Zlechov /FOTOGALERIE/ – Lidé, kteří v sobotu odpoledne zatoužili po dobré pohodě, přátelské atmosféře při cimbálové muzice Mladí Burčáci, vynikajícím vínu, českých i zahraničních sýrech, olivách a domácích klobásách ze Slovácka a Podluží, zamířili do společenského sálu Agro Zlechov.
Strážnice /FOTOGALERIE/ – Sezóna koštů je už v plném proudu. Po klasikách jako jsou vína a pálenky už mohli lidé na Hodonínsku okoštovat klobásky či zelí. Netradiční ochutnávku zvolili ale, tři týdny před Velikonoci, ve Strážnici. Tam vybrali nejlepší vzorek utopence a nakládaného sýru.
Paseky nad Jizerou - Obměnou prošly expozice Památníku zapadlých vlastenců ve farní budově v Pasekách nad Jizerou. Největší změny doznala expozice krkonošské houslařské školy.
Jižní Morava – Téměř tři týdny uplynuly od úvodního setkání finalistek reality show Fit s Deníkem, ve které se ženy ze čtrnácti krajů republiky zaměřují na cvičení, zdravý životní styl a mění svůj jídelníček tak, aby v květnu dosáhly co nejvýraznější proměny.
Mladá Boleslav - Vysoký tlak či cukrovka mohou být prvním krokem k vážnému onemocnění ledvin, jímž dle statistik trpí každý desátý člověk. A právě příležitost Světového dne ledvin nenechala Klaudiánova nemocnice bez potřebné prevence.
Olomouc – Za mléko a mléčné výrobky od dubna ušetříme. Nejde o aprílový žertík, ale možný důsledek zrušení regulačních pravidel pro množství mléka vyrobeného v zemích Evropské unie – takzvaných mléčných kvót. A protože chovatelé skotu začnou produkovat neomezené množství mléka, jeho výkupní cena v České republice tlakem konkurence spadne na minimum.
Paseky nad Jizerou - Turisty vyhledávaný a oblíbený Památník zapadlých vlastenců se dočkal renovace. Úpravy, které se uskutečnily díky projektu pod názvem K zapadlým vlastencům jako domů si včera poprvé mohla prohlédnout veřejnost.
Paseky nad Jizerou - Turisty vyhledávaný a oblíbený Památník zapadlých vlastenců se dočkal renovace. Úpravy, které se uskutečnily díky projektu pod názvem K zapadlým vlastencům jako domů si včera poprvé mohla prohlédnout veřejnost.
Koválovice-Osíčany – Ačkoli vánoční svátky jsou ještě v nedohlednu, na kozí farmě Nikáda se už letos dočkali pořádné nadílky. Ve výbězích u farmy v Koválovicích-Osíčanech se nyní prohání sto malých kůzlátek. Majitelka rodinné farmy a chovatelka koz Lenka Kubíková se však může pochlubit i raritou. A tou jsou kůzlecí čtyřčata.
Mohelnice – První letošní farmářské trhy se uskuteční v pátek 13. března v Mohelnici. Na centrálním náměstí Svobody nabídnou pěstitelé a chovatelé své regionální produkty v době od devíti do šestnácti hodin.
Prostějovsko – Přípravy na turistickou sezónu jsou už na začátku března v plném proudu. Muzea a zámky na Prostějovsku chystají nové expozice, obměňují staré, ale také plánují akce, kterými přivítají své první návštěvníky. Ti se mohou těšit například na sýry, kočovné divadlo či pokus o překonání zápisu v Guinessově knize rekordů.
Ačkoliv potkan byl a stále je považován za zvíře, které přenáší nebezpečné choroby, dnes se jedná o stále populárnějšího domácího mazlíčka. Možná i proto, že je to velice inteligentní a přizpůsobivý živočich.
Klatovy – Děti z klatovské mateřské školy v ulici Národních mučedníků se vydaly se svými rodiči na posezení do učebny gastronomie Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy.
Bologna – Globální produkce falešných sýrů parmazán a grana padano loni poprvé překonala produkci originálních produktů vyrobených v Itálii. Svaz italských farmářů Coldiretti oznámil, že produkce imitací originálního parmazánu, italsky nazývaného parmigiano reggiano, a sýru grana padano loni přesáhla 300 milionů kilogramů, zatímco originálních „made in Italy" činila pouze 295 milionů kilogramů.
Olomouc – Tváří se sladce, ale chutnají slaně. Netradiční moučníky se sýrem s nezaměnitelným aroma nabízí v centru Olomouce ulici zbrusu nová Tvarůžková cukrárna rodiny Poštulkovy z Loštic. Poprvé se zákazníkům otevřela v úterý 3. března.
Teplice - U obchodního centra Olympia v Teplicích byla v pátek prvním farmářským trhem slavnostně zahájena letošní farmářská sezóna. „My dva a čas," znělo do dálky z pódia, když jsme přijeli. U stolečků už si pochutnávali na zabíjačkových dobrotách první návštěvníci. Ostatně ty byly tím hlavním lákadlem. Když cítíte tu vůni, je těžké neochutnat teplý prejt, jitrnice, ovar, polévku nebo guláš. Navíc každý, kdo nakoupil na trzích od tří prodejců, dostal jitrnice nebo jelito zdarma.
Teplice - Na slavnostní zahájení farmářské sezóny se můžete těšit už tento pátek. Letošní první Farmářský trh a tím start celé farmářské sezóny se uskuteční u obchodního centra Olympia v Teplicích v pátek 27. února 2015 od 11 hodin. Těšit se můžete na zábavný doprovodný program, lidové písně, zabíjačkové dobroty, ochutnávky uzenin a sýrů.
