Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Školy: hrozí konec bufetů

Frýdek-Místek - Naházet o přestávce mince do potravinového automatu a koupit si bagetu plnou majonézy s kolou už v řadě škol nepůjde. Minulý týden začala platit vyhláška o nezdravých potravinách, které se nesmějí prodávat ve školách.

Školy: hrozí konec bufetů

Frýdek-Místek - Naházet o přestávce mince do potravinového automatu a koupit si bagetu plnou majonézy s kolou už v řadě škol nepůjde. Minulý týden začala platit vyhláška o nezdravých potravinách, které se nesmějí prodávat ve školách.

V Normandii přežívá poslední farmářská výrobna camembertu

Camembert (Francie) - V normandském městečku Camembert, kolébce slavného sýra stejného jména, odolává průmyslové konkurenci poslední sýrárna. Spoléhá na svou soběstačnost a na tradici, i když nemá lehké postavení. V centru tohoto městečka vystavil největší světový producent mléčných výrobků Lactalis vlajky se svými značkami před muzeem zasvěceným historii camembertu, symbolu 'french way of life'. Potravinářský gigant pronajímá část zdí muzea obci.

Monika Zoubková: Považuji se za městského člověka

/ROZHOVOR/ Herečka Monika Zoubková z Krnova se objevila na obrazovkách České televize v novém pořadu Farmářská jízda. 
S kolegou a kamarádem Michalem Kernem jsou moderátory, kteří na televizních obrazovkách pravidelně vyráží starým karavanem na návštěvu k farmářům, aby si vyzkoušeli jejich práci. Do toho Bolek Polívka komentuje, jak jim to jde.

Lidem se při Ovčím dni otevře i stará mlékárna

Kněžice - Vše, co si lze představit ve spojitosti s ovcemi, bude k vidění v centru Chaloupky, kde se uskuteční Ovčí den s podtitulem Irský. K vidění bude stříhání ovcí, stará mlékárna, výroba sýrů a k zakousnutí ovčí speciality.

K červenému vínu se hodí kávový sýr, radí farmářka z Pálavy

Mikulov – Potravinářskou školu nevystudovala, ale už více než dva roky se věnuje výrobě sýrů. „Rodina dělá ve víně a sýry se k němu hodí. Absolvovala jsem pár kurzů a pak to byl v podstatě systém pokus omyl. Začali jsme dělat to, co nám nejvíc chutnalo," vzpomíná na začátky Tereza Vicanová z Farmy Pálava.

Mléčné výrobky pomáhají ke štíhlosti

Řím – Sklenice mléka, jogurt a kousek sýra přispívají k tomu, abychom byli od malička štíhlí a nestali se obézními ani v následujících letech. Oproti rozšířenému názoru se zdá, že mléčné výrobky jsou našimi spojenci při boji proti nadváze, která se dnes týká i dětí a mládeže. Vápník spolupůsobí při absorpci tuků ve střevech a snižuje celkový energetický příjem. Mléčné výrobky jsou navíc bohaté na vitamín D a draslík, napsal list Corriere della Sera.

Horké hody v Prostějově si užily davy

Prostějov – Vedro, pestrý program na pódiu, stánky i kvílení a pískot u atrakcí, to byly víkendové hodové slavnosti v Prostějově. Konaly se už po čtyřiadvacáté na zdejším náměstí T.G.M. u příležitosti svátku kostela Povýšení svatého Kříže. Nepřeberné množství občerstvení a dalších potravin, sýry, medovina, pivo i burčák, ale také slušná nabídka rukodělných výrobků přilákaly stovky lidí.

OBRAZEM: Z každého rožku je tu trošku, říkají trhovci ze Slovenska

Třebíč – Počasí stánkařům při čtvrtečním eko a bio jarmarku přálo. Slunce svítilo a na nebi nebyl ani mráček. I to se zajisté odrazilo na náladě prodejců a nakupujících. Zamračeného člověka byste hledali na náměstí těžko. Ačkoliv se fronty u stánků příliš netvořily, do centra stále lidé přicházeli.

Žáci v Kloboukách ochutnávají světová jídla

Valašské Klobouky - Světovou kuchyni ochutnávají žáci Základní školy Valašské Klobouky. Vedoucí školní jídelny se totiž inspirovala na týdenní stáži ve Francii. „Přivezla jsem si množství nápadů a inspirací," prozradila Marie Ovesná. Některé zvyky ale převézt nejde. „Děti ve Francii nemají před hlavním jídlem polévku, ale předkrm. Obvykle nějaké ovoce nebo sýr," vysvětlila kuchařka.

Školní jídelna je i pro dospělé

Hlinsko – Od 1. září vaří místním školákům a studentům jídelna, která je příspěvkovou organizací města. Dosud tato činnost náležela soukromé firmě.

