Libouchec /ROZHOVOR/ - První sobotu v říjnu se v Ústí nad Labem uskuteční už 4. ročník trailového běžeckého závodu, který láká opravdové drsňáky. Poběží se 50 km a 100 km v terénu, obrátka je v Tisé. Start bude v ulici Hoření (UJEP) v 5.00 hod.
Olomoucký kraj Krásná příroda nebo historie plumlovského zámku zaujme cyklisty v dalším díle seriálu, ve kterém se v sedle jízdního kola vydáváme po nejhezčích turistických cílech Olomouckého kraje. Společně s hejtmanem Jiřím Rozbořilem tentokrát vyrazíme po stezkách Drahanské vrchoviny, navštívíme například zvonici v Nivě, plumlovskou přehradu nebo Prostějov.
Šumperk - Poslední letošní farmářské trhy se budou v Šumperku konat příští pátek 9. října od osmi do šestnácti hodin. Prodejci regionálních potravin tradičně obsadí prostor na Hlavní třídě mezi obchodním domem Jednota a hotelem Grand.
Litvínov – Sparta je definitivně minulostí. Brankář litvínovských hokejistů Jaroslav Janus už nechytá v masce, která „propagovala" jeho předchozí působiště a lezla fanouškům Vervy pořádně na nervy. Hlavu mu nyní při zápasech konečně chrání nová maska. Ta je doslova posetá historií a některé její části ve tmě svítí.
Žďársko - Pýchavkou obrovskou, neboli vatovcem, se na snímku chlubí Pavel Rosecký z Velké Losenice. Houbu impozantních rozměrů každý rok sbírá na svém oblíbeném místě.
Drysice - K zvířatům a zemědělství měla vztah odmala. Pochází z Horní Lidče na Vsetínsku a její tatínek je bača. Už jako malá se tak Zuzana Moučková z Drysic musela starat o dvě stě ovcí. „Rodiče mě museli často nutit, takže jsem postupem času na farmu zanevřela. Zatímco kamarádky se opalovaly venku, já musela sušit seno, což mě hrozně štvalo," říká.
Svitavy – V úterý 6. října o půl desáté dopoledne opět ožije svitavská Fabrika. Do čtvrté odpolední se tam totiž bude konat už druhý ročník Veletrhu sociálních služeb.
Krymlov – „Krymlováci jsou prostě podnikavci," nechala se slyšet Magdalena Vlasáková z občanského sdružení Krymlováci. Přestože vinařství nemá vzhledem k vyšší nadmořské výšce na Krymlově tradici, zrodil se v hlavách Krymlováků nápad, uspořádat Krymlovské vinobraní.
Počátky – V Počátkách přivítali podzim tradičně již po čtrnácté Václavskými slavnostmi, které se uskutečnily během uplynulé soboty na nově zrekonstruovaném povrchu Palackého náměstí.Letošní slavnosti lákaly opravdu každého. Někteří si našli zábavu na jarmarku, jiní u řemesel a některé zajímalo především dění na pódiu.
Lanškroun – Střední zemědělské škole v Lanškrouně chybí už jen malý krůček k tomu, aby její vlastní mlékárna začala fungovat. Výstavba mlékárny byla dokončena a je čerstvě zkolaudovaná.
Znojmo /REPORTÁŽ/ – Na dočasné zastávce nedaleko vstupu na nádvoří Louckého kláštera zastavuje zcela zaplněný turistický vláček. Auta projíždějící Louckou ulicí zastavují a dávají pasažérům z vláčku přednost. Početná skupina dobře naladěných lidí míří ke vstupu do areálu kláštera. U pokladny se tvoří menší fronta. „Dva lístky, prosím," požaduje po usměvavé slečně mladý pár. „Tři sta osmdesát korun prosím, a dám vám na zápěstí pásky," oznamuje slečna nově příchozím hostům burčákového festivalu. Ještě pozdrav muže z ochranky u vstupu a další nově příchozí hosté Burčákfestu 2015 se vmísí mezi již přítomné návštěvníky.
