Prezident dostal Lobkowicze, Krčína, keramiku, nože a sýry
Příbram – Prezident Miloš Zeman v úterý navštívil Sedlčany. Ve středu bude prezident diskutovat s občany na náměstí v Jincích od 12.45 hodin. Předtím navštíví jineckou posádku a radnici.
Příbram – Prezident Miloš Zeman v úterý navštívil Sedlčany. Ve středu bude prezident diskutovat s občany na náměstí v Jincích od 12.45 hodin. Předtím navštíví jineckou posádku a radnici.
Sedlčany - Program prezidenta Miloše Zemana a jeho doprovodu byl v úterý časově nabitý. Postupně navštívil letiště v Bystřici u Benešova, město Beroun a v 16.40 hodin byl očekáván jeho příjezd do Sedlčan na Příbramsku. Dopravně uzavřeno bylo sedlčanské náměstí přibližně od 15 do 18 hodin.
Když Rusko uvalilo embargo na evropské potraviny, televize ukázaly, jak se naplňuje Putinův dekret o likvidaci zakázaných sýrů. Navzdory peticím, aby zabavené potraviny pomohly chudým, byly tuny embargového sýra prohlášeny za nebezpečné a rozmačkány buldozerem.
Olomouc – Letos je to už šest let, od doby, kdy se lidé poprvé vydali s košíkem v roce do centra Olomouce pro čerstvé potraviny od místních farmářů, pochutnali si na dobrém jídle a objevili nové chutě. Za tu dobu se zájem lidí o Hanácký farmářský trh nezměnil, naopak stále roste.
Hradec Králové - Desítky lidí v sobotu ráno a dopoledne dorazily do Gayerových kasáren v Hradci Králové, aby si po zimní pauze mohly znovu užít atmosféru nákupů na farmářských trzích.
Studenec - Vědci z Ústavu biologie obratlovců ve Studenci začali vytvářet mapu regionálních producentů. Chtějí tím podpořit šikovné drobné podnikatele či lidi, kteří jsou právě drobnými producenty v rámci svých koníčků.
Plzeň – O prestižní značku Regionální potravina letos soutěžilo 79 výrobků, uspělo jich devět.
Bezděkov – Mléko z vlastního chovu, tradiční a osvědčené receptury, technologické postupy s významným podílem ruční práce a naprostá absence konzervačních látek v mléčných výrobcích.
Hradec Králové - Vůně čerstvé zeleniny a ovoce, bylinek, marmelád nebo uzenin od pěstitelů a chovatelů nejen z hradeckého regionu - takovou atmosférou se vyznačují populární farmářské trhy, které v krajské metropoli startují už tuto sobotu. Místo i časy se nemění, opět na ně můžete zavítat do Gayerových kasáren od 8 do 12 hodin.
Moskva - Jeden ruský podnikatel našel způsob, jak dodávat italský parmazán, nizozemskou goudu a britský čedar milovníkům sýra v Rusku a vyhnout se zákazu dovozu evropských potravin. Ten Kreml zavedl jako odpověď na sankce, které západní země uvalily na Rusko za jeho postup v ukrajinské krizi. Právník Suren Matevosjan založil společnost, která od ruských zákazníků přijímá objednávky na sýr po internetu a nákup jim posílá poštou.
Benešov /ROZHOVOR/ - Víš, Pošťák, Móda, Proč holky pláčou, Jak děkuje se andělům, Stačilo tak málo, Nebylo to s tebou zas tak zlý, Tak málo žádám, Černý oči. Jeden hit za druhým. Za všemi stojí rocková kapela Keks z Benešovska. A za většinou z nich stojí Štěpán Kojan a Petr Dudík. Kytarista a klávesák. Skladatelé a textaři.
/FOTOGALERIE/ Ačkoliv je od otevření kavárny v samém centru Ostravy odrazovalo mnoho lidí, do jejího provozování se pustili. Vsadili na neokoukaný interiér i příjemnou obsluhu a vyšlo to, kavárna Polo Caffé na Masarykově náměstí funguje už třetím rokem.
Benešov /ROZHOVOR/ - Víš, Pošťák, Móda, Proč holky pláčou, Jak děkuje se andělům, Stačilo tak málo, Nebylo to s tebou zas tak zlý, Tak málo žádám, Černý oči. Jeden hit za druhým. Za všemi stojí rocková kapela Keks z Benešovska. A za většinou z nich stojí Štěpán Kojan a Petr Dudík. Kytarista a klávesák. Skladatelé a textaři.
Krasíkov - Výrobce sýrů oceněných Regionální potravinou Plzeňského kraje Jindřich Sitta v rozhovoru pro Deník.
Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem byly hlavně levnější pohonné hmoty. Rostly naopak ceny alkoholu a tabáku. Analytici podobný vývoj očekávali.
