HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?
HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?
VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?
HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?
HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?
Ústí nad Labem/ Země neobyčejných přírodních krás, chutných sýrů, luxusních hodinek, pověstné válečné neutrality a bankovní rigidity byla dějištěm hokejbalového mistrovství Evropy hráčů kategorie U 18 a U 16. Tato velebené země lahodí našim hokejbalovým nadějím, po úspěšném evropském šampionátu, po všech stránkách. Zejména tedy po těch sportovních.
PŘIBYSLAV - Mlékárna Pribina během uplynulého roku vyvezla do zahraničí 16 procent produkce. Vedle tradičních teritorií, jimiž jsou Slovensko a Polsko, se v poslední době zvyšují dodávky na Ukrajinu.
NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ - Košíky, šperky, řezbářské výrobky, zvířátka z dřevité vlny, paličkovaná krajka. To, a mnohem více, bylo po celý sobotní den možné vidět i koupit na tradičních trzích uměleckých řemesel, které zakotvily ve venkovních prostorách novoměstského zámku.
PRAHA - Moskevská ulice pod Vršovickým zámečkem za posledních patnáct let výrazně ožila. Pamětníci mohou namítnout, že „řezník je přece tam, kde býval“, nicméně v ulici přibyly drobné obchůdky, restaurace, vinárny a kavárny.
OSTRAVA - Mlékárenská skupina Lactalis získala většinový podíl ve společnosti Moravskoslezské mlékárny, která je většinovým vlastníkem společnosti Mlékárna Kunín. V pátek o tom informovala dceřiná firma Lactalis CZ s tím, že transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
PŘIBYSLAV - Mlékárna Pribina na Havlíčkobrodsku během uplynulého roku vyvezla do zahraničí 16 procent produkce. Vedle tradičních teritorií, jimiž jsou Slovensko a Polsko, se v poslední době zvyšují dodávky na Ukrajinu.
KOŠETICE - Obědy podle svého gusta si vybírali po celý tento týden žáci devátých tříd košetické základní školy na Pelhřimovsku. S návrhem vařit na přání deváťáků přišla vedoucí školní jídelny.
KOŠETICE - Obědy podle svého gusta si vybírali po celý tento týden žáci devátých tříd košetické základní školy na Pelhřimovsku. S návrhem vařit na přání deváťáků přišla vedoucí školní jídelny.
LIBERECKÝ KRAJ - Ovocný nápoj Višeň Moštovny Lažany vybojoval hlavní cenu v soutěži Výrobek Libereckého kraje z oblasti zemědělství – potravinářství roku 2007. Moštovna Lažany získala tento prestižní titul v soutěži už podruhé. Višeň vyhrál také kategorii, nazvané nealkoholické nápoje.
Kladno -O lákavé ceny v podobě sady koulí pétanque, francouzské víno a sýry bojovalo v sobotu na kladenském Sletišti v pétanque 17 tříčlenných družstev. Štěstí přišel zkusit i Vojtěch Zelenka (na snímku), který soutěžil za tým Jean Cocteau.
ZLÍNSKÝ KRAJ - O nejrůznější známky kvality nebo původu mají výrobci potravin ve Zlínském kraji zájem. V jejich získávání jsou úspěšné zejména místní mlékárenské firmy, které bodují i v získávání značky Klasa. Poněkud ve stínu této prestižní národní známky pak stojí ocenění regionální – Perla Zlínska nebo Tradice Bílých Karpat.
NÝRSKO - „S majitelem není domluva. Nechceme udávat, máme jen strach o naši bezpečnost a bezpečnost lidí jdoucích na vlak,“ říká obyvatelka nýrské Hodousické ulici, která si nepřála být jmenována.
RATIBOŘICE - Kozí farma Dvůr Ratibořice u Jaroměřic nad Rokytnou stále rozšiřuje chov, protože stoupá poptávka po výrobcích z kozího mléka. Rodinný podnik, který před 13 lety začínal se dvěma zvířaty, se nyní již stará o 500 koz. Největší česká kozí farma má vlastní mlékárnu.
TŘEBÍČSKO - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.
Na dovolené si většinou užíváme a nemyslíme na rizika s tím spojená. Při neopatrném stravování a nedodržování hygieny nám ale hrozí přinejlepším průjem, přinejhorším také žloutenka.
PROSTĚJOV - Václav Klaus včera úderem devatenácté hodiny dorazil do hotelu TK Plus v Prostějově, kde povečeřel se sportovními špičkami kraje a představiteli města.
KUNŠTÁT - Před třemi roky se zaregistroval do první castingové společnosti a od té doby absolvoval několika desítek castingů. Objíždění castingů se stalo jeho koníčkem. V těchto dnech můžeme Ladislava Dostála z Kunštátu vidět v televizní reklamě na sýr.
OSTRAVA - Takzvané pojízdné prodejny, které ještě v sedmdesátých a osmdesátých letech zajížděly do odlehlejších vesnic a nabízely tamním lidem potraviny, se v posledních měsících opět objevily. Pohraničí na severovýchodě republiky u hranic s Polskem brázdí několik pojízdných prodejen.
HRADEC KRÁLOVÉ - Speciality slovenské kuchyně v sobotu provoněly Šrámkův statek v Pileticích. Areál už podruhé hostil Den české a slovenské kulturní vzájemnosti s názvem Hrajte, že mi hrajte…
TŘEBÍČSKO - Zemědělská farma v Netíně na Žďársku si jako první na Vysočině postavila malou mlékárnu na zpracování vlastního kravského mléka. Zájemci mohou ve dvoře koupit bílý jogurt i čerstvé mléko. Rodina Němcova se rozhodla zpracovávat část své produkce, aby ji mohla lépe zhodnotit.
NETÍN - Zemědělská farma v Netíně na Žďársku si jako první na Vysočině postavila malou mlékárnu na zpracování vlastního kravského mléka. Zájemci mohou ve dvoře koupit bílý jogurt i čerstvé mléko. Rodina Němcova se rozhodla zpracovávat část své produkce, aby ji mohla lépe zhodnotit.
PRAHA - Kavárny mají své zvláštní kouzlo. Lidé v nich hledají klid, se kterým si přečtou noviny, vypijí svoji porci kofeinu v podobě různého druhu kávy, pohovoří se stálými návštěvníky, a nebo si například dají cíleně pracovní snídani s obchodním partnerem či s kolegou z práce. Je to místo, které – ač veřejné – poskytuje určitou intimitu. Útulnost ranních kaváren je leckdy i útočištěm zbloudilců, kteří zde hledají spasení po prohýřené noci.
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Milovníky dobrých sýrů zve občanské sdružení TAM-TAM na tradiční Kozí sobotu, která se uskuteční v sobotu od 9 do 16 hodin v domě U Beránka v českobudějovické Krajinské ulici číslo 35.
BRUSEL / BERN - Švýcarsko a EU ukončily dlouholetý spor o sýry. Padly totiž poslední kvóty, které omezovaly obchod na obou stranách hranic. Zcela bez cla tak může do zemí Evropské unie putovat oblíbený švýcarský ementál. A Švýcaři již nebudou muset platit přemrštěné ceny třeba za italskou mozzarellu.
VYSOČINA/JIHLAVA - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.