Karlovy Vary - Mimořádně oblíbený noční bar KaKaDu byl letos znovu otevřen. Hostům nabízí nostalgii doby varieté a nekonečných večírků, jimiž bylo KaKaDu v Karlových Varech proslulé.
Blansko – Na moravském víně, ale i burčáku, sýrech, klobásách či dokonce sushi si pochutnávali návštěvníci, kteří v sobotu odpoledne zavítali do parku u kina v Blansku. Konal se tam první ročník Blanenského vinobraní.
Loučka – Trnky tekuté či vařené provoněly uplynulou sobotu útulnou obec Loučka u Vizovic na Zlínsku. Poprvé se tam totiž konal takzvaný Trnkový den, a to u příležitosti 70. výročí záchrany dědiny před vypálením a 70. výročí osvobození obce.
Děčín – Od pátku do neděle patřil areál Střední zahradnické školy v Děčíně – Libverdě zemědělcům a zahrádkářům. Konala se tu totiž tradiční výstava masného skotu.
Rakovnicko – Jak ovlivnilo zrušení mléčných kvót zpracovatele, tedy mlékárny, a další skutečnosti kolem ceny mléka vysvětlil Jiří Kopáček, předseda Českomoravského mlékárenského svazu.
Broumov /FOTO/ - Tradiční zářijové trhy zakotvily v sobotu 12. září v broumovském klášteře. Čtyřiadvacet stánkařů a řemeslníků nabízelo své produkty návštěvníkům již od půl deváté ráno.
Praha - Čeští farmáři získají přes 300 milionů korun z rozpočtu Evropské unie k zajištění likvidity a jako kompenzaci ztrát za nízké výkupní ceny mléka. Sdělilo to ministerstvo zemědělství s tím, že peníze půjdou také na podporu soukromého skladování sušeného odtučněného mléka, másla a sýra. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) však není tento krok dostatečný, unie by podle měj měla zvýšit intervenční ceny mléka. V balíčku bylo celkem 500 milionů eur, z toho 420 milionů eur se přímo přerozdělí pro jednotlivé státy.
Brno – Jakostní, přívlastková, kabinetní ale i speciální slámová a ledová. Téměř tři stovky vín z dvaadvaceti vinařství mohou ochutnat návštěvníci Slavností vína, kterými od pondělí ožilo brněnské náměstí Svobody.
Dříve se na vesnicích běžně chovala domácí zvířata od slepic přes kozy až po krávy. Postupně jich začalo ubývat a dnes se vytrácí i těch posledních pár kohoutů, kteří ráno kokrhají do oken.
Řím - Světové ceny potravin v srpnu pokračovaly v propadu a klesly nejrychlejším tempem za téměř sedm let. V pravidelné měsíční zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Na vině je propad cen energií, obavy ze zpomalení hospodářského růstu v Číně a více než dostatečná nabídka na trzích.
Zatímco dříve jsme jedli jednoduše a připravovali si jídla hlavně z podomácku vypěstovaného ovoce a zeleniny, dnes už pomalu ani nevíme, jak tyto suroviny chutnají ve své přirozené podobě. Chuťově otupělé jsou i naše děti. Se změnou prázdninového režimu ve školní zkuste svým ratolestem zpestřit jídelníček tak, aby jim chutnal a dodal potřebnou energii.
Prodejny Sklizeno najdete po celé republice, své zastoupení samozřejmě mají také v Olomouci a Zlíně. Jakou má firma filozofii, co chystá za novinky i tipy na zdravé mlsání, nám prozradili majitelé prodejen v obou krajských městech.
Olomoucké tvarůžky se v minulosti vyráběly na Hané snad na každém větším statku. Původně stolní sýr, který si svůj věhlas získal nejen svou nezaměnitelnou vůní a chutí, ale hlavně svými nutričními hodnotami. S obsahem tuku do 1 % se řadí k nejzdravějším sýrům vůbec.
