Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Zámek ve Křtinách přilákal nevěsty, ženichy i milovníky dobrot

Křtiny /REPORTÁŽ/ – Dokonale načančaný zámek ve Křtinách je v sobotu pastvou pro oči. Zejména pro snoubence, kteří plánují svatbu. A nejen pro ně. Třpytivé slavnostní tabule, dech beroucí svatební šaty, pečlivě upečené cukroví anebo originální svatební oznámení zaujaly například důchodkyni Marii Hrubou ze Křtin. Až natolik, že by se opět chtěla vdávat. „Jsem šťastně vdaná už šestapadesát let, ale s takovouto svatební výbavou bych se hned opět postavila před oltář. Například ty šaty a sváteční tabule jsou úchvatné. Za mého mládí taková pestrá nabídka nebyla. V módě byly především kloboučky, kostýmy, halenky na čistém hedvábí a kytice z kálí. Chodím se sem kochat každý rok," usmívá se Hrubá.

Šéf wellness hotelu Borák: Relaxuji na motorce nebo jezdím pod stan

Luhačovice - Zvyšující se životní tempo, požadavky na vyšší výkonnost v zaměstnání a stres, to jsou hlavní příčiny, které mohou vést až k takzvanému syndromu vyhoření. Podle statistik jsou ohroženy nejvíce profese spojené s přímým kontaktem s lidmi. Zvládat práci manažera není snadné ani podle Petra Boráka, a to nejen v hotelnictví.

Potraviny podražily, patrné je to u másla, cukru, vajec a sýru

Praha - Potraviny v obchodech podražily. Za poslední rok je nárůst ceny patrný zejména u sýru, který zdražil o třetinu. Více peněz ale musí lidé platit i za nákup másla, cukru a vajec, čímž se jim pečení vánočního cukroví letos prodraží. Vyplývá to z aktuálních výsledků Českého statistického úřadu, který každý měsíc sleduje ceny 26 druhů potravin na pultech českých obchodníků.

Festival Story nabídl v kapli sv. Barbory audiovizuální show světové úrovně

Hranice – Mimořádný umělecký zážitek si mohli vychutnat všichni, kteří v pátek navštívili festival Story v hranické kapli sv. Barbory. V neokoukaných prostorách kaple spadající do areálu hranických kasáren se představila přední světová jména progresivních hudebních žánrů. Například britský producent Shackleton či polský úkaz We Will Fail.

Udělat figurku z hlíny je dřina i pro dospělého, poodhalila výstava řemesel

Otnice /REPORTÁŽ/ – Tvoří ho drátky a korálky různých barev. Připevněný je na kameni. A vypadá v podstatě jako bonsaj. Výroba jednoho stromku, který slouží jako dekorace, zabere Marii Borovičkové z Otnic asi tři hodiny. „Když jsem v květnu začínala, trvalo to o nějakou hodinu déle. Nejde ale o nic složitého a dobře se u toho relaxuje. Horší je to se sháněním materiálů, měděné drátky jsou nedostatkové zboží," přibližuje úskalí své záliby Borovičková, která korálkové stromky nabízí na sobotní Výstavě řemesel a rukodělných prací v Dělnickém domě v Otnicích.

Svatomartinské se koštovalo i v Trutnově

Trutnov - S úderem jedenácté hodiny se dnes otevřely dveře mnoha vinoték v zemi. Tradice oslav spojených s uvedením Svatomartinského vína na trh sahá až do doby císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem.

Zloděj chtěl sýry i šunku, ale přišli na něj

Olomouc – Sýry, termixy i šunku si odnesl v sobotu 5. listopadu mezi druhou a třetí hodinou v noci pětadvacetiletý muž z Hranic z logistického centra obchodní společnosti v Olomouci. Podle policie šlo o jeden karton taveného sýru s tyčinkami, jeden karton Olomouckých tvarůžků, dva kartony šunky od kosti nejvyšší jakosti, šestadvacet kusů termixů, a jeden karton Schwarzwaldské šunky.

Žáci připravili pomazánky bez chemie

Chrudim – Malí i velcí strávníci ve školní kuchyni na Základní škole Dr. Peška v Chrudimi dnes mohli ke svému objednanému jídlu také okusit pestrobarevné jednohubky, které vytvořili žáci této školy při projektovém dni nazvaném Pestrá strava bez zbytečné chemie.

Podzimní slavnost tradičně plná barev

Pecka – Příjemná podzimní slavnost s poděkováním za úrodu, požehnáním plodů a malým trhem domácích výrobků se už tradičně koná kolem poloviny října.

Litry gulášů rychle ubývaly. Gulášfest přilákal přes tři tisíce lidí

Mikulov /FOTOGALERIE/ – Hlava na hlavě. Obrázek, který se naskýtá každému, kdo v sobotu přijíždí do Mikulova. Nejen vydařené počasí, ale hlavně pronikavá vůně přilákala do areálu tamního hotelu zámeček davy návštěvníků. Neodradila je ani premiérová povinnost v podobě placení vstupného.

Jídlo a silné stroje k sobě patří

Písek – V soutěži Deníku Tady je mi fajn 2016 se na čtvrtém místě umístila restaurace Na Rozhledně
a stala se tak nejúspěšnější provozovnou z Písecka. Na otázky odpovídal její majitel Aleš Lexa.

