Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Vánoční trhy se už rýsují

Cheb - Přípravy na největší vánoční trhy v regionu, které se chystají na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, jsou v plném proudu.

Na tradičním festivalu se pilo, jedlo i zpívalo

Hradec Králové - Je libo bábovku z Eritreje, pravý holandský sýr nebo sezamový zákusek ze Sýrie? Tradiční festival Setkání národů v Hradci i letos představil více než tři desítky zemí, kulturních tradic a netradičních pochoutek. Hodně se ale také hrálo, zpívalo a tancovalo.

Pokud si chcete pochutnat bez bolení hlavy, zbytečně nešetřete

Strakonice – I když jsou Strakonice městem piva, přesto se nejde dost lidí, kteří si dnes dopřejí mladé víno. Svatý Martin si v tomto směru získává za poslední roky respekt. „Letošní Svatomartinské víno by mělo být opravdu velmi kvalitní. Díky hodně teplému létu," říká provozovatel vinotéky ve Strakonicích Libor Papírník.

Rekordně nízká nezaměstnanost, firmy stále nabírají. Hlavně techniky a řidiče

Prostějovsko – O práci na Prostějovsku nouze není. Tak zní v krátkosti čísla pocházející z krajské pobočky úřadu práce v Olomouci. Podle nich je hned v několika ohledech okres Prostějov výjimečný. Mezi nimi jsou jak nízké procento nezaměstnaných, tak i malý počet uchazečů o jedno pracovní místo. „Prostějovsko je v kraji premiantem i v meziročním poklesu nezaměstnanosti. Oproti loňsku se zde počet nezaměstnaných snížil o dvacet sedm procent," informoval analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Zimu přivítá Martin na živém bílém koni

Královské Poříčí – Ačkoli počasí v nejbližší době žádné sněžení neslibuje, přesto se v tomto týdnu lidé na mnoha místech regionu vypraví vyhlížet Martina na bílém koni.

Petice. Lidé ve Velkých Pavlovicích brojí proti kravínům

Velké Pavlovice – Třicet až pětatřicet. Tolik nových pracovních míst má společnost Moravská Agra, alespoň podle jejího ředitele Jaromíra Sasínka, nabídnout po zřízení kravína a skleníků ve Velkých Pavlovicích. „Kravín bude mít kapacitu dvě stě padesát kusů dobytka. Bude vystavěný v návaznosti na tamní bioplynovou stanici, která už funguje. Areál skleníkového hospodářství o velikosti dvou a půl až tří hektarů budeme vytápět odpadním teplem právě z bioplynové stanice," přiblížil Sasínek. Součástí areálu má být i mlékárna a výrobna sýrů.

V Edenu ochutnávali z rohu hojnosti

Bystřice nad Pernštejnem – „Tři prsty a třikrát čaj," hlásil „obsluze" v jedné z edenských chaloupek zákazník, načež kromě teplého nápoje obdržel tři useknuté prstíky s dlouhými nehty. Naštěstí pouze z lineckého těsta…

Vyrábět čerstvé sýry se naučí i studenti zemědělské školy

Rakovník – Nejen s chovem koz a samozřejmě krav se přímo v praxi seznamují studenti Střední zemědělské školy v Rakovníku na Školním statku Středočeského kraje Bulovna, ale také vidí zpracování mléka a výrobu sýrů v malé sýrárně. Zkušenost se jim může hodit v praktickém životě, například při podnikání.

V Památníku Velké Moravy ochutnávali jídla Slovanů

Staré Město – Dovědět se něco víc o stravě obyvatel Velké Moravy . Tuto možnost nabídli všem zájemcům v pátek zaměstnanci Slováckého muzea, respektive Památníku Velké Moravy ve Starém Městě, kde se akce konala.

Malíř Miroslav Konrád miluje Francii. Moře i kohouta na víně

České Budějovice /FOTOGALERIE/ - S umělcem, který kvůli bolesti kyčlí přestal věřit v Boha, o Paříži, lásce, barvách, střetu esenbáků s noblesními profesory AVU i o slizkosti. K bilancování má malíř, který nedávno oslavil 70. narozeniny, daleko. Nadšeně mluví o lásce i Francii. Do ní se rodák z Českých Budějovic zamiloval na jaře 1969, pár hodin poté, co přijel. Stopoval do Montpellier a řidič, který jej naložil, ho vzal na kohouta na víně. „Pocit, kdy přinesli ještě asi šest druhů sýra se sklenicí Bordeaux a jablečný koláč, mi nikdy z paměti nevymizí,“ říká umělec, který chce dostat do obrazů chuť milování.