Velké Pavlovice – Jak chutná chorvatská kuchyně? Mistr oboru Nenad Kukurin bez otálení odpověděl, že důraz je především v přírodních chutích. „Jídla jsou kvůli tomu tepelně upravovaná jen krátce," sdělil Kukurin, kuchař a majitel restaurace z chorvatského města Kastva.
Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Restaurace Park Golf klubu v Roudničce šlape jako dobře promazaný stroj již tři roky pod taktovkou šéfkuchaře Petra Lázničky, který své bohaté zkušenosti nejen předává dál, ale zároveň je neustále rozvíjí.
Kroměříž – Výtečné jídlo, cestovatelské přednášky či typické mlýny a nádherné tulipány: to vše v uplynulém týdnu nabídly Nizozemské dny v Kroměříži pod záštitou europoslankyně Olgy Sehnalové.
Jablonecko - Denně několik přírůstků. Z krytých výběhů na Kozí farmě v Pěnčíně se ozývá jemné mečení. Podívat se na vše můžete z velké blízkosti.
Kroměříž – Nizozemsko bude další země, která se – a to už ode prvního dubnového pondělka do pátku – představí v Kroměříži v rámci tradičních dnů pořádaných tamní europoslankyní Olgou Sehnalovou.
Litoměřice – Zeleninu, koření, domácí uzeniny, sýry, živé ryby, sadbu, květiny, kávu nebo moučníky mohli lidé přijít o víkendu nakoupit na Kostelní náměstí na letošní první díl Litoměřických farmářských trhů.
Nové Strašecí - Trochu jiný obrázek čekal na žáky novostrašecké základní školy a další strávníky ve školní jídelně základní školy. Obědy jim tu vydávali hned tři kuchaři z týmu Bidvest spolu s ředitelem základní školy Petrem Chocholou a kuchařky školní jídelny.
Babice - Krásně nadýchané, s křupavými kůrčičkami, takové bochníky doma čerstvě upečeného chleba provoněly v sobotu večer byt Dany Žaludové, členky recesistů a nadšenců Baňa Babice. Stalo se tak při třetí tvořivé akci s názvem Upeč třeba chleba, kterou uspořádali zanícenci z Baně spolu se spřáteleným sdružením Lajbl z Kostelan nad Moravou.
Valtice, Hrušky – Předáním klíče k Valtickému podzemí zahájí v pátek v šest hodin večer sezonu tamních otevřených sklepů. Nejen v tento den, ale i v sobotu od deseti hodin dopoledne otevřou všech třináct sklepů unikátního téměř kilometrového podzemního labyrintu. „Zveme všechny zájemce, aby dorazili v dobových kostýmech," vzkázali organizátoři.
Olomouc – Už pátou sezonu zavoní centrem Olomouce regionální výrobky Hanáckého farmářského trhu.
Čerstvou zeleninu a produkty drobných výrobců si lidé budou moci pod širým nebem dopřát i letos. V obnovené tradici farmářských trhů se rozhodli pokračovat v Opavě i Hlučíně. Zatímco opavské trhovce čeká letošní premiéra první dubnový den, v Hlučíně už stánkaři obsloužili první zákazníky.
Velké Bílovice – V největší vinařské obci České republiky vrcholí přípravy na největší ochutnávku vín v zemi. V sobotu otevře jednapadesát tamních sklepů své brány návštěvníkům akce s všeříkajícím názvem Ze sklepa do sklepa. Organizátoři hlásí, že i po jedenácté jsou připravení. „Máme nachystáno asi osm tisíc skleniček. Každoročně je to zhruba stejné množství. Raději jsme připravení na větší množství lidí," řekl František Zapletal z pořádajícího spolku Velkobílovických vinařů.
Horažďovice - Velikonoční jarmark v Horažďovicích toho v sobotu nabízel mnoho.
Březinka – Jaro dalo na Mělnicku zimě už definitivně sbohem. Dobře o tom vědí na statku na Březince, kde nástup jarních dní svými hlasy připomínají desítky jehňátek, kůzlat i strakatých přeštických selátek. Téměř každý den se z chléva ozývají další.
Břežany - Masy lidí proudily tam a zpět po příjezdové cestě k farmě Hedecko.
Kašperské Hory - Náměstí v Kašperských Horách se o víkendu proměnilo ve velký velikonoční „ráj".
Boršice – Jednapadesátý ročník velikonoční výstavy vinných moků, který se uskutečnil o Neděli velikonoční v prostorách kulturního domu v Boršicích, bystřil vínomilcům vjemy nejen koštováním, vůní a chutí 1108 vzorků vín od vystavovatelů ze 49 obcí, ale také je obohatil o nejeden intelektuální zážitek.
Plzeň - Na plzeňském náměstí to v sobotu dopoledne žilo. Po zimě se sem vrátily farmářské trhy.
