
Mléko si zpracují od A do Zet
Lanškroun – Mlékárna na Střední škole zemědělské a veterinární škole hlásí plný provoz. Žáci obou oborů, které škola nabízí, tak vidí zpracování mléka skutečně od od začátku do konce.
Lanškroun – Mlékárna na Střední škole zemědělské a veterinární škole hlásí plný provoz. Žáci obou oborů, které škola nabízí, tak vidí zpracování mléka skutečně od od začátku do konce.
Chlumany /VIDEO, FOTOGALERIE/ – První Chlumanský trh se vydařil. Alespoň tak ho hodnotili prodejci i zákazníci. O tom, že mluví pravdu vypovídaly některé ze stánků, které už po jedenácté zely úplnou prázdnotou.
Hradec Králové - Zdravotnická škola v Hradci Králové se přidala k mnoha dalším dobrovolníkům, kteří se v rámci akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko" rozhodli uklidit své okolí.
Praha - Státní veterinární správa (SVS) nařídila stažení francouzského sýru Roquefort od výrobce Vernières Frères. Obsahuje bakterii Escherichia coli, která produkuje nebezpečné toxiny. Ty mohou způsobit krvavý průjem až selhání ledvin, sdělil dnes mluvčí SVS Petr Pejchal. Celkem 24 kg sýra distribuovalo v ČR Makro, na Slovensku jeho obdoba Metro. Řetězec oznámil, že sýr už byl stažen z prodeje v úterý.
Protiruské sankce, které mají Putinův režim potrestat za obsazení Krymu, pomáhají oligarchům, kteří vydělávají na zvýšené poptávce po ruských potravinách.
Řím – Italský kasační soud zprostil viny bezdomovce, který dostal původně šestiměsíční trest vězení za krádež jídla v hodnotě čtyři eura (asi 110 korun) v supermarketu. Informovala o tom agentura AFP. Podle odvolacího soudu krádež jídla malého hodnoty kvůli hladu není trestným činem.
Domažlice - Rychlému stravování v Domažlicích vládnou burgery a pizza, stále však je zájem i o klasiku: sekanou, dršťkovku či chlebíčky.
Choltice – „I fast food se dá udělat kvalitně," říká Josef Raba, restauratér a kuchař z Choltic.
Holýšov – Pachatel série vloupání do prodejen v Holýšově už je za mřížemi. Holýšovským policistům stačilo pár dní na jeho dopadení.
Pardubice - Posun ke zdravější stravě je u Pardubáků patrný.
Liberecký kraj - Liberecký kraj a agrární rada vyhlásily nositele značky Regionální potravina.
Liberecký kraj - Liberecký kraj a agrární rada vyhlásily nositele značky Regionální potravina.
Praha - Ministerstvo zemědělství utratí 400 milionů za novou značku „Q CZ".
Vsetín, Valašské Meziříčí – Na zahájení další sezony farmářských trhů se připravují ve Vsetíně a Valašském Meziříčí. V obou městech budou mít lidé možnost nakoupit potraviny z domácí produkce na konci prvního květnového týdne.
Šumpersko, Jesenicko – Obliba festivalů jídla definitivně dorazila i na sever Olomouckého kraje. V následujících týdnech se v regionu uskuteční hned tři gastronomické akce pod širým nebem: v Šumperku, Jeseníku a premiérově také v Zábřehu.
Plzeň – V Plzni se konal oblíbený Festival polévky.
Plzeň - V Plzni se konal oblíbený Festival polévky.
Havlíčkův Brod – Již patnáct let se Jaroslav Reidl z Českých Budějovic pravidelně účastní výstavy Zahrada v Havlíčkově Brodě.
Uherské Hradiště – Pastevecká sezóna je zahájena, teď už si jen přát hezké počasí. Taková slova momentálně nejspíš zaznívají z úst správců Přírodního a kulturně-historického areálu Rochus. Ten totiž v sobotu 23. dubna zažil už šestý ročník tradičního Otevírání pastvin. A tuto událost si i přes nepřízeň počasí nenechalo ujít množství návštěvníků.
Liberecký kraj - Celkem 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Libereckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2016.
