Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Minutky nanečisto chutnají skvěle

HRONOV, VRCHLABÍ - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky.

Košařiska zažila obřad, který ctí tradice

KOŠAŘISKA: Areál Dolek v Košařiskách hostil v sobotu třetí ročník akce Miyszani łowiec, která je největší „ovčí“ slavností v roce. Název pochází z místního gorolského nářečí, česky se mu říká Vyhánění ovcí.

Delikatesy zpod širého nebe lákají

VÝCHODNÍ ČECHY - Na počátku byl oheň. S ním přišla na svět i první tepelná úprava potravin, kterou lidstvo objevilo – grilování na otevřeném ohni. Není tedy žádný div, že v nás grilování ještě i dnes probouzí prapůvodní instinkty. Vůně aromatických látek, které vznikají při přípravě na dřevěném uhlí, nám naženou sliny do úst. Dokonce i obyčejný buřtík připravený na roštu chutná daleko lépe než na pánvi.

Gvuzd nabízí levná jídla pro nenáročné hosty

TŘINEC - Bistro Gvuzd je situováno na Staroměstské ulici v části Třince Staré Město. Je vhodné zejména pro ty hosty, kteří se potřebují hlavně rychle najíst, beztoho že by pak cítili potřebu si zde déle posedět.

Obsluhovala jsem českého prezidenta

ZLÍNSKO - V mládí sice Ludmila Ondrušková toužila po povolání učitelky v mateřské škole, ale na přání svého otce se stala kuchařkou. Po nezbytném pedagogickém vzdělání teď učí vařit i obsluhovat žáky oboru kuchař-číšník na slavičínském středním odborném učilišti.

Zážitky naplnily očekávání lezců

SVITAVY -Sedm hodin dřiny denně, bolavé prsty, odřeniny na rukou a nohou, někdy také nepříjemný několikametrový pád. Pro někoho představa šíleného zážitku, pro tým svitavských horolezců okamžiky, na které se těší celý rok a ještě si na ně vybírají dovolenou.

Obsluhovala jsem českého prezidenta

V mládí sice Ludmila Ondrušková toužila po povolání učitelky v mateřské škole, ale na přání svého otce se stala kuchařkou. Po nezbytném pedagogickém vzdělání teď učí vařit i obsluhovat žáky oboru kuchař-číšník na slavičínském středním odborném učilišti.

Láska opravdu prochází žaludkem

Právě v měsíci lásky napadne možná některého čtenáře otázka, co je vlastně pravdy na známém rčení, že láska prochází žaludkem.

Nejtěžší rozhodnutí? Pořídit si druhé dítě

VÝCHODNÍ ČECHY - Velmi prestižní ocenění „Manažerka roku 2006“ získala Petra Škopová, generální ředitelka společnosti Chovservis a.s. „Ocenění pro mě znamená zviditelnění naší dlouhodobé snahy o dobré výsledky a vycházení vstříc požadavkům zákazníků,“ poznamenala Škopová.

Během pouti dopadly na Brušperk tři bomby

BRUŠPERK - Městečko Brušperk je vyhlášené nejen svým náměstím, ale i největší poutí v regionu. Mohutnou akci s desítky stánků a různých atrakcí si každým rokem nenechají ujít davy lidí ze širokého okolí. Tématem poutě v současnosti se rozsáhle věnuje středeční vydání Frýdecko-místeckého a třineckého deníku v týdeníku Region.

Nejtěžší manažerské rozhodnutí? Pořídit si dítě

Prestižní ocenění „Manažerka roku 2006“ získala Petra Škopová, generální ředitelka společnosti Chovservis. „Ocenění pro mě znamená zviditelnění naší dlouhodobé snahy o dobré výsledky a vycházení vstříc požadavkům zákazníků,“ poznamenala Škopová.

Nejtěžší rozhodnutí manažerky? Pořídit si druhé dítě!

HRADEC KRÁLOVÉ - Velmi prestižní ocenění „Manažerka roku 2006“ získala Petra Škopová, generální ředitelka společnosti Chovservis a.s. „Ocenění pro mě znamená zviditelnění naší dlouhodobé snahy o dobré výsledky a vycházení vstříc požadavkům zákazníků,“ poznamenala Škopová.

Nejtěžší rozhodnutí manažerky? Pořídit si druhé dítě!

HRADEC KRÁLOVÉ - Velmi prestižní ocenění „Manažerka roku 2006“ získala Petra Škopová, generální ředitelka společnosti Chovservis a.s. „Ocenění pro mě znamená zviditelnění naší dlouhodobé snahy o dobré výsledky a vycházení vstříc požadavkům zákazníků,“ poznamenala Škopová.

Uvařte si: Nedělní oběd

Sluníčko a teplo nás láká do přírody, tedy pěkně daleko od sporáku. To lepší kuchařské já v nás nám ale velí zas se tolik neodbývat.

Zkuste návrat do 19. století

Na severu Čech v zapadlém koutě Frýdlantského výběžku najdete Jindřichovice pod Smrkem. Jsou malé, nikoli neznámé.

Doma se cítíte na jedničku

DOLNÍ LOMNÁ - Hospůdku Doma lze navštívit v centru Dolní Lomné. Nachází se ve starší dřevěnici, u komunikace vedoucí do Jablunkova.

