobry uhráli dva důležité body.

Vrchlabí už zase vede ligu. Trutnov urval dva body na Kobře, Dvůr padl

Trutnov - Spousta branek padala ve 33. kole druhé ligy, v němž se ve vzájemných soubojích potkali účastníci skupin Sever a Střed. Sobotním šlágrem byl duel na ledě západočeských Klatov, kam si pro hodně cennou výhru přijelo rozjeté Vrchlabí. Obrovsky cenné dva body vyválčili v hale pražské Kobry hráči Trutnova, zatímco dvorskému Rodosu se po porážce v Sokolově dveře do play off pomalu zavírají.

Pietní akt a odhalení pamětní desky k uctění památky Jana Palacha při výročí 50 let jeho upálení proběhlo na nádvoří pražského Karolina, na místě, kde stála jeho rakev v roce 1969.

Vzkaz aktivistů u hradního věnce u Palachova pomníku? Ovčáček: Spodina

V Praze se opět rozhořel boj o květiny. Tentokrát položil zástupce Pražského hradu věnec s oficiální prezidentskou stuhou za prezidenta Miloše Zemana k posmrtné masce upáleného Jana Palacha u Filozofické fakulty v Praze. Nedlouho poté zástupci aktivistické skupiny Rebelové české politiky přiložili k prezidentově věnci své poselství. 

Režisér David Balda se svým dědečkem, pilotem Vladislavem Baldou

Režisér David Balda a jeho dědeček: Svoboda je křehká, je třeba si jí vážit

/ROZHOVOR/ Film Narušitel, který přijde do kin koncem ledna, slibuje poutavou podívanou. A to nejen proto, že vychází z leteckého prostředí, ale jak název napovídá – jeho velká část se odehrává v období spuštěné „železné opony“, kterou se čas od času některý z letců snažil v cestě za svobodou protrhnout. Někdo úspěšně, jiný ne. Snímek je pozoruhodný už tím, že jej natočil teprve osmnáctiletý režisér David Balda podle příběhu svého dědečka, bývalého armádního letce. Přinášíme tedy rozhovor s Davidem i Vladislavem Baldovými.

Ilustrační foo - futsal.

Breburda vyčaroval pět gólů

Neveklov – Další turnajové kolo Okresního přeboru futsalu vyšlo bez bodové ztráty dvěma klubů. Po šesti bodech získala Okrouhlice a Bystřice. Oba celky se tak zařadily do horní poloviny tabulky. Dva týmy si připsaly tři body – Eltsen a Sídliště. Překvapivě bez bodu zůstala jen Mrač, která se musela potýkat s nepřítomností největších opor. Střelcem dne se stal se šesti góly Pavel Breburda z Okrouhlice, který pěti góly sestřelil Eltsen. Nejlepším nahrávačem byl Svoboda ze Sídliště, který připravil pět branek. Lídrem aktivity zůstává Pavel Vobecký OTS s 27 body (14+13).

Basketbalisté Nymburka (v bílém) vyprovodili mužstvo Pardubic padesátibodovým debaklem.

Košíkáři zdemolovali Pardubice, vyhráli o rovných padesát bodů

Nymburk /FOTOGALERIE/ – Čekal se vyrovnaný souboj. Ale realita byla naprosto jiná. Basketbalisté Nymburka, lídr tabulky nejvyšší soutěže mužů, zcela zničili na své palubovce mužstvo Pardubic. Čtvrtý tým tabulky schytal debakl, na půdě českého mistra prohrál o padesát bodů. Nymburk je po osmnácti zápasech stoprocentní, Pardubice prohrály posedmé z devatenácti utkání.

Ilustrační foto.

Další Saúdská Arabka žádá o ochranu před rodinou. Pomoc hledá na twitteru

Další Saúdská Arabka se prostřednictvím sociálních médií obrátila na veřejnost s žádostí o pomoc. Stalo se tak jen pár dní poté, co Kanada poskytla azyl osmnáctileté Saúdské Arabce Rahaf Kunúnové, která uprchla před rodinou a z obav před deportací zpět do Kuvajtu se zabarikádovala v letištním hotelu v thajském Bangkoku. Informovala o tom agentura AP. 