Velké Meziříčí – Jakou úroveň kultury, volného času a partnerství můžou senioři očekávat ve velkomeziříčském domově pro seniory? S trochou nadsázky by se dalo říci, že jako ve čtyřhvězdičkovém hotelu. Domov pro seniory v letošním roce obhájil vysoké hodnocení v projektu Značka kvality, který zaštiťuje Asociace poskytovatelů sociálních služeb.
Chotěboř - Dvanáct vzorků vín od renomovaného výrobce Znovín Znojmo měli možnost ochutnat návštěvníci chotěbořské Kavárny ve čtvrtek večer. K dispozici byla jak bílá vína, tak červená i růžová.
Hlinsko – V neděli od 9 do 17 hodin bude kolem Chrudimky v Hlinsku veselo.
Zloději v ostravských obchodech zkoušejí různé finty. Třeba s přepravkami. Koumáci z beden v prodejně vyndali plné pivní láhve a za stovku vrátili prázdnou přepravku v automatu.
Příbram – Prezident Miloš Zeman v úterý navštívil Sedlčany. Ve středu bude prezident diskutovat s občany na náměstí v Jincích od 12.45 hodin. Předtím navštíví jineckou posádku a radnici.
Sedlčany - Program prezidenta Miloše Zemana a jeho doprovodu byl v úterý časově nabitý. Postupně navštívil letiště v Bystřici u Benešova, město Beroun a v 16.40 hodin byl očekáván jeho příjezd do Sedlčan na Příbramsku. Dopravně uzavřeno bylo sedlčanské náměstí přibližně od 15 do 18 hodin.
Když Rusko uvalilo embargo na evropské potraviny, televize ukázaly, jak se naplňuje Putinův dekret o likvidaci zakázaných sýrů. Navzdory peticím, aby zabavené potraviny pomohly chudým, byly tuny embargového sýra prohlášeny za nebezpečné a rozmačkány buldozerem.
Olomouc – Letos je to už šest let, od doby, kdy se lidé poprvé vydali s košíkem v roce do centra Olomouce pro čerstvé potraviny od místních farmářů, pochutnali si na dobrém jídle a objevili nové chutě. Za tu dobu se zájem lidí o Hanácký farmářský trh nezměnil, naopak stále roste.
Hradec Králové - Desítky lidí v sobotu ráno a dopoledne dorazily do Gayerových kasáren v Hradci Králové, aby si po zimní pauze mohly znovu užít atmosféru nákupů na farmářských trzích.
Studenec - Vědci z Ústavu biologie obratlovců ve Studenci začali vytvářet mapu regionálních producentů. Chtějí tím podpořit šikovné drobné podnikatele či lidi, kteří jsou právě drobnými producenty v rámci svých koníčků.
Plzeň – O prestižní značku Regionální potravina letos soutěžilo 79 výrobků, uspělo jich devět.
Bezděkov – Mléko z vlastního chovu, tradiční a osvědčené receptury, technologické postupy s významným podílem ruční práce a naprostá absence konzervačních látek v mléčných výrobcích.
Hradec Králové - Vůně čerstvé zeleniny a ovoce, bylinek, marmelád nebo uzenin od pěstitelů a chovatelů nejen z hradeckého regionu - takovou atmosférou se vyznačují populární farmářské trhy, které v krajské metropoli startují už tuto sobotu. Místo i časy se nemění, opět na ně můžete zavítat do Gayerových kasáren od 8 do 12 hodin.
Moskva - Jeden ruský podnikatel našel způsob, jak dodávat italský parmazán, nizozemskou goudu a britský čedar milovníkům sýra v Rusku a vyhnout se zákazu dovozu evropských potravin. Ten Kreml zavedl jako odpověď na sankce, které západní země uvalily na Rusko za jeho postup v ukrajinské krizi. Právník Suren Matevosjan založil společnost, která od ruských zákazníků přijímá objednávky na sýr po internetu a nákup jim posílá poštou.
Benešov /ROZHOVOR/ - Víš, Pošťák, Móda, Proč holky pláčou, Jak děkuje se andělům, Stačilo tak málo, Nebylo to s tebou zas tak zlý, Tak málo žádám, Černý oči. Jeden hit za druhým. Za všemi stojí rocková kapela Keks z Benešovska. A za většinou z nich stojí Štěpán Kojan a Petr Dudík. Kytarista a klávesák. Skladatelé a textaři.
