Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Školní jídelna je i pro dospělé

Hlinsko – Od 1. září vaří místním školákům a studentům jídelna, která je příspěvkovou organizací města. Dosud tato činnost náležela soukromé firmě.

Inspekce: Falšovaných mléčných a masných výrobků neubývá

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stále nachází v maloobchodní síti falšované masné a mléčné výrobky. Výrobci tento typ potravin stále falšují a dávají do masných výrobků méně masa, do mléčných méně mléčného tuku, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Právě na tyto výrobky inspekce zaměřila své kontroly, ve kterých bude pokračovat, dokud se situace nezlepší.

Zemřel poslední vinař horního Posázaví

Přibyslav – Ve věku 83 let 31. srpna zemřel Jaroslav Kolek – poslední představitel slavné, ale již zaniklé kapitoly Pribiny Hesov; dnes Savencia Fromage & Dairy Czech Republic.

Za plnou ledničku získala žena z Krnova odměnu

Pozorní zákaznici si už nejspíš všimli, že některé potraviny v obchodech mají na obalu logo Klasa, které uděluje ministr zemědělství od roku 2003. Klasa je takzvaná národní značka kvality, která má na obalu zákazníka informovat, že kupuje kvalitní český zemědělský produkt. V současnosti má právo užívat značku Klasa víc jak tisícovka potravin.

Chci svět vína zjednodušit a přiblížit lidem

Praha /ROZHOVOR/ - K sommeliérství ho přivedly ženy a náhoda. Dnes Vladimíra Vaňka vína živí a ročně jich ochutná přes patnáct set. Někdy jsou dny, během kterých vyzkouší až stovku různých vín. Do nedávna se přitom živil prací v kanceláři a somelliérství bylo jen zálibou pro volný čas. Pak ho ale běžné degustace přestaly bavit a řekl si, že by mohl uspořádat lepší.

Jarmark se povedl, příští rok má být ještě větší

Kraslice - Včelovina, medovina, sýry, koláčky, kvašáky, česnek, perníková srdce, oblíbená pochoutka dětí cukrová vata či žužu, kolotoče, výstava zvířectva či maratón muziky. To byl sobotní kraslický jarmark, který se podle ředitele pořádající kraslické knihovny Petra Fridricha nadmíru povedl. Již druhý den však spřádal v hlavě plány na další ročník.

Prázdniny zakončí jarmarky i festivaly

Karlovarský kraj – Konec letních prázdnin se nezadržitelně blíží. Strávit ho v Karlovarském kraji můžete kulturou. O víkendu budou na pořadu dne jarmarky, koncerty i festivaly. Živo přitom bude i na samotném začátku školního roku.

Pomoci obětem zemětřesení v Itálii je možné i koupí špaget

Řím - Severoitalský Turín uspořádá v neděli festival se špagetami all'Amatriciana, jehož výtěžek půjde na pomoc oblastem postiženým zemětřesením. Informovala o tom agentura DPA. Část z prodeje těstovin s rajčatovou omáčkou původem z poničeného městečka Amatrice přislíbila věnovat na pomoc postižených řada italských restaurací po celém světě, do dobročinné akce se zapojil i známý britský šéfkuchař Jamie Oliver.

Stovky lidí poznaly v sobotu svého farmáře. Sídlí v Částkově

Částkov – Projekt ministerstva zemědělství Poznej svého farmáře přivedl v sobotu do Částkova u Žumberka stovky lidí. Rodinnou farmu nalezl každý, cesta byla vyznačena zelenými cedulemi, jež dovedly řidiče až na velkokapacitní parkoviště umístěné na louce.

Spotřeba masa v Česku loni vzrostla o 4,5 procenta, méně se jedlo ryb

Praha – Spotřeba masa bez ryb v českých domácnostech se loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu. Více se jedlo i ovoce, méně ryb. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Oficiální data zveřejní Český statistický úřad na podzim.

Divize A: Sedlčany chtějí rekord, Ostrov výhru

Ostrov – „Před startem soutěže jsme si řekli, že bychom rádi ze dvou zápasů na hřišti soupeřů brali čtyři body. Po výhře v Sušici tři máme, takže bychom rádi přidali další v Sedlčanech," narážel ostrovský trenér Ivan Filip na úspěšnou premiéru v divizi, kterou Ostrov přetavil ve vítězství 4:1 na půdě Sušice.

