ZLÍNSKÝ KRAJ - O nejrůznější známky kvality nebo původu mají výrobci potravin ve Zlínském kraji zájem. V jejich získávání jsou úspěšné zejména místní mlékárenské firmy, které bodují i v získávání značky Klasa. Poněkud ve stínu této prestižní národní známky pak stojí ocenění regionální – Perla Zlínska nebo Tradice Bílých Karpat.
NÝRSKO - „S majitelem není domluva. Nechceme udávat, máme jen strach o naši bezpečnost a bezpečnost lidí jdoucích na vlak,“ říká obyvatelka nýrské Hodousické ulici, která si nepřála být jmenována.
RATIBOŘICE - Kozí farma Dvůr Ratibořice u Jaroměřic nad Rokytnou stále rozšiřuje chov, protože stoupá poptávka po výrobcích z kozího mléka. Rodinný podnik, který před 13 lety začínal se dvěma zvířaty, se nyní již stará o 500 koz. Největší česká kozí farma má vlastní mlékárnu.
TŘEBÍČSKO - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.
Na dovolené si většinou užíváme a nemyslíme na rizika s tím spojená. Při neopatrném stravování a nedodržování hygieny nám ale hrozí přinejlepším průjem, přinejhorším také žloutenka.
PROSTĚJOV - Václav Klaus včera úderem devatenácté hodiny dorazil do hotelu TK Plus v Prostějově, kde povečeřel se sportovními špičkami kraje a představiteli města.
KUNŠTÁT - Před třemi roky se zaregistroval do první castingové společnosti a od té doby absolvoval několika desítek castingů. Objíždění castingů se stalo jeho koníčkem. V těchto dnech můžeme Ladislava Dostála z Kunštátu vidět v televizní reklamě na sýr.
OSTRAVA - Takzvané pojízdné prodejny, které ještě v sedmdesátých a osmdesátých letech zajížděly do odlehlejších vesnic a nabízely tamním lidem potraviny, se v posledních měsících opět objevily. Pohraničí na severovýchodě republiky u hranic s Polskem brázdí několik pojízdných prodejen.
HRADEC KRÁLOVÉ - Speciality slovenské kuchyně v sobotu provoněly Šrámkův statek v Pileticích. Areál už podruhé hostil Den české a slovenské kulturní vzájemnosti s názvem Hrajte, že mi hrajte…
TŘEBÍČSKO - Zemědělská farma v Netíně na Žďársku si jako první na Vysočině postavila malou mlékárnu na zpracování vlastního kravského mléka. Zájemci mohou ve dvoře koupit bílý jogurt i čerstvé mléko. Rodina Němcova se rozhodla zpracovávat část své produkce, aby ji mohla lépe zhodnotit.
NETÍN - Zemědělská farma v Netíně na Žďársku si jako první na Vysočině postavila malou mlékárnu na zpracování vlastního kravského mléka. Zájemci mohou ve dvoře koupit bílý jogurt i čerstvé mléko. Rodina Němcova se rozhodla zpracovávat část své produkce, aby ji mohla lépe zhodnotit.
PRAHA - Kavárny mají své zvláštní kouzlo. Lidé v nich hledají klid, se kterým si přečtou noviny, vypijí svoji porci kofeinu v podobě různého druhu kávy, pohovoří se stálými návštěvníky, a nebo si například dají cíleně pracovní snídani s obchodním partnerem či s kolegou z práce. Je to místo, které – ač veřejné – poskytuje určitou intimitu. Útulnost ranních kaváren je leckdy i útočištěm zbloudilců, kteří zde hledají spasení po prohýřené noci.
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Milovníky dobrých sýrů zve občanské sdružení TAM-TAM na tradiční Kozí sobotu, která se uskuteční v sobotu od 9 do 16 hodin v domě U Beránka v českobudějovické Krajinské ulici číslo 35.
BRUSEL / BERN - Švýcarsko a EU ukončily dlouholetý spor o sýry. Padly totiž poslední kvóty, které omezovaly obchod na obou stranách hranic. Zcela bez cla tak může do zemí Evropské unie putovat oblíbený švýcarský ementál. A Švýcaři již nebudou muset platit přemrštěné ceny třeba za italskou mozzarellu.
VYSOČINA/JIHLAVA - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.
Chřupavou pochoutku si můžeme koupit v obchodě, ale mnohem víc chutnají okurky z vlastní zahrádky. Nemusí být naložené jen v láku, stejně oblíbený je salát, můžeme je i zapékat. Hodí se i na zklidňující obklady.
OSTRAVA - Na "hygienickou bezúhonost" zeleninových salátů a ovocných salátů se sýrem , těstovinou či rýží se v minulých týdnech podívali pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje.
PARDUBICE - Většina pardubických domů a bytů vpátek večer osiřela. Jejich majitelé se totiž vydali na oblíbenou Pernštýnskou noc, která každoročně přiláká do historického centra Pardubic tisíce návštěvníků. Nejinak tomu bylo i letos.
TŘINEC - V hotelu Steel na náměstí Svobody v Třinci-Lyžbicích je možno také navštívit zdejší restauraci Panorama. Její interiér působí celkem příjemným dojmem, avšak nijak zvlášť nezaujme.
Jedlé květy si najdou své místo ve slaných i sladkých pokrmech, propůjčují jemnou chuť a vůni salátům, ale i zmrzlinám a džemům. Po usušení jsou součástí exotických kořenicích směsí. Velmi efektně se vyjímají jako doplněk salátů z listové zeleniny.
PARDUBICE - "Když se řeknou Pardubice, vybaví se mi perník,“ svěřila se našemu Deníku populární zpěvačka Lucie Bílá při své středeční návštěvě Pardubic. „Od jedněch lidí odtud jsem dokonce před časem dostala perníkového slavíka. Měla jsem ho i ze sýru a čokolády. A pak že jich nemám deset,“ vtipkovala oblíbená interpretka, která do krajské metropole přijela podepisovat svou novou autobiografickou knihu Jen krátká návštěva potěší. „Na tuto autogramiádu jsem si ráda udělala čas, protože na této knížce mi hrozně záleží,“ podotkla Lucie Bílá.
HUNTÍŘOV - Prvních šest výrobců převzalo osvědčení o dvouletém propůjčení ochranné známky. Regionální produkt Český ráj. Jedním z nich je i Tomáš Pelikán, chovatel a výrobce mléčných výrobků z Huntířova.
VYSOČINA - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.
VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech kuchař – číšník, cukrář, číšník i kuchař.
PRLOV - O historii chovu ovcí a jeho budoucnosti na Valašsku se dozvěděli mnohé návštěvníci sobotní akce, která se uskutečnila vokolí Obecního úřadu Prlov.
VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech kuchař – číšník, cukrář, číšník i kuchař.
VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky. Pod vedením učitelek odborného výcviku zúročili nabyté vědomosti a vyzkoušeli si ještě naposledy před praktickými zkouškami své dovednosti. Jejich úkolem bylo samostatně připravit několik minutkových pokrmů. Uvádíme některé z receptů, jež zdárně přetvořili v chutné pokrmy. Suroviny na recepty jsou rozpočítány vždy na jednu porci.