Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Místním výrobkům se daří

ZLÍNSKÝ KRAJ - O nejrůznější známky kvality nebo původu mají výrobci potravin ve Zlínském kraji zájem. V jejich získávání jsou úspěšné zejména místní mlékárenské firmy, které bodují i v získávání značky Klasa. Poněkud ve stínu této prestižní národní známky pak stojí ocenění regionální – Perla Zlínska nebo Tradice Bílých Karpat.

V Nýrsku se bojí občané úrazu

NÝRSKO - „S majitelem není domluva. Nechceme udávat, máme jen strach o naši bezpečnost a bezpečnost lidí jdoucích na vlak,“ říká obyvatelka nýrské Hodousické ulici, která si nepřála být jmenována.

Kozí farma v Ratibořicích na Třebíčsku zvyšuje chov díky

RATIBOŘICE - Kozí farma Dvůr Ratibořice u Jaroměřic nad Rokytnou stále rozšiřuje chov, protože stoupá poptávka po výrobcích z kozího mléka. Rodinný podnik, který před 13 lety začínal se dvěma zvířaty, se nyní již stará o 500 koz. Největší česká kozí farma má vlastní mlékárnu.

Díky zájmu o biopotraviny na Vysočině přibývají ekologické farmy

TŘEBÍČSKO - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.

Jak se chovat na cestách

Na dovolené si většinou užíváme a nemyslíme na rizika s tím spojená. Při neopatrném stravování a nedodržování hygieny nám ale hrozí přinejlepším průjem, přinejhorším také žloutenka.

Prezident přijel na večeři

PROSTĚJOV - Václav Klaus včera úderem devatenácté hodiny dorazil do hotelu TK Plus v Prostějově, kde povečeřel se sportovními špičkami kraje a představiteli města.

Dostál: Na svou velkou roli stále čekám

KUNŠTÁT - Před třemi roky se zaregistroval do první castingové společnosti a od té doby absolvoval několika desítek castingů. Objíždění castingů se stalo jeho koníčkem. V těchto dnech můžeme Ladislava Dostála z Kunštátu vidět v televizní reklamě na sýr.

Polští obchodníci oživili pojízdné prodejny, zákazníků mají dostatek

OSTRAVA - Takzvané pojízdné prodejny, které ještě v sedmdesátých a osmdesátých letech zajížděly do odlehlejších vesnic a nabízely tamním lidem potraviny, se v posledních měsících opět objevily. Pohraničí na severovýchodě republiky u hranic s Polskem brázdí několik pojízdných prodejen.

Výrobci potravin získali ocenění

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Premiérového ročníku soutěže potravinářských výrobků s názvem Chutná hezky jihočesky se zúčastnilo 37 jihočeských firem.

Výrobci potravin získali ocenění

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Premiérového ročníku soutěže potravinářských výrobků s názvem Chutná hezky jihočesky se zúčastnilo 37 jihočeských firem.

Uvařit brynzové halušky? Hotová věda

HRADEC KRÁLOVÉ - Speciality slovenské kuchyně v sobotu provoněly Šrámkův statek v Pileticích. Areál už podruhé hostil Den české a slovenské kulturní vzájemnosti s názvem Hrajte, že mi hrajte…

Farma v Netíně má jako první v kraji mlékárnu na kravské mléko

TŘEBÍČSKO - Zemědělská farma v Netíně na Žďársku si jako první na Vysočině postavila malou mlékárnu na zpracování vlastního kravského mléka. Zájemci mohou ve dvoře koupit bílý jogurt i čerstvé mléko. Rodina Němcova se rozhodla zpracovávat část své produkce, aby ji mohla lépe zhodnotit.

Farma v Netíně má jako první v kraji mlékárnu na kravské mléko

NETÍN - Zemědělská farma v Netíně na Žďársku si jako první na Vysočině postavila malou mlékárnu na zpracování vlastního kravského mléka. Zájemci mohou ve dvoře koupit bílý jogurt i čerstvé mléko. Rodina Němcova se rozhodla zpracovávat část své produkce, aby ji mohla lépe zhodnotit.

Uvařte si nedělní oběd

Po našem nedělním obědě si bude váš žaludek lebedit. Nebojte se klidně experimentovat s bylinkami a zeleninou – záleží jen na vaší chuti.

