Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Třetí zlechovské koštování vína, klobás, oliv a sýrů

Zlechov /FOTOGALERIE/ – Lidé, kteří v sobotu odpoledne zatoužili po dobré pohodě, přátelské atmosféře při cimbálové muzice Mladí Burčáci, vynikajícím vínu, českých i zahraničních sýrech, olivách a domácích klobásách ze Slovácka a Podluží, zamířili do společenského sálu Agro Zlechov.

Ve Strážnici degustovali utopence i nakládané sýry

Strážnice /FOTOGALERIE/ – Sezóna koštů je už v plném proudu. Po klasikách jako jsou vína a pálenky už mohli lidé na Hodonínsku okoštovat klobásky či zelí. Netradiční ochutnávku zvolili ale, tři týdny před Velikonoci, ve Strážnici. Tam vybrali nejlepší vzorek utopence a nakládaného sýru.

Muzeum v Pasekách má novou tvář

Paseky nad Jizerou - Obměnou prošly expozice Památníku zapadlých vlastenců ve farní budově v Pasekách nad Jizerou. Největší změny doznala expozice krkonošské houslařské školy.

Skleničku přinesla stovka lidí

Mladá Boleslav - Vysoký tlak či cukrovka mohou být prvním krokem k vážnému onemocnění ledvin, jímž dle statistik trpí každý desátý člověk. A právě příležitost Světového dne ledvin nenechala Klaudiánova nemocnice bez potřebné prevence.

Mléko a sýry zřejmě zlevní. Zemědělci na Hané věří, že tlak ustojí

Olomouc – Za mléko a mléčné výrobky od dubna ušetříme. Nejde o aprílový žertík, ale možný důsledek zrušení regulačních pravidel pro množství mléka vyrobeného v zemích Evropské unie – takzvaných mléčných kvót. A protože chovatelé skotu začnou produkovat neomezené množství mléka, jeho výkupní cena v České republice tlakem konkurence spadne na minimum.

Na kozí farmě poznává svět sto kůzlátek. Poprvé i čtyřčata

Koválovice-Osíčany – Ačkoli vánoční svátky jsou ještě v nedohlednu, na kozí farmě Nikáda se už letos dočkali pořádné nadílky. Ve výbězích u farmy v Koválovicích-Osíčanech se nyní prohání sto malých kůzlátek. Majitelka rodinné farmy a chovatelka koz Lenka Kubíková se však může pochlubit i raritou. A tou jsou kůzlecí čtyřčata.

Regionální producenti obsadí náměstí Svobody

Mohelnice – První letošní farmářské trhy se uskuteční v pátek 13. března v Mohelnici. Na centrálním náměstí Svobody nabídnou pěstitelé a chovatelé své regionální produkty v době od devíti do šestnácti hodin.

Turistická sezóna nabídne sýrobraní či pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů

Prostějovsko – Přípravy na turistickou sezónu jsou už na začátku března v plném proudu. Muzea a zámky na Prostějovsku chystají nové expozice, obměňují staré, ale také plánují akce, kterými přivítají své první návštěvníky. Ti se mohou těšit například na sýry, kočovné divadlo či pokus o překonání zápisu v Guinessově knize rekordů.

I potkan potřebuje společnost

Ačkoliv potkan byl a stále je považován za zvíře, které přenáší nebezpečné choroby, dnes se jedná o stále populárnějšího domácího mazlíčka. Možná i proto, že je to velice inteligentní a přizpůsobivý živočich.

Gymnazisté z Rokycan mají hlad

Rokycany - Kontroloři však při prověrce nenašli nevhodnou skladbu pokrmů a také porce se jim zdály být adekvátní věku

Loni se vyrobilo víc falešného parmazánu a grany než originálu

Bologna – Globální produkce falešných sýrů parmazán a grana padano loni poprvé překonala produkci originálních produktů vyrobených v Itálii. Svaz italských farmářů Coldiretti oznámil, že produkce imitací originálního parmazánu, italsky nazývaného parmigiano reggiano, a sýru grana padano loni přesáhla 300 milionů kilogramů, zatímco originálních „made in Italy" činila pouze 295 milionů kilogramů.

Farmářské trhy se blíží

Farmářské trhy budou letos jak v Opavě, tak v Hlučíně. Ostatní města na Opavsku evidují pouze osamělé stánkové prodejce.

V centru Olomouce otevřela Tvarůžková cukrárna

Olomouc – Tváří se sladce, ale chutnají slaně. Netradiční moučníky se sýrem s nezaměnitelným aroma nabízí v centru Olomouce ulici zbrusu nová Tvarůžková cukrárna rodiny Poštulkovy z Loštic. Poprvé se zákazníkům otevřela v úterý 3. března.

Hitem prvních farmářských trhů u Olympie byly jitrnice zdarma

Teplice - U obchodního centra Olympia v Teplicích byla v pátek prvním farmářským trhem slavnostně zahájena letošní farmářská sezóna. „My dva a čas," znělo do dálky z pódia, když jsme přijeli. U stolečků už si pochutnávali na zabíjačkových dobrotách první návštěvníci. Ostatně ty byly tím hlavním lákadlem. Když cítíte tu vůni, je těžké neochutnat teplý prejt, jitrnice, ovar, polévku nebo guláš. Navíc každý, kdo nakoupil na trzích od tří prodejců, dostal jitrnice nebo jelito zdarma.

