Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Gastronomický výlet do Švýcarska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Gastronomický výlet do Švýcarska

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se přesuneme na našich prázdninových cestách z Francie do Švýcarska. Provedou vás jím studentky 3. ročníku oboru Management turismu a služeb Veronika Kudrová a Lucie Imlaufová. Jaká je typická švýcarská kuchyně?

Jelen a Poláček přivezli zlato, Olyšar je stříbrný

Ústí nad Labem/ Země neobyčejných přírodních krás, chutných sýrů, luxusních hodinek, pověstné válečné neutrality a bankovní rigidity byla dějištěm hokejbalového mistrovství Evropy hráčů kategorie U 18 a U 16. Tato velebené země lahodí našim hokejbalovým nadějím, po úspěšném evropském šampionátu, po všech stránkách. Zejména tedy po těch sportovních.

Z Pribiny putuje stále více sýrů na Ukrajinu

PŘIBYSLAV - Mlékárna Pribina během uplynulého roku vyvezla do zahraničí 16 procent produkce. Vedle tradičních teritorií, jimiž jsou Slovensko a Polsko, se v poslední době zvyšují dodávky na Ukrajinu.

Trhy uměleckých řemesel provoněly čerstvé trdelníky

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ - Košíky, šperky, řezbářské výrobky, zvířátka z dřevité vlny, paličkovaná krajka. To, a mnohem více, bylo po celý sobotní den možné vidět i koupit na tradičních trzích uměleckých řemesel, které zakotvily ve venkovních prostorách novoměstského zámku.

Stále více lidí snídá v kavárně

PRAHA - Moskevská ulice pod Vršovickým zámečkem za posledních patnáct let výrazně ožila. Pamětníci mohou namítnout, že „řezník je přece tam, kde býval“, nicméně v ulici přibyly drobné obchůdky, restaurace, vinárny a kavárny.

Francouzský Lactalis ovládl Mlékárnu Kunín

OSTRAVA - Mlékárenská skupina Lactalis získala většinový podíl ve společnosti Moravskoslezské mlékárny, která je většinovým vlastníkem společnosti Mlékárna Kunín. V pátek o tom informovala dceřiná firma Lactalis CZ s tím, že transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Školní jídelna vařila podle chuti deváťáků

KOŠETICE - Obědy podle svého gusta si vybírali po celý tento týden žáci devátých tříd košetické základní školy na Pelhřimovsku. S návrhem vařit na přání deváťáků přišla vedoucí školní jídelny.

Školní jídelna vařila podle chuti deváťáků

KOŠETICE - Obědy podle svého gusta si vybírali po celý tento týden žáci devátých tříd košetické základní školy na Pelhřimovsku. S návrhem vařit na přání deváťáků přišla vedoucí školní jídelny.

Výrobkem roku je mošt z Lažan

LIBERECKÝ KRAJ - Ovocný nápoj Višeň Moštovny Lažany vybojoval hlavní cenu v soutěži Výrobek Libereckého kraje z oblasti zemědělství – potravinářství roku 2007. Moštovna Lažany získala tento prestižní titul v soutěži už podruhé. Višeň vyhrál také kategorii, nazvané nealkoholické nápoje.

Při hře pétanque zažili napětí i legraci

Kladno -O lákavé ceny v podobě sady koulí pétanque, francouzské víno a sýry bojovalo v sobotu na kladenském Sletišti v pétanque 17 tříčlenných družstev. Štěstí přišel zkusit i Vojtěch Zelenka (na snímku), který soutěžil za tým Jean Cocteau.

Místním výrobkům se daří

ZLÍNSKÝ KRAJ - O nejrůznější známky kvality nebo původu mají výrobci potravin ve Zlínském kraji zájem. V jejich získávání jsou úspěšné zejména místní mlékárenské firmy, které bodují i v získávání značky Klasa. Poněkud ve stínu této prestižní národní známky pak stojí ocenění regionální – Perla Zlínska nebo Tradice Bílých Karpat.

V Nýrsku se bojí občané úrazu

NÝRSKO - „S majitelem není domluva. Nechceme udávat, máme jen strach o naši bezpečnost a bezpečnost lidí jdoucích na vlak,“ říká obyvatelka nýrské Hodousické ulici, která si nepřála být jmenována.

Kozí farma v Ratibořicích na Třebíčsku zvyšuje chov díky

RATIBOŘICE - Kozí farma Dvůr Ratibořice u Jaroměřic nad Rokytnou stále rozšiřuje chov, protože stoupá poptávka po výrobcích z kozího mléka. Rodinný podnik, který před 13 lety začínal se dvěma zvířaty, se nyní již stará o 500 koz. Největší česká kozí farma má vlastní mlékárnu.

