Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Přijďte se v sobotu bavit do Slatiňan

Slatiňany - Město Slatiňany ve spolupráci s Národopisným souborem Formani zvou všechny již v tuto sobotu na 9. ročník Slatiňanského pozastavení. Celodenní akce s bohatým programem se uskuteční v zámeckém parku v areálu před hřebčínem.

Češi a Slováci se tradičně sešli u Tří křížů na Ztracenci

Ztracenec /FOTOGALERIE/ – Ztracenec Podle předpovědi mělo počasí vypadat jinak. Na neděli hlásili na Kasárnách polojasno a ani kapku deště. Mlha a kapky vody dopadající na čelní sklo auta ale naznačují, že tradičnímu setkání na Ztracenci letos počasí přát nebude.

Dva výrobky z okresu uspěly

Rychnovsko - Titul Regionální potravina získaly dva produkty z Rychnovska, jedná se o Indiánské borůvky a Smetánkový mls.

Dva výrobky z okresu uspěly

Rychnovsko - Hned dva potravinářské výrobky z Rychnovska slaví velký úspěch. Získaly totiž titul Regionální potravina 2015.

Výživový poradce: Jídlo je přítel, který nepřidělává problémy

Praha - V neustále se proměňující době a v mnohosti výzkumů, které jsou cíleně zaplaceny potravinářskými firmami, je podle Václava Krejčíka velmi těžké najít odpověď na otázku, co je zdravé jídlo. Výzkumy jsou stále aktuálnější a intenzivnější, ale možná je více intenzivní průmysl a ekonomika, tedy potřeba prodávat a říci lidem, co mají kupovat.

Hubnutí pod drobnohledem: hlavní je nepolevit a vydržet

Střední Čechy, Praha - Ženy ze čtrnácti krajů republiky se už třetí měsíc zaměřují na cvičení, zdravý životní styl a pozměňují jídelníček tak, aby v květnu dosáhly co nejvýraznější proměny. Centimetry ubývají, hlavní je nepolevit a hlavně nečekat na konec. To je pro hubnutí zhouba. Poslední týdny je totiž měly naučit, jak zlepšit svoji životosprávu a stále se jí držet.

Na Žďársku budou lidé o tomto víkendu snídat férově

Žďársko - Snídat pod širým nebem místní a fairtradové pochoutky budou lidé v sobotu 9. května ve Žďáře. Spolu s více než stovkou dalších obcí po celé republice, které se zapojily do projektu Férová snídaně, tak oslaví Světový den pro fair trade. Vyjádří tím podporu produktům, jejichž výroba nepoškodila životní prostředí, nebyla při ní porušena lidská práva či zneužita dětská práce.

Sezona trhů začne ve čtvrtek

Beskydské farmářské trhy ve Frýdku-Místku, které si již za čtyři roky své existence získaly pravidelné návštěvníky, budou zahájeny ve čtvrtek 7. května, a to květinovým trhem.

Partnerské dny ozdobí Italky. Zatančí v centru Znojma

Znojmo – Italskou kávu, víno, sýry nebo pravý olivový olej ale také třeba slovenské klobásy budou moci již od úterý ochutnat návštěvníci i obyvatelé Znojma. Konají se tu Dny partnerských měst. Horní náměstí zaplní stánky, jejichž obsluhu budou tvořit lidé z partnerských měst, ulicemi bude znít italština, němčina i slovenský jazyk.

Partnerské dny ozdobí Italky. Zatančí v centru Znojma

Znojmo – Italskou kávu, víno, sýry nebo pravý olivový olej ale také třeba slovenské klobásy budou moci již od úterý ochutnat návštěvníci i obyvatelé Znojma. Konají se tu Dny partnerských měst. Horní náměstí zaplní stánky, jejichž obsluhu budou tvořit lidé z partnerských měst, ulicemi bude znít italština, němčina i slovenský jazyk.

Francouzské sýry či skotská whisky. I to je naše Evropa

Praha – Rozšíření EU je výzvou pro evropskou identitu 
a pro její budoucnost. I když procházíme evropeizací, ztotožnění s Unií je v členských státech jinak historicky podmíněné, a proto i různě silné. Evropa je rozmanitá, nikdo nás nenutí být uniformní a potírat naše národní specifika. Rovněž naše motivy ke spolupráci se liší.  

Je libo francouzský sýr, či palačinku?

Počátky - Počátecké náměstí se v uplynulých třech dnech díky stánkům s francouzskými lahůdkami proměnilo v Mekku všech labužníků. Bistrot de Papa uspořádalo třetí a zároveň poslední ročník počáteckých Francouzských trhů.

OBRAZEM: Den řemesel v Kotulově dřevěnce

V pátek 1. května přivítala Kotulova dřevěnka v Havířově po zimní přestávce první návštěvníky, a to již tradičně Dnem řemesel. Letos se počasí zrovna moc nepovedlo, ale i tak po celý den přicházeli lidé, především rodiny s dětmi.