Prachatice – Od letošního školního roku přišla s novinkou Základní škola v prachatické Vodňanské ulici. Původní bufet vedení školy úplně zrušilo a dětem podle slov ředitelky Petry Sandanyové nabízí svačiny podle platných norem. V nabídce mají housku buď se šunkou, nebo sýrem či pomazánkou, kterou vyrábí přímo ve školní jídelně.
Mělnicko – Zájemci o místní sezonní zeleninu a ovoce nebo o domácí koláče, uzeniny, sýry a další dobroty budou muset od jara jezdit nakupovat do Mělníka. Právě tam totiž budou s největší pravděpodobností jediné větší farmářské trhy v regionu.
Meziboří - "Mně teda moc nechutná ta drožďovka!" zazní u nazdobeného stolu kritický ženský hlas. "Mám jí poprvý, je fakt dobrá," hájí pomazánku hostitelů mužský hlas. Skupinka duševně nemocných lidí soutěží o nejchutnější menu jako v televizi Prima. Inspirováni pořadem Prostřeno chodí také "šmejdit" do pokojů.
Farmářské trhy se konaly ve středu 18. února letos poprvé na bruntálském náměstí Míru. Na další se mohou těšit vyznavači zdravých a domácích produktů ve středy 4. a 18. března.
Adamov - Dvakrát nanečisto a od února pravidelně. Jednu sobotu v měsíci. Farmářské trhy v Adamově se podle organizátorů, trhovců i nakupujících zatím setkaly s kladnou odezvou. Regionální produkty se tak nyní budou na parkovišti u bývalého ředitelství Adamovských strojíren prodávat pravidelně. První trhy začínají tuto sobotu. „Farmářské trhy jsme zatím pořádali v Adamově dvakrát a podle ohlasů prodejců i nakupujících měly úspěch. Chceme v nich tedy pokračovat dál," uvedla jedna z organizátorek farmářských trhů v Adamově Kristýna Kučerová.
Všichni pekaři z Novojičínska se mohou zúčastnit soutěže, kterou vyhlásilo město Nový Jičín. Hodnotit jejich um budou návštěvníci prvního letošního jarmarku, který se uskuteční 20. února.
Všichni pekaři z Novojičínska se mohou zúčastnit soutěže, kterou vyhlásilo město Nový Jičín. Hodnotit jejich um budou návštěvníci prvního letošního jarmarku, který se uskuteční 20. února.
Praha - Většina potravin v tuzemských obchodech je levnější než před rokem. Vyplývá to z čísel, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Nejvýrazněji, takřka o 40 procent méně než v únoru 2014, stojí brambory. Téměř o pětinu níže jsou průměrné ceny jablek, o čtvrtinu levnější je sýr eidam. Naopak o desetinu více stojí rajská jablka, bílé víno podražilo o čtvrtinu.
Břeclavsko – Ryze americký svátek někteří lidé odmítají slavit, přesto rok od roku přibývá akcí spojených právě se dnem oslavy zamilovaných. A Břeclavsko není výjimkou. Pečivo ve tvaru srdíček, zvýšené objednávky v květinářství a speciální víkendové pobyty pro dva svědčí o tom, že svatý Valentýn se stává čím dál významnějším svátkem. Nabídka událostí je pestrá.
Chrudimsko - „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne," říká staré české přísloví a o jeho pravdivosti se mohl přesvědčit třicetiletý muž, proti němuž zahájili policisté trestní stíhání pro podezření z krádeží a poškození cizí věci.
Most – V recepci v přízemí mosteckého magistrátu začali v tomto týdnu úředníci vyřizovat žádosti o senior pasy. Tato speciální kartička držitelům umožňuje využívat různé výhody a slevy například ve vybraných obchodech, muzeích a sportovištích.
Jihlava – Během víkendu čtyři krádeže. To je nelichotivá bilance devatenáctiletého mladíka z Jindřichohradecka, který v sobotu a v neděli řádil v Jihlavě.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s deníkem. Pod pokličku kuchařského umění nechává v gastronomickém kalendáři postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Modrá, Salaš /FOTOGALERIE/ – Je čtvrtý lednový pátek, krátce před sedmnáctou hodinou večerní. Do sálu v suterénu v hotelu Skanzen Modrá přichází osmapadesát degustátorů a pět znalkyň fajnovostí pálenek, aby tu soudili, který z 333 vzorků destilátů pošlou do nominačního kola 28. ročníku koštu slivovice na Salaši, druhého nejstaršího nejen na Slovácku, ale snad i na světě.
Krupka - Vegetariánství je životní styl, který už u nás sice má své příznivce, ale rozhodně jsou zatím v menšině. I moje děti tvrdí, že nejlepší zelenina je řízek. Že by mohl být ze soji, krásně vonět a chutnat stejně dobře jako třeba z kuřete, bych až do návštěvy Tivallu jako správný masožravec také nevěřila.
Dollní Brusnice - Jaký je rozdíl mezi Holandskem a Nizozemím? Jaké je v zemi větrných mlýnů a tulipánů národní jídlo? A proč jsou dřeváky dobré k zahradničení?
Dolní Brusnice - Jaký je rozdíl mezi Holandskem a Nizozemím? Jaké je v zemi větrných mlýnů a tulipánů národní jídlo? A proč jsou dřeváky dobré k zahradničení?