Pracovní snídaně v Café Louvre

PRAHA - Kavárny mají své zvláštní kouzlo. Lidé v nich hledají klid, se kterým si přečtou noviny, vypijí svoji porci kofeinu v podobě různého druhu kávy, pohovoří se stálými návštěvníky, a nebo si například dají cíleně pracovní snídani s obchodním partnerem či s kolegou z práce. Je to místo, které – ač veřejné – poskytuje určitou intimitu. Útulnost ranních kaváren je leckdy i útočištěm zbloudilců, kteří zde hledají spasení po prohýřené noci.

Dvorek provoní sýry

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Milovníky dobrých sýrů zve občanské sdružení TAM-TAM na tradiční Kozí sobotu, která se uskuteční v sobotu od 9 do 16 hodin v domě U Beránka v českobudějovické Krajinské ulici číslo 35.

Ementál vyhrál válku s Bruselem. Do Unie smí bez cla

BRUSEL / BERN - Švýcarsko a EU ukončily dlouholetý spor o sýry. Padly totiž poslední kvóty, které omezovaly obchod na obou stranách hranic. Zcela bez cla tak může do zemí Evropské unie putovat oblíbený švýcarský ementál. A Švýcaři již nebudou muset platit přemrštěné ceny třeba za italskou mozzarellu.

Díky zájmu o biopotraviny na Vysočině přibývají ekologické farmy

VYSOČINA/JIHLAVA - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.

Okurka: rozmazlená princezna

Chřupavou pochoutku si můžeme koupit v obchodě, ale mnohem víc chutnají okurky z vlastní zahrádky. Nemusí být naložené jen v láku, stejně oblíbený je salát, můžeme je i zapékat. Hodí se i na zklidňující obklady.

Další informace ve stolničení

VÝCHODNÍ ČECHY - Jedenadvacáté století je plné trendů, s nimiž se setkáváme na každém kroku, a tak se nevyhnuly ani gastronomii.

Tisíce návštěvníků na Pernštýnské noci

PARDUBICE - Většina pardubických domů a bytů vpátek večer osiřela. Jejich majitelé se totiž vydali na oblíbenou Pernštýnskou noc, která každoročně přiláká do historického centra Pardubic tisíce návštěvníků. Nejinak tomu bylo i letos.

Opět netrefili správnou míru piva

TŘINEC - V hotelu Steel na náměstí Svobody v Třinci-Lyžbicích je možno také navštívit zdejší restauraci Panorama. Její interiér působí celkem příjemným dojmem, avšak nijak zvlášť nezaujme.

Květy přijdou k chuti

Jedlé květy si najdou své místo ve slaných i sladkých pokrmech, propůjčují jemnou chuť a vůni salátům, ale i zmrzlinám a džemům. Po usušení jsou součástí exotických kořenicích směsí. Velmi efektně se vyjímají jako doplněk salátů z listové zeleniny.

Bílecký ulovil metrovou tresku

NOVÝ JIČÍN - Sedmičlenná skupina novojičínských rybářů vyráží lovit do Norska každoročně v květnu. Většinou vezou domů rodinám kapitální úlovky.

Nová autobiografie Lucie Bílé je malým pomníkem malíři Vladimíru Komárkovi

PARDUBICE - "Když se řeknou Pardubice, vybaví se mi perník,“ svěřila se našemu Deníku populární zpěvačka Lucie Bílá při své středeční návštěvě Pardubic. „Od jedněch lidí odtud jsem dokonce před časem dostala perníkového slavíka. Měla jsem ho i ze sýru a čokolády. A pak že jich nemám deset,“ vtipkovala oblíbená interpretka, která do krajské metropole přijela podepisovat svou novou autobiografickou knihu Jen krátká návštěva potěší. „Na tuto autogramiádu jsem si ráda udělala čas, protože na této knížce mi hrozně záleží,“ podotkla Lucie Bílá.

I zemědělcům patří ocenění

HUNTÍŘOV - Prvních šest výrobců převzalo osvědčení o dvouletém propůjčení ochranné známky. Regionální produkt Český ráj. Jedním z nich je i Tomáš Pelikán, chovatel a výrobce mléčných výrobků z Huntířova.

Biopotraviny letí. Na Vysočině proto přibývají ekologické farmy

VYSOČINA - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech kuchař – číšník, cukrář, číšník i kuchař.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech kuchař – číšník, cukrář, číšník i kuchař.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky. Pod vedením učitelek odborného výcviku zúročili nabyté vědomosti a vyzkoušeli si ještě naposledy před praktickými zkouškami své dovednosti. Jejich úkolem bylo samostatně připravit několik minutkových pokrmů. Uvádíme některé z receptů, jež zdárně přetvořili v chutné pokrmy. Suroviny na recepty jsou rozpočítány vždy na jednu porci.