Díky zájmu o biopotraviny na Vysočině přibývají ekologické farmy

TŘEBÍČSKO - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.

Jak se chovat na cestách

Na dovolené si většinou užíváme a nemyslíme na rizika s tím spojená. Při neopatrném stravování a nedodržování hygieny nám ale hrozí přinejlepším průjem, přinejhorším také žloutenka.

Prezident přijel na večeři

PROSTĚJOV - Václav Klaus včera úderem devatenácté hodiny dorazil do hotelu TK Plus v Prostějově, kde povečeřel se sportovními špičkami kraje a představiteli města.

Dostál: Na svou velkou roli stále čekám

KUNŠTÁT - Před třemi roky se zaregistroval do první castingové společnosti a od té doby absolvoval několika desítek castingů. Objíždění castingů se stalo jeho koníčkem. V těchto dnech můžeme Ladislava Dostála z Kunštátu vidět v televizní reklamě na sýr.

Polští obchodníci oživili pojízdné prodejny, zákazníků mají dostatek

OSTRAVA - Takzvané pojízdné prodejny, které ještě v sedmdesátých a osmdesátých letech zajížděly do odlehlejších vesnic a nabízely tamním lidem potraviny, se v posledních měsících opět objevily. Pohraničí na severovýchodě republiky u hranic s Polskem brázdí několik pojízdných prodejen.

Výrobci potravin získali ocenění

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Premiérového ročníku soutěže potravinářských výrobků s názvem Chutná hezky jihočesky se zúčastnilo 37 jihočeských firem.

Výrobci potravin získali ocenění

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Premiérového ročníku soutěže potravinářských výrobků s názvem Chutná hezky jihočesky se zúčastnilo 37 jihočeských firem.

Uvařit brynzové halušky? Hotová věda

HRADEC KRÁLOVÉ - Speciality slovenské kuchyně v sobotu provoněly Šrámkův statek v Pileticích. Areál už podruhé hostil Den české a slovenské kulturní vzájemnosti s názvem Hrajte, že mi hrajte…

Farma v Netíně má jako první v kraji mlékárnu na kravské mléko

TŘEBÍČSKO - Zemědělská farma v Netíně na Žďársku si jako první na Vysočině postavila malou mlékárnu na zpracování vlastního kravského mléka. Zájemci mohou ve dvoře koupit bílý jogurt i čerstvé mléko. Rodina Němcova se rozhodla zpracovávat část své produkce, aby ji mohla lépe zhodnotit.

Farma v Netíně má jako první v kraji mlékárnu na kravské mléko

NETÍN - Zemědělská farma v Netíně na Žďársku si jako první na Vysočině postavila malou mlékárnu na zpracování vlastního kravského mléka. Zájemci mohou ve dvoře koupit bílý jogurt i čerstvé mléko. Rodina Němcova se rozhodla zpracovávat část své produkce, aby ji mohla lépe zhodnotit.

Uvařte si nedělní oběd

Po našem nedělním obědě si bude váš žaludek lebedit. Nebojte se klidně experimentovat s bylinkami a zeleninou – záleží jen na vaší chuti.

Pracovní snídaně v Café Louvre

PRAHA - Kavárny mají své zvláštní kouzlo. Lidé v nich hledají klid, se kterým si přečtou noviny, vypijí svoji porci kofeinu v podobě různého druhu kávy, pohovoří se stálými návštěvníky, a nebo si například dají cíleně pracovní snídani s obchodním partnerem či s kolegou z práce. Je to místo, které – ač veřejné – poskytuje určitou intimitu. Útulnost ranních kaváren je leckdy i útočištěm zbloudilců, kteří zde hledají spasení po prohýřené noci.

Dvorek provoní sýry

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Milovníky dobrých sýrů zve občanské sdružení TAM-TAM na tradiční Kozí sobotu, která se uskuteční v sobotu od 9 do 16 hodin v domě U Beránka v českobudějovické Krajinské ulici číslo 35.

Ementál vyhrál válku s Bruselem. Do Unie smí bez cla

BRUSEL / BERN - Švýcarsko a EU ukončily dlouholetý spor o sýry. Padly totiž poslední kvóty, které omezovaly obchod na obou stranách hranic. Zcela bez cla tak může do zemí Evropské unie putovat oblíbený švýcarský ementál. A Švýcaři již nebudou muset platit přemrštěné ceny třeba za italskou mozzarellu.

Díky zájmu o biopotraviny na Vysočině přibývají ekologické farmy

VYSOČINA/JIHLAVA - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.