Dřevěnka zahájila sezonu

HAVÍŘOV - První den se na Kotulovu dřevěnku v rámci Dne řemesel přišel podívat velký počet návštěvníků.

Němečtí zemědělci se kvůli horkům a suchu strachují o úrodu

BERLÍN - Němečtí zemědělci se obávají, že letošní neobvykle teplé a suché jarní počasí by mohlo mít negativní vliv na letošní úrodu. Ve spolkové republice Braniborsko nepršelo od 22. března a část úrody zde již zemědělci odepsali. Další vážně postižené regiony jsou Dolní Sasko, Bavorsko a Bádensko-Württembersko, uvedla asociace německých zemědělců.

V ČR roste obliba cizokrajných lahůdek

PRAHA - Poptávka po cizokrajných lahůdkách v České republice roste. Zákazníci stále touží po něčem novém a zvláštním, což jim zahraniční speciality poskytují.

Dobrou pizzu dělá těsto

Upéct křupavou vláčnou pizzu není jednoduché, což ví asi každý, kdo se o to někdy doma pokoušel. Receptury zkušení pizzaři úzkostlivě tají, ale jedno prozrazují.

Hroch umí v Brně tančit i vařit

BRNO - Vrestauraci U Tančícího hrocha dominuje masivní interiér a pořádně masitá strava. Spořádat třeba hroší kopec dá fušku

Žena nezamkla auto a přišla o doklady i peníze

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Pětačtyřicetiletá žena z Valašského Meziříčí zaparkovala auto u místního Kauflandu. Neznámý zloděj využil toho, že auto je neuzamčené, a vytáhl zevnitř batoh s peněženkou a doklady.

Jižní Čechy: pivo Budvar, třeboňský kapr i tužky

Z jižních Čech pochází řada výrobků, které kraj proslavily doma i v zahraničí. Které výrobky jsou typické pro jihočeský region? Jen málokdo neřekne na prvním místě pivo, případně kapra. Jihočeský kraj se však proslavil nejen tím. V regionu najdeme řadu výrobků, u nichž se můžeme pochlubit, že pocházejí jen odsud.

Třída Čs. legií působí čistě a elegantně

OSTRAVA - Čisté chodníky, mnoho obchodů včetně divadla a katedrály. Na to vše narazí člověk, který se projde třídou Čs. legií v centru Ostravy. Pozornější chodec však objeví na čistých fasádách opravených domů také „podpisy“ sprejerů

U Mc Kocura neměli míru

TŘINEC - V sousedství autobusového nádraží v Třinci se nachází bistroMcKocur. Jak je u tohoto typu provozoven zvykem, hosté si objednávají jídlo u pultu, zaplatí u pokladny a pak odnášejí ke stolům na táccích.

Lidé z Česka jezdí stále rádi do Polska na nákupy

REGION - Tradiční trhy v Polském Těšíně stále lákají každou středu a sobotu hodně lidí. I když by se mohlo zdát, že se už sem za nákupy v dnešní době nevyplácí jezdit, mají trhovci ještě stále co nabídnout.

Lidé jezdí do Polska pro párky a košíky

REGION, Těšín - Tradiční trhy v polském Těšíně stále lákají každou středu a sobotu hodně lidí i z Frýdecko-Místecka. I když by se mohlo zdát, že se už sem za nákupy v dnešní době nevyplácí jezdit, mají trhovci ještě stále co nabídnout.

Bývalý diskdžokej se vrhl na obchodování se sýry

OSTRAVA - Příběh podnikatele, který otevřel v Česku už čtyři speciální obchody s holandskými sýry, začal před pěti lety právě v Holandsku. „Tam jsem pracoval, měl jsem obchod s hudebními deskami. A oblíbil jsem si tam jeden druh sýru. Po pěti letech mě napadlo, že bych si ho rád koupil i tady,“ říká Jiří Malík, který je původem z Havířova.

Flamingo za dvě

TŘINEC - Bar Flamingo stojí na Staroměstské ulici v centru Třince. Interiér se vyznačuje stěnami v pestrých, výrazných barvách. I stěny čistých toalet jsou pokryty pestrobarevnými obkladačkami.

Vinárník: Lidé u nás slaví třicátiny i zlatou svatbu

ZLÍN - Tomáš Polách začínal s podnikáním v roce 1993, když ho napadlo si otevřít vlastní vinný sklípek U Tomáše. "Po revoluci si hodně lidí otevíralo hospodu předělanou z garáže. Já jsem ale chtěl něco originálního, co tehdy ve Zlíně ještě nebylo," vzpomíná na začátky majitel.

Z prezidentského soukromí

HRADEC KRÁLOVÉ - Už podruhé během dvou let se hotel U královny Elišky, který je jediným čtyřhvězdičkovým luxusním hotelem v kraji, stal na dva dny druhým domovem prezidentskému páru.

Jižní Čechy: pivo Budvar, třeboňský kapr i tužky

JIŽNÍ ČECHY - Které výrobky jsou typické pro jihočeský region? Jen málokdo neřekne na prvním místě pivo, případně kapra. Jihočeský kraj se však proslavil nejen tím. V regionu najdeme řadu výrobků, u nichž se můžeme pochlubit, že pocházejí jen odsud.