Farmářské trhy v Teplicích u Olympie začínají už v pátek

Teplice - Na slavnostní zahájení farmářské sezóny se můžete těšit už tento pátek. Letošní první Farmářský trh a tím start celé farmářské sezóny se uskuteční u obchodního centra Olympia v Teplicích v pátek 27. února 2015 od 11 hodin. Těšit se můžete na zábavný doprovodný program, lidové písně, zabíjačkové dobroty, ochutnávky uzenin a sýrů.

Školní jídelna vyrobí denně na šedesát vlastních svačinek

Prachatice – Od letošního školního roku přišla s novinkou Základní škola v prachatické Vodňanské ulici. Původní bufet vedení školy úplně zrušilo a dětem podle slov ředitelky Petry Sandanyové nabízí svačiny podle platných norem. V nabídce mají housku buď se šunkou, nebo sýrem či pomazánkou, kterou vyrábí přímo ve školní jídelně.

První letošní farmářské trhy v Bruntále

Farmářské trhy se konaly ve středu 18. února letos poprvé na bruntálském náměstí Míru. Na další se mohou těšit vyznavači zdravých a domácích produktů ve středy 4. a 18. března.

Sýrárny bojují o zákazníky

Specializovaných prodejen se sýry v Ostravě přibývá. Nabízí kvalitu i chuť sýrů, které lidé v obchodních řetězcích nenajdou.

Do Adamova přijedou farmáři

Adamov - Dvakrát nanečisto a od února pravidelně. Jednu sobotu v měsíci. Farmářské trhy v Adamově se podle organizátorů, trhovců i nakupujících zatím setkaly s kladnou odezvou. Regionální produkty se tak nyní budou na parkovišti u bývalého ředitelství Adamovských strojíren prodávat pravidelně. První trhy začínají tuto sobotu. „Farmářské trhy jsme zatím pořádali v Adamově dvakrát a podle ohlasů prodejců i nakupujících měly úspěch. Chceme v nich tedy pokračovat dál," uvedla jedna z organizátorek farmářských trhů v Adamově Kristýna Kučerová.

Většina potravin od loňska zlevnila. Nejvýrazněji brambory

Praha - Většina potravin v tuzemských obchodech je levnější než před rokem. Vyplývá to z čísel, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Nejvýrazněji, takřka o 40 procent méně než v únoru 2014, stojí brambory. Téměř o pětinu níže jsou průměrné ceny jablek, o čtvrtinu levnější je sýr eidam. Naopak o desetinu více stojí rajská jablka, bílé víno podražilo o čtvrtinu.

Svátek zamilovaných na svatého Valentýna? Jídlo, film či svatba medvídků

Břeclavsko – Ryze americký svátek někteří lidé odmítají slavit, přesto rok od roku přibývá akcí spojených právě se dnem oslavy zamilovaných. A Břeclavsko není výjimkou. Pečivo ve tvaru srdíček, zvýšené objednávky v květinářství a speciální víkendové pobyty pro dva svědčí o tom, že svatý Valentýn se stává čím dál významnějším svátkem. Nabídka událostí je pestrá.

Lupič si nedal říct

Chrudimsko - „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne," říká staré české přísloví a o jeho pravdivosti se mohl přesvědčit třicetiletý muž, proti němuž zahájili policisté trestní stíhání pro podezření z krádeží a poškození cizí věci.

V Mostě jsou k mání slevové senior pasy

Most – V recepci v přízemí mosteckého magistrátu začali v tomto týdnu úředníci vyřizovat žádosti o senior pasy. Tato speciální kartička držitelům umožňuje využívat různé výhody a slevy například ve vybraných obchodech, muzeích a sportovištích.

S hotelem Horizont připravíme raviolu

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s deníkem. Pod pokličku kuchařského umění nechává v gastronomickém kalendáři postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Degustátoři volili z 333 vzorků pálenky na košt na Salaši

Modrá, Salaš /FOTOGALERIE/ – Je čtvrtý lednový pátek, krátce před sedmnáctou hodinou večerní. Do sálu 
v suterénu v hotelu Skanzen Modrá přichází osmapadesát degustátorů a pět znalkyň fajnovostí pálenek, aby tu soudili, který z 333 vzorků destilátů pošlou do nominačního kola 28. ročníku koštu slivovice na Salaši, druhého nejstaršího nejen na Slovácku, ale snad i na světě.

„Sojový řízek mě svou chutí překvapil“

Krupka -  Vegetariánství je životní styl, který už u nás sice má své příznivce, ale rozhodně jsou zatím v menšině. I moje děti tvrdí, že nejlepší zelenina je řízek. Že by mohl být ze soji, krásně vonět a chutnat stejně dobře jako třeba z kuřete, bych až do návštěvy Tivallu jako správný masožravec také nevěřila.