Praha 5 - Čerstvou zeleninu, ovoce, pečivo, sýry nebo uzeninu nabízeli prodejci minulý pátek poprvé po zimní pauze na farmářských trzích u smíchovského Anděla. Zákazníci ale měli také možnost se podepsat přímo u stánků pod petici za „zachování trhů v současné kvalitě a vzhledu". Pro mnohé z nich se jednalo o nemilé překvapení a ptali se, jak by se měly trhy měnit a jestli neskončí úplně.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Doslova jarem dýchala akce, která se uskutečnila v sobotu 11. dubna v prostorách Slováckého muzea v Uherském Hradišti. V rámci cyklu Tvoříme v muzeu se milovníci dobrého jídla mohli dozvědět další množství gurmánských novinek.
Krásné Březno - Prodavač 2015, desátý ročník soutěže žáků středních škol, se ve čtvrtek 9. dubna konal ve Střední škole řemesel a služeb v Krásném Březně.
Dobříš – Stánky plné čerstvých salátů, ředkviček, kedluben, poctivého tvarohu i sýrů, voňavých koláčů, příjemná hudba a dobrá nálada, to vše už šestým rokem charakterizuje Dobříšské regionální trhy.
Boršice /FOTOGALERIE/ – Cílem milovníků vína nejen ze Slovácka se o Neděli velikonoční stal kulturní dům v Boršicích. Konal se tam jubilejní padesátý ročník velikonoční výstavy vín, na nějž přijal pozvání předseda Českého zahrádkářského svazu (ČZS) Stanislav Kozlík.
Malečov - První velikonoční pivní jarmark a staročeské hody přilákaly do Malečova desítky lidí. Před místním kulturním domem bylo plné pískoviště úsměvů, pod stromy bylo narváno.
Veselice – Sýry, cukrovou vatu, langoše, med, ale také šperky, svíčky a jiné dekorace si mohli nakoupit ti, kteří na Bílou sobotu navštívili rozhlednu Podvrší u Veselice. Již patnáctou turistickou sezonu tam zahájili Velikonočním jarmarkem. Pořádalo jej sdružení Včela lidem, které pro návštěvníky připravilo bohatý doprovodný program.
Specialista na výživu a garant soutěže Fit s Deníkem Václav Krejčík si pro finalistky připravil několik tipů na zdravý a vyvážený jídelníček.Je opravdu pestrý a spolehlivě dodá energii v průběhu celého dne. Vyzkoušejte ho i vy a buďte fit!
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Holýšov /FOTOGALERIE/ – Patnáct vystavovatelů předvedlo své výrobky či výpěstky na jarní výstavě, kterou v sobotu v místním kulturním domě uspořádali holýšovští zahrádkáři.
Olomouc – Setkat se v olomoucké restauraci Mtrojka s kuchařem Emanuelem Ridi a celý večer ochutnávat tradiční italské pokrmy, které sám připravil. Takovou možnost díky majitelům podniku manželům Václavíkovým v úterý dostaly desítky klientů sdružení pomáhající handicapovaným a jejich rodinám.
Blanensko – Zároveň s Velikonocemi odstartuje na řadě míst Blanenska letošní turistická sezona. Po zimní pauze se za pár dní otevřou brány zámků a dalších atrakcí. Na zámek v Lysicích mohou první návštěvníci zavítat už na Zelený čtvrtek.
Brusel - V Evropské unii s počátkem dubna skončí po jedenatřiceti letech mléčné kvóty. A s nimi i sankce, které dosud hrozily výrobcům za překročení stanovené míry produkce. Český ministr zemědělství Marian Jurečka ale výraznější skokový výkyv v cenách mléka v důsledku konce kvót neočekává.
Kruh - Chátrající mlékárna trápí obec na Semilsku. Provoz ukončila před sedmi lety. Objekty se rozpadají a hyzdí centrum vesnice. Po výrobě je v areálu zřejmě i zamořená půda. Obec požádala o pomoc Liberecký kraj.
Milovníci sakrálních památek mají důvod k radosti. Ve Štramberku by brzy měla vyrůst kaplička odkazující na tamní architekturu. Stát by měla v místech, kde byla kdysi údajně šibenice.
Morkovicko – Do obchodu s potravinami v obci nedaleko Morkovic se v noci ze čtvrtka na pátek vloupal neznámý pachatel a kradl tam. Zachtělo se mu hlavně cigaret a sýrů.
1. Dětmarovický velikonoční jarmark uspořádali o víkendu členové Českého svazu zahrádkářů Dětmarovice ve spolupráci s obecním úřadem a Klubem občanů Koukolná.
Karlovy Vary - Snídaně a možnost vybrat si masité či bezmasé jídlo k obědu a večeři. Takovou možnost mají studenti, kteří se stravují v jídelně Domova mládeže v Drahovicích. Někteří si však stěžují na kvalitu podávaných jídel.
