Sýrárny bojují o zákazníky
Specializovaných prodejen se sýry v Ostravě přibývá. Nabízí kvalitu i chuť sýrů, které lidé v obchodních řetězcích nenajdou.
Specializovaných prodejen se sýry v Ostravě přibývá. Nabízí kvalitu i chuť sýrů, které lidé v obchodních řetězcích nenajdou.
Adamov - Dvakrát nanečisto a od února pravidelně. Jednu sobotu v měsíci. Farmářské trhy v Adamově se podle organizátorů, trhovců i nakupujících zatím setkaly s kladnou odezvou. Regionální produkty se tak nyní budou na parkovišti u bývalého ředitelství Adamovských strojíren prodávat pravidelně. První trhy začínají tuto sobotu. „Farmářské trhy jsme zatím pořádali v Adamově dvakrát a podle ohlasů prodejců i nakupujících měly úspěch. Chceme v nich tedy pokračovat dál," uvedla jedna z organizátorek farmářských trhů v Adamově Kristýna Kučerová.
Všichni pekaři z Novojičínska se mohou zúčastnit soutěže, kterou vyhlásilo město Nový Jičín. Hodnotit jejich um budou návštěvníci prvního letošního jarmarku, který se uskuteční 20. února.
Všichni pekaři z Novojičínska se mohou zúčastnit soutěže, kterou vyhlásilo město Nový Jičín. Hodnotit jejich um budou návštěvníci prvního letošního jarmarku, který se uskuteční 20. února.
Praha - Většina potravin v tuzemských obchodech je levnější než před rokem. Vyplývá to z čísel, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Nejvýrazněji, takřka o 40 procent méně než v únoru 2014, stojí brambory. Téměř o pětinu níže jsou průměrné ceny jablek, o čtvrtinu levnější je sýr eidam. Naopak o desetinu více stojí rajská jablka, bílé víno podražilo o čtvrtinu.
Břeclavsko – Ryze americký svátek někteří lidé odmítají slavit, přesto rok od roku přibývá akcí spojených právě se dnem oslavy zamilovaných. A Břeclavsko není výjimkou. Pečivo ve tvaru srdíček, zvýšené objednávky v květinářství a speciální víkendové pobyty pro dva svědčí o tom, že svatý Valentýn se stává čím dál významnějším svátkem. Nabídka událostí je pestrá.
Pardubice – Co je vlastně masopust? Období hodování a veselí plné zabíjaček, karnevalů a tancovaček mezi Vánocemi a Postní dobou.
Chrudimsko - „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne," říká staré české přísloví a o jeho pravdivosti se mohl přesvědčit třicetiletý muž, proti němuž zahájili policisté trestní stíhání pro podezření z krádeží a poškození cizí věci.
Most – V recepci v přízemí mosteckého magistrátu začali v tomto týdnu úředníci vyřizovat žádosti o senior pasy. Tato speciální kartička držitelům umožňuje využívat různé výhody a slevy například ve vybraných obchodech, muzeích a sportovištích.
Pardubice – Co je vlastně masopust? Období hodování a veselí plné zabíjaček, karnevalů a tancovaček mezi Vánocemi a Postní dobou.
Teplice, Mostecko – Každá tři vodky, sýrů 12, 14, 19. Vypadalo to jako soutěž, kdo z regálu sebere nejvíce. Nakonec je z toho malér s policií.
Jihlava – Během víkendu čtyři krádeže. To je nelichotivá bilance devatenáctiletého mladíka z Jindřichohradecka, který v sobotu a v neděli řádil v Jihlavě.
Ústí nad Orlicí - Městské muzeum v Ústí nad Orlicí chystá vernisáž dvou výstav, uskuteční se ve čtvrtek od 17 hodin v Hernychově vile.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s deníkem. Pod pokličku kuchařského umění nechává v gastronomickém kalendáři postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Olomouc - Máme pro vás několik nápadů, jak s dětmi nevšedně prožít třeba jen kousek pololetních prázdnin.
Modrá, Salaš /FOTOGALERIE/ – Je čtvrtý lednový pátek, krátce před sedmnáctou hodinou večerní. Do sálu v suterénu v hotelu Skanzen Modrá přichází osmapadesát degustátorů a pět znalkyň fajnovostí pálenek, aby tu soudili, který z 333 vzorků destilátů pošlou do nominačního kola 28. ročníku koštu slivovice na Salaši, druhého nejstaršího nejen na Slovácku, ale snad i na světě.
