Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Okurka: rozmazlená princezna

Chřupavou pochoutku si můžeme koupit v obchodě, ale mnohem víc chutnají okurky z vlastní zahrádky. Nemusí být naložené jen v láku, stejně oblíbený je salát, můžeme je i zapékat. Hodí se i na zklidňující obklady.

Další informace ve stolničení

VÝCHODNÍ ČECHY - Jedenadvacáté století je plné trendů, s nimiž se setkáváme na každém kroku, a tak se nevyhnuly ani gastronomii.

Tisíce návštěvníků na Pernštýnské noci

PARDUBICE - Většina pardubických domů a bytů vpátek večer osiřela. Jejich majitelé se totiž vydali na oblíbenou Pernštýnskou noc, která každoročně přiláká do historického centra Pardubic tisíce návštěvníků. Nejinak tomu bylo i letos.

Opět netrefili správnou míru piva

TŘINEC - V hotelu Steel na náměstí Svobody v Třinci-Lyžbicích je možno také navštívit zdejší restauraci Panorama. Její interiér působí celkem příjemným dojmem, avšak nijak zvlášť nezaujme.

Květy přijdou k chuti

Jedlé květy si najdou své místo ve slaných i sladkých pokrmech, propůjčují jemnou chuť a vůni salátům, ale i zmrzlinám a džemům. Po usušení jsou součástí exotických kořenicích směsí. Velmi efektně se vyjímají jako doplněk salátů z listové zeleniny.

Bílecký ulovil metrovou tresku

NOVÝ JIČÍN - Sedmičlenná skupina novojičínských rybářů vyráží lovit do Norska každoročně v květnu. Většinou vezou domů rodinám kapitální úlovky.

Nová autobiografie Lucie Bílé je malým pomníkem malíři Vladimíru Komárkovi

PARDUBICE - "Když se řeknou Pardubice, vybaví se mi perník,“ svěřila se našemu Deníku populární zpěvačka Lucie Bílá při své středeční návštěvě Pardubic. „Od jedněch lidí odtud jsem dokonce před časem dostala perníkového slavíka. Měla jsem ho i ze sýru a čokolády. A pak že jich nemám deset,“ vtipkovala oblíbená interpretka, která do krajské metropole přijela podepisovat svou novou autobiografickou knihu Jen krátká návštěva potěší. „Na tuto autogramiádu jsem si ráda udělala čas, protože na této knížce mi hrozně záleží,“ podotkla Lucie Bílá.

I zemědělcům patří ocenění

HUNTÍŘOV - Prvních šest výrobců převzalo osvědčení o dvouletém propůjčení ochranné známky. Regionální produkt Český ráj. Jedním z nich je i Tomáš Pelikán, chovatel a výrobce mléčných výrobků z Huntířova.

Biopotraviny letí. Na Vysočině proto přibývají ekologické farmy

VYSOČINA - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech kuchař – číšník, cukrář, číšník i kuchař.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech kuchař – číšník, cukrář, číšník i kuchař.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky. Pod vedením učitelek odborného výcviku zúročili nabyté vědomosti a vyzkoušeli si ještě naposledy před praktickými zkouškami své dovednosti. Jejich úkolem bylo samostatně připravit několik minutkových pokrmů. Uvádíme některé z receptů, jež zdárně přetvořili v chutné pokrmy. Suroviny na recepty jsou rozpočítány vždy na jednu porci.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

HRONOV, VRCHLABÍ - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky.

Košařiska zažila obřad, který ctí tradice

KOŠAŘISKA: Areál Dolek v Košařiskách hostil v sobotu třetí ročník akce Miyszani łowiec, která je největší „ovčí“ slavností v roce. Název pochází z místního gorolského nářečí, česky se mu říká Vyhánění ovcí.

Delikatesy zpod širého nebe lákají

VÝCHODNÍ ČECHY - Na počátku byl oheň. S ním přišla na svět i první tepelná úprava potravin, kterou lidstvo objevilo – grilování na otevřeném ohni. Není tedy žádný div, že v nás grilování ještě i dnes probouzí prapůvodní instinkty. Vůně aromatických látek, které vznikají při přípravě na dřevěném uhlí, nám naženou sliny do úst. Dokonce i obyčejný buřtík připravený na roštu chutná daleko lépe než na pánvi.

Gvuzd nabízí levná jídla pro nenáročné hosty

TŘINEC - Bistro Gvuzd je situováno na Staroměstské ulici v části Třince Staré Město. Je vhodné zejména pro ty hosty, kteří se potřebují hlavně rychle najíst, beztoho že by pak cítili potřebu si zde déle posedět.