Hněvotín – Kdo dokáže nejrychleji spořádat deset plátků tvarůžků s kousky chleba? Hněvotín už zná svého mistra. V závodě zvítězil Libor Blaťák. Zahanbit se nenechaly ani děti. Sobotní odpoledne pojídačům i přihlížejícím fanouškům zpříjemnil před místním obecním úřadem doprovodný program.
Potštejn – Místní zámek zve na sedmé Velikonoční oslavy na zámku Potštejn, které se opět mohou pochlubit bohatým programem. Jarně vyzdobený zámek se návštěvníkům otevře již dnes ve 13 hodin a velikonoční radovánky budou pokračovat až do 17 hodin. Děti budou soutěžit, hrát si a tvořit, poznávat velikonoční zvyky a tradice, pobaví je velikonoční maskoti a živá zvířátka.
Vsetín – Dolní náměstí ve Vsetíně žije na Zelený čtvrtek velikonočním jarmarkem. Mezi stánky v jeho středu se proplétají desítky místních lidí i návštěvníci z okolních vesnic.
Mohelnice – Lidé z Mohelnice a okolí budou mít po zimní přestávce opět možnost nakoupit kvalitní potraviny od regionálních producentů na oblíbených trzích. Ty první s přívlastkem velikonoční se uskuteční už tuto sobotu 26. března od osmi do třinácti hodin na centrálním náměstí Svobody.
Plzeňsý kraj - Deník oslovil uznávané kuchaře, pekaře, cukráře a sládky z regionu, aby se podělili se čtenáři o své recepty na sváteční menu.
Znojemsko – Ochutnat gastronomické speciality, které ke svátkům jara neodmyslitelně patří, mohou lidé v regionu právě na Zelený čtvrtek. Chybět nebude jehněčí maso, kozí sýr nebo speciální pivo.
Stačí jen správně odpovědět na otázku a 5 soutěžících vyhrává.
Západní Čechy - Deník oslovil uznávané kuchaře, pekaře, cukráře a sládky z regionu, aby se podělili se čtenáři o své recepty na sváteční menu.
Šternberk – Trhy plné jarního zboží i dětský jarmark na hradě nabídne prodloužený víkend ve Šternberku. Tradiční venkovské trhy se letos poprvé otevřou na Velký pátek, 25. března.
Znojemsko – Dlouhé hodiny zkoušení i přemýšlení a kila pomerančů, které sice varem změnily skupenství, ale chuť marmelády podle nich stále nebyla ta práva. Cestou pokus omyl ale nakonec uvařili Zuzana a Otto Boudovi skvost, který obstál ve světové konkurenci dvou tisíc vzorků v anglické soutěži The World's Original Marmelade Awards. „Uvařili jsme marmeládu z bio pomerančů odrůdy Navel a přihlásili ji do největší marmeládové soutěže. S nadsázkou se dá říct, že pro Brity je to takový malý národní sport. Všichni tam vaří s velkou oblibou marmelády z citrusů. V tak velké konkurenci je obrovský úspěch získat jakoukoli medaili," netajil hrdost podnikatel Otto Bouda.
Iten /POZDRAVY Z KENI/ - Jeden z nejlepších českých vytrvalostních běžců Jiří Homoláč tráví na soustředění v Keni dva a půl měsíce. V Africe se připravuje na atakování maratonského limitu na olympijské hry v Riu de Janeiro. O své přípravě a také zážitcích v daleké zemi každé úterý seznamuje čtenáře Deníku Rovnost v pravidelném zápisníku.
Sedlčany – David Hroch, ředitel Městského muzea v Sedlčanech, říká: „Velikonoční výzdoba u nás doma nesmí chybět." Vysvětluje, že tím má na mysli různé kraslice, ale především věnec ze sedlčanské keramické dílny Jury Vanyi.
Místecké náměstí Svobody se díky akci Velikonoce ve městě ponořilo do velikonoční atmosféry.
Úherce - Desítka atrakcí byly k vidění po celý víkend v Úhercích na severním Plzeňsku, kde tradičně začala pouťová sezona. Největší pouť v regionu přilákala během víkendu tisícovky návštěvníků, které neodradilo ani chladné počasí.
Velké Karlovice - Velikonoční svátky s prvními jarními dny přímo vybízí k tomu, vyrazit někam na výlet. Procházky jarní přírodou, ale také třeba poslední letošní lyžování, ukázky tradičních řemesel a zvyků včetně pletení pomlázky nebo jehněčí či králičí speciality - to vše váš čeká v závěru týdne ve Velkých Karlovicích.
Chotěboř – Kavárna Chotěboř kromě toho, že nabízí zcela netradiční zákusky a dorty a pořádá kulturní večery, si občas svoje dovednosti prověřuje v různých soutěžích.
Cheb - Několik desítek lidí opět zavítalo na farmářské trhy na chebské náměstí. Trhy se do města vrátily po dvouleté přestávce. Zájemci si mohli opět nakoupit pochutiny od drobných podnikatelů, kteří je na chebském náměstí nabízeli.