Krupka - Vegetariánství je životní styl, který už u nás sice má své příznivce, ale rozhodně jsou zatím v menšině. I moje děti tvrdí, že nejlepší zelenina je řízek. Že by mohl být ze soji, krásně vonět a chutnat stejně dobře jako třeba z kuřete, bych až do návštěvy Tivallu jako správný masožravec také nevěřila.
Dollní Brusnice - Jaký je rozdíl mezi Holandskem a Nizozemím? Jaké je v zemi větrných mlýnů a tulipánů národní jídlo? A proč jsou dřeváky dobré k zahradničení?
Dolní Brusnice - Jaký je rozdíl mezi Holandskem a Nizozemím? Jaké je v zemi větrných mlýnů a tulipánů národní jídlo? A proč jsou dřeváky dobré k zahradničení?
Modrá, Salaš – Je čtvrtý lednový pátek, krátce před sedmnáctou hodinou večerní. Do sálu v suterénu v hotelu Skanzen Modrá přichází osmapadesát odborně zdatných degustátorů a pět znalkyň fajnovostí pálenek, aby tu soudili, který z 333 vzorků destilátů pošlou do nominačního kola 28. ročníku koštu slivovic v Salaši, druhého nejstaršího nejen na Slovácku, ale i na světě.
Liberecký kraj - Liberecký kraj již po druhé oslovuje regionální výrobce a řemeslníky s výzvou o předložení svých výrobků, které by se mohly stát „oficiálním reklamním předmětem Libereckého kraje".
Pasov - V sobotu 31. ledna se do Lohu v okrese Freyung – Grafenau opět sjedou milovníci silných motocyklů k tradičnímu zimnímu „setkání slonů", největšímu na světě, píše PNP. Očekává se na 5000 bikerů a stejně tolik jejich obdivovatelů.
Olomouc – Na nedostatek kaváren a cukráren v historickém centru si Olomoučané a návštěvníci města nemusejí stěžovat. Brzy budou mít ještě pestřejší výběr.
Pěnčín - Na kozí a ovčí farmě v Pěnčíně na Jablonecku už propuklo jaro na plné obrátky, přestože na horách panuje zimní lyžařská sezona. Aktuálně tu mají na 150 jehňat od celkem 500 ovcí, které chovají na mléko a na maso. Zhruba ještě tři stovky se jich narodí a to ve dvou vlnách.
České Budějovice – Zájem o pravidelné páteční farmářské trhy v českobudějovickém Ternu je stále velký. S farmářskými výrobky z jižních Čech, které nabízí prodejci ve vstupním vestibulu Terna, mohou zákazníci počítat také po celý rok 2015.
Mirošov - Základní škola v Mirošově nabízí pro kluky a holky dopolední svačiny. Od listopadu to byly pouze středy. Od pondělí 12. ledna budou celotýdenní. Jídelna se totiž těší velkému zájmu mezi dětmi. K oblíbeným pokrmům patří hlavně langoše.
Lanškroun – Na jaře dokončí Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně výstavbu vlastní mlékárny. V polovině roku spustí zkušební provoz. Mlékem, máslem, smetanou či sýry bude zásobovat školní jídelnu.
Pelhřimov – Nikola Markvartová, studentka VOŠ a Střední školy hotelové SČMSD Pelhřimov získala čtvrté místo v druhém ročníku soutěže Svačina roku s Rio Mare.
Berlín - Pokud bude uzavřena obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy, mohou některé evropské potraviny přijít o chráněné označení původu. Upozornil na to dnes německý ministr zemědělství Christian Schmidt. Zároveň ale zdůraznil, že uzavření zmíněné smlouvy, známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), je v zájmu Německa. Němečtí i čeští potravináři možné omezení ochrany regionálních specialit odmítají.
Jindřichohradecko – Oslavy příchodu Nového roku bývají pravidelně spojené také s nemírnou konzumací alkoholických nápojů. Ne každý ale zná svou skutečnou míru a následky pak bývají fatální.
Řím - Znepokojuje vás, jak se vám po hojné tabuli o vánočních svátcích a oslavách konce roku podaří dodržovat dietu, abyste se opět vešli do šatů? Nebojte se, je způsob, jak tomu trochu napomoci a jak poněkud snížit chuť k jídlu, a to jednoduše a bez léků. Stačí, abyste se vypravili do prodejny elektropotřeb, koupili lampu s modrým sklem a dali ji do kuchyně nebo do jídelny.