Pardubice – Žáci středních škol Pardubického kraje budou v předvelikonočním čase v neděli a pondělí 29. a 30. března prezentovat řemesla a tradice na pardubickém zámku.
Praha – Češi jsou nemocní, protože se stravují nepravidelně a jejich jídelníček je nevyvážený. Ve stravě mají nadbytek nezdravých tuků, cukru, soli a naopak málo ovoce a zeleniny. K tomu mají také málo pohybu, uvedla na pátečním workshopu Akademie zdravého životního stylu lékařka Marie Nejedlá z iniciativy Vím, co jím a piju.
Jindřichohradecko - Mnoha lidem s nastupujícím jarem začíná nepříjemné období plné kapesníků, opuchlých očí a dalších nepříjemných problémů spojených s pylovou alergií.
České Budějovice - Pro velikonoční perníky, trdelníky, valašské frgály, ale i domácí uzeniny nebo sýry je možné vyrazit na náměstí Přemysla Otakara II. Zde se od dnešního dne až do soboty 28. března konají jarní trhy.
Městečko Trnávka - Vyhlášené mlékárně Miltra v Městečku Trnávka snad svítá na lepší časy. Po více jak ročním strádání a několika změnách vlastníků se v lednu letošního roku v podniku opět začalo s výrobou tvarohu pod vlastní značkou.
Městečko Trnávka - Vyhlášené mlékárně Miltra v Městečku Trnávka snad svítá na lepší časy. Po více jak ročním strádání a několika změnách vlastníků se v lednu letošního roku v podniku opět začalo s výrobou tvarohu pod vlastní značkou.
Pelhřimov, Humpolec – Farmářské trhy v Pelhřimově a v Humpolci se u zákazníků těší oblibě. Důkazem je, že v těchto městech již zdomácněly, a tak o ně ani v tomto roce jejich příznivci nepřijdou.
Nová Ves – Astronomické jaro máme od pátku, ale začalo to jaro opravdové? Ačkoliv leckdo může při pohledu na teploměr váhat, chovatelka Božena Benešová z jihoplzeňské Nové Vsi má jasno.
Znojmo /REPORTÁŽ/ – Blankytně modrá obloha, nikde ani mráčku a slunce naplno ukazuje svou sílu. Jaro je, zdá se, nezadržitelně tady nejen podle kalendáře. Do Louckého kláštera míří v sobotu dopoledne několik skupinek milovníků vína. „Buď jsem tady pozdě, nebo moc brzy," rozhlíží se bezradně sympatická tmavovláska a vytahuje z kabelky telefon. „Dobře, najdu si vás nahoře," ujasní svým přátelům a vybíhá točité schody do patra.
Příbram - Jarní počasí jak se patří, desítky prodejců s nejrůznějším zbožím, stovky lidí a dobrá nálada. Tak vypadal první letošní Farmářský trh v Příbrami na nábřeží u Hořejší Obory.
Co spojuje med, sýry, ubytování nebo šperky s ovčím rounem a ponožkami či paličkovanou krajkou? Je to prestižní značka JESENÍKY originální produkt®, kterou získávají výhradně místní producenti a poskytovatelé služeb.
Sedlčany – Nejméně třicet různých řemesel se zabydlí v přízemí a ve dvou poschodích Městského muzea v Sedlčanech. V pátek 27. března od 9 do 17 hodin a v sobotu 28. března od 9 do 12 hodin prostory zaplní prodejci, z nichž řada bude svoji dovednost také předvádět.
Co spojuje med, sýry, ubytování nebo šperky s ovčím rounem a ponožkami či paličkovanou krajkou? Je to prestižní značka JESENÍKY originální produkt®, kterou získávají výhradně místní producenti a poskytovatelé služeb.
Josefovský jarmark v Českém Těšíně nabídnul svým návštěvníkům řadu místních lahůdek, tradičních řemeslných výrobků i exotických pochutin. Konal se na Náměstí ČSA od 9 ráno do 16.30 a o hudbu se postarala kapela Srdíčko.
Mladá Boleslav /ANKETA/ - Obložené bagety se šunkou a vajíčkem hrajícími všemi barvami a přelité nevábně vypadající majonézou. Nebo houska, z níž utíkající náplň zachytává potravinová fólie. Dost! I to bylo zřejmě moc už i na poslance. Kromě zvednutého varovného prstu schválili také před několika dny novelu školského zákona, která zakazuje prodej nezdravého sortimentu nejen ve školních automatech, ale také bufetech.
Mladá Boleslav - Obložené bagety se šunkou a vajíčkem hrajícími všemi barvami a přelité nevábně vypadající majonézou. Nebo houska, z níž utíkající náplň zachytává potravinová fólie. Dost! I to bylo zřejmě moc už i na poslance.
Pro regionální výrobky či tradiční české potraviny není nutné chodit do specializovaných prodejen. Dají se sehnat i v supermarketu, jen musí zákazníci vědět, ve kterém.