Ředitel školy: Je absurdní, že i mléko dotované státem se nesmí v bufetu prodat

Příbramsko – Před několika dny uzavřela Hanka Suchá ve 2. ZŠ Propojení v Sedlčanech školní bufet. Rozhodla se tak po deseti letech jeho provozování. Důvodem je podle jejího názoru přísná legislativa. „S novou takzvanou pamlskovou vyhláškou nesplňovala určené požadavky polovina výrobků, které si u nás v bufíku mohly děti koupit. Bufety navíc budou povinny mít také registrační pokladny," vysvětluje.

Ředitel školy: Je absurdní, že i mléko dotované státem se nesmí v bufetu prodat

Příbramsko – Před několika dny uzavřela Hanka Suchá ve 2. ZŠ Propojení v Sedlčanech školní bufet. Rozhodla se tak po deseti letech jeho provozování. Důvodem je podle jejího názoru přísná legislativa. „S novou takzvanou pamlskovou vyhláškou nesplňovala určené požadavky polovina výrobků, které si u nás v bufíku mohly děti koupit. Bufety navíc budou povinny mít také registrační pokladny," vysvětluje.

Nabitý víkend v Rožnově: jarmark, výstava i výšlap

Rožnov pod Radhoštěm - Tradiční Všesvatský jarmark na náměstí, návštěva skanzenu, vycházka na Jurkovičovu rozhlednu nebo výšlap na Pustevny. Takový program čeká o víkendu návštěvníky a obyvatele Rožnova pod Radhoštěm.

Střecha paláce Lucerna se dočasně otevře veřejnosti

Praha - Střecha paláce Lucerny v centru hlavního města se tento týden dočasně otevře veřejnosti. Od středy do pátku vždy od 12.00 do 18.00 si budou moci lidé prohlédnout terasu s jedinečným výhledem na Prahu a současně koupit farmářskou zeleninu, uzeniny či sýry z farmy majitelky paláce Dagmar Havlové. Unikátní prostory, které zabírají plochu tisíc metrů čtverečních, pronajala švagrová někdejšího prezidenta Václava Havla pražskému kavárníkovi Ondřeji Kobzovi.

FOTO, VIDEO: Svatohavelské posvícení ve skanzenu

Kouřim – Krásné babí léto s oblohou takřka bez mráčku si počasí pošetřilo na neděli, kdy se v muzeu lidových staveb konal první národopisný pořad po otevření areálu po první etapě velké dostavby. Svatohavelské posvícení.

Na Kovárně si přišla porota na své

Staré Prachatice /FOTOGALERIE/ - Dvanáct vzorků utopenců a dva vzorky nakládaného sýra. To všechno musela v pátek večer ochutnat porota Na Kovárně ve Starých Prachaticích při tradiční soutěži. Nejlepšího utopence měl Jaromír Šverák, sýr pak Jitka Tomsová.

Fondue do mikrovlnky? Svatokrádež!

Bern – Největší švýcarský producent mléčných výrobků chce příští rok uvést na domácí trh tradiční sýrový pokrm fondue jako sadu do mikrovlnné trouby. Sýroví puristé ale už teď protestují a padají slova jako svatokrádež a rouhačství. V setu, který se už teď prodává ve Spojených státech, je sýr pro rozpuštění v mikrovlnce a nádobka s čajovou svíčkou, která pak sýr udržuje roztavený.

Doupovské uzeniny jsou k dostání v nové prodejně

Žalmanov - S doupovskými uzeninami z rodinného podniku Josef Pelant se v regionu setkal už téměř každý. Žalmanovské výrobky se od začátku pravidelně umisťují v soutěži o značku Regionální potravina Karlovarského kraje, jsou držiteli označení Český výrobek i Spokojený zákazník, avšak ke spokojenosti majitelů stále jeden krůček chyběl.

Na Rohu hojnosti v Edenu návštěvníci ochutnají i dýňové pivo

Bystřice nad Pernštejnem - Hospodáři z Vysočiny sklidili všechnu úrodu a nyní zvou gurmány na podzimní hodování. Během víkendu 29. a 30. října ochutnají návštěvníci zábavního centra Eden od všeho trochu. Restaurace nabídnou degustační menu a chybět nebude ani dýňové pivo nebo hmyzí speciality.

Historická tvrz opět hostila Jabkobraní

Tuchoraz - Místo, které na vás dýchá historií, se již po třetí v řadě stalo dějištěm Jabkobraní. Kolem poledne začaly přípravy na akci, kterou organizátoři nazývají sousedským setkáním. Přitom se u Tuchorazské hlásky neobjevili pouze místní.

Kdo vkročil na hrad, propadl se do středověku

Křivoklát - Ukázka práce dravců s koňmi při středověkém lovu byl jen jedním z bodů nabytého programu sobotního Křivoklání na hradě Křivoklátě. Jak takového dravce přimět ke spolupráci se sokolníkem, předváděla Johanka Spáčilová z České barokní společnosti a její pomocník sokolník Teir.

V Kladně začaly tradiční Francouzské dny

Kladno - Delikatesy francouzské produkce – vína, sýry, salámy, uzeniny, paštiky, bretoňské palačinky nebo levandulové výrobky nabízejí ještě v sobotu 1. října od 10 do 14 hodin francouzské trhy na Floriánském náměstí v Kladně. Jsou součástí tradičních Francouzských dnů, které každoročně v největším středočeském městě pořádá Francouzsko-český klub Kladno.