Inspekce: Falšovaných mléčných a masných výrobků neubývá

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stále nachází v maloobchodní síti falšované masné a mléčné výrobky. Výrobci tento typ potravin stále falšují a dávají do masných výrobků méně masa, do mléčných méně mléčného tuku, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Právě na tyto výrobky inspekce zaměřila své kontroly, ve kterých bude pokračovat, dokud se situace nezlepší.

Zemřel poslední vinař horního Posázaví

Přibyslav – Ve věku 83 let 31. srpna zemřel Jaroslav Kolek – poslední představitel slavné, ale již zaniklé kapitoly Pribiny Hesov; dnes Savencia Fromage & Dairy Czech Republic.

Za plnou ledničku získala žena z Krnova odměnu

Pozorní zákaznici si už nejspíš všimli, že některé potraviny v obchodech mají na obalu logo Klasa, které uděluje ministr zemědělství od roku 2003. Klasa je takzvaná národní značka kvality, která má na obalu zákazníka informovat, že kupuje kvalitní český zemědělský produkt. V současnosti má právo užívat značku Klasa víc jak tisícovka potravin.

Chci svět vína zjednodušit a přiblížit lidem

Praha /ROZHOVOR/ - K sommeliérství ho přivedly ženy a náhoda. Dnes Vladimíra Vaňka vína živí a ročně jich ochutná přes patnáct set. Někdy jsou dny, během kterých vyzkouší až stovku různých vín. Do nedávna se přitom živil prací v kanceláři a somelliérství bylo jen zálibou pro volný čas. Pak ho ale běžné degustace přestaly bavit a řekl si, že by mohl uspořádat lepší.

Jarmark se povedl, příští rok má být ještě větší

Kraslice - Včelovina, medovina, sýry, koláčky, kvašáky, česnek, perníková srdce, oblíbená pochoutka dětí cukrová vata či žužu, kolotoče, výstava zvířectva či maratón muziky. To byl sobotní kraslický jarmark, který se podle ředitele pořádající kraslické knihovny Petra Fridricha nadmíru povedl. Již druhý den však spřádal v hlavě plány na další ročník.

Prázdniny zakončí jarmarky i festivaly

Karlovarský kraj – Konec letních prázdnin se nezadržitelně blíží. Strávit ho v Karlovarském kraji můžete kulturou. O víkendu budou na pořadu dne jarmarky, koncerty i festivaly. Živo přitom bude i na samotném začátku školního roku.

Pomoci obětem zemětřesení v Itálii je možné i koupí špaget

Řím - Severoitalský Turín uspořádá v neděli festival se špagetami all'Amatriciana, jehož výtěžek půjde na pomoc oblastem postiženým zemětřesením. Informovala o tom agentura DPA. Část z prodeje těstovin s rajčatovou omáčkou původem z poničeného městečka Amatrice přislíbila věnovat na pomoc postižených řada italských restaurací po celém světě, do dobročinné akce se zapojil i známý britský šéfkuchař Jamie Oliver.

Stovky lidí poznaly v sobotu svého farmáře. Sídlí v Částkově

Částkov – Projekt ministerstva zemědělství Poznej svého farmáře přivedl v sobotu do Částkova u Žumberka stovky lidí. Rodinnou farmu nalezl každý, cesta byla vyznačena zelenými cedulemi, jež dovedly řidiče až na velkokapacitní parkoviště umístěné na louce.

Spotřeba masa v Česku loni vzrostla o 4,5 procenta, méně se jedlo ryb

Praha – Spotřeba masa bez ryb v českých domácnostech se loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu. Více se jedlo i ovoce, méně ryb. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Oficiální data zveřejní Český statistický úřad na podzim.

Divize A: Sedlčany chtějí rekord, Ostrov výhru

Ostrov – „Před startem soutěže jsme si řekli, že bychom rádi ze dvou zápasů na hřišti soupeřů brali čtyři body. Po výhře v Sušici tři máme, takže bychom rádi přidali další v Sedlčanech," narážel ostrovský trenér Ivan Filip na úspěšnou premiéru v divizi, kterou Ostrov přetavil ve vítězství 4:1 na půdě Sušice.

Svátek jídla si užilo na dvě stě lidí

Štolmíř – Celkem třináct amatérských a nadšených kuchařů a pekařů se sešlo v sobotu ve Štolmíři, aby svými pokrmy potěšili chuťové pohárky návštěvníků.

Partnerství měst: studenti vyrážejí poznávat například cizí gastronomii

Vyškovsko – Že je jídlo pro Francouze rituálem, u kterého se dokáží bavit dlouhé hodiny, je obecně známé. Povědomí o tom, co je ratatouille, má také kdekdo. O francouzských sýrech nebo vínu nemluvě. Žáci Integrované střední školy ve Slavkově u Brna nicméně mají pravidelně příležitost poznávat francouzskou kuchyni víc do hloubky a přímo u jejích kořenů.