Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Mlékárna: Co vyprodukují, to si snědí

Lanškroun – Na jaře dokončí Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně výstavbu vlastní mlékárny. V polovině roku spustí zkušební provoz. Mlékem, máslem, smetanou či sýry bude zásobovat školní jídelnu.

Některé evropské potraviny údajně mohou přijít o ochranu původu

Berlín - Pokud bude uzavřena obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy, mohou některé evropské potraviny přijít o chráněné označení původu. Upozornil na to dnes německý ministr zemědělství Christian Schmidt. Zároveň ale zdůraznil, že uzavření zmíněné smlouvy, známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), je v zájmu Německa. Němečtí i čeští potravináři možné omezení ochrany regionálních specialit odmítají.

Z kocoviny je nejlepší se vyspat, radí lékař

Jindřichohradecko – Oslavy příchodu Nového roku bývají pravidelně spojené také s nemírnou konzumací alkoholických nápojů. Ne každý ale zná svou skutečnou míru a následky pak bývají fatální.

Corriere della Sera: Modré světlo u stolu sníží chuť k jídlu

Řím - Znepokojuje vás, jak se vám po hojné tabuli o vánočních svátcích a oslavách konce roku podaří dodržovat dietu, abyste se opět vešli do šatů? Nebojte se, je způsob, jak tomu trochu napomoci a jak poněkud snížit chuť k jídlu, a to jednoduše a bez léků. Stačí, abyste se vypravili do prodejny elektropotřeb, koupili lampu s modrým sklem a dali ji do kuchyně nebo do jídelny.

Na zahraniční hosty se na Silvestra zaměřují přední restaurace

Praha - Především na zahraniční klientelu se v poslední den v roce zaměřují přední pražské restaurace. Jde zejména o hotelové hosty ze zahraničí, protože Češi navštěvují tyto restaurace často spíše o Vánocích, zjistila dnes ČTK v anketě mezi vyhlášenými pražskými restauracemi. Slavnostní menu se pohybují v cenách od tří do pěti tisíc.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

BABORÁKŮV TÝDEN: Pohanům chybí pevný itinerář Vánoc

Ahoj. Je svatého Štěpána, neb tento text píšu v pátek 26. prosince před polednem. Pod nos mi voní husa, co se peče pod alobalem od včerejška v troubě. Nejdříve na 70 stupňů přes noc a okolo 11. hodiny tandem babička a moje manželka Jana přidaly plyn v troubě na pečících 200 stupňů. Náš dům se naplňuje vůní, kterou Coco Chanel, i kdyby chtěla moc, nenamíchá. Mám, přiznám se, s psaním o Vánocích trochu problém.

Na Štědrý den si dám tofu prsty či smaženou hlívu, říká veganka Jitka

Kojetín – Na Hané, kde jsou lidé zvyklí na tradiční zimní zabijačku, štědrovečerního smaženého kapra nebo kuřecí maso z grilu, se vegan může jevit jako přírodní úkaz. Ty nejíš maso ani sýry? A co vlastně jíš?, slýchává často Jitka Zezulová z Kojetína, která se jako mnoho jiných rozhodla, že už nebude podporovat zabíjení hospodářských zvířat na jatkách. O Vánocích, svátcích klidu a míru, je podle ní toto téma více než aktuální.

Je dobré mít doma jedlou sodu, říká o Vánocích Ivan Heidler

Mělnicko – Vánoční svátky jsou synonymem pro sváteční tabuli přetékající sladkostmi i tučnými jídly, mezi nimiž nescházejí ani alkoholické nápoje. Jak Vánoce přežít s nezkaženým žaludkem a bolehlavem? Podle lékaře Ivana Heidlera by měl být každý natolik soudný, aby věděl, co mu jeho zdravotní stav dovolí.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Řád vařečky za nejlepší regionální vánočku převzala Anna Janská

Sedlčany - Farmářské trhy na sedlčanském náměstí se nesly tentokrát ve vánočním duchu. Stánkaři nabízeli v sobotu 20. prosince po celé dopoledne sušené ovoce, medovinu, svícny, vánoční aranžmá, spoustu druhů koření, vánoční cukroví. Nechybělo ani jmelí – zlaté i přírodní, keramika, sýry, uzeniny… Občerstvit se mohli návštěvníci také opékanou klobásou, svařeným vínem, lívanci se skořící a dalšími pochoutkami. Vzorky vánoček, které do soutěže o nejlepší regionální vánočku přihlásili místní kuchaři a cukráři, degustovalo celkem 173 lidí. Aby nebyli hlasující ničím ovlivněni, nahradila jména výrobců barevné hlasovací papírky. Protože také návštěvníci hráli o ceny, napsali na ně svoje jména a adresy.