Mše svatá, otevření pastvin i líbání na Rochusu. Už v pátek

Uherské Hradiště – Po zimní přestávce otevře zítra své pastviny Přírodní a kulturně-historický areál Rochus. Akce začne v 10 hodin ukázkami práce s pasteveckým psem. V pravé poledne se uskuteční samotné otvírání pastvin, se slavnostním stavění máje.

Moderní gastronomie je trendem

Sokolov - „Smažák s hranolkama u mě nehledejte," říká Petr Noha. Snaží se lidem připravit chutná jídla tak, aby lidé přišli znovu

Vláček na Tvrz Orlice byl pořád plný výletníků

Letohrad – Největší atrakcí sobotní akce Brány památek dokořán pořádané v Letohradu u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel byla pastvinská „mašinka" na kolech, která vozila zájemce z náměstí na Tvrz Orlice a nazpátek. Bylo jich tolik, že se častokrát do výletního vláčku ani nevešli.

'Ovce Vikingů' se líbily nejvíce

Ratibořice /FOTO/ - Ostříhat takovou normálně zarostlou ovečku může být otázkou přibližně třech minut. Chce to ale cvik a zkušenosti. Jak na to se mohli v sobotu podívat a dokonce si to i zkusit návštěvníci tradičních Ovčáckých slavností v Babiččině údolí.

Největší česká továrna vyrobí ročně 11 milionů litrů zmrzliny

Opava - Společnost Bidvest Opava, která je největší továrnou na výrobu zmrzliny v Česku, ročně vyprodukuje 11 milionů litrů zmrzliny. ČTK to řekli zástupci firmy. Podnik kromě zmrzliny vyrábí pečivo a hotová jídla. Podle loňských údajů agentury AC Nielsen, se v Česku ročně prodá zhruba 34 milionů litrů zmrzliny. Každý Čech ročně zkonzumuje přes tři litry zmrzliny, tedy přibližně 20 kusů.

Víkend na Znojemsku nabídne ekofilmy, košty i vynášení hroznového kozla

Znojemsko – Některý z dokumentárních filmů, které ve znojemském kině Svět promítají v rámci festivalu Ozvěny Ekofilmu, mohou lidé vidět naposledy právě v sobotu. K vidění budou nejen oceněné filmy, mezi které patří mimo dokumentárních i krátké animované. „Diváky potěší i regionální produkty či kontakt se živými zvířaty," pozvala Markéta Frindová ze Správy Národního parku Podyjí.

Hranické náměstí ožilo farmářskými trhy

Hranice – Frgály, sýry, uzeniny, pecáky, svíčky, hrnky, dřevařské výrobky, pomůcky nejen do kuchyně a mnoho dalšího si mohli nakoupit návštěvníci farmářských trhů, které město pořádá pravidelně od roku 2011.

Jak správně třídit plasty v domácnosti?

Kelímky od jogurtů, obaly od sýrů, uzenin nebo mikrotenové sáčky od zeleniny a ovoce. S podobnými plastovými obaly se během nakupování potravin setkáváme velmi často, ovšem ne vždy si víme rady s tím, kam všechny plastové obaly správně vytřídit.

Kaufland otevřel prodejnu v Lanškrouně

Lanškroun – Ve čtvrtek byla ve Dvořákově ulici v Lanškrouně otevřena nová prodejna Kaufland. Před prodejnou bude ještě dnes připraven pro dospělé i pro děti zábavný program – hudba, skákací hrad, kolo štěstí a různé ochutnávky, například grilovaných specialit značky K-Purland či nabídky z obslužného pultu či pečiva z pekárny.

Provozovatele farmářských trhů na Andělu čeká výpověď

Praha 5 - Čerstvou zeleninu, ovoce, pečivo, sýry nebo uzeninu nabízeli prodejci minulý pátek poprvé po zimní pauze na farmářských trzích u smíchovského Anděla. Zákazníci ale měli také možnost se podepsat přímo u stánků pod petici za „zachování trhů v současné kvalitě a vzhledu". Pro mnohé z nich se jednalo o nemilé překvapení a ptali se, jak by se měly trhy měnit a jestli neskončí úplně.

Slovácké muzeum nabídlo ochutnávky zapomenutých receptů z bylinek

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Doslova jarem dýchala akce, která se uskutečnila v sobotu 11. dubna v prostorách Slováckého muzea v Uherském Hradišti. V rámci cyklu Tvoříme v muzeu se milovníci dobrého jídla mohli dozvědět další množství gurmánských novinek.

Na 50. koštu v Boršicích chutnali bezmála 1200 vzorků vín

Boršice /FOTOGALERIE/ – Cílem milovníků vína nejen ze Slovácka se o Neděli velikonoční stal kulturní dům v Boršicích. Konal se tam jubilejní padesátý ročník velikonoční výstavy vín, na nějž přijal pozvání předseda Českého zahrádkářského svazu (ČZS) Stanislav Kozlík.