Praha - Především na zahraniční klientelu se v poslední den v roce zaměřují přední pražské restaurace. Jde zejména o hotelové hosty ze zahraničí, protože Češi navštěvují tyto restaurace často spíše o Vánocích, zjistila dnes ČTK v anketě mezi vyhlášenými pražskými restauracemi. Slavnostní menu se pohybují v cenách od tří do pěti tisíc.
Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky.
Ahoj. Je svatého Štěpána, neb tento text píšu v pátek 26. prosince před polednem. Pod nos mi voní husa, co se peče pod alobalem od včerejška v troubě. Nejdříve na 70 stupňů přes noc a okolo 11. hodiny tandem babička a moje manželka Jana přidaly plyn v troubě na pečících 200 stupňů. Náš dům se naplňuje vůní, kterou Coco Chanel, i kdyby chtěla moc, nenamíchá. Mám, přiznám se, s psaním o Vánocích trochu problém.
Kojetín – Na Hané, kde jsou lidé zvyklí na tradiční zimní zabijačku, štědrovečerního smaženého kapra nebo kuřecí maso z grilu, se vegan může jevit jako přírodní úkaz. Ty nejíš maso ani sýry? A co vlastně jíš?, slýchává často Jitka Zezulová z Kojetína, která se jako mnoho jiných rozhodla, že už nebude podporovat zabíjení hospodářských zvířat na jatkách. O Vánocích, svátcích klidu a míru, je podle ní toto téma více než aktuální.
Mělnicko - Vánoční svátky jsou synonymem pro sváteční tabuli přetékající sladkostmi i tučnými jídly, mezi nimiž nescházejí ani alkoholické nápoje. Jak Vánoce přežít s nezkaženým žaludkem a bolehlavem?
Mělnicko – Vánoční svátky jsou synonymem pro sváteční tabuli přetékající sladkostmi i tučnými jídly, mezi nimiž nescházejí ani alkoholické nápoje. Jak Vánoce přežít s nezkaženým žaludkem a bolehlavem? Podle lékaře Ivana Heidlera by měl být každý natolik soudný, aby věděl, co mu jeho zdravotní stav dovolí.
Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina. Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.
Sedlčany - Farmářské trhy na sedlčanském náměstí se nesly tentokrát ve vánočním duchu. Stánkaři nabízeli v sobotu 20. prosince po celé dopoledne sušené ovoce, medovinu, svícny, vánoční aranžmá, spoustu druhů koření, vánoční cukroví. Nechybělo ani jmelí – zlaté i přírodní, keramika, sýry, uzeniny… Občerstvit se mohli návštěvníci také opékanou klobásou, svařeným vínem, lívanci se skořící a dalšími pochoutkami. Vzorky vánoček, které do soutěže o nejlepší regionální vánočku přihlásili místní kuchaři a cukráři, degustovalo celkem 173 lidí. Aby nebyli hlasující ničím ovlivněni, nahradila jména výrobců barevné hlasovací papírky. Protože také návštěvníci hráli o ceny, napsali na ně svoje jména a adresy.
Ostrava, Zabełków /FOTOGALERIE/ - „Poslední předvánoční víkend, lidí tam bude jako much a budou nakupovat jako diví," říkám důležitě kolegovi, se kterým vyrážím v sobotu ráno na tržnici v Zabełkówě.
Tábor – Zážitková gastronomie a tuzemská vína jsou stále oblíbenější.
Strakonice - Lidově se tomuto druhu diabetu říká cukrovka dospělých
Onšov – Policie pátrá po neznámém pachateli, který se v obci Onšov vloupal do prodejny.
Sýčina – Soutěž o nejlepší bramborový salát byla generálkou na Štědrý večer, nechyběly ani řízky
Radim – Udírna s nejrůznějšími pochutinami, nabídka sýrů a naproti kapři v kádích. Takový byl pohled za bránu radimského zámku.
Broumov - Broumovský klášter žije i v adventním čase. Třeba na Zlatou neděli se tam uskuteční vánoční trhy.
Vsetín /FOTOGALERIE/ - Dobročinné dětské vánoční městečko vyrostlo na dva dny v sousedství radnice ve Vsetíně na Svárově. Děti si tady za pomoci rodičů zkoušejí prodej vlastních výrobků.
Česká Lípa - Velký řemeslný jarmark doplní poslední letošní farmářské trhy na Škroupově náměstí v České Lípě.
Vsetín – Dobročinné dětské vánoční městečko vyroste ve čtvrtek a v pátek v sousedství radnice ve Vsetíně na Svárově.
Opavsko, ČR - Jídelní lístky budou od soboty vypadat jinak. Zákazník by se z něj měl nově dozvědět složení jídla, zejména co se alergenů týče.