Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Litry gulášů rychle ubývaly. Gulášfest přilákal přes tři tisíce lidí

Mikulov /FOTOGALERIE/ – Hlava na hlavě. Obrázek, který se naskýtá každému, kdo v sobotu přijíždí do Mikulova. Nejen vydařené počasí, ale hlavně pronikavá vůně přilákala do areálu tamního hotelu zámeček davy návštěvníků. Neodradila je ani premiérová povinnost v podobě placení vstupného.

Jídlo a silné stroje k sobě patří

Písek – V soutěži Deníku Tady je mi fajn 2016 se na čtvrtém místě umístila restaurace Na Rozhledně
a stala se tak nejúspěšnější provozovnou z Písecka. Na otázky odpovídal její majitel Aleš Lexa.

Ředitel školy: Je absurdní, že i mléko dotované státem se nesmí v bufetu prodat

Příbramsko – Před několika dny uzavřela Hanka Suchá ve 2. ZŠ Propojení v Sedlčanech školní bufet. Rozhodla se tak po deseti letech jeho provozování. Důvodem je podle jejího názoru přísná legislativa. „S novou takzvanou pamlskovou vyhláškou nesplňovala určené požadavky polovina výrobků, které si u nás v bufíku mohly děti koupit. Bufety navíc budou povinny mít také registrační pokladny," vysvětluje.

Ředitel školy: Je absurdní, že i mléko dotované státem se nesmí v bufetu prodat

Příbramsko – Před několika dny uzavřela Hanka Suchá ve 2. ZŠ Propojení v Sedlčanech školní bufet. Rozhodla se tak po deseti letech jeho provozování. Důvodem je podle jejího názoru přísná legislativa. „S novou takzvanou pamlskovou vyhláškou nesplňovala určené požadavky polovina výrobků, které si u nás v bufíku mohly děti koupit. Bufety navíc budou povinny mít také registrační pokladny," vysvětluje.

Nabitý víkend v Rožnově: jarmark, výstava i výšlap

Rožnov pod Radhoštěm - Tradiční Všesvatský jarmark na náměstí, návštěva skanzenu, vycházka na Jurkovičovu rozhlednu nebo výšlap na Pustevny. Takový program čeká o víkendu návštěvníky a obyvatele Rožnova pod Radhoštěm.

Střecha paláce Lucerna se dočasně otevře veřejnosti

Praha - Střecha paláce Lucerny v centru hlavního města se tento týden dočasně otevře veřejnosti. Od středy do pátku vždy od 12.00 do 18.00 si budou moci lidé prohlédnout terasu s jedinečným výhledem na Prahu a současně koupit farmářskou zeleninu, uzeniny či sýry z farmy majitelky paláce Dagmar Havlové. Unikátní prostory, které zabírají plochu tisíc metrů čtverečních, pronajala švagrová někdejšího prezidenta Václava Havla pražskému kavárníkovi Ondřeji Kobzovi.

FOTO, VIDEO: Svatohavelské posvícení ve skanzenu

Kouřim – Krásné babí léto s oblohou takřka bez mráčku si počasí pošetřilo na neděli, kdy se v muzeu lidových staveb konal první národopisný pořad po otevření areálu po první etapě velké dostavby. Svatohavelské posvícení.

Na Kovárně si přišla porota na své

Staré Prachatice /FOTOGALERIE/ - Dvanáct vzorků utopenců a dva vzorky nakládaného sýra. To všechno musela v pátek večer ochutnat porota Na Kovárně ve Starých Prachaticích při tradiční soutěži. Nejlepšího utopence měl Jaromír Šverák, sýr pak Jitka Tomsová.

Fondue do mikrovlnky? Svatokrádež!

Bern – Největší švýcarský producent mléčných výrobků chce příští rok uvést na domácí trh tradiční sýrový pokrm fondue jako sadu do mikrovlnné trouby. Sýroví puristé ale už teď protestují a padají slova jako svatokrádež a rouhačství. V setu, který se už teď prodává ve Spojených státech, je sýr pro rozpuštění v mikrovlnce a nádobka s čajovou svíčkou, která pak sýr udržuje roztavený.

Doupovské uzeniny jsou k dostání v nové prodejně

Žalmanov - S doupovskými uzeninami z rodinného podniku Josef Pelant se v regionu setkal už téměř každý. Žalmanovské výrobky se od začátku pravidelně umisťují v soutěži o značku Regionální potravina Karlovarského kraje, jsou držiteli označení Český výrobek i Spokojený zákazník, avšak ke spokojenosti majitelů stále jeden krůček chyběl.

Na Rohu hojnosti v Edenu návštěvníci ochutnají i dýňové pivo

Bystřice nad Pernštejnem - Hospodáři z Vysočiny sklidili všechnu úrodu a nyní zvou gurmány na podzimní hodování. Během víkendu 29. a 30. října ochutnají návštěvníci zábavního centra Eden od všeho trochu. Restaurace nabídnou degustační menu a chybět nebude ani dýňové pivo nebo hmyzí speciality.

Historická tvrz opět hostila Jabkobraní

Tuchoraz - Místo, které na vás dýchá historií, se již po třetí v řadě stalo dějištěm Jabkobraní. Kolem poledne začaly přípravy na akci, kterou organizátoři nazývají sousedským setkáním. Přitom se u Tuchorazské hlásky neobjevili pouze místní.

