Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Nebezpečná listerie objevena ve slanině

PRAHA - Neuplynulo ani čtrnáct dní a Státní zemědělská a potravinářská inspekce bije opět na poplach. Laboratorní testy prokázaly totiž další výskyt nebezpečné bakterie listerie monocytogenes. Tentokráte ve vakuově balené Anglické slanině Premium, kterou prodával Kaufland v Praze –Michli.

Nudle s dýní a šťávou z pomerančů

LEHKÉ LETNÍ MENU - Vydatným a těžkým jídlům se v létě vyplácí dát vale. V žaludku totiž leží zbytečně dlouho a brání nám tak věnovat se naplno jiným aktivitám. Ať už v létě sportujete, nebo si užíváte u vody, vyplatí se vsadit na lehko stravitelný oběd. I dietnější menu totiž může být nedietně chutné.

Česnekové slavnosti nabídly 14 specialit

BUCHLOVICE - Sto metrů dlouhá fronta čekala na návštěvníky v sobotu 28. července česnekového festivalu už před bránou zámecké zahrady. Na slavnosti, které se tam konaly už pošesté, zavítalo na 1600 milovníků česneku.

Obec chystá oslavu dožínek

NÁSEDLOVICE - Násedlovičtí poděkují za úrodu při dožínkových slavnostech a připomenou si také 680. výročí první písemné zmínky o obci.

Suzi Q přijela bez hvězdných manýrů

MALÁ SKÁLA - STAČILA MÍSA. Dvě šatny a v nich připravené lehké občerstvení v podobě obložených mís (sýr, maso, zelenina) a nealkoholické nápoje. To byly „hvězdné manýry“ největšího tahouna letošního festivalu Benátská noc – britské zpěvačky Suzi Quatro.

Přežije v plastové době řemeslo?

CHRUDIMSKO -Kladiva kameníků dávno umlkla v údolích a mezi skalnatými srázy Železných hor. Ztichly i tkalcovské stavy na Hlinecku. Mnohé tradiční výrobce drtí neodbytná záplava levného plastového nevkusu. Zdá se ale, že řemesla přesto nemají odzvoněno. Nadějí pro výrobce je více peněz v našich peněženkách.

Zážitkové programy i v létě

KOSTELECKÉ HORKY - Středisko ekologické výchovy Modrý dům je o prázdninách návštěvníkům přístupný každý den. Na své si zde přijdou rodiče s dětmi, cykloturisté a návštěvníci se zájmem o venkov.

O dívce, které učarovaly kozy

Český ráj udělil své první ochranné známky. Logem se siluetou Trosek se mohou pyšnit i kozí sýry, tvarohy, žervé a jogurty, které pocházejí z malé kozí farmy, jež se jmenuje Kamínka. V Chuchelně nedaleko Semil ji založila Hanka Maturová. Přes své mládí jedna z nejznámějších chovatelek koz v Česku.

Nejvíce láká česká kuchyně

DĚČÍNSKO - Zahraniční návštěvníci míří na Děčínsko nejen za přírodními a dalšími krásami. Při svých toulkách regionem hojně využívají i pohostinských služeb místních hotelů, restaurací a penzionů. V jejich nabídce jídel přitom dávají stále přednost tradiční české kuchyni.

Návštěvníci jarmarku se nemuseli prodírat pouťovými tretkami

VESELÝ KOPEC - O víkendu 14. a 15. července dostalo ve skanzenu prostor řemeslo a tradice. Tisícům spokojených návštěvníků plastové tretky stánkařů ani v nejmenším nechyběly. Jarmark totiž i letos obohatily některé novinky. Jednou z nejpříjemnějších byla absence prodejců pouťového zboží na přístupové cestě do areálu.

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Gastronomický výlet do Švýcarska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Jelen a Poláček přivezli zlato, Olyšar je stříbrný

Ústí nad Labem/ Země neobyčejných přírodních krás, chutných sýrů, luxusních hodinek, pověstné válečné neutrality a bankovní rigidity byla dějištěm hokejbalového mistrovství Evropy hráčů kategorie U 18 a U 16. Tato velebené země lahodí našim hokejbalovým nadějím, po úspěšném evropském šampionátu, po všech stránkách. Zejména tedy po těch sportovních.

Z Pribiny putuje stále více sýrů na Ukrajinu

PŘIBYSLAV - Mlékárna Pribina během uplynulého roku vyvezla do zahraničí 16 procent produkce. Vedle tradičních teritorií, jimiž jsou Slovensko a Polsko, se v poslední době zvyšují dodávky na Ukrajinu.

Trhy uměleckých řemesel provoněly čerstvé trdelníky

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ - Košíky, šperky, řezbářské výrobky, zvířátka z dřevité vlny, paličkovaná krajka. To, a mnohem více, bylo po celý sobotní den možné vidět i koupit na tradičních trzích uměleckých řemesel, které zakotvily ve venkovních prostorách novoměstského zámku.

Stále více lidí snídá v kavárně

PRAHA - Moskevská ulice pod Vršovickým zámečkem za posledních patnáct let výrazně ožila. Pamětníci mohou namítnout, že „řezník je přece tam, kde býval“, nicméně v ulici přibyly drobné obchůdky, restaurace, vinárny a kavárny.

Francouzský Lactalis ovládl Mlékárnu Kunín

OSTRAVA - Mlékárenská skupina Lactalis získala většinový podíl ve společnosti Moravskoslezské mlékárny, která je většinovým vlastníkem společnosti Mlékárna Kunín. V pátek o tom informovala dceřiná firma Lactalis CZ s tím, že transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Školní jídelna vařila podle chuti deváťáků

KOŠETICE - Obědy podle svého gusta si vybírali po celý tento týden žáci devátých tříd košetické základní školy na Pelhřimovsku. S návrhem vařit na přání deváťáků přišla vedoucí školní jídelny.

Školní jídelna vařila podle chuti deváťáků

KOŠETICE - Obědy podle svého gusta si vybírali po celý tento týden žáci devátých tříd košetické základní školy na Pelhřimovsku. S návrhem vařit na přání deváťáků přišla vedoucí školní jídelny.

Výrobkem roku je mošt z Lažan

LIBERECKÝ KRAJ - Ovocný nápoj Višeň Moštovny Lažany vybojoval hlavní cenu v soutěži Výrobek Libereckého kraje z oblasti zemědělství – potravinářství roku 2007. Moštovna Lažany získala tento prestižní titul v soutěži už podruhé. Višeň vyhrál také kategorii, nazvané nealkoholické nápoje.

Při hře pétanque zažili napětí i legraci

Kladno -O lákavé ceny v podobě sady koulí pétanque, francouzské víno a sýry bojovalo v sobotu na kladenském Sletišti v pétanque 17 tříčlenných družstev. Štěstí přišel zkusit i Vojtěch Zelenka (na snímku), který soutěžil za tým Jean Cocteau.