Studenti Gymnázia Strakonice připravili vzpomínku na Jana Palacha na mostě nesoucí jeho jméno.

OBRAZEM: Vzpomínka na Jana Palacha

Strakonice – Ve středu 16. ledna si v celé republice na různých místech připomněli 50. výročí, kdy student Filosofické fakulty UK Jan Palach na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti k vpádu armád Varšavské smlouvy na naše území se 16. ledna 1969 po vdechnutí éteru polil hořlavinou a zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze.

Ilustrační foto

Vejce z Benešovska zásobují také hlavní město

Struhařov - Prestižní značku Kraj blanických rytířů, regionální produkt, mají například také vejce, která produkuje rodinný farma Kubátových z Jezera, obce nedaleko Struhařova na Benešovsku. „Jejich vejce nesnášejí slepice v klecových chovech, ale ty, které se volně pasou,“ potvrdila mluvčí obecně prospěšné společnosti Posázaví Jaroslava Tůmová.

Ilustrační foto

Agresivní host poškodil vybavení pensionu a napadl policistu

Pec pod Sněžkou - Z přečinu násilí proti úřední osobě a výtržnictví je obviněný dvaačtyřicetiletý muž. V sobotu odpoledne úmyslně poškodit dveře do pokoje v místním penzionu a před lidmi vulgárně urážel svou přítelkyni.

Zloděj. Ilustrační foto.

Rekordní šňůry zlodějů v kraji: na svědomí je mají mladí

Jižní Morava – Policisté po novém roce ukončili několika zlodějům na jižní Moravě rekordní šňůry krádeží a vloupání bez dopadení. Na patnácti „úspěších“ zastavili sérii devětadvacetiletého muže na Hodonínsku. „Skutků se dopouštěl od loňského září až do současnosti především ve Veselí nad Moravou. Má na svědomí například vloupání do bistra v městské tržnici, do kanceláře na vlakovém nádraží, do bufetu místního učiliště, do několika jiných provozoven a také do místní benzinky,“ přiblížil záběr obviněného policejní mluvčí Petr Zámečník.

Lidé uctili památku 50. výročí upálení Jana Palacha Pochodem světla 16. ledna v Praze.

Cesta světla za Palacha. Nebyli to blázni, řekl o živých pochodních historik

Z horní části Václavského náměstí v Praze, kde se 16. ledna 1969 upálil student Jan Palach, prošel tichý průvod světel směrem k Husově památníku na Staroměstském náměstí. Vzpomínkovou akci organizoval spolek Milion chvilek pro demokracii, shromáždění k 50. výročí Palachova činu se zúčastnily tisíce lidí.

K 50. výročí upálení studenta Jana Palacha se konal tichý průvod se světly z Václavského na Staroměstské náměstí v Praze.

Cesta světla za Palacha. Nebyli to blázni, řekl o živých pochodních historik

Z horní části Václavského náměstí v Praze, kde se 16. ledna 1969 upálil student Jan Palach, prošel tichý průvod světel směrem k Husově památníku na Staroměstském náměstí. Vzpomínkovou akci organizoval spolek Milion chvilek pro demokracii, shromáždění k 50. výročí Palachova činu se zúčastnily tisíce lidí.

Alzheimer centrum ve Svobodě nad Úpou má nového majitele, investiční společnost Tesla.

Alzheimer centrum ve Svobodě koupila za sto milionů investiční společnost Tesla

Svoboda nad Úpou - Novým majitelem zdravotnického zařízení Alzheimer centrum, kde poskytují odbornou zdravotnickou a rehabilitační péči pro lidi s Alzheimerovou chorobou a jinými druhy demence, se stala investiční společnost Tesla. V závěru roku 2018 ho koupila za 100 milionů a 800 tisíc korun do svého nemovitostního fondu Realita OPF.