Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Zloděj okradl, koho mohl

Cheb - Žádný troškař není dvaatřicetiletý muž z Chodova. Za pár dní okradl skoro každého, koho potkal. Nejdřív okradl ženu v jednom z ašských barů. Ta si sem přišla rozměnit bankovky, zloděj jí ale peníze vzal z rukou a utekl s nimi.

Proti vyhlášce o nezdravých potravinách ve školách vznikla petice

Praha - Proti vyhlášce, která od 1. ledna 2017 zakáže nezdravé potraviny ve školních bufetech a automatech, vznikla petice. Za týden ji podepsalo zhruba 1500 lidí. Petice kritizuje to, že kvůli příliš přísným parametrům vyhláška omezí i řadu běžných potravin a povede k rušení školních bufetů. Ministerstvo školství považuje hodnocení dopadů takzvané pamlskové vyhlášky za předčasné.

Svačina roku: student poděbradské hotelové školy získal třetí místo

Poděbrady - Student hotelové školy v Poděbradech na Nymbursku Pavel Carhoun má na svém kontě krásný výsledek. V gastrosoutěži Svačina roku získal krásné třetí místo. Do soutěže se přihlásilo celkem 37 škol ze všech krajů České republiky a do pražského finále postoupilo 15 kuchařů a kuchařek.

Značku Tradice Bílých Karpat letos obdrželo pět slováckých výrobců

Slovácko – Certifikát Tradice Bílých Karpat uděluje každoročně odborná komise stejnojmenného spolku společnostem, které poskytují služby či vyrábí jedinečné a kvalitní produkty se vztahem k Bílým Karpatům. Oceněno bylo letos na deset řemeslníků, z nichž celá polovina pochází ze Slovácka. 

Výrobci musí na obalu informovat o výživových hodnotách potravin

Praha - Výrobci mají od dnešního dne povinnost informovat na obalu o výživových hodnotách potraviny. Uvádět musí energetickou hodnotu, tuky včetně nasycených mastných kyselin, sacharidy a cukry, bílkoviny a sůl. Dosud bylo uvádění těchto hodnot na obalech dobrovolné.

Adventní trhy přilákaly davy lidí

Litomyšl – Oblíbené adventní trhy s bohatým doprovodným programem byly v sobotu velkým lákadlem pro všechny, kteří si oblíbili již tradiční stánky s vánočním zbožím a občerstvením.

Stříbrná neděle bude na Vodním hradě velkolepá

Budyně nad Ohří – Již popáté se sejdou zájemci o stříbrnou neděli, 11. prosince, na zdejším Vodním hradě při programu, kterým jim chtějí pořadatelé zpříjemnit adventní čas a současně nabídnout možnost nákupu dárků pod stromeček.

Studentka oslnila závinem z tuňáka. Postoupila do republikového kola soutěže

Slavkov u Brna – Propojila tuňáka, listové těsto, papriku, pesto, sýr a rukolu. Její závin Anet porotu oslnil. A tak se studentka Integrované střední školy ve Slavkově u Brna Aneta Vyhnánková dostala mezi patnáct postupujících z celé republiky do finále 4. ročníku gastronomické soutěže Svačina roku.

Ve školce mají zkušenost se vzájemnou integrací

Chlumec nad Cidlinou - Mateřská škola Beruška v Chlumci nad Cidlinou v rámci integrace celkem úspěšně začleňuje děti s různým typem postižení. Přijímáme děti s tělesným či mentálním postižením a děti s vadami řeči.

Ve školce mají zkušenost se vzájemnou integrací

Chlumec nad Cidlinou - Mateřská škola Beruška v Chlumci nad Cidlinou v rámci integrace celkem úspěšně začleňuje děti s různým typem postižení. Přijímáme děti s tělesným či mentálním postižením a děti s vadami řeči.

Na vrbátecké vepřobraní porazili čtyři pašíky

Vrbátky – V sobotu odpoledne se u obecního úřadu ve Vrbátkách začala tvořit fronta. Řezník před očima občanů porcoval pašíka, dlouhý had lidí už čekal s taškami i nádobami na hotové zabijačkové speciality. První jedlíci ochutnávali pravou zabijačkovou polévku.

Zajímavý výlet z Loun do severní Francie. I tohle je partnerství!

Louny - Když jsme přijali pozvání spřáteleného severofrancouzského městečka Veneux Les Sablons na 27. ročník tradičních slavností, jež jsou oslavou sýrů a vína, věděl jsem na základě vlastních zkušeností, že nás čeká nefalšovaná srdečnost lidí a uvolněná atmosféra, což se bezezbytku vyplnilo.

Vánoční cukroví letos podraží

Domažlicko – Blíží se první adventní neděle a cukrárny, pekárny i domácnosti na Domažlicku začínají vonět po vánočním cukroví.