Obsluhovala jsem českého prezidenta

ZLÍNSKO - V mládí sice Ludmila Ondrušková toužila po povolání učitelky v mateřské škole, ale na přání svého otce se stala kuchařkou. Po nezbytném pedagogickém vzdělání teď učí vařit i obsluhovat žáky oboru kuchař-číšník na slavičínském středním odborném učilišti.

Zážitky naplnily očekávání lezců

SVITAVY -Sedm hodin dřiny denně, bolavé prsty, odřeniny na rukou a nohou, někdy také nepříjemný několikametrový pád. Pro někoho představa šíleného zážitku, pro tým svitavských horolezců okamžiky, na které se těší celý rok a ještě si na ně vybírají dovolenou.

Obsluhovala jsem českého prezidenta

V mládí sice Ludmila Ondrušková toužila po povolání učitelky v mateřské škole, ale na přání svého otce se stala kuchařkou. Po nezbytném pedagogickém vzdělání teď učí vařit i obsluhovat žáky oboru kuchař-číšník na slavičínském středním odborném učilišti.

Láska opravdu prochází žaludkem

Právě v měsíci lásky napadne možná některého čtenáře otázka, co je vlastně pravdy na známém rčení, že láska prochází žaludkem.

Nejtěžší rozhodnutí? Pořídit si druhé dítě

VÝCHODNÍ ČECHY - Velmi prestižní ocenění „Manažerka roku 2006“ získala Petra Škopová, generální ředitelka společnosti Chovservis a.s. „Ocenění pro mě znamená zviditelnění naší dlouhodobé snahy o dobré výsledky a vycházení vstříc požadavkům zákazníků,“ poznamenala Škopová.

Během pouti dopadly na Brušperk tři bomby

BRUŠPERK - Městečko Brušperk je vyhlášené nejen svým náměstím, ale i největší poutí v regionu. Mohutnou akci s desítky stánků a různých atrakcí si každým rokem nenechají ujít davy lidí ze širokého okolí. Tématem poutě v současnosti se rozsáhle věnuje středeční vydání Frýdecko-místeckého a třineckého deníku v týdeníku Region.

Nejtěžší manažerské rozhodnutí? Pořídit si dítě

Prestižní ocenění „Manažerka roku 2006“ získala Petra Škopová, generální ředitelka společnosti Chovservis. „Ocenění pro mě znamená zviditelnění naší dlouhodobé snahy o dobré výsledky a vycházení vstříc požadavkům zákazníků,“ poznamenala Škopová.

Nejtěžší rozhodnutí manažerky? Pořídit si druhé dítě!

HRADEC KRÁLOVÉ - Velmi prestižní ocenění „Manažerka roku 2006“ získala Petra Škopová, generální ředitelka společnosti Chovservis a.s. „Ocenění pro mě znamená zviditelnění naší dlouhodobé snahy o dobré výsledky a vycházení vstříc požadavkům zákazníků,“ poznamenala Škopová.

Nejtěžší rozhodnutí manažerky? Pořídit si druhé dítě!

HRADEC KRÁLOVÉ - Velmi prestižní ocenění „Manažerka roku 2006“ získala Petra Škopová, generální ředitelka společnosti Chovservis a.s. „Ocenění pro mě znamená zviditelnění naší dlouhodobé snahy o dobré výsledky a vycházení vstříc požadavkům zákazníků,“ poznamenala Škopová.

Uvařte si: Nedělní oběd

Sluníčko a teplo nás láká do přírody, tedy pěkně daleko od sporáku. To lepší kuchařské já v nás nám ale velí zas se tolik neodbývat.

Zkuste návrat do 19. století

Na severu Čech v zapadlém koutě Frýdlantského výběžku najdete Jindřichovice pod Smrkem. Jsou malé, nikoli neznámé.

Doma se cítíte na jedničku

DOLNÍ LOMNÁ - Hospůdku Doma lze navštívit v centru Dolní Lomné. Nachází se ve starší dřevěnici, u komunikace vedoucí do Jablunkova.

Dřevěnka zahájila sezonu

HAVÍŘOV - První den se na Kotulovu dřevěnku v rámci Dne řemesel přišel podívat velký počet návštěvníků.

Němečtí zemědělci se kvůli horkům a suchu strachují o úrodu

BERLÍN - Němečtí zemědělci se obávají, že letošní neobvykle teplé a suché jarní počasí by mohlo mít negativní vliv na letošní úrodu. Ve spolkové republice Braniborsko nepršelo od 22. března a část úrody zde již zemědělci odepsali. Další vážně postižené regiony jsou Dolní Sasko, Bavorsko a Bádensko-Württembersko, uvedla asociace německých zemědělců.