Soutěžte s Deníkem o láhev dobrého vína

Během nadcházejícího pátku 30. a soboty 31. října se v prostorách Obchodního centra Breda & Weinstein uskuteční v pořadí už druhý ročník Opavského vinného trhu.

Děravá obrana a další sedmička

Karviná – Obrana karvinských hokejistů připomíná v posledních kolech aromatický sýr zvaný ementál. Mužstvo znovu vyfasovalo sedm gólů, už počtvrté v sezoně, z toho dvakrát od průměrného Hodonína.

Seznamují s netradičními druhy zeleniny. Formou ochutnávky salátů

Lednice – Netradiční a málo známé zeleninové druhy se staly výzvou pro studenty zahradnické fakulty v Lednici. Připravili z nich třináct soutěžních salátů, ze kterých degustátoři vybrali vítěze. Absolutní jedničkou byl nejen podle Aleše Jezdinského z lednického Ústavu zelinářství a květinářství salát chřestový.

OBRAZEM: Výlov rybníka zlepšil náladu lidem i rackům

Choryně – Nad hlavní silnicí vedoucí z Valašského Meziříčí do Hustopečí nad Bečvou krouží racci. Jejich křik se nedá přeslechnout. Zastavuji auto na nejbližším odpočívadle. Moje zvědavost je silná. Vydávám se ve směru letu křiklounů. Kroky mě přivádějí k Velkému Choryňskému rybníku. Kolem je mlha, že by se dala krájet.

Všesvatský jarmark v Rožnově nabízí tradici. Podívejte se

Rožnov pod Radhoštěm – Masarykovo náměstí praskalo ve švech. V pátek a v sobotu navštívily Rožnov stovky lidí. Ani letos si mnozí obyvatelé a návštěvníci nenechali ujít možnost nakoupit ve stylových stáncích zajímavé zboží. Další pak na Masarykovo náměstí přišli za rozptýlením a zábavou.

Rezidence Artemis dosáhla na vítězný hattrick

Netřeba – Z vítězství ve čtenářské anketě Mělnického deníku, ve které jste spolu s námi hledali místo, kde je vám dobře, se radují provozovatelé Rezidence Artemis v Netřebě u Úžic. Už potřetí.

Farmaření je časově náročné. Manžel vstává už kolem půl čtvrté

Loučka – „Asi bych teď už život na vsi za ten v paneláku nevyměnila," říká nyní pětatřicetiletá Simona Šimková z Loučky u Vizovic. Dobrých deset let už totiž provozuje ve zmíněné obci s manželem farmu. Ta jim, ale i lidem z blízkého okolí, přináší domácí produkty. Chovají nejen kozy, ale také krávy či ovce. Mléko z nich zpracovávají, ovce pak mají hlavně kvůli masu. Je to prý sice hektické, ničeho ale nelitují.

První Farmářský den v Otrokovicích uspěl. Budou prý další ročníky

Otrokovice – Můžete se těšit na další ročník. To už teď vzkazuje obyvatelům Otrokovic vedení tamní radnice a Otrokovické Besedy poté, co se Farmářský den vydařil na jedničku. Jeho nultý ročník konaný poprvé na náměstí 3. května navštívily stovky a stovky lidí. Už kolem poledne to navíc někteří prodejci balili. „Všechno jsme prodali," hlásili. Kdo přišel později, měl tak smůlu.

Výlov Hradeckého rybníka přilákal tisíce lidí

Tovačov – Zachmuřené nebe, racci, vznášející se nad hladinou rybníka a mistři Petrova cechu, kteří v holínkách a po kolena ve vodě třídí kapry a dravé ryby. Když se šupináči naposledy „sklouznou" po nakloněné plošině, odváží je traktor do sádek. Odtud už putují rovnou na vánoční stůl.

Vinař z Moravy vyrábí levandulové víno

Novosedly (Břeclavsko) - Vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Břeclavsku vyrábí v omezeném množství levandulové víno. Svůj nápad si dal patentovat. V patentovém řízení musel prokázat, že nic podobného žádný vinař na světě nedělá. Levandulové víno dodává do hotelu své manželky v Mikulově.