Profesionální kuchaři by se červenali nad výkony šesťáků z Otrokovic

Otrokovice – Nejdříve nervy dětí napnuté k prasknutí a plné ruce práce, potom obdivné pohledy porotců a jejich spokojené pomlaskávání. Finále otrokovické školní soutěže MasterChef inspirované stejnojmennou televizní kulinářskou soutěží už zná po středě svého vítěze: je jím dvojice školáků ze 6. A Základní školy T. G. Masaryka Otrokovice. Závěrečné klání ve vaření se navíc konalo přesně ve stejný den, kdy Česko poznalo i letošního televizního vítěze soutěže.

Zámek ve Křtinách přilákal nevěsty, ženichy i milovníky dobrot

Křtiny /REPORTÁŽ/ – Dokonale načančaný zámek ve Křtinách je v sobotu pastvou pro oči. Zejména pro snoubence, kteří plánují svatbu. A nejen pro ně. Třpytivé slavnostní tabule, dech beroucí svatební šaty, pečlivě upečené cukroví anebo originální svatební oznámení zaujaly například důchodkyni Marii Hrubou ze Křtin. Až natolik, že by se opět chtěla vdávat. „Jsem šťastně vdaná už šestapadesát let, ale s takovouto svatební výbavou bych se hned opět postavila před oltář. Například ty šaty a sváteční tabule jsou úchvatné. Za mého mládí taková pestrá nabídka nebyla. V módě byly především kloboučky, kostýmy, halenky na čistém hedvábí a kytice z kálí. Chodím se sem kochat každý rok," usmívá se Hrubá.

Šéf wellness hotelu Borák: Relaxuji na motorce nebo jezdím pod stan

Luhačovice - Zvyšující se životní tempo, požadavky na vyšší výkonnost v zaměstnání a stres, to jsou hlavní příčiny, které mohou vést až k takzvanému syndromu vyhoření. Podle statistik jsou ohroženy nejvíce profese spojené s přímým kontaktem s lidmi. Zvládat práci manažera není snadné ani podle Petra Boráka, a to nejen v hotelnictví.

Potraviny podražily, patrné je to u másla, cukru, vajec a sýru

Praha - Potraviny v obchodech podražily. Za poslední rok je nárůst ceny patrný zejména u sýru, který zdražil o třetinu. Více peněz ale musí lidé platit i za nákup másla, cukru a vajec, čímž se jim pečení vánočního cukroví letos prodraží. Vyplývá to z aktuálních výsledků Českého statistického úřadu, který každý měsíc sleduje ceny 26 druhů potravin na pultech českých obchodníků.

Festival Story nabídl v kapli sv. Barbory audiovizuální show světové úrovně

Hranice – Mimořádný umělecký zážitek si mohli vychutnat všichni, kteří v pátek navštívili festival Story v hranické kapli sv. Barbory. V neokoukaných prostorách kaple spadající do areálu hranických kasáren se představila přední světová jména progresivních hudebních žánrů. Například britský producent Shackleton či polský úkaz We Will Fail.

Udělat figurku z hlíny je dřina i pro dospělého, poodhalila výstava řemesel

Otnice /REPORTÁŽ/ – Tvoří ho drátky a korálky různých barev. Připevněný je na kameni. A vypadá v podstatě jako bonsaj. Výroba jednoho stromku, který slouží jako dekorace, zabere Marii Borovičkové z Otnic asi tři hodiny. „Když jsem v květnu začínala, trvalo to o nějakou hodinu déle. Nejde ale o nic složitého a dobře se u toho relaxuje. Horší je to se sháněním materiálů, měděné drátky jsou nedostatkové zboží," přibližuje úskalí své záliby Borovičková, která korálkové stromky nabízí na sobotní Výstavě řemesel a rukodělných prací v Dělnickém domě v Otnicích.

Svatomartinské se koštovalo i v Trutnově

Trutnov - S úderem jedenácté hodiny se dnes otevřely dveře mnoha vinoték v zemi. Tradice oslav spojených s uvedením Svatomartinského vína na trh sahá až do doby císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem.

Zloděj chtěl sýry i šunku, ale přišli na něj

Olomouc – Sýry, termixy i šunku si odnesl v sobotu 5. listopadu mezi druhou a třetí hodinou v noci pětadvacetiletý muž z Hranic z logistického centra obchodní společnosti v Olomouci. Podle policie šlo o jeden karton taveného sýru s tyčinkami, jeden karton Olomouckých tvarůžků, dva kartony šunky od kosti nejvyšší jakosti, šestadvacet kusů termixů, a jeden karton Schwarzwaldské šunky.

Žáci připravili pomazánky bez chemie

Chrudim – Malí i velcí strávníci ve školní kuchyni na Základní škole Dr. Peška v Chrudimi dnes mohli ke svému objednanému jídlu také okusit pestrobarevné jednohubky, které vytvořili žáci této školy při projektovém dni nazvaném Pestrá strava bez zbytečné chemie.

Podzimní slavnost tradičně plná barev

Pecka – Příjemná podzimní slavnost s poděkováním za úrodu, požehnáním plodů a malým trhem domácích výrobků se už tradičně koná kolem poloviny října.