/FOTOGALERIE/ Ačkoliv je od otevření kavárny v samém centru Ostravy odrazovalo mnoho lidí, do jejího provozování se pustili. Vsadili na neokoukaný interiér i příjemnou obsluhu a vyšlo to, kavárna Polo Caffé na Masarykově náměstí funguje už třetím rokem.
Benešov /ROZHOVOR/ - Víš, Pošťák, Móda, Proč holky pláčou, Jak děkuje se andělům, Stačilo tak málo, Nebylo to s tebou zas tak zlý, Tak málo žádám, Černý oči. Jeden hit za druhým. Za všemi stojí rocková kapela Keks z Benešovska. A za většinou z nich stojí Štěpán Kojan a Petr Dudík. Kytarista a klávesák. Skladatelé a textaři.
Krasíkov - Výrobce sýrů oceněných Regionální potravinou Plzeňského kraje Jindřich Sitta v rozhovoru pro Deník.
Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem byly hlavně levnější pohonné hmoty. Rostly naopak ceny alkoholu a tabáku. Analytici podobný vývoj očekávali.
Velké Pavlovice – Jak chutná chorvatská kuchyně? Mistr oboru Nenad Kukurin bez otálení odpověděl, že důraz je především v přírodních chutích. „Jídla jsou kvůli tomu tepelně upravovaná jen krátce," sdělil Kukurin, kuchař a majitel restaurace z chorvatského města Kastva.
Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Restaurace Park Golf klubu v Roudničce šlape jako dobře promazaný stroj již tři roky pod taktovkou šéfkuchaře Petra Lázničky, který své bohaté zkušenosti nejen předává dál, ale zároveň je neustále rozvíjí.
Kroměříž – Výtečné jídlo, cestovatelské přednášky či typické mlýny a nádherné tulipány: to vše v uplynulém týdnu nabídly Nizozemské dny v Kroměříži pod záštitou europoslankyně Olgy Sehnalové.
Jablonecko - Denně několik přírůstků. Z krytých výběhů na Kozí farmě v Pěnčíně se ozývá jemné mečení. Podívat se na vše můžete z velké blízkosti.
Kroměříž – Nizozemsko bude další země, která se – a to už ode prvního dubnového pondělka do pátku – představí v Kroměříži v rámci tradičních dnů pořádaných tamní europoslankyní Olgou Sehnalovou.
Litoměřice – Zeleninu, koření, domácí uzeniny, sýry, živé ryby, sadbu, květiny, kávu nebo moučníky mohli lidé přijít o víkendu nakoupit na Kostelní náměstí na letošní první díl Litoměřických farmářských trhů.
Nové Strašecí - Trochu jiný obrázek čekal na žáky novostrašecké základní školy a další strávníky ve školní jídelně základní školy. Obědy jim tu vydávali hned tři kuchaři z týmu Bidvest spolu s ředitelem základní školy Petrem Chocholou a kuchařky školní jídelny.
Babice - Krásně nadýchané, s křupavými kůrčičkami, takové bochníky doma čerstvě upečeného chleba provoněly v sobotu večer byt Dany Žaludové, členky recesistů a nadšenců Baňa Babice. Stalo se tak při třetí tvořivé akci s názvem Upeč třeba chleba, kterou uspořádali zanícenci z Baně spolu se spřáteleným sdružením Lajbl z Kostelan nad Moravou.
Valtice, Hrušky – Předáním klíče k Valtickému podzemí zahájí v pátek v šest hodin večer sezonu tamních otevřených sklepů. Nejen v tento den, ale i v sobotu od deseti hodin dopoledne otevřou všech třináct sklepů unikátního téměř kilometrového podzemního labyrintu. „Zveme všechny zájemce, aby dorazili v dobových kostýmech," vzkázali organizátoři.
Olomouc – Už pátou sezonu zavoní centrem Olomouce regionální výrobky Hanáckého farmářského trhu.
Čerstvou zeleninu a produkty drobných výrobců si lidé budou moci pod širým nebem dopřát i letos. V obnovené tradici farmářských trhů se rozhodli pokračovat v Opavě i Hlučíně. Zatímco opavské trhovce čeká letošní premiéra první dubnový den, v Hlučíně už stánkaři obsloužili první zákazníky.