Železné hory - Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region se zúčastnila se svým produktem Gurmánská stezka národního kola evropské soutěže EDEN (Europe Destination of ExcelleNce) na téma Lokální gastronomie. S tímto produktem postoupila mezi pětici finalistů.
Jeseník – Lidé na Jesenicku mají možnost nabídnout svým krajanům vlastní výrobky nebo přebytky ze svých zahrad. A to na trzích, které se konají každé sobotní dopoledne až do konce října v areálu Astur v Jeseníku. Akce by se měla v brzké době přesunout na Masarykovo náměstí.
Milý dení(č)ku, vešel jsem mátonožně do dveří a jakoby v mlze slyším manželku: „Ty ses snad zbláznil. Mobil necháš doma a dvě hodiny běháš po Praze!". „To víš, my maratónci to tak máme," vysílám pokus o žert a vzápětí padám do vany. Za hodinu slyším opakování: „Ty ses snad zbláznil. Hodinu tady ležíš!" a manželka mne vytahuje z polostudené vany. Dal jsem si čaj, chleba se sýrem, šunkou, med a pivo.
Dobříš /ROZHOVOR/ - Lidé v Dobříši si sobotu zpříjemnili ochutnávkou vín. Na prvním ročníku festivalu zaměřeného na českou i mezinárodní vinařskou scénu mohli degustovat tento nápoj zhruba ze dvou desítek zemí celého světa. Na Komenského náměstí nebyla nouze ani o další delikatesy, například sýry. Atmosféru podkreslila hudební vystoupení.
Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?
Plumlov – Podívat se z výšky třiceti metrů na závody dračích lodí budou moct všichni, kteří si najdou v sobotu cestu na plumlovskou přehradu. Další ročník závodů dračích lodí s názvem Plumlovský drak budou moct lidé sledovat i z horkovzdušného balonu.
Šošůvka – Prestižní ocenění obdržela minulý týden Farma dojných a kašmírských koz ze Šošůvky. Její kozí sýr se slunečnicí vyhrál soutěž Zlatý klas. Farma navíc získala i cenu za splnění náročných ekologických podmínek soutěže. Toto nejvyšší ocenění Zlatý klas s kytičkou na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích dostaly už pouze další dva produkty v republice.
Znojmo – Méně sladkých jídel, více zeleniny a luštěnin dostanou na talíř děti ve školní jídelně na náměstí Republiky. Jako jediné školní stravovací zařízení ve Znojmě je součástí celorepublikového projektu Zdravá školní jídelna. Má naučit děti jíst zdravě.
Režimy se mění, ale Země živitelka zůstává. Už 42 let rok co rok míří do Českých Budějovic prezident, ministr zemědělství a další politici aby se předvedli lidu a chutně pojedli. Protože Země živitelka zní poněkud pateticky, spíše se referuje o agrosalonu. Odhadem se toho letošního agrosalonu zúčastní 600 vystavovatelů a na sto tisíc návštěvníků. K vidění je moderní zemědělská technika, o jaké se kdysi prvnímu tajemníkovi strany mohlo leda zdát, ale současně se řeší problémy, které byly za minulého režimu dávno vyřešeny.
Vyškovsko – V pořadí druhou Podnikatelkou roku okresu Vyškov se ve čtvrtek odpoledne stala Zuzana Moučková z Drysic, která na své farmě vyrábí kozí sýry. Obstála v konkurenci dalších jedenácti žen přihlášených do soutěže. Pogratuloval jí i premiér Bohuslav Sobotka, který se na vyhlášení v hotelu Allvet zastavil na své jednodenní pracovní cestě po Jihomoravském kraji. „Ocenění pro mě znamená mnoho. Moje krásná růžová farma se určitě ještě víc zviditelní. Růžová a bílá barva na ní totiž převládá, je moderní a pozitivní," usmívala se vítězka.