Modernizované Terno v Třeboni zvyšuje komfort při nakupování

Třeboň - Supermarket Terno v Třeboni pro své zákazníky připravil v průběhu uplynulých měsíců celou řadu novinek. Po remodelingu obslužného úseku s nabídkou čerstvého masa, uzenin, lahůdek a sýrů a úpravách sekce čerstvého pečiva, realizovaných v uplynulém roce, byl modernizován úsek ovoce a zeleniny. 

Na jarmarku chutnalo všem. Po obědě už nebylo co prodávat

Senomaty – Kdo se chtěl vypravit na Jarmark dobré chuti do senomatské roubenky, musel si hodně pospíšit. Jarmark odstartoval v deset hodin a odpoledne už to tu vyhlíželo skoro jako u snědeného krámu. A co mohli návštěvníci roubenky ochutnat? I když se jarmark uskutečnil teprve podruhé, oproti loňskému roku nabídl už něco nového. Tentokrát jste mohli ochutnat čerstvé kozí a kravské sýry a jogurty z Bulovny. Jen se po nich zaprášilo.

Lampionoví broučci prozářili Uherské Hradiště

Uherské Hradiště – Lampiony všech možných tvarů a barev, v nichž plápolaly plamínky svíček nebo pomocí baterií svítily žárovičky, si přineslo v pátek večer na Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti tisíc dětí, jejich rodičů a prarodičů nejen z metropole Slovácka.

Studenti si zdokonalili jazyk v Bavorsku

Dobruška - Ve dnech 14. – 18. 9. se vybraných 15 studentů německého jazyka ze tříd 6. G, 7.G, 2.A, 3.A a 4.A s paní učitelkou Bláhovou zúčastnili zájezdu do Bavorska.

Jabkobraní u tvrze Tuchoraz lákalo na jablíčka i mošty

Tuchoraz – „Potěžkejte si klíč," oslovil mě Jan Psota a v tu ránu jsem v ruce držela klíč. A ne jen tak ledajaký. Klíč od Tuchorazské tvrze. Právě Jan Psota totiž provázel návštěvníky Jabkobraní po téhle památce a odhaloval jim historická fakta. Lidé se tak dozvěděli, jak vypadala tvrz dříve, kudy se vstupovalo do patra, ale třeba také kde měli naši předci ledničku.

V loňském roce kraloval na padesátce, letos zkusí stovku

Libouchec /ROZHOVOR/ - První sobotu v říjnu se v Ústí nad Labem uskuteční už 4. ročník trailového běžeckého závodu, který láká opravdové drsňáky. Poběží se 50 km a 100 km v terénu, obrátka je v Tisé. Start bude v ulici Hoření (UJEP) v 5.00 hod.

Na kole s hejtmanem: Drahanskou vrchovinou za chutí známého sýru

Olomoucký kraj Krásná příroda nebo historie plumlovského zámku zaujme cyklisty v dalším díle seriálu, ve kterém se v sedle jízdního kola vydáváme po nejhezčích turistických cílech Olomouckého kraje. Společně s hejtmanem Jiřím Rozbořilem tentokrát vyrazíme po stezkách Drahanské vrchoviny, navštívíme například zvonici v Nivě, plumlovskou přehradu nebo Prostějov.

Farmáři znovu nabídnou regionální produkty

Šumperk - Poslední letošní farmářské trhy se budou v Šumperku konat příští pátek 9. října od osmi do šestnácti hodin. Prodejci regionálních potravin tradičně obsadí prostor na Hlavní třídě mezi obchodním domem Jednota a hotelem Grand.

To je osobní, říká brankář Janus o významu sýru a rtů na nové masce

Litvínov – Sparta je definitivně minulostí. Brankář litvínovských hokejistů Jaroslav Janus už nechytá v masce, která „propagovala" jeho předchozí působiště a lezla fanouškům Vervy pořádně na nervy. Hlavu mu nyní při zápasech konečně chrání nová maska. Ta je doslova posetá historií a některé její části ve tmě svítí.

Farmářka z Drysic chce, aby si pastvu mohli prožíti i její zákazníci

Drysice - K zvířatům a zemědělství měla vztah odmala. Pochází z Horní Lidče na Vsetínsku a její tatínek je bača. Už jako malá se tak Zuzana Moučková z Drysic musela starat o dvě stě ovcí. „Rodiče mě museli často nutit, takže jsem postupem času na farmu zanevřela. Zatímco kamarádky se opalovaly venku, já musela sušit seno, což mě hrozně štvalo," říká.