Svátek jídla si užilo na dvě stě lidí

Štolmíř – Celkem třináct amatérských a nadšených kuchařů a pekařů se sešlo v sobotu ve Štolmíři, aby svými pokrmy potěšili chuťové pohárky návštěvníků.

Partnerství měst: studenti vyrážejí poznávat například cizí gastronomii

Vyškovsko – Že je jídlo pro Francouze rituálem, u kterého se dokáží bavit dlouhé hodiny, je obecně známé. Povědomí o tom, co je ratatouille, má také kdekdo. O francouzských sýrech nebo vínu nemluvě. Žáci Integrované střední školy ve Slavkově u Brna nicméně mají pravidelně příležitost poznávat francouzskou kuchyni víc do hloubky a přímo u jejích kořenů.

Spotřebitelské ceny v červenci stouply meziročně o 0,5 procenta

Praha - Meziroční inflace v červenci zrychlila tempo na 0,5 procenta z červnových 0,1 procenta. Spotřebitelské ceny tak rostly rychleji, než analytici očekávali. K růstu přispělo zdražení zeleniny, alkoholu a dovolených. Spolu s tím se zmírnilo zlevňování potravin. Proti červnu ceny stouply o 0,3 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici odhadovali růst meziroční inflace v červenci o 0,3 až 0,4 procenta.

Zájem o mlékomaty klesá. I přesto ale na Vyškovsku zůstanou

Vyškov – Na rozmach, který provázel zahájení prodeje mléka z mlékomatů, dnes vzpomínají s nostalgií. Zatímco před osmi lety prodali ročně kolem čtyř tisíc litrů, letos čísla odhadují zhruba na polovinu. Zemědělské družstvo Agros Dědice přesto mlékomaty rušit nehodlá. Věří, že lidé opět začnou mít chuť na čerstvé mléko.

Budoucnost jídla? V chuti zatím pokulhává

Londýn – Na oběd si Carole Cadwalladrová pozvala kamarádku. V místní turecké pekárně nakoupila tradiční chléb plněný špenátem a sýrem feta a připravila taky řecký salát s olivami, rajčaty a kořením. Jako alternativa tohoto menu sloužilo několik lžiček prášku smíchaného s vodou. Stačí dobře protřepat a servírovat.

Do pražského kempu Džbán se sjeli příznivci skútrů Piaggio Vespa

Praha - Do pražského kempu Džbán se v sobotu sjeli příznivci italských skútrů Piaggio Vespa. Koná se tu totiž již šestý ročník setkání s názvem Prago Vespa. Organizátoři očekávají účast více než dvou stovek fanoušků. Součástí akce je mimo jiné spanilá jízda Prahou, soutěže nebo hudební vystoupení, kterými akce vyvrcholí v sobotu večer. Akci pořádá Vespa Club Praha.

V Hostýnských vrších se sejdou pošesté malíři

Region - Pošesté se sejdou na Hostýně malíři. Od neděle 31. července do soboty 6. srpna se uskuteční týdenní malířský kurz Malování v Hostýnských vrších, který každoročně organizuje spolek Za zdravé a krásné Holešovsko ve spolupráci se Školou vidění Radoslava Kutry, Maticí svatohostýnskou a Expozicí karpatského salašnictví v hostýnských horách.

Zjišťuji, že dojení koz není má silná stránka

Lukov - Kozy, kam se podíváš. Tak se dá popsat malá kozí farma Julinových v Lukově. Rodinu k chovu koz přivedla maminka Jiřina. Kdysi by kozy spočítala na prstech jedné ruky. Dnes jejich počet odhadují na sto.

Divný tulák se odvděčil za pomoc vrchovatě

Stašsko – V jedné vesnici kousek od Stach žili dva sedláci. Tedy ten jeden byl sedlák tak na půl. Luk měl sice habaděj, políčko taky nějaké a dokonce i kus lesa. Jenže se do práce zas tak nehrnul.

Tvarůžkovou zmrzlinu ochutná každý, někdo jen jednou

Loštice – První tvarůžek si v Lošticích položili na chléb před 140 lety. Za tu dobu se kuchařky pokoušely upravit originální zrající sýr s typickým aroma na řadu způsobů a v obchodech je dnes k dostání v podobě pusinek, salátů či kremrolí. Nikdo se však za jeho éru nepokusil dodat na trh syreček v podobě letní chladivé pochoutky. Až letos a kde jinde, než v Lošticích. Odezva na tvarůžkovou zmrzlinu je dvojí – stejně jako na samotné tvarůžky.