Kdo vkročil na hrad, propadl se do středověku

Křivoklát - Ukázka práce dravců s koňmi při středověkém lovu byl jen jedním z bodů nabytého programu sobotního Křivoklání na hradě Křivoklátě. Jak takového dravce přimět ke spolupráci se sokolníkem, předváděla Johanka Spáčilová z České barokní společnosti a její pomocník sokolník Teir.

V Kladně začaly tradiční Francouzské dny

Kladno - Delikatesy francouzské produkce – vína, sýry, salámy, uzeniny, paštiky, bretoňské palačinky nebo levandulové výrobky nabízejí ještě v sobotu 1. října od 10 do 14 hodin francouzské trhy na Floriánském náměstí v Kladně. Jsou součástí tradičních Francouzských dnů, které každoročně v největším středočeském městě pořádá Francouzsko-český klub Kladno.

Školy: hrozí konec bufetů

Frýdek-Místek - Naházet o přestávce mince do potravinového automatu a koupit si bagetu plnou majonézy s kolou už v řadě škol nepůjde. Minulý týden začala platit vyhláška o nezdravých potravinách, které se nesmějí prodávat ve školách.

Školy: hrozí konec bufetů

Frýdek-Místek - Naházet o přestávce mince do potravinového automatu a koupit si bagetu plnou majonézy s kolou už v řadě škol nepůjde. Minulý týden začala platit vyhláška o nezdravých potravinách, které se nesmějí prodávat ve školách.

V Normandii přežívá poslední farmářská výrobna camembertu

Camembert (Francie) - V normandském městečku Camembert, kolébce slavného sýra stejného jména, odolává průmyslové konkurenci poslední sýrárna. Spoléhá na svou soběstačnost a na tradici, i když nemá lehké postavení. V centru tohoto městečka vystavil největší světový producent mléčných výrobků Lactalis vlajky se svými značkami před muzeem zasvěceným historii camembertu, symbolu 'french way of life'. Potravinářský gigant pronajímá část zdí muzea obci.

Monika Zoubková: Považuji se za městského člověka

/ROZHOVOR/ Herečka Monika Zoubková z Krnova se objevila na obrazovkách České televize v novém pořadu Farmářská jízda. 
S kolegou a kamarádem Michalem Kernem jsou moderátory, kteří na televizních obrazovkách pravidelně vyráží starým karavanem na návštěvu k farmářům, aby si vyzkoušeli jejich práci. Do toho Bolek Polívka komentuje, jak jim to jde.

Lidem se při Ovčím dni otevře i stará mlékárna

Kněžice - Vše, co si lze představit ve spojitosti s ovcemi, bude k vidění v centru Chaloupky, kde se uskuteční Ovčí den s podtitulem Irský. K vidění bude stříhání ovcí, stará mlékárna, výroba sýrů a k zakousnutí ovčí speciality.

K červenému vínu se hodí kávový sýr, radí farmářka z Pálavy

Mikulov – Potravinářskou školu nevystudovala, ale už více než dva roky se věnuje výrobě sýrů. „Rodina dělá ve víně a sýry se k němu hodí. Absolvovala jsem pár kurzů a pak to byl v podstatě systém pokus omyl. Začali jsme dělat to, co nám nejvíc chutnalo," vzpomíná na začátky Tereza Vicanová z Farmy Pálava.

Mléčné výrobky pomáhají ke štíhlosti

Řím – Sklenice mléka, jogurt a kousek sýra přispívají k tomu, abychom byli od malička štíhlí a nestali se obézními ani v následujících letech. Oproti rozšířenému názoru se zdá, že mléčné výrobky jsou našimi spojenci při boji proti nadváze, která se dnes týká i dětí a mládeže. Vápník spolupůsobí při absorpci tuků ve střevech a snižuje celkový energetický příjem. Mléčné výrobky jsou navíc bohaté na vitamín D a draslík, napsal list Corriere della Sera.

Horké hody v Prostějově si užily davy

Prostějov – Vedro, pestrý program na pódiu, stánky i kvílení a pískot u atrakcí, to byly víkendové hodové slavnosti v Prostějově. Konaly se už po čtyřiadvacáté na zdejším náměstí T.G.M. u příležitosti svátku kostela Povýšení svatého Kříže. Nepřeberné množství občerstvení a dalších potravin, sýry, medovina, pivo i burčák, ale také slušná nabídka rukodělných výrobků přilákaly stovky lidí.

OBRAZEM: Z každého rožku je tu trošku, říkají trhovci ze Slovenska

Třebíč – Počasí stánkařům při čtvrtečním eko a bio jarmarku přálo. Slunce svítilo a na nebi nebyl ani mráček. I to se zajisté odrazilo na náladě prodejců a nakupujících. Zamračeného člověka byste hledali na náměstí těžko. Ačkoliv se fronty u stánků příliš netvořily, do centra stále lidé přicházeli.

Žáci v Kloboukách ochutnávají světová jídla

Valašské Klobouky - Světovou kuchyni ochutnávají žáci Základní školy Valašské Klobouky. Vedoucí školní jídelny se totiž inspirovala na týdenní stáži ve Francii. „Přivezla jsem si množství nápadů a inspirací," prozradila Marie Ovesná. Některé zvyky ale převézt nejde. „Děti ve Francii nemají před hlavním jídlem polévku, ale předkrm. Obvykle nějaké ovoce nebo sýr," vysvětlila kuchařka.