Potravinářská dílna v Davli funguje už necelý rok

Davle - Nakládané sýry nebo utopenci. Sociální podnik Dobroty s příběhem je otevřený od února 2014 v Davli. Zaměstnává osoby se zdravotním postižením a je prvním sociálním podnikem v regionu. Projekt vznikl díky Akci cihla, který trvá už patnáct let.

Vánoční jarmark zahájil pán z Boskovic

Boskovice /FOTOGALERIE/ – Na Masarykově náměstí v Boskovicích se v pátek dopoledne ozývá víření bubnů. Davem si razí cestu průvod v historických kostýmech. V něm míří k boskovické radnici šašek i kat. V čele jedou na koních pán z Boskovic a jeho choť. Členové šermířské společnosti Štvanci tak slavnostně zahajují vánoční jarmark tradičních řemesel a výrobků. Ten Boskovičtí pořádají už posedmnácté.

Myš si pochutnávala na luxusní cukrovinkách za 450 euro

Paříž – Ve většině měst se myši spokojí se sýrem. To ale neplatí pro pařížské hlodavce, kteří mají mnohem náročnější chutě – jako například myš, kterou vyfotil kolemjdoucí, jak se za výkladní skříní krmí cukrovinkami, jež přijdou na 450 eur (asi 12.400 korun) za krabici.

Restaurace musí upozorňovat na alergeny. Majitelé s nařízením nesouhlasí

Brno – Když si Hana Vrtíková v restauraci objednávala, musela se ptát, jestli je v jídle smetana, mléko nebo sýr. Je totiž alergická na kravské mléko. „Servírky většinou nevěděly, a tak se chodily ptát kuchařů. Tím se mi čekací doba značně prodloužila," podotkla. Později si už jídlo raději objednávala bez dotazů a doufala, že jí po něm bude dobře. Od příští soboty se její problém vyřeší. Restaurace, školní jídelny i rychlá občerstvení totiž musí zveřejňovat alergeny, které nejčastěji způsobují zdravotní problémy. Je to největší změna v pohostinství od vstupu České republiky do Evropské unie před deseti lety.

Restaurace musí upozorňovat na alergeny. Majitelé s nařízením nesouhlasí

Brno – Když si Hana Vrtíková v restauraci objednávala, musela se ptát, jestli je v jídle smetana, mléko nebo sýr. Je totiž alergická na kravské mléko. „Servírky většinou nevěděly, a tak se chodily ptát kuchařů. Tím se mi čekací doba značně prodloužila," podotkla. Později si už jídlo raději objednávala bez dotazů a doufala, že jí po něm bude dobře. Od příští soboty se její problém vyřeší. Restaurace, školní jídelny i rychlá občerstvení totiž musí zveřejňovat alergeny, které nejčastěji způsobují zdravotní problémy. Je to největší změna v pohostinství od vstupu České republiky do Evropské unie před deseti lety.

Restaurace musí upozorňovat na alergeny. Majitelé s nařízením nesouhlasí

Brno – Když si Hana Vrtíková v restauraci objednávala, musela se ptát, jestli je v jídle smetana, mléko nebo sýr. Je totiž alergická na kravské mléko. „Servírky většinou nevěděly, a tak se chodily ptát kuchařů. Tím se mi čekací doba značně prodloužila," podotkla. Později si už jídlo raději objednávala bez dotazů a doufala, že jí po něm bude dobře. Od příští soboty se její problém vyřeší. Restaurace, školní jídelny i rychlá občerstvení totiž musí zveřejňovat alergeny, které nejčastěji způsobují zdravotní problémy. Je to největší změna v pohostinství od vstupu České republiky do Evropské unie před deseti lety.

Složení či země původu na vážených potravinách? Od ledna povinnost

Praha /INFOGRAFIKA/ – Chladicí pulty v tuzemských obchodech se od ledna 2015 s trochou nadsázky promění v nástěnku. S Novým rokem totiž vstupuje v platnost novela zákona 
o potravinách, která podstatně rozšíří množství informací, na které má zákazník nárok, a to hlavně u nebalených potravin. Typicky u masa, šunky, sýrů, pečiva či ovoce.  

Vánoční trhy? Poněkud chudé, míní lidé

Karlovy Vary - Uzené stehno za padesát, bramborák za pětatřicet, klobása za šedesát, kukuřice za čtyřicet a sto gramů farmářských brambor či slovenských halušek za dvaadvacet korun.

Vánoční servírování bez zbytečného krájení

K Vánocům bezesporu patří i nespočet návštěv, večírků a posezení s rodinou a přáteli. Ušetřete si práci a vyzkoušejte o letošních svátcích novinku na trhu. Přední výrobce francouzských sýrů přináší tradiční sýr Emmental v netradičním balení Snack, ve kterém najdete tento lahodný sýr plné chuti,nakrájený na úhledné kostičky. Výhodou těchto kostiček, které se báječně hodí k přípravě slavnostního pohoštění, je jejich pohodlné servírování bez zbytečného krájení.