Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Sýrárny bojují o zákazníky

Specializovaných prodejen se sýry v Ostravě přibývá. Nabízí kvalitu i chuť sýrů, které lidé v obchodních řetězcích nenajdou.

Do Adamova přijedou farmáři

Adamov - Dvakrát nanečisto a od února pravidelně. Jednu sobotu v měsíci. Farmářské trhy v Adamově se podle organizátorů, trhovců i nakupujících zatím setkaly s kladnou odezvou. Regionální produkty se tak nyní budou na parkovišti u bývalého ředitelství Adamovských strojíren prodávat pravidelně. První trhy začínají tuto sobotu. „Farmářské trhy jsme zatím pořádali v Adamově dvakrát a podle ohlasů prodejců i nakupujících měly úspěch. Chceme v nich tedy pokračovat dál," uvedla jedna z organizátorek farmářských trhů v Adamově Kristýna Kučerová.

Většina potravin od loňska zlevnila. Nejvýrazněji brambory

Praha - Většina potravin v tuzemských obchodech je levnější než před rokem. Vyplývá to z čísel, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Nejvýrazněji, takřka o 40 procent méně než v únoru 2014, stojí brambory. Téměř o pětinu níže jsou průměrné ceny jablek, o čtvrtinu levnější je sýr eidam. Naopak o desetinu více stojí rajská jablka, bílé víno podražilo o čtvrtinu.

Svátek zamilovaných na svatého Valentýna? Jídlo, film či svatba medvídků

Břeclavsko – Ryze americký svátek někteří lidé odmítají slavit, přesto rok od roku přibývá akcí spojených právě se dnem oslavy zamilovaných. A Břeclavsko není výjimkou. Pečivo ve tvaru srdíček, zvýšené objednávky v květinářství a speciální víkendové pobyty pro dva svědčí o tom, že svatý Valentýn se stává čím dál významnějším svátkem. Nabídka událostí je pestrá.

Lupič si nedal říct

Chrudimsko - „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne," říká staré české přísloví a o jeho pravdivosti se mohl přesvědčit třicetiletý muž, proti němuž zahájili policisté trestní stíhání pro podezření z krádeží a poškození cizí věci.

V Mostě jsou k mání slevové senior pasy

Most – V recepci v přízemí mosteckého magistrátu začali v tomto týdnu úředníci vyřizovat žádosti o senior pasy. Tato speciální kartička držitelům umožňuje využívat různé výhody a slevy například ve vybraných obchodech, muzeích a sportovištích.

S hotelem Horizont připravíme raviolu

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s deníkem. Pod pokličku kuchařského umění nechává v gastronomickém kalendáři postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Degustátoři volili z 333 vzorků pálenky na košt na Salaši

Modrá, Salaš /FOTOGALERIE/ – Je čtvrtý lednový pátek, krátce před sedmnáctou hodinou večerní. Do sálu 
v suterénu v hotelu Skanzen Modrá přichází osmapadesát degustátorů a pět znalkyň fajnovostí pálenek, aby tu soudili, který z 333 vzorků destilátů pošlou do nominačního kola 28. ročníku koštu slivovice na Salaši, druhého nejstaršího nejen na Slovácku, ale snad i na světě.

„Sojový řízek mě svou chutí překvapil“

Krupka -  Vegetariánství je životní styl, který už u nás sice má své příznivce, ale rozhodně jsou zatím v menšině. I moje děti tvrdí, že nejlepší zelenina je řízek. Že by mohl být ze soji, krásně vonět a chutnat stejně dobře jako třeba z kuřete, bych až do návštěvy Tivallu jako správný masožravec také nevěřila.

Slivovice tekla v hotelu Skanzen Modrá proudem

Modrá, Salaš – Je čtvrtý lednový pátek, krátce před sedmnáctou hodinou večerní. Do sálu v suterénu v hotelu Skanzen Modrá přichází osmapadesát odborně zdatných degustátorů a pět znalkyň fajnovostí pálenek, aby tu soudili, který z 333 vzorků destilátů pošlou do nominačního kola 28. ročníku koštu slivovic v Salaši, druhého nejstaršího nejen na Slovácku, ale i na světě.

Vyrábíte regionální produkt? Šance pro vás!

Liberecký kraj - Liberecký kraj již po druhé oslovuje regionální výrobce a řemeslníky s výzvou o předložení svých výrobků, které by se mohly stát „oficiálním reklamním předmětem Libereckého kraje".

„Sloni" míří k sousedům do Bavorského lesa

Pasov - V sobotu 31. ledna se do Lohu v okrese Freyung – Grafenau opět sjedou milovníci silných motocyklů k tradičnímu zimnímu „setkání slonů", největšímu na světě, píše PNP. Očekává se na 5000 bikerů a stejně tolik jejich obdivovatelů.

Jaro se kdesi za kopci probouzí: na farmách se rodí jehňata

Pěnčín - Na kozí a ovčí farmě v Pěnčíně na Jablonecku už propuklo jaro na plné obrátky, přestože na horách panuje zimní lyžařská sezona. Aktuálně tu mají na 150 jehňat od celkem 500 ovcí, které chovají na mléko a na maso. Zhruba ještě tři stovky se jich narodí a to ve dvou vlnách.

Do Terna na farmářské trhy

České Budějovice – Zájem o pravidelné páteční farmářské trhy v českobudějovickém Ternu je stále velký. S farmářskými výrobky z jižních Čech, které nabízí prodejci ve vstupním vestibulu Terna, mohou zákazníci počítat také po celý rok 2015.

V mirošovské devítiletce rozjíždějí celotýdenní svačiny

Mirošov - Základní škola v Mirošově nabízí pro kluky a holky dopolední svačiny. Od listopadu to byly pouze středy. Od pondělí 12. ledna budou celotýdenní. Jídelna se totiž těší velkému zájmu mezi dětmi. K oblíbeným pokrmům patří hlavně langoše.

Mlékárna: Co vyprodukují, to si snědí

Lanškroun – Na jaře dokončí Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně výstavbu vlastní mlékárny. V polovině roku spustí zkušební provoz. Mlékem, máslem, smetanou či sýry bude zásobovat školní jídelnu.

Některé evropské potraviny údajně mohou přijít o ochranu původu

Berlín - Pokud bude uzavřena obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy, mohou některé evropské potraviny přijít o chráněné označení původu. Upozornil na to dnes německý ministr zemědělství Christian Schmidt. Zároveň ale zdůraznil, že uzavření zmíněné smlouvy, známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), je v zájmu Německa. Němečtí i čeští potravináři možné omezení ochrany regionálních specialit odmítají.

Z kocoviny je nejlepší se vyspat, radí lékař

Jindřichohradecko – Oslavy příchodu Nového roku bývají pravidelně spojené také s nemírnou konzumací alkoholických nápojů. Ne každý ale zná svou skutečnou míru a následky pak bývají fatální.

Corriere della Sera: Modré světlo u stolu sníží chuť k jídlu

Řím - Znepokojuje vás, jak se vám po hojné tabuli o vánočních svátcích a oslavách konce roku podaří dodržovat dietu, abyste se opět vešli do šatů? Nebojte se, je způsob, jak tomu trochu napomoci a jak poněkud snížit chuť k jídlu, a to jednoduše a bez léků. Stačí, abyste se vypravili do prodejny elektropotřeb, koupili lampu s modrým sklem a dali ji do kuchyně nebo do jídelny.

Na zahraniční hosty se na Silvestra zaměřují přední restaurace

Praha - Především na zahraniční klientelu se v poslední den v roce zaměřují přední pražské restaurace. Jde zejména o hotelové hosty ze zahraničí, protože Češi navštěvují tyto restaurace často spíše o Vánocích, zjistila dnes ČTK v anketě mezi vyhlášenými pražskými restauracemi. Slavnostní menu se pohybují v cenách od tří do pěti tisíc.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

BABORÁKŮV TÝDEN: Pohanům chybí pevný itinerář Vánoc

Ahoj. Je svatého Štěpána, neb tento text píšu v pátek 26. prosince před polednem. Pod nos mi voní husa, co se peče pod alobalem od včerejška v troubě. Nejdříve na 70 stupňů přes noc a okolo 11. hodiny tandem babička a moje manželka Jana přidaly plyn v troubě na pečících 200 stupňů. Náš dům se naplňuje vůní, kterou Coco Chanel, i kdyby chtěla moc, nenamíchá. Mám, přiznám se, s psaním o Vánocích trochu problém.

Na Štědrý den si dám tofu prsty či smaženou hlívu, říká veganka Jitka

Kojetín – Na Hané, kde jsou lidé zvyklí na tradiční zimní zabijačku, štědrovečerního smaženého kapra nebo kuřecí maso z grilu, se vegan může jevit jako přírodní úkaz. Ty nejíš maso ani sýry? A co vlastně jíš?, slýchává často Jitka Zezulová z Kojetína, která se jako mnoho jiných rozhodla, že už nebude podporovat zabíjení hospodářských zvířat na jatkách. O Vánocích, svátcích klidu a míru, je podle ní toto téma více než aktuální.

Je dobré mít doma jedlou sodu, říká o Vánocích Ivan Heidler

Mělnicko – Vánoční svátky jsou synonymem pro sváteční tabuli přetékající sladkostmi i tučnými jídly, mezi nimiž nescházejí ani alkoholické nápoje. Jak Vánoce přežít s nezkaženým žaludkem a bolehlavem? Podle lékaře Ivana Heidlera by měl být každý natolik soudný, aby věděl, co mu jeho zdravotní stav dovolí.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Řád vařečky za nejlepší regionální vánočku převzala Anna Janská

Sedlčany - Farmářské trhy na sedlčanském náměstí se nesly tentokrát ve vánočním duchu. Stánkaři nabízeli v sobotu 20. prosince po celé dopoledne sušené ovoce, medovinu, svícny, vánoční aranžmá, spoustu druhů koření, vánoční cukroví. Nechybělo ani jmelí – zlaté i přírodní, keramika, sýry, uzeniny… Občerstvit se mohli návštěvníci také opékanou klobásou, svařeným vínem, lívanci se skořící a dalšími pochoutkami. Vzorky vánoček, které do soutěže o nejlepší regionální vánočku přihlásili místní kuchaři a cukráři, degustovalo celkem 173 lidí. Aby nebyli hlasující ničím ovlivněni, nahradila jména výrobců barevné hlasovací papírky. Protože také návštěvníci hráli o ceny